„A rendelőben azt mondták, hogy a kézi nyirokmasszázs a jobb. A neten viszont sok kedvező véleményt olvasok a nyirokmasszázs gépekről.” Most akkor melyik az igaz?

kézi vagy gépi nyirokmasszázs a jobb

A kézi és a gépi nyirokmasszázs egyaránt a nyiroködéma kezelésére alkalmazott mód. Hogy egy adott beteg esetén melyiket érdemes választani, több dolog befolyásolja.

A nyiroködéma kezelése attól függ, hogy kórházi vagy otthoni környezetben történik-e. Nyilvánvalóan más a kezelés dinamikája a kórházban, ahol minden rendelkezésre áll és más otthon, amikor a betegnek saját magának kell boldogulnia.  

Ma hazánkban a nyiroködémás beteg kezelése hibás koncepció mentén történik. Az otthoni kezelést a betegek többsége hanyagolja, nem végzi és „kivárja”, amíg állapota annyira rosszra fordul, hogy a kórházi beutalás indokolttá váljon. Ekkorra az ödéma igen jelentős, akadályozza a mozgást és akár fájdalmat okoz. 

A kórházban ebből a súlyos állapotból kell néhány nap alatt „kihozni” a beteget, ezért aztán „intenzív” kezelést kap. Egyszerre mindent. A napot a hagyományos kötözéssel, fáslizással és gumiharisnya felhúzással indítják, majd kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs, továbbá a gyógytorna kerül sorra. Mindegyik módszer célja, hogy a duzzanatot a normális szintre szorítsa vissza. A nyiroködéma kezelés leghatékonyabb módja természetesen az említett módszerek együttes alkalmazása – de nemcsak a kórházban kellene erre törekedni, hanem otthon is.

A betegek egy része a kórházi kezelések ellenére sem tudja meg, hogy a betegsége mindennapi önkezelést igényel, nem pedig évente néhány napos kórházi kúrát. Azt hiszik, hogy semmi más teendő nincs, mint hordani a fáslit. 

De van itt még más probléma is: a nyirokdrenázst végző kórházi masszőrök szinte mindig „megijesztik” a beteget. Azt mindig megjegyzik, hogy tilos gépi masszázst alkalmazni „kézi nyirokkapu nyitás” nélkül. 

Az legfrissebb fizikoterápiás kézikönyv (Bizonyítékokon alapuló fizikoterápia, Bender Tamás, Medicina, 2017) szerint magára a kézi nyirokmasszázs hatékonyságára sincs bizonyíték, nemhogy a „nyirokkapu nyitásra”. Azért alkalmazzák a kézi drenázst a nyiroködéma kezelésére, mert „megszokták, hogy végzik”. A módszert 1903-ban „találták ki”. Azóta így csinálják annak ellenére, hogy orvosi tanulmányokkal nem sikerült mérhető eredményeket rögzíteni.

A nyirokmasszőrök állítása, miszerint „csak a kézi nyirokmasszázs megfelelő”, egyszerűen nem igaz és ezzel súlyos kárt okoznak a betegeknek!

A betegek többsége nem talál a lakhelye környéken nyirokmasszőrt vagy nem tudja megfizetni a kézi masszázst. Eközben a gépet nem meri megvenni, mert azt a kórházban leszólták. Ezért a legtöbb nyirokbeteg 360 napot kezeletlenül vár és szenved, hogy végül -és már súlyos állapotban- 5 napra a kórházba kerülhessen, ahol kicsit „helyrepofozzák”.

A nyiroködémát azonban nem így kell kezelni!

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor jól tudod, hogy az ödémád folyamatosan újratermelődik, megállás nélkül.

A kezeléssel lecsökkentheted a duzzanatot, de amint abbahagyod, máris újraindul a felszaporodása. Emiatt ödémacsökkentő kezelést rendszeresen kell végezni. Ez egyeseknél azt jelentheti, hogy néhány naponta szükséges kezelni, másoknál azonban naponta. Sőt vannak, akiknél az ödéma gyorsan visszatér és naponta többször kell végezni.

A kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod. A kötözést és fázlizást meg lehet tanulni, a gumiharisnyát is fel lehet húzni egy kis küzdelem árán. Nyirokmasszőr azonban csak a legritkább esetben áll állandó készenlétben. Ha pedig masszőr nincs, akkor bizony pótolni kell. Egyrészt megtanulható az ön-masszázs és erre való a nyirokmasszázs gép.

A napi rendszerességgel használt, legegyszerűbb nyirokmasszázs gép hatása is sokkal jobb, mint a ritka kézi nyirokdrenázsé. És ne feledd, ha van géped, akkor olyan gyakran kezelhetsz ahogy csak kell.

Az egyszerűbb nyirokmasszázs géppel hosszabb idő kell ahhoz, hogy megfelelő eredményt érj el. De eléred és nem szenvedsz. A komolyabb, 200 ezer forint körüli eszközök teljesítménye azonban már olyan kiváló, ami megelőzi a kézi masszázs hatását.

A kézi nyirokmasszázs a szükséges gyakoriságban a többség számára megfizethetetlen

Profi, a munkájához valóban értő nyirokmasszőr „nem terem minden bokorban”. Bár hallottam olyan betegről, akinek férje volt a terapeutája. A többség számára azonban nem áll rendelkezésre „saját”, állandóan elérhető masszőr”. Ha pedig nincs, akkor a kezelésre be kell jelentkezned, a masszázs 45-120 perc, oda és vissza kell utaznod. Soha nem akkor kapsz kezelést, amikor arra szükséged van, hanem amikorra időpontot kapsz vagy ráérsz.

Keress rá a kézi nyirokmasszázs árakra az interneten. Egy végtag masszázsa 5-10 ezer, míg a teljes testé 10-15 ezer forint között mozog alkalmanként. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van!

Ha csak hetente egyszer kapod, nincs érdemi hatása a nyiroködémádra. Pár óráig érzed a hatását, de utána visszaáll a duzzanat. A heti 1-2x alkalmazott kézi drenázs véleményem szerint csak pénzkidobás. A legtöbb betegnek napi vagy napi többszöri kezelés szükséges. Ez megegyezik a Nemzetközi Limfödéma-kezelő Orvosok Társasága által kibocsátott kezelési ajánlásokkal (úgynevezett konszenzus dokumentum) is. 

Véleményem

Gépi nyirokmasszázst nem kaphat mindenki, így van néhány állapot, amikor a gép ellenjavallt – ebben a cikkben írtam róla

A nyiroködéma otthoni, mindennapi és hatékony kezelésére azonban egyértelműen a gépi nyirokmasszázs a legjobb megoldás!

A géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

Én ezért javaslom otthonra a nyirokmasszázs gép beszerzését és alkalmazását.

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs gépPower Q1000 Plus Nyirokmasszázs készülék
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

15 Comments

 1. A kar kezelésére bármelyik készülék alkalmas az itt találhatók közül. Nyilván minél drágább a készülék, annál precízebb és hatékonyabb a kezelés.
  Ha anyagilag megengedheti, akkor válassza a Power Q-2200 vagy a Power Q-1000 Premium készülékek egyikét. A géphez kar mandzsettát és légtömlőt kell még vásárolnia.

 2. Mellműtéten estem át a karom ödémás melyik gép jánlható megvételre

 3. A mai autók többsége 200km/óra sebességre is képes. Azonban városban csak 50-nel ajánlott haladni…. Kb ezért képes a nyirokmasszázs gép is magas nyomásra…pedig nyiroködémában csak negyedét szabad kihasználni.
  A polarizációs lámpa hasznáról évtizedek óta megoszlanak a vélemények. Ma az látszik körvonalazódni, hogy van némi hatása néhány állapotban, de ezek a hatások elmaradnak az időközben megjelent és otthon ma már ugyanolyan veszélytelenül használó eljárásokhoz képest, mint pl. az ultrahang, a lágylézer. A gyulladáscsökkentő hatás tekintetében ez utóbbiak sokszor erősebb hatásúak és hatékonyabbak. A teljesítményükhöz és a várható hatáshoz képest a polarizált fény lámpák erősen túlárazottak.

 4. Köszönöm válaszait. A Legegyszerűbb (legolcsóbb) nyirokmasszázs gépem van „masszírozó csizmával”.(Power Q-1000 Plus.) El is olvastam javasolt cikkét, és abban valóban meg is találtam a választ. (Kérdésemet korábban csak azért tettem fel, mert szinte valamennyi készülék sokkal nagyobb nyomás leadására is képes – bár nem teljesen értem, akkor miért, ha nem célszerű…)
  Igaza van a az „EKCÉMÁ”-t elírtam…:))))
  Még egy kérdésem van : az Ön által ajánlott gyógyászati termékek között polarizációs lámpát nem találtam. Nem gondolja elég hatékony módszernek, vagy a korszerűbb eszközökkel összevetve elavultnak tartja ?
  Tisztelettel : (öreg) peti

 5. Olvassa el figyelmesen ezt az írásom. Benne a válasz.
  Az, hogy hogyan kell beállítani a készüléket a típustól függ. Milyen készüléke van?
  Az „excémára” nem hat a nyirokmasszázs gép, ennek javulása nem várható.
  Azon a területen, ahol nyiroködéma van, ott „sportmasszázs” nem adható. Az erős nyomkodás rontja a nyiroködémát. Ha a lábszára nyiroködémás, attól a vállai, háta, dereka, farizmok nyugodtan kaphatnak orvosi masszázst.

 6. Hála az Ön hézagpótló, alapos és szakszerű írásainak/videóinak (korábbi mélyvénás trombózisom utáni angioödémámra, „bezárult” lábszárfekélyemre és excémámra) vásároltam egy nyirokmasszázs gépet. Ugyanakkor kórházba kézi nyirokmasszázsra is járnom kell. Kérdéseim : 1. otthon legfeljebb mekkora nyomást és kezelési időt állítsak be ? 2. mozgásszervi problémáim miatt orvosi masszázst is fogok kapni. Igaz, hogy nyirokmasszázst és mozgásszervi(orvosi) masszázst nem lehet, nem szabad egyszerre kapnom ? Tisztelettel : (öreg) peti

 7. A csipőprotézisek semmilyen módon nem akadályozzák a gépi nyirokmasszázst.

 8. SZERETNÉK NYIROKÖDÉMA MASSZÁZSGÉPET VENNI. SAJNOS CSIŐ PROTÉZISEM VAN MIND KÉT OLDALON.
  a LÁBDAGADÁS KB FÉLÉVE KEZDÖDÖTT. A MÜTÉT 2017 ÉS 18-BAN VOLT
  vÁLASZÁT ELŐE IS KÖSZÖNÖM

 9. 1., teljesen mindegy, hogy kötés van a lábán vagy nincs, lehet nadrág is akár. A nyirokmasszázs gép ezeken keresztül is hat – legfeljebb kevésbé kényelmes a kezelés. A mandzsetták anyaga mindig műanyag vagy gumis, így a kezelés alatt a bőr nem szellőzik és ha közvetlenül a bőrre teszi a mandzsettát, akkor izzad, befülled. Higiéniai okokból a mandzsetta alá minimum csőgéz, vagy pamutharisnya, legging, stb-t érdemes felvenni.
  2., Persze hogy van összefüggés! Ha tovább kerékpározik, messzebbre jut.
  5 perc nyirokmasszázs kezeléstől minimális hatás várható. Egyéntől függ, hogy a 15-20 vagy 30 perc a jó megoldás. érdemes 20 perccel kezdeni, aztán a hatást figyelve módosítani.
  Ennek ellenére a helyes stratégia a többszöri rövidebb kezelés, semmint megvárni, hogy jól duzzadjon és akkor órákon át kínozni!
  A háztartásban is az van, hogy ha reggeli után elmossa a pár edényt, az kis munka, de ha egy hónapig csak hordja a szennyest és utána áll neki… nos az nagy meló.

 10. Köszönöm válaszát.

  És ha szabad, akkor kérdeznék még:

  1. Ön szerint be legyen-e kötve legalább a boka és az ujjak, annak érdekében, nehogy a gép visszapréselje az ujjak felé a nyirokfolyadékot (nálam a lábfej és az ujjak is érintettek), vagy nem kell semmi a gép alá? (Max. csőgéz.)

  2. Van-e egyenes arányos összefüggés a gépezés időtartama és a hatékonyság között? Azaz hatékonyabb-e, ha tovább van fent a gép, mint – az ajánlott – 20 perc?

  Köszönöm.

 11. Szerintem nincs ilyen állapot, illetve lehet olyan súlyos és elhanyagolt forma, ahol inkább értelmetlen.
  Nincs általános szabály. Beteg és állapotfüggő. Főképp az elhanyagolt nyiroködéma (amikor 15-20 évig nem kap kezelést a beteg) esetén fordul elő, hogy a gépi kezelés hatástalan. A 20 éve kezeletlen lábban annyi zsír és fehérje rakódott le, hogy az deszkakemény és a nyomásra minimálisan vagy egyáltalán nem lehet belőle nyirkot terelni. Ekkor értelmetlen a gép, mert nem használ, de ilyenkor már a manuális drenázs sem. Nem kellene eljutni olyan állapotba, ahol a gép már értelmetlen.

 12. Végül mely állapot az, amikor nem javallott a gépi kezelés? Mert nem elérhető a cikk, amelyben erről írt.

  Köszönöm.

 13. Ez valóban így van. A legtöbb kórházban „ezeréves gép” van csak, abból is egy. Betegből meg sok…testméretben is. Ezért valójában az a legjobb, ha a beteg rendelkezik a számára megfelelő méretű és tudású készülékkel és használja is.

 14. Az az igazság,hogy szép és jó lenne a kórházban a kézi nyirokmasszás,de ilyen nincs is!Legalább is a Budapesti Szent István Kórházban,csak le strapált,túlságosan ígénybe vett gépek!Egy fajta méretű cilinderek,amiben jó formán hozzá sem ér vékonyabb lábhoz vagyis felesleges idő amit erre fordít a nyiroködémás beteg!Én ezért vásároltam nagy örömmel és reménnyel a gépet és használom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük