A kézi vagy a gépi nyirokmasszázs jobb?

“A rendelőben azt mondták, hogy a kézi nyirokmasszázs a jobb. A neten viszont sok kedvező véleményt olvasok a nyirokmasszázs gépekről.” Most akkor melyik az igaz?

kézi vagy gépi nyirokmasszázs a jobb

A kézi és a gépi nyirokmasszázs egyaránt a nyiroködéma kezelésének orvosilag elismert és hatékony módja. Hogy egy adott beteg esetén melyiket érdemes választani, több dolog befolyásolja.

A nyiroködéma kezelése attól függ, hogy kórházi vagy otthoni környezetben történik-e. Nyilvánvalóan más a kezelés dinamikája a kórházban, ahol minden rendelkezésre áll és más otthon, amikor a betegnek saját magának kell boldogulnia.  

Ma hazánkban a nyiroködémás beteg kezelése hibás koncepció mentén történik. Az otthoni kezelést a betegek többsége hanyagolja, nem végzi és “kivárja”, amíg állapota annyira rosszra fordul, hogy a kórházi beutalás indokolttá váljon. Ekkorra az ödéma igen jelentős, akadályozza a mozgást és akár fájdalmat okoz. 

A kórházban ebből a súlyos állapotból kell néhány nap alatt “kihozni” a beteget, ezért aztán “intenzív” kezelést kap. Egyszerre mindent. A napot a hagyományos kötözéssel, fáslizással és gumiharisnya felhúzással indítják, majd kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs, továbbá a gyógytorna kerül sorra. Mindegyik módszer célja, hogy a duzzanatot a normális szintre szorítsa vissza. A nyiroködéma kezelés leghatékonyabb módja természetesen az említett módszerek együttes alkalmazása – de nemcsak a kórházban kellene erre törekedni, hanem otthon is.

A betegek egy része a kórházi kezelések ellenére sem tudja meg, hogy a betegsége mindennapi önkezelést igényel, nem pedig évente néhány napos kórházi kúrát.

De van itt még más probléma is: a nyirokkezeléseket végző kórházi ápolók szinte soha nem felejtik el “felvilágosítani” a beteget arról, hogy az általuk végzett kézi nyirokmasszázs a kiváló és a gép nem ennyire. Bár az igaz, hogy a kézi nyirokmasszázs némiképp hatékonyabb, mint a gépi, de ezzel az állítással mégis súlyos kárt okoznak!

A betegek többsége hazakerülve nem talál a környéken masszőrt vagy nem tudja megfizetni a kézi masszázst. Eközben a gépet nem meri megvenni, mert azt a kórházban leszólták. Ezért a legtöbb nyirokbeteg 360 napot kezeletlenül vár és szenved, hogy végül -és már súlyos állapotban- 5 napra a kórházba kerülhessen, ahol kicsit “helyrepofozzák”.

A nyiroködémát azonban nem így kell kezelni!

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor jól tudod, hogy az ödémád folyamatosan újratermelődik, megállás nélkül.

A kezeléssel lecsökkentheted a duzzanatot, de amint abbahagyod, máris újraindul a felszaporodása. Emiatt ödémacsökkentő kezelést rendszeresen kell végezni. Ez egyeseknél azt jelentheti, hogy néhány naponta szükséges kezelni, másoknál azonban naponta. Sőt vannak, akiknél az ödéma gyorsan visszatér és naponta többször kell végezni.

A kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod. A kötözést és fázlizást meg lehet tanulni, a gumiharisnyát is fel lehet húzni egy kis küzdelem árán. Nyirokmasszőr azonban csak a legritkább esetben áll állandó készenlétben. Ha pedig masszőr nincs, akkor bizony pótolni kell. És erre való a nyirokmasszázs gép.

blank

A legegyszerűbb (mandzsettákkal 80-90 ezerbe kerülő) nyirokmasszázs gépek hatása a kézi masszázshoz képest kismértékben elmaradhat. De ha van géped, akkor gyakran kezelhetsz és ez a kisebb hatékonyság is sokkal-sokkal jobb, mintha egyáltalán nem vagy csak néhány hetente kapnál kezelést! Az egyszerűbb nyirokmasszázs géppel hosszabb idő kell ahhoz, hogy megfelelő eredményt érj el. De eléred és nem szenvedsz.

A komolyabb, 200 ezer forint körüli eszközök teljesítménye azonban már olyan kiváló, hogy nem marad el egy kézi masszázs hatásától.

A kézi nyirokmasszázs a szükséges gyakoriságban a többség számára megfizethetetlen

Profi, a munkájához valóban értő nyirokmasszőr “nem terem minden bokorban”. Bár hallottam olyan betegről, akinek férje volt a terapeutája. A többség számára azonban nem áll rendelkezésre “saját”, állandóan elérhető masszőr”. Ha pedig nincs, akkor a kezelésre be kell jelentkezned, a masszázs 45-120 perc, oda és vissza kell utaznod. Soha nem akkor kapsz kezelést, amikor arra szükséged van, hanem amikorra időpontot kapsz vagy ráérsz.

Keress rá a kézi nyirokmasszázs árakra az interneten. Egy végtag masszázsa 4-8 ezer, míg a teljes testé 10-14 ezer forint között mozog alkalmanként. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van!

Ha csak hetente egyszer mész kezelésre, az még akár elviselhető költség lenne, de ennek nincs érdemi hatása a nyiroködémádra. Pár óráig érzed a hatását, de utána visszaáll a duzzant. A heti kezelés véleményem szerint egyszerűen csak pénzkidobás. A legtöbb betegnek napi vagy napi többszöri kezelés szükséges. Ez megegyezik a Nemzetközi Limfödéma-kezelő Orvosok Társasága által kibocsátott kezelési ajánlásokkal (úgynevezett konszenzus dokumentum) is. 

Véleményem

Fontos tudnod, hogy gépi nyirokmasszázst nem kaphat mindenki! Van néhány állapot, amikor a gép ellenjavallt – ebben a cikkben írtam róla

A nyiroködéma otthoni, mindennapi és hatékony kezelésére egyértelműen a gépi nyirokmasszázs a legjobb megoldás!

Az ugyan lehet, hogy egy gépi kezelésnek némileg kisebb a hatása, mint egy azonos tartamú kézi masszázsé, de a géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

Én ezért javaslom otthonra a nyirokmasszázs gép beszerzését és alkalmazását.

blank
Mindent egyben a nyiroködémáról

Iratkozz fel hírlevelemre és tudj meg mindent a nyiroködéma okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról és ön-masszázsról!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (15)
 • comment-avatar

  A kar kezelésére bármelyik készülék alkalmas az itt találhatók közül. Nyilván minél drágább a készülék, annál precízebb és hatékonyabb a kezelés.
  Ha anyagilag megengedheti, akkor válassza a Power Q-2200 vagy a Power Q-1000 Premium készülékek egyikét. A géphez kar mandzsettát és légtömlőt kell még vásárolnia.

 • comment-avatar
  Katika 3 hét

  Mellműtéten estem át a karom ödémás melyik gép jánlható megvételre

 • comment-avatar

  A mai autók többsége 200km/óra sebességre is képes. Azonban városban csak 50-nel ajánlott haladni…. Kb ezért képes a nyirokmasszázs gép is magas nyomásra…pedig nyiroködémában csak negyedét szabad kihasználni.
  A polarizációs lámpa hasznáról évtizedek óta megoszlanak a vélemények. Ma az látszik körvonalazódni, hogy van némi hatása néhány állapotban, de ezek a hatások elmaradnak az időközben megjelent és otthon ma már ugyanolyan veszélytelenül használó eljárásokhoz képest, mint pl. az ultrahang, a lágylézer. A gyulladáscsökkentő hatás tekintetében ez utóbbiak sokszor erősebb hatásúak és hatékonyabbak. A teljesítményükhöz és a várható hatáshoz képest a polarizált fény lámpák erősen túlárazottak.

 • comment-avatar
  (öreg) peti 7 hónap

  Köszönöm válaszait. A Legegyszerűbb (legolcsóbb) nyirokmasszázs gépem van “masszírozó csizmával”.(Power Q-1000 Plus.) El is olvastam javasolt cikkét, és abban valóban meg is találtam a választ. (Kérdésemet korábban csak azért tettem fel, mert szinte valamennyi készülék sokkal nagyobb nyomás leadására is képes – bár nem teljesen értem, akkor miért, ha nem célszerű…)
  Igaza van a az “EKCÉMÁ”-t elírtam…:))))
  Még egy kérdésem van : az Ön által ajánlott gyógyászati termékek között polarizációs lámpát nem találtam. Nem gondolja elég hatékony módszernek, vagy a korszerűbb eszközökkel összevetve elavultnak tartja ?
  Tisztelettel : (öreg) peti

 • comment-avatar

  Olvassa el figyelmesen ezt az írásom. Benne a válasz.
  Az, hogy hogyan kell beállítani a készüléket a típustól függ. Milyen készüléke van?
  Az “excémára” nem hat a nyirokmasszázs gép, ennek javulása nem várható.
  Azon a területen, ahol nyiroködéma van, ott “sportmasszázs” nem adható. Az erős nyomkodás rontja a nyiroködémát. Ha a lábszára nyiroködémás, attól a vállai, háta, dereka, farizmok nyugodtan kaphatnak orvosi masszázst.

 • comment-avatar
  (öreg) peti 7 hónap

  Hála az Ön hézagpótló, alapos és szakszerű írásainak/videóinak (korábbi mélyvénás trombózisom utáni angioödémámra, “bezárult” lábszárfekélyemre és excémámra) vásároltam egy nyirokmasszázs gépet. Ugyanakkor kórházba kézi nyirokmasszázsra is járnom kell. Kérdéseim : 1. otthon legfeljebb mekkora nyomást és kezelési időt állítsak be ? 2. mozgásszervi problémáim miatt orvosi masszázst is fogok kapni. Igaz, hogy nyirokmasszázst és mozgásszervi(orvosi) masszázst nem lehet, nem szabad egyszerre kapnom ? Tisztelettel : (öreg) peti

 • comment-avatar

  A csipőprotézisek semmilyen módon nem akadályozzák a gépi nyirokmasszázst.

 • comment-avatar
  SAROLTA 11 hónap

  SZERETNÉK NYIROKÖDÉMA MASSZÁZSGÉPET VENNI. SAJNOS CSIŐ PROTÉZISEM VAN MIND KÉT OLDALON.
  a LÁBDAGADÁS KB FÉLÉVE KEZDÖDÖTT. A MÜTÉT 2017 ÉS 18-BAN VOLT
  vÁLASZÁT ELŐE IS KÖSZÖNÖM

 • comment-avatar
  Eszter 1 év

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  1., teljesen mindegy, hogy kötés van a lábán vagy nincs, lehet nadrág is akár. A nyirokmasszázs gép ezeken keresztül is hat – legfeljebb kevésbé kényelmes a kezelés. A mandzsetták anyaga mindig műanyag vagy gumis, így a kezelés alatt a bőr nem szellőzik és ha közvetlenül a bőrre teszi a mandzsettát, akkor izzad, befülled. Higiéniai okokból a mandzsetta alá minimum csőgéz, vagy pamutharisnya, legging, stb-t érdemes felvenni.
  2., Persze hogy van összefüggés! Ha tovább kerékpározik, messzebbre jut.
  5 perc nyirokmasszázs kezeléstől minimális hatás várható. Egyéntől függ, hogy a 15-20 vagy 30 perc a jó megoldás. érdemes 20 perccel kezdeni, aztán a hatást figyelve módosítani.
  Ennek ellenére a helyes stratégia a többszöri rövidebb kezelés, semmint megvárni, hogy jól duzzadjon és akkor órákon át kínozni!
  A háztartásban is az van, hogy ha reggeli után elmossa a pár edényt, az kis munka, de ha egy hónapig csak hordja a szennyest és utána áll neki… nos az nagy meló.

 • comment-avatar
  Eszter 1 év

  Köszönöm válaszát.

  És ha szabad, akkor kérdeznék még:

  1. Ön szerint be legyen-e kötve legalább a boka és az ujjak, annak érdekében, nehogy a gép visszapréselje az ujjak felé a nyirokfolyadékot (nálam a lábfej és az ujjak is érintettek), vagy nem kell semmi a gép alá? (Max. csőgéz.)

  2. Van-e egyenes arányos összefüggés a gépezés időtartama és a hatékonyság között? Azaz hatékonyabb-e, ha tovább van fent a gép, mint – az ajánlott – 20 perc?

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  Szerintem nincs ilyen állapot, illetve lehet olyan súlyos és elhanyagolt forma, ahol inkább értelmetlen.
  Nincs általános szabály. Beteg és állapotfüggő. Főképp az elhanyagolt nyiroködéma (amikor 15-20 évig nem kap kezelést a beteg) esetén fordul elő, hogy a gépi kezelés hatástalan. A 20 éve kezeletlen lábban annyi zsír és fehérje rakódott le, hogy az deszkakemény és a nyomásra minimálisan vagy egyáltalán nem lehet belőle nyirkot terelni. Ekkor értelmetlen a gép, mert nem használ, de ilyenkor már a manuális drenázs sem. Nem kellene eljutni olyan állapotba, ahol a gép már értelmetlen.

 • comment-avatar
  Eszter 1 év

  Végül mely állapot az, amikor nem javallott a gépi kezelés? Mert nem elérhető a cikk, amelyben erről írt.

  Köszönöm.

 • comment-avatar

  Ez valóban így van. A legtöbb kórházban “ezeréves gép” van csak, abból is egy. Betegből meg sok…testméretben is. Ezért valójában az a legjobb, ha a beteg rendelkezik a számára megfelelő méretű és tudású készülékkel és használja is.

 • comment-avatar
  G. Lászlóné 3 év

  Az az igazság,hogy szép és jó lenne a kórházban a kézi nyirokmasszás,de ilyen nincs is!Legalább is a Budapesti Szent István Kórházban,csak le strapált,túlságosan ígénybe vett gépek!Egy fajta méretű cilinderek,amiben jó formán hozzá sem ér vékonyabb lábhoz vagyis felesleges idő amit erre fordít a nyiroködémás beteg!Én ezért vásároltam nagy örömmel és reménnyel a gépet és használom!