A kézi vagy a gépi nyirokmasszázs jobb? - Dr. Zátrok Zsolt blog

A kézi vagy a gépi nyirokmasszázs jobb?

A rendelőben azt mondták, hogy a kézi nyirokmasszázs a jobb. A neten viszont sok kedvező véleményt olvasok a nyirokmasszázs gépekről. Most akkor melyik az igaz?

kézi vagy gépi nyirokmasszázs a jobb

A kézi és a gépi nyirokmasszázs egyaránt a nyiroködéma kezelésének orvosilag elismert és hatékony módja. Hogy egy adott beteg esetén melyiket érdemes választani, több dolog befolyásolja.

A nyiroködéma kezelése attól függ, hogy kórházi vagy otthoni környezetben történik-e. Nyilvánvalóan más a kezelés dinamikája a kórházban, ahol minden rendelkezésre áll és más otthon, amikor a betegnek saját magának kell boldogulnia.  

Ma hazánkban a nyiroködémás beteg kezelése hibás koncepció mentén történik. Az otthoni kezelést a betegek többsége hanyagolja, nem végzi és “kivárja”, amíg állapota annyira rosszra fordul, hogy a kórházi beutalás indokolttá váljon. Ekkorra az ödéma igen jelentős, akadályozza a mozgást és akár fájdalmat okoz. 

A kórházban ebből a súlyos állapotból kell néhány nap alatt “kihozni” a beteget, ezért aztán “intenzív” kezelést kap. Egyszerre mindent. A napot a hagyományos kötözéssel, fáslizással és gumiharisnya felhúzással indítják, majd kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs, továbbá a gyógytorna kerül sorra. Mindegyik módszer célja, hogy a duzzanatot a normális szintre szorítsa vissza. A nyiroködéma kezelés leghatékonyabb módja természetesen az említett módszerek együttes alkalmazása – de nemcsak a kórházban kellene erre törekedni, hanem otthon is.

A betegek egy része a kórházi kezelések ellenére sem tudja meg, hogy a betegsége mindennapi önkezelést igényel, nem pedig évente néhány napos kórházi kúrát.

De van itt még más probléma is: a nyirokkezeléseket végző kórházi ápolók szinte soha nem felejtik el “felvilágosítani” a beteget arról, hogy az általuk végzett kézi nyirokmasszázs a kiváló és a gép nem ennyire. Bár az igaz, hogy a kézi nyirokmasszázs némiképp hatékonyabb, mint a gépi, de ezzel az állítással mégis súlyos kárt okoznak!

blank
blank
blank

A betegek többsége hazakerülve nem talál a környéken masszőrt vagy nem tudja megfizetni a kézi masszázst. Eközben a gépet nem meri megvenni, mert azt a kórházban leszólták. Ezért a legtöbb nyirokbeteg 360 napot kezeletlenül vár és szenved, hogy végül -és már súlyos állapotban- 5 napra a kórházba kerülhessen, ahol kicsit “helyrepofozzák”.

A nyiroködémát azonban nem így kell kezelni!

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor jól tudod, hogy az ödémád folyamatosan újratermelődik, megállás nélkül. A kezeléssel lecsökkentheted a duzzanatot, de amint abbahagyod, máris újraindul a felszaporodása. Emiatt ödémacsökkentő kezelést rendszeresen, naponta, sőt naponta többször kell végezni. A kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod.

A kötözést és fázlizást meg lehet tanulni, a gumiharisnyát is fel lehet húzni egy kis küzdelem árán. Nyirokmasszőr azonban csak a legritkább esetben áll állandó készenlétben. Ha pedig masszőr nincs, akkor bizony pótolni kell. És erre való a nyirokmasszázs gép.

A legegyszerűbb (80-90 ezerbe kerülő) nyirokmasszázs gépek hatása a kézi masszázshoz képest elmarad, kb. 30-40%-kal. De ha van géped, akkor gyakran kezelhetsz és ez a kisebb hatékonyság is sokkal-sokkal jobb, mintha egyáltalán nem vagy csak néhány hetente kapnál kezelést! Olyan ez, mint amikor tűzifát hordasz be a kályhához. Ha csak a kezed áll rendelkezésre, akkor néhány hasábot bírsz el. Ha van egy kosarad is, akkor gyorsabban végzel. De kosár nélkül is lesz elég fa a kályhánál, csak ezért több fordulót kell tenned! Az egyszerűbb nyirokmasszázs géppel több idő kell ahhoz, hogy megfelelő eredményt érj el. De eléred és nem szenvedsz.

A komolyabb, 200 ezer forint körüli eszközök teljesítménye azonban már olyan kiváló, hogy csak 5-8%-kal marad el egy kézi masszázs hatásától.

A kézi nyirokmasszázs a szükséges gyakoriságban a többség számára megfizethetetlen

Profi, a munkájához valóban értő nyirokmasszőr “nem terem minden bokorban”. Bár hallottam olyan betegről, akinek férje nyirokmasszőr volt, de a többség számára nem áll rendelkezésre bármikor elérhető “saját masszőr”. Azaz kezelésre be kell jelentkezned, a masszázs 45-120 perc, oda és vissza kell utaznod. Soha nem akkor kapsz kezelést, amikor arra szükséged van, hanem amikorra időpontot kapsz vagy ráérsz.

Keress rá a kézi nyirokmasszázs árakra az interneten. Egy végtag masszázsa 4-8 ezer, míg a teljes testé 10-14 ezer forint között mozog alkalmanként. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van!

Ha csak hetente egyszer mész kezelésre, az még akár elviselhető költség lenne, de ennek nincs érdemi hatása a nyiroködémádra. Pár óráig érzed a hatását, de utána visszaáll a duzzant. A heti kezelés véleményem szerint egyszerűen csak pénzkidobás. A legtöbb betegnek napi vagy napi többszöri kezelés szükséges. Ez megegyezik a Nemzetközi Limfödéma-kezelő Orvosok Társasága által kibocsátott kezelési ajánlásokkal (úgynevezett konszenzus dokumentum) is. 

Véleményem

Fontos tudnod, hogy gépi nyirokmasszázst nem kaphat mindenki! Van néhány állapot, amikor a gép ellenjavallt – ebben a cikkben írtam róla

A nyiroködéma otthoni, mindennapi és hatékony kezelésére egyértelműen a gépi nyirokmasszázs a legjobb megoldás!

Az ugyan lehet, hogy egy gépi kezelésnek némileg kisebb a hatása, mint egy azonos tartamú kézi masszázsé, de a géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

Én ezért javaslom otthonra a nyirokmasszázs gép beszerzését és alkalmazását.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • comment-avatar

    Ez valóban így van. A legtöbb kórházban “ezeréves gép” van csak, abból is egy. Betegből meg sok…testméretben is. Ezért valójában az a legjobb, ha a beteg rendelkezik a számára megfelelő méretű és tudású készülékkel és használja is.

  • comment-avatar
    G. Lászlóné 1 év

    Az az igazság,hogy szép és jó lenne a kórházban a kézi nyirokmasszás,de ilyen nincs is!Legalább is a Budapesti Szent István Kórházban,csak le strapált,túlságosan ígénybe vett gépek!Egy fajta méretű cilinderek,amiben jó formán hozzá sem ér vékonyabb lábhoz vagyis felesleges idő amit erre fordít a nyiroködémás beteg!Én ezért vásároltam nagy örömmel és reménnyel a gépet és használom!