Nyiroködéma kezelése - kinek a feladata? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyiroködéma kezelése – kinek a feladata?

Facebook oldalamon legnagyobb aktivitás talán a nyiroködéma kezelése kapcsán jelentkezik. Ezekhez a posztokhoz érkezik a legtöbb reakció, komment. Sok az ehhez hasonló: “Jártam orvostól orvosig. Vizsgáltak alul-felül, mindenhol, de semmit sem találtak. Kezelést semmit sem kaptam, csak széttárták a kezüket. A lábam viszont egyre jobban dagad, feszül és vízhajtóra sem szűnik.”

Mi van ilyenkor? Mit tehetsz, ha hasonló helyzetbe kerülsz?  

Van egy jó és egy rossz hírem!

A jó az, hogy nem találtak komolyabb (az életedet közvetlenül veszélyeztető) bajod. Mivel orvostól orvosig jártál, alaposan kivizsgáltak. Nem találtak vesebajt, szívelégtelenséget vagy trombózist sem. Hurrá! Ennek örülj! Nincs is teendő azon orvosok szerint, akik nem kellően tájékoztottak a fizikoterápiás lehetőségekről.

A rossz hírem az, hogy ha minden mást kizártak, akkor nagy valószínűséggel nyiroködémád van. Készülj fel, hogy a duzzadás elkísér életed végéig és napi szinten problémát okoz. Különösen a melegebb időszakokban érzékeled és idővel (különösen, ha nem kezeled) romlani fog.

Ami nem felírható és nem is műtét, az nincs!

Sok orvos csak annyit tud a nyiroködémáról, hogy egy gyógyíthatatlan betegség. Nincs rá gyógyszer és műtéttel sem lehet javítani. Ezért látsz tanácstalanságot sok orvos arcán – fogalmuk sincs, mit lehetne vele kezdeni… Arról, hogy ez miért van így, igen határozott véleményem van, ebben a cikkemben olvashatod. Ha megtetted, akkor érted, hogy az orvosaid jelentős része miért nem tud javaslatot tenni számodra és miért tűnik úgy, hogy nem foglalkoznak érdemben a nyiroködémáddal.

Krónikus betegség kezelése nem orvosi feladat!

Ez megint egy erős “mondás”, ugye? Pedig nem viccelek!

A krónikus betegség (és ilyen a nyiroködéma is) kezelése nem az orvos feladata, hanem azé, aki szenved tőle! Persze a teendőket az orvosnak és a fizikoterápiás munkatársának kellene javasolni, ismertetni és a kezelést irányítani, de ha elhagytad a rendelőt, akkor már rajtuk semmi sem múlik!

Ha azt javasolják, hogy végezz tornagyakorlatokat, változtass az étkezéseden, adj le néhány kilót, vedd be a gyógyszered, de Te csak legyintesz, akkor mitől is várod, hogy javuljon a panaszod? Ha az ülőmunkád hátfájást okoz, de Te nem kezdesz háterősítő tornába, akkor ugyan mitől várod, hogy megszűnik? A fájdalmat rövid időre elnyomó gyógyszertől gyógyulást nem várhatsz – amint a hatás elmúlik, a tünetek ismét megjelennek.

VEDD ÉSZRE: CSAK MAGADRA SZÁMÍTHATSZ!

Rosszul teszed, ha azt várod, hogy a nyiroködémád megszűnik magától vagy attól az 5-10 kezeléstől, amit “receptre” felírnak? És mi lesz a fennmaradó 355 nappal? Ki kezel akkor? Milyen csodára vársz?

Lásd be: ez a Te feladatod, nem várhatsz másra. Sem orvosokra, sem masszőrökre, sem fizikoterapeutákra. A szomszédod, barátnőd, de még a férjed, feleséged sem tudja megtenni helyetted! CSAK MAGADRA SZÁMÍTHATSZ.

Mire “való” a nyirokterapeutád?

Ha duzzad a lábad, karod és a kivizsgálás során semmi “komolyat” nem találtak, kezelést viszont nem kapsz, akkor keresd fel a legközelebbi nyiroködéma (limfödéma) szakrendelést és kérd a szakemberek segítségét!

Nem azt várhatod, hogy mindent megoldanak helyetted, hanem azt, hogy felkészítenek az otthoni teendőidre.

Kifejezetten arra koncentrálj, hogy a nyirokterapeutádtól megtanuld, hogyan kell kötözni, fáslizni, a kompressziós harisnyát felvenni, hogyan végezhetsz ön-nyirokmasszázst és hogyan állítsd be az otthoni nyirokmasszázs géped.

Ezt kell majd egyedül csinálnod az év valamennyi, 365 napján! Persze kérheted időnként a tanácsát, de nem lesz veled állandóan, hogy helyetted elvégezze a dolgod.

Igen… A saját nyirokmasszázs gépeddel kell kezelned magad! Az évente 5-10 felírt kezelés hatása éves szinten semmi, pont olyan kevés, mintha évente ötször futsz egy saroknyit – ez nem javítja a kondíciód. Ha minden nap sportolsz, akkor javul a teljesítményed. Ahogy a nyiroködémád is csak akkor lesz “rendben”, ha mindennap kezeled, foglalkozol vele.

Sajnos a társadalombiztosítás nem támogatja a gép megvásárlását, azaz saját erőből kell beszerezned. Kegyetlen valóság, hogyha a készüléket nem tudod megvenni, akkor a kézi nyirokmasszázsra sem lesz pénzed.

Bár a kézi masszázs némiképp hatékonyabb, mint a gépi kezelés, de hosszú távon sokkal-sokkal többe kerül, mint egy gép megvásárlása. Nézz utána a kézi nyirokmasszázs áraknak és számold ki, hány masszázsból “telik ki” egy gépre való.

Javaslatom

Ha nyiroködéma gyanúja merül fel nálad, keress fel egy nyiroködéma szakrendelőt, ahol felkészítenek az otthoni teendőidre.

Tanuld meg ezeket, szerezz be egy nyirokmasszázs gépet és napi programod úgy alakítsd át, hogy a nyiroködéma kezelése minden egyes napod része legyen.

Magadra számíts elsősorban – ha másokkal akarod elvégeztetni, akkor sok-sok pénzre lesz szükséged. A terapeutával ellentétben Te mindig “kéznél vagy” magadnak. Tegyél az állapotod javításáért

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 11 months

  Szakemberhiány miatt sorra zárnak be a nyiroködéma rendelők. Többen számoltak be 4-5 hónapos előjegyzési időkről…. A legjobb a kompressziós harisnya lenne, de azt még egészségesen is nehéz felhúzni. Sokan nem is tudják felvenni és így nem kezelik magukat.
  A tépőzáras kompresszió nem olyan hatékony, mint a méretre készített kompressziós harisnya, de mivel könnyebb felvenni, sokaknak segít.
  Sokkal jobb a tépőzárast használni, mint egyáltalán nem használni a kompressziót.

 • comment-avatar
  Lipike 11 months

  A legnagyobb probléma, hogy nehéz bejutni kezelésre. A fáslit fél évente írják ki. Tudomásom szerint a Szent István Kórházban és az OORI ban van ilyen kezelés.
  Mozgáskorlátozott vagyok, nem tudom magam fáslizni.
  Mi a véleménye a juxtafit fáslizó rendszerről?