A kézi vagy a gépi nyirokmasszázs jobb? - Dr. Zátrok Zsolt blog

A kézi vagy a gépi nyirokmasszázs jobb?

A rendelőben azt mondták, hogy a kézi nyirokmasszázs a jobb. A neten viszont sok kedvező véleményt olvasok a nyirokmasszázs gépekről. Most akkor melyik az igaz?

kézi vagy gépi nyirokmasszázs a jobb

A kézi és a gépi nyirokmasszázs egyaránt a nyiroködéma kezelésének orvosilag elismert és hatékony módja. Hogy egy adott beteg esetén melyiket érdemes választani, több dolog befolyásolja.

A nyiroködéma kezelése attól függ, hogy kórházi vagy otthoni környezetben történik-e. Nyilvánvalóan más a kezelés dinamikája a kórházban, ahol minden rendelkezésre áll és más otthon, amikor a betegnek saját magának kell boldogulnia.  

Ma hazánkban a nyiroködémás beteg kezelése hibás koncepció mentén történik. Az otthoni kezelést a betegek többsége hanyagolja, nem végzi és “kivárja”, amíg állapota annyira rosszra fordul, hogy a kórházi beutalás indokolttá váljon. Ekkorra az ödéma igen jelentős, akadályozza a mozgást és akár fájdalmat okoz. 

A kórházban ebből a súlyos állapotból kell néhány nap alatt “kihozni” a beteget, ezért aztán “intenzív” kezelést kap. Egyszerre mindent. A napot a hagyományos kötözéssel, fáslizással és gumiharisnya felhúzással indítják, majd kézi és/vagy gépi nyirokmasszázs, továbbá a gyógytorna kerül sorra. Mindegyik módszer célja, hogy a duzzanatot a normális szintre szorítsa vissza. A nyiroködéma kezelés leghatékonyabb módja természetesen az említett módszerek együttes alkalmazása – de nemcsak a kórházban kellene erre törekedni, hanem otthon is.

A betegek egy része a kórházi kezelések ellenére sem tudja meg, hogy a betegsége mindennapi önkezelést igényel, nem pedig évente néhány napos kórházi kúrát.

De van itt még más probléma is: a nyirokkezeléseket végző kórházi ápolók szinte soha nem felejtik el “felvilágosítani” a beteget arról, hogy az általuk végzett kézi nyirokmasszázs a kiváló és a gép nem ennyire. Bár az igaz, hogy a kézi nyirokmasszázs némiképp hatékonyabb, mint a gépi, de ezzel az állítással mégis súlyos kárt okoznak!

A betegek többsége hazakerülve nem talál a környéken masszőrt vagy nem tudja megfizetni a kézi masszázst. Eközben a gépet nem meri megvenni, mert azt a kórházban leszólták. Ezért a legtöbb nyirokbeteg 360 napot kezeletlenül vár és szenved, hogy végül -és már súlyos állapotban- 5 napra a kórházba kerülhessen, ahol kicsit “helyrepofozzák”.

A nyiroködémát azonban nem így kell kezelni!

Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor jól tudod, hogy az ödémád folyamatosan újratermelődik, megállás nélkül. A kezeléssel lecsökkentheted a duzzanatot, de amint abbahagyod, máris újraindul a felszaporodása. Emiatt ödémacsökkentő kezelést rendszeresen, naponta, sőt naponta többször kell végezni. A kötözés, fáslizás és kompressziós harisnya viselése mellett a kézi és/vagy gépi nyirokmasszázst kell rendszeresen alkalmaznod.

A kötözést és fázlizást meg lehet tanulni, a gumiharisnyát is fel lehet húzni egy kis küzdelem árán. Nyirokmasszőr azonban csak a legritkább esetben áll állandó készenlétben. Ha pedig masszőr nincs, akkor bizony pótolni kell. És erre való a nyirokmasszázs gép.

A legegyszerűbb (80-90 ezerbe kerülő) nyirokmasszázs gépek hatása a kézi masszázshoz képest elmarad, kb. 30-40%-kal. De ha van géped, akkor gyakran kezelhetsz és ez a kisebb hatékonyság is sokkal-sokkal jobb, mintha egyáltalán nem vagy csak néhány hetente kapnál kezelést! Olyan ez, mint amikor tűzifát hordasz be a kályhához. Ha csak a kezed áll rendelkezésre, akkor néhány hasábot bírsz el. Ha van egy kosarad is, akkor gyorsabban végzel. De kosár nélkül is lesz elég fa a kályhánál, csak ezért több fordulót kell tenned! Az egyszerűbb nyirokmasszázs géppel több idő kell ahhoz, hogy megfelelő eredményt érj el. De eléred és nem szenvedsz.

A komolyabb, 200 ezer forint körüli eszközök teljesítménye azonban már olyan kiváló, hogy csak 5-8%-kal marad el egy kézi masszázs hatásától.

A kézi nyirokmasszázs a szükséges gyakoriságban a többség számára megfizethetetlen

Profi, a munkájához valóban értő nyirokmasszőr “nem terem minden bokorban”. Bár hallottam olyan betegről, akinek férje nyirokmasszőr volt, de a többség számára nem áll rendelkezésre bármikor elérhető “saját masszőr”. Azaz kezelésre be kell jelentkezned, a masszázs 45-120 perc, oda és vissza kell utaznod. Soha nem akkor kapsz kezelést, amikor arra szükséged van, hanem amikorra időpontot kapsz vagy ráérsz.

Keress rá a kézi nyirokmasszázs árakra az interneten. Egy végtag masszázsa 4-8 ezer, míg a teljes testé 10-14 ezer forint között mozog alkalmanként. Kiszámolhatod, hogy megengedhetsz-e annyi kézi masszázst, amennyire szükséged van!

Ha csak hetente egyszer mész kezelésre, az még akár elviselhető költség lenne, de ennek nincs érdemi hatása a nyiroködémádra. Pár óráig érzed a hatását, de utána visszaáll a duzzant. A heti kezelés véleményem szerint egyszerűen csak pénzkidobás. A legtöbb betegnek napi vagy napi többszöri kezelés szükséges. Ez megegyezik a Nemzetközi Limfödéma-kezelő Orvosok Társasága által kibocsátott kezelési ajánlásokkal (úgynevezett konszenzus dokumentum) is. 

Véleményem

Fontos tudnod, hogy gépi nyirokmasszázst nem kaphat mindenki! Van néhány állapot, amikor a gép ellenjavallt – ebben a cikkben írtam róla

A nyiroködéma otthoni, mindennapi és hatékony kezelésére egyértelműen a gépi nyirokmasszázs a legjobb megoldás!

Az ugyan lehet, hogy egy gépi kezelésnek némileg kisebb a hatása, mint egy azonos tartamú kézi masszázsé, de a géped minden nap rendelkezésedre áll. Akkor alkalmazod, amikor a tüneteid miatt épp szükséges és nem akkor, amikor fogad a masszőr. Kéthavi kézi masszázs árából már egy jobb gépet vásárolhatsz, amit aztán 8-10 évig használni tudsz.

Én ezért javaslom otthonra a nyirokmasszázs gép beszerzését és alkalmazását.

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • Dr. Zátrok Zsolt

    Ez valóban így van. A legtöbb kórházban “ezeréves gép” van csak, abból is egy. Betegből meg sok…testméretben is. Ezért valójában az a legjobb, ha a beteg rendelkezik a számára megfelelő méretű és tudású készülékkel és használja is.

  • comment-avatar
    G. Lászlóné 8 months

    Az az igazság,hogy szép és jó lenne a kórházban a kézi nyirokmasszás,de ilyen nincs is!Legalább is a Budapesti Szent István Kórházban,csak le strapált,túlságosan ígénybe vett gépek!Egy fajta méretű cilinderek,amiben jó formán hozzá sem ér vékonyabb lábhoz vagyis felesleges idő amit erre fordít a nyiroködémás beteg!Én ezért vásároltam nagy örömmel és reménnyel a gépet és használom!