A nyiroködéma kezelés leghatékonyabb módja a masszázs. Ennek három ismert formáját ismerheted meg ebben a cikkben. Ezek a következők. Képzett nyirokterapeuta által végzett nyirokdrenázs, ezt utánzó és a beteg által végezhető ön-nyirokmasszázs és a legújabb gépi nyirokmasszázs. 

A nyirokmasszázs vagy más néven nyirokdrenázs egy speciális masszázstechnika, amely a nyirokrendszer működését segíti. Ez a masszázs célja, hogy serkentse a nyirokfolyadék áramlását a testben, ezáltal elősegítse a méreganyagok eltávolítását, csökkentse a duzzanatokat, és javítsa az immunrendszer működését.

A nyirokdrenázs (nyirokmasszázs) hatásai

A nyirokmasszázsnak számos pozitív hatása van:

 1. Duzzanatok csökkentése. Hatékonyan csökkenti a duzzanatokat, például a nyiroködémát vagy a vénás elégtelenség miatti ödémát. 
 2. Méregtelenítés. Segíti a szervezet méregtelenítését, azaz elősegíti az anyagcsere során keletkező bomlástermékek távozását.
 3. Immunrendszer működését segíti, mert a jobb nyirokkeringés segíti a kórokozók elleni küzdelmet. 
 4. Fájdalomcsillapító hatású,  különösen az ízületek és izmok területén.
 5. Bőr állapotának javítása. A nyirokkeringés javulása támogatja a bőr állapotának megőrzését.
 6. Relaxáció. A lágy, ismétlődő nyomás segíti a test és az elme ellazulását, csökkenti a stresszt és a szorongást.

A nyirokmasszázs alkalmazási területei

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése. Nyiroködéma általában a végtagokat érinti. A sejtek között felgyűlő nyirok folyadék duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Daganatos betegség műtéti vagy besugárzásos kezelése után különösen gyakori.
 • Zsírödéma (lipödéma) kezelése. Ez az állapot a zsíranyagacsere zavara, kóros méretű zsírsejtek képződésével jár.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése. A daganat miatti emlő eltávolítás után az esetek döntő többségében ödéma alakul ki az érintett oldali karon. Hasi-kismedencei műtéteket követően pedig az alsó végtagokon.
 • Visszérbetegség. A kezelés hatékonyan szünteti meg a visszeres eredetű feszülő fájdalmat, duzzanatot és nehézláb érzést. Terhességi visszérbetegségben is kockázatmentesen alkalmazhatod.
 • Trombózis utáni maradvány állapot (poszttrombotikus szindróma). A mélyvénás trombózis mindig egy maradvány állapottal gyógyul, amelynek része lehet a lábdagadás. 
 • Perifériás érbetegség (érszűkület). Csak azok a fejlettebb készülékek használhatók érszűkület kezelésére, melyeknek “felülről-lefele irányú” programja is van, azaz a nyomást a combtól a lábujjak felé irányítják. A kezelés hatékonyan javítja a végtagok vérkeringését és javítja a sebek gyógyulását is.
 • Végtag bénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulásásra. A gépi nyirokmasszázs „pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok- és vérkeringés fenntartását
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében. Szintén alkalmazható a műtétet követő vérömleny és végtagduzzanat csökkentése.
 • Narancsbőr. A rendszeres gépi masszázs „feltöri” a narancsbőrt okozó csomókat a bőrben és segít megszüntetni. Fokozza továbbá a kavitációs zsírbontó kezelések hatását.
 • Wellness-relaxáció. Kellemes masszázst biztosít a fáradt testnek. Felfrissít, nyugtat, oldja a stresszt.

A nyirokmasszázs ellenjavallatai

Bár a nyirokdrenázs általában biztonságos, bizonyos állapotok esetén nem ajánlott, például:

 • Akut fertőzések. Mivel a kórokozók és az immunrendszer védekező sejtjei is közlekednek a nyirokrendszerben, így fertőzés esetén végzett masszázzsal a fertőzés terjedését segíthetjük, egyúttal akadályozni lehet az immunrendszer működését.  
 • Súlyos szívproblémák. Nem kizárt a kezelés, de pl. kardiomiopátia, szívelégtelenség, gyógyszerek ellenére is magas vérnyomás esetén a kezelést a szokásosnál óvatosabban kell végezni! A masszázs a nyirok mellett a vénákból is “kipréseli” a vért, ami a szív terhelését fokozza! Ha a masszázs során halántékodon lüktetést, szapora szívverést, fokozódó fejfájást tapasztalsz, azt jelenti, hogy túl erős a kezelés! Jelezd!
 • Rosszindulatú daganatok. A daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás (pl. Wertheim-műtét) után jelentkező nyiroködéma esetén a gépi nyirokmasszázs csak körültekintéssel, szakember felügyeletével alkalmazható! Hasonló a helyzet prosztata daganat miatti ödémában is. Ha a daganatot teljes mértékben sikerült eltávolítani, akkor a nyirokmasszázsnak alacsony a kockázata, ha a daganat aktív, akkor a nyomás kezelés a terjedését okozhatja. Azaz nagyon alapos mérlegelés kell! Lehet olyan helyzet, hogy a daganat ellenére a masszázs enyhíti a beteg szenvedését, azaz végezhető, de lehet olyan döntés is, hogy a kockázat nagyobb, mint a várható előny. Egyéntől függ a döntés.
 • Akut mélyvénás trombózis. A kialakulásától számított 90-120 napon belül nem végezhető masszázs. Azonban 4 hónap után, a maradvány állapot kezelésben már alkalmazható.   

Konzultálj orvossal vagy szakképzett terapeutával, mielőtt nyirokmasszázsra jelentkezel, hogy biztos lehess benne, hogy ez a megfelelő kezelés számodra.

Nyirokdrenázs – képzett terapeuta által végzett kezelés

A nyirokterápiás rendelőben vagy kórházi osztályon, szakképzett terapeuta (nyirokmasszőr) által, kézzel végzett nyirokmasszázst az orvosi szakzsargonban nyirokdrenázsnak (azaz a nyirok elvezetésének) nevezik. 

Fontos! Nem hasonlítható a sportmasszázshoz, itt nem alkalmaznak izmokat átgyúró, erőteljes mozdulatokat. Ha erős nyomás és fájdalomhoz közeli érzést tapasztalsz, akkor nem nyirokmasszázst kapsz!

A nyirokdrenázs során a masszőr finom, szinte simogató mozdulatokat használ. Egy maghatározott sorrendet alkalmaz, mely során először a régió nyirokközpontjait (pl. nyak, hónalj, lágyék, térdhajlat, stb.) nyirokcsomóit simítja át. Ezt „nyirokkapu nyitásnak” nevezik. Ezzel mintegy felpuhítják a nyirokcsomókat, hogy a későbbi mozdulatokkal könnyebben engedjék át a területen a nyirokfolyadékot. A masszázsmozdulatok a regionális nyirokkapuk felé irányulnak. 

A kézi nyirokdrenázs hatékonyságáról

Az legfrissebb fizikoterápiás kézikönyv (Bizonyítékokon alapuló fizikoterápia, Bender Tamás, Medicina, 2017) szerint magára a kézi nyirokdrenázs hatékonyságára sincs bizonyíték, nemhogy a „nyirokkapu nyitásra”. Azért alkalmazzák a kézi drenázst a nyiroködéma kezelésére, mert „megszokták, hogy végzik”. A módszert 1903-ban „találták ki”. Azóta így csinálják annak ellenére, hogy orvosi tanulmányokkal nem sikerült mérhető eredményeket rögzíteni.

Ehhez kapcsolódó véleményem, hogy a kézi nyirokdrenázs igenis hatékony kezelés lehet akkor, ha megfelelő gyakorisággal történik. Az igény betegenként eltérő, de még enyhe nyiroködéma esetén is hetente több kezelésre lenne szükség, súlyos nyiroködémában pedig minimum napi egyre. Eközben 5 vagy legfeljebb 10 kezelést fizet a biztosítás évente. Nyilvánvaló, hogy ha nem megfelelő a gyakoriság, akkor hatás sem mérhető. 

A betegek többsége egyszerűen nem tudja megfizetni a megfelelő számú kézi nyirokdrenázst.

Összességében: a nyiroködéma az év minden egyes (365) napján kínozza a beteget, biztosan nem elégséges tehát az évente felírható 5-10 kézi drenázs. A ritka masszázsnak nincs érdemi hatása a nyiroködémára. Pár óráig érzed a hatását, de utána visszaáll a duzzanat. A heti 1-2x alkalmazott kézi drenázs véleményem szerint csak pénzkidobás. A legtöbb betegnek napi vagy napi többszöri kezelés szükséges. Ez megegyezik a Nemzetközi Limfödéma-kezelő Orvosok Társasága által kibocsátott kezelési ajánlásokkal (úgynevezett konszenzus dokumentum) is. Ezt azonban irreális, hiszen egy végtag masszázsa minimum 5-10 ezer, míg a teljes test 10-15 ezer forintba kerül napjainkban. A megfelelő számú kezelés havonta többszázezres költséget jelenthet. 

Ön-nyirokdrenázs

A nyiroködéma csökkentő masszázs mozdulatai elsajátíthatók. Ez egy egyszerű, kockázatmentes módszer, mellyel 8-10 perc alatt kezelhető egy végtag.

Néhány alapvető dolgot érdemes megtanulnod, megértened, mielőtt belekezdenél az önkezelésbe.

 • A masszázst tiszta, száraz kézzel végezd és ne használj krémet vagy olajat. Az önmasszázs technika lényege, hogy a bőrre helyezett kezet enyhén nyomva 2-3 cm-t feljebb mozdítsd. A zsíros kéz a bőrön elcsúszik, ami csökkenti a hatást.
 • A masszázst enyhe nyomással kell végezni. Alig kell több, mint a kezed súlya. Az erős, fájdalmas mozdulatot kerüld.
 • A masszázs olyan finom legyen, hogy a bőröd ne vörösödjön ki a kezelés során.

Hogyan kell a kézi ön-masszázst végezni?

Az ön-masszázs fázisai

 • előkészítő szakasz, amelyben az érintett oldali nyirokkapukat (karödéma esetén: nyak, hónalj, mellkas, lábödéma estén: ágyék, térdhajlat) finoman átmasszírozod, felpuhítod, hogy a nyirok szövetek közötti áramlása könnyebb legyen
 • az érintett végtag kezelése, amit fentről (a kevésbé ödémás területről) indítunk, és fokozatosan haladunk lefelé. Erre azért van szükség, mert ha a lábujjakkal kezdenél, akkor alulról a teljes nyirok-oszlopot kellene felfele préselned. Ez nagyon alacsony hatékonyságú lenne.
 • a lábon először a combtőnél kezd a húzó-nyomó mozdulatokat, míg karon a hónalj magasságában kezdj. Ez helyet csinál ahhoz, hogy a következő lépésben lejjebbről ide húzd a nyirkot. Azaz minden előző lépéssel helyet csinálsz a következő mozdulattal mozgatott nyiroknak.

A masszázsmozdulat lényege, hogy a kezed felfelé irányuló mozdulatával a nyirkot néhány cm-rel feljebb mozdítsd. Ha túl hosszú húzást végzel, akkor a nyirok nem mozdul el megfelelően. Tehát a helyes mozdulat rövid (kb 2-3 cm-es). Kb 2-3 másodpercenként végezz egy simítást. Minden területen végezz 15 ismétlést, majd a teljes végtagon menj végig mégegyszer (ha van időd, akkor akár 3x).

Akár egyetlen önmasszázs is érezhető megkönnyebbülést hozhat. Valószínűbb, hogy rendszeres alkalmazás mellett 10-15 nap után érezhető a változás. Ezután az így elért állapotnak a megtartása érdekében kell folytatni a kezeléseket. Nyiroködéma esetén ezt az életed végéig nem hagyhatod abba. Fogadd el, mint az életed részét és kezeld magad. Ekkor nem fogja akadályozni a mindennapjaid. Ha elhanyagolod, akkor igen.

Az alábbi filmben az ön-nyirokdrenázs technikát mutatom be, lépésről lépésre. A gyakorlatok felvételei a texasi MD Anderson Cancer Clinic, egyetemi kórház betegtájékoztató filmjéből származnak.

Kattints a lejátszás gombra!

 

Gépi nyirokmasszázs

A gépi nyirokmasszázs a legújabb kezelési módszer, melyet azért fejlesztettek ki, mert a munkájához valóban értő nyirokmasszőr „nem terem minden bokorban”, ezért a betegek többsége nem tud elérni masszőrt. Tehát soha nem akkor kapsz kezelést, amikor arra szükséged van, hanem amikorra találsz masszőrt.

A gépi nyirokmasszázs során a készülék a nyirokmasszőrt „utánozza”, a hozzá csatlakoztatott csizma, kesztyű, nadrág vagy övszerű mandzsetták légrekeszeit egymás után fújja fel és ereszti le.

Nyirokmasszázs kezelés

Nyomást fejt ki a szövetekre és a kézi drenázshoz hasonlóan elmozgatja a duzzanatot. Mérséklődik az ödéma, csökken az akut és krónikus végtagfeszülés, javul a vérkeringés, enyhül a fájdalom.

A kezelést nyirokmasszázs géppel vérzik. Hazánkban alkalmazzák még a nyomás-, hullám- vagy kompresszióterápiás készülék név is, de ezek az elnevezések ugyanazt az eszközt jelölik.

A gépi nyirokmasszázs előnyei

 • Ár. A gép és tartozékai ára kb egyhavi kézi nyirokdrenázs árából „kijön”. A vásárlástól 8-10 éven át tudod használni. 
 • Időmegtakarítás. Nem kell többet a távoli rendelőbe utaznod kezelésért, nem kell sorbanállni, várakozni és hazautazni.
 • Amikor kell. Ha van készüléked, akkor veheted elő, amikor arra szükséged van. Nem kell időpontot kérned és máshoz alkalmazkodni.
 • Amennyiszer kell. Ha van készüléked, akkor annyiszor használhatod, amennyit az állapotod megkövetel, nem pedig annyit, amit felírnak vagy ki tudsz fizetni. 
 • Hatékony. A gépi kezelés a végtag körkörös, alapos kezelését biztosítja. Ezért a legtöbb beteg esetén a gépi masszázs hatékonyabb, mint a kézzel végzett.
 • Bárhova magaddal viheted. A készüléked magaddal viheted nyaralásra, utazásra is. Így nem maradsz kezelés nélkül akkor sem, ha meglátogatod a családod vagy pihenni mész.

A nyirokmasszázs gépekről, a választáshoz szükséges tudnivalókról írtam ebben a cikkben: Nyirokmasszázs gép – mire való, hogyan válassz?  (kattints a linkra az olvasáshoz).

Összefoglalva

A nyiroködéma kezelésére három fő nyirokmasszázs típus létezik: a terapeuta által végzett nyirokmasszázs, az otthoni önmasszázs és a gépi nyirokmasszázs. A terapeuta által végzett nyirokmasszázs a legszakszerűbb és leghatékonyabb, különösen súlyosabb esetekben, de hosszú távon költséges lehet. Az otthoni önmasszázs költséghatékonyabb megoldás, amely enyhébb esetekben megfelelő, de technikai tudást és rendszerességet igényel. A gépi nyirokmasszázs hatékonyabb, mint az önmasszázs, mivel állandó és egyenletes masszázst biztosít, és bár kezdeti beruházást igényel, hosszú távon jobban megtérül, mint a rendszeres terapeuta látogatások, így ideális választás lehet a költséghatékonyság és a kezelés hatékonyságának kombinálására.

Gyakran Ismételt Kérdések

Fájdalmas-e a nyirokmasszázs?

A nyirokmasszázs általában nem okoz fájdalmat, inkább kellemes és relaxáló élményt nyújt. A nyirokmasszázs célja nem az, hogy jól meggyúrja az embert, hanem a nyirokrendszer beindítása. Azonban egyes esetekben, például ha a nyirokcsomók nagyon duzzadtak vagy gyulladtak, illetve ha az illetőnek valamilyen krónikus betegsége van, előfordulhat enyhe fájdalom vagy kellemetlenség a kezelés során.

A nyirokmasszázs ugyanaz, mint a hagyományos masszázs?

A nyirokmasszázs körül számos tévhit kering, amelyek gyakran félrevezetik az érdeklődőket. Sokan úgy vélik, hogy a nyirokmasszázs ugyanazt a célt szolgálja, mint egy hagyományos masszázs, amely elsősorban az izmok ellazítására és a stressz csökkentésére irányul. Azonban a nyirokmasszázs speciális technikákkal dolgozik, amelyek célja a nyirokrendszer stimulálása és a nyirokfolyadék áramlásának elősegítése  egy rendkívül gyengéd és finom technika segítségével, amely inkább az enyhe nyomásokra épül. A nyirokmasszázs tehát alapvetően különbözik egy hagyományos masszázstól mind céljában, mind módszereiben.

Kézi nyirokmasszázst (nyirokdrenázst) vagy nyiromasszázs gépet lehet-e TB-re felírni?

Nyirokmasszázst egyelőre nem lehet TB-re felírni az orvosnak jelenleg Magyarországon. A TB finanszírozása általában csak az egészségügyi ellátásokra és gyógyszerekre terjed ki, és nem foglalja magában az alternatív terápiákat vagy kiegészítő kezeléseket. Ami a nyirokmasszázs gépet illeti, ugyancsak nem lehetséges TB-re felírni azt. Az ilyen típusú masszázsgépek általában személyes használatra szolgálnak, és nem minősülnek orvostechnikai eszköznek, amelyeket az egészségügyi ellátás finanszíroz. Összességében tehát, bár a nyirokmasszázs hatékony módszer lehet bizonyos egészségügyi problémák kezelésére, sajnos jelenleg nem lehet TB-re felírni sem az eljárást, sem pedig hozzá kapcsolódó eszközöket. Az ilyen típusú kezeléseket általában saját költségen kell igénybe venni.

 

Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

26 Comments

 1. Olvassa el a cikket ismét, aminél a kérdést feltette. Valamit félreérthetett, mert a visszérre nem külön eszköz van, hanem a nyirokmasszázs gép nemcsak a nyiroködéma, hanem a visszér eredetű panaszok kezelésére is a választandó kezelés.
  Azaz egy géppel, ugyanazzal a kezeléssel, egyszerre segíti a visszeres panaszok és a nyiroködéma csökkentését.

  A másik kérdésére
  A TENS készülék kizárólag fájdalomcsillapító kezelést biztosít. Nem lehet vele semmilyen izmot stimulálni.
  Az izmok kezelésére az EMS, azaz izomstimulátor készülék való.
  Azonban ezek sem alkalmasak olyan apró izmok kezelésére, mint a talpon levő, lábboltozatot formáló izmok.
  A vádli izmokat, lábszár izmokat lehet vele kezelni (meg persze a comb, far, has, hát, váll, karok, nyakizmokat).

 2. kétszer műtötték a lábam sajnos a másik is visszeres, ödémásodik, szeretnék vásárolni egy nyirokmasszázs gépet, de látom van kifejezetten visszére is gép! hogy kell eldönteni mi a megfelelő, nem mondom hogy pénz nem számít, de hosszútávon gondolkodva melyik az a gép ami otthoni felhasználásra a legjobb és leghatékonyabb megoldást jelen??, illetve érdeklődöm a farizom aktiválásához, vagy a talp izmainak erősítsére pl harántboltozatsüllyedés melyik tens készülék lehet a legmegfelelőbb???

  üdvözlettel és köszönettem Andrea

 3. Abban, amit mondtak önnek van igazság és féligazság egyaránt. Azt javaslom, hogy olvassa el a nyiroködémával foglalkozó cikkeimet.
  Fontos, hogy pontosan megértse, mi a betegsége, hogyan lehet kezelni és mikre kell figyelni. Például a szívizomgyengeség esetén különös gonddal -a szív túlterhelése nélkül- kell a kezelést végezni.
  Talál cikket az elhízás és nyiroködéma kapcsolatáról is.
  Az olvasás után tisztább lesz a kép és aligha fog kételkedni abban, hogy önnek kell tennie a javulás érdekében, mert senki más nem tudja megoldani Ön helyett. Senki nem tud lefogyni ön helyett, senki nem tudja naponta kezelni, nem tud naponta az ödémával foglalkozni, csak maga. A sorsa a saját kezében van. Önmagában a gépi nyirokmasszázs nem csodaszer. A tünetek csökkentésében 50-60%-ban vesz részt. A többit a fáslizás, kézi nyirokdrenázs, testmozgás, fogyás és más lehetőségekkel kell elérnie.
  Javaslom: első az olvasás, hogy tudja, értse, mit kell tennie és miben kaphat külső segítséget.

 4. Üdvözlöm!
  Nyiroködéma problémával küzdöm én is. Felkerestem egy kézi drenázzsal dolgozó nyiroködéma centrumot, ahol most rendszeres (heti 2x, munka mellett ennyi alkalomra tudok eljárni) kezelést kapok. Egyelőre 12 alkalomra fizettem be,de elmondásuk alapján ez egy élethosszig tartó folyamatos kezelést jelentene, heti egy alkalommal. Akármilyen kedvező áron dolgoznak, ez anyagilag igen megterhelő lenne a számomra, ezért keresnék egy másfajta megoldást, így találtam rá az Ön honlapjára.
  Na most az említett intézményben megemlítettem, hogy hosszú távon más megoldásban gondolkodnék, mert anyagi lehetőségeim végesek, de erről igyekeztek lebeszélni, mert:
  -mindkét lábam átesett már orbáncon (szerintük ez önmagában kizáró tényező gép vásárlásánál)
  -szívizomgyengeség(frissen elvégzett szív EKG semmiféle problémát nem mutatott ki,de valamelyik leletem tartalmazta ezt a diagnózist)
  -jelentős testsúlytöbbtlet! (jelenleg 153,5kg vagyok)
  -kezelt magas vérnyomás és cukorbetegség(plusz rendszeresen járok diabetológia szakrendelésre is)
  Szerintük a szívizomgyengeség is kizáró ok lehet az esetemben (én soha, semmiféle szívproblémát nem észleltem, de valamelyik leletemből ezt olvasták ki), ráadásul a gép szerintük alulról felfelé dolgozva épp a szívem irányába tolná az ödémás folyadékot, ami megint csak nem tenne jót az egészségemnek.
  Rendszeresen fáslizom a lábam a nyirokkezelés megkezdése óta és a kezelőim szerint máris látszik az eredménye (a boka körüli duzzanatom jelentősen csökent)
  A fentebb leírt állapotom alapján a PowerQ 2200 meogoldás lehetne a problémámra, hosszú távon ki tudná-e váltani a kézi nyirokdrenázs kezelést? Vagy gép vásárlás előtt konzultálnom kellene valamilyen szakorvossal?(pl. angiológus). Ön is ezt a géptípust javasolná?Vagy fentebbi tünetek alapján orvosilag inkább lebeszélne a gép vásárlásáról, mert egészégi állapotom nem teszi lehetővé ezt?
  Köszönöm előre is válaszát!

 5. Egy kezelés adása/nem adása mindig egyéni elbírálást igényel. Mérlegelni kell az előnyöket és kockázatokat. Ha az előnyök felé billen a mérleg nyelve, akkor adni kell.
  Ezt a döntést a kezelőorvosaival (az érprotézist beültető érsebésszel és a nyiroködémáját kezelő terapeutával) együtt kell eldönteniük. Távolról, az egyéb betegségei, aktuális állapota, a műtét típusa, az érpótlás helyének ismerete nélkül nem lehet ennél az általános információnál többet mondani. Elvben lehetséges, mert a nyirokmasszázs gép precízen beállítható és nem tesz kárt az érprotézisben. Gyakorlatban pedig az orvosainak kell eldönteni az alkalmazhatóságot.

 6. Érdeklődnék, hogy ütőér baypassz műtétet követően /műérrel þörténő áthidlás/ lehetséges-e, és melyik géppel a kezelés. Ilyen műtétem, volt, melynek következtében valószínüleg jelentősen roncsolódhattak a nyirokmirigyeim. Azóta, nagyon dagad a lábam. Válaszát tisztelettel köszönöm. Zné

 7. A gépi nyirokmasszázs nem ördöngösség, nem kell félni tőle. Ebben a cikkemben találja az általános szabályokat, javaslatokat.
  A kezelés mindig az egyéni sajtáságok figyelembe vételével történik és a kezelési paramétereket a kezelés eredménye alapján lehet „finomítani”, utánállítani.
  Mivel a trombózis utáni állapot egy maradandó keringési akadályt jelent, így rendszeres, napi kezelés érdemes.
  Általánosságban igaz, hogy 40-50Hgmm nyomással és 20-30 perc kezeléssel érdemes „elindulni”. Néhány napig így kezelni. A duzzanat „reagálása” alapján 50, max. 60 Hgmm-re emelhető a nyomás, az egyszeri kezelési idő 30-60 percig emelhető. A napi össz kezelési idő ugyanazon a lábon ne legyen több, mint maximum 120 perc.
  A trombózis utáni állapot kezelésére egy közepes készülék teljesen megfelel, például a PQ-2200 készülék, a megfelelő méretű láb mandzsettával.

 8. Üdvözlöm!
  2008 ban,és 2020 ban átestem mélyvénás trombózison.
  Leiden mutáció(heterozigota)
  Érsebeszem ajánlására szeretnēk rendelni egy gépet.
  (A középtudásút néztem.)
  Bal lábon zajlott a trombózis.
  Gondoltam combig érő mandzsettát választok.
  A lábam dagad,és nagyon zavar!
  Bokánál 1 cm,combnál 3 cm a külömbség a két láb között.
  Kérdésem,hogy mit ajánl,hogy kezeljem itthon?
  Napi 1,2? 15 perc,vagy csak napi 1szer?
  Vagy ezt ki kell tapasztalnom,hogy látom a változást?
  Kezdjem napi 1 el, 15 percig?
  Nem merem így magamtól elkezdeni!
  Válaszát köszönöm!

 9. A nyiroködéma egy beteg állapot, ahol a szövetek közötti térben szaporodik fel a nyirok. Ebben a szűk térben a folyadék kis nyomással szépen terelhető. Erős rányomás azonban sok folyadékot indít egyszerre, ami a szűk tér miatt a nyomás jelentős emelkedését eredményezi. Gondoljon a videóban mutatott nyári patak-téli áradás hasonlatra. Ezért a beteg állapotot, amiben sok a folyadék, csak óvatos nyomással kezelünk.
  Egészséges egyénnél a nyirok mennyisége csekély, a folyadékok a vénákban és nyirokerekben vannak. Rányomással az erekben könnyen almozdul a folyadék és nem alakul ki olyan nyomásemelkedés, mint a szűk szövetközti térben.
  Összességében: egészséges egyénen a masszázs általi nyomásemelkedést a vénákban, nyirokerekben levő folyadék gyorsan elnyeli és semmi kárt nem okozhat. Nyiroködémában viszont a nyomásemelkedés nem tud így eloszlani és károsítja a szöveteket.

 10. Az Önök által árusított és videókban is bemutatott készülékek esetében (TENS, MENS, EMS, ultrahang, mágnesterápia) nem fedeztem fel olyan jelentős eltérést az eszközök maximális teljesítménye és a működtetés, kezelések esetén a használati értékek között, mint a nyirokmasszázs gépeknél. A feltűnő különbség miatt voltam kíváncsi arra, hogy van-e esetleg valami plusz funkciója is ezeknek az eszközöknek, az itt tárgyalt ödémás és vénás orvosi funkciókon kívül. A videóban szerepel, hogy egy enyhe simítás is alkalmas már a folyadék terelésére az erőteljes nyomás viszont mint a videós példa mutatja, rombolhat. Tisztában vagyok vele, hogy a gyúrás és masszázs egész más, de érdekelt volna, hogy az általuk kifejtett erős nyomás akkor hogy-hogy nem tesz kárt, amikor egyértelmű hogy a folyadéknak nincs elég ideje elfolyni. Elnézést, ha nem volt érthető a kérdésem, vagy ez a fórum nem alkalmas ennek az ezek szerint könnyen félreérthető rövid megmagyarázására.

 11. Az, hogy egy készülék milyen maximális nyomást biztosít a gyártó határozza meg. Ennek semmilyen befolyása nincs arra, hogyan kell kezelni.
  Az autók többsége képes 200km/óra sebesség elérésére, mégsem ennyivel rohangál a többség.
  Orvosi szempontból a magas nyomás alkalmazása nem szükséges. Így orvosi céllal alacsony nyomást kell alkalmazni, amivel pedig nem lehet ártani.
  A masszázs-gyúrás funkciója teljesen más, mint a gépi masszázsénak. A gépi nyirokmasszázs fő célja a szövetközi folyadék (nyirok) és vénás keringés javítása. Ehhez nem kell nagy nyomás, sőt nem jó a nagy nyomás. A masszázs célja az izomban levő csomók, letapadások oldása fizikai erővel. Van minimális keringést javító hatása is. A kézi masszázst és a gépi masszázst összehasonlítani alma-körte típusú összehasonlítást jelent – tök másról van szó.

 12. Nem jelent semmilyen felhasználásbeli vagy anyag különbséget.

 13. A nyirokmasszázsgéphez 1 pár lábmandzsetta ára nem egyenlő 2 db külön megvásárolt lábmandzsettáéval. Az árkülönbség jelent valamilyen anyagbeli (pl. tartósabb, finomabb stb.), vagy felhasználásbeli különbséget?

 14. A leírt tájékoztatók alapján nyirokmasszázsra maximum 80 Hgmm-t szabad használni. A (legalábbis) házilag beszerezhető gépek mindegyike azonban jóval magasabb, akár 200 Hgmm nyomást is képes előállítani.
  1./ Milyen célból vannak mégis ezek a magas nyomású lehetőségek ezeknél a gépeknél?
  2./ Az előző kérdésből következik, hogy ha más, itt nem ismertetett célokra is használhatók ezek a gépek, akkor a magas nyomások alkalmazását hogyan lehet úgy kihasználni, hogy az említett káros hatások a nyirok vagy vénarendszer működését ne rombolják?
  3./ A normál masszázs, gyúrás során elég intenzív hatás éri ezeket a testünkben lévő rendszereket, mégis rendszeresen használják, őket. Miért nem okoznak ezek az erős fizikai behatások az ismertetőkben írt károsodásokat?

 15. Ahogy például a Samsung telefonhoz való töltő nem jó az iPhone telefonhoz, úgy a két -konkurens- nyirokmasszázs gép gyártó készülékeihez való tartozékok sem nem alkalmazhatók a versenytárs eszközéhez.

 16. Köszönöm a gyors választ!
  A barátom rosszul lett, és DermaGene nyomásterápiás típusú készülékét beleejtette a kádba, ahol hosszabb ázás miatt teljesen tönkrement. A DermaGene készülékkel vásárolt és épen maradt 4 légkamrás mandzsetták használhatóak-e, csatlakoztathatóak-e a tönkrement gép helyett, az orvosi javaslatra megvásárolni szándékozott Power Q-1000 Premium készülékhez, vagy újabb mandzsettákat kell vásárolnia?

 17. 1., A légkamra nyomást légkamránként lehet beállítani. A beállított nyomás minden mandzsettára vonatkozik. Azaz ha az alsó rekesz nyomása 60-ra van állítva, akkor mindkét lábon és a törzs mandzsetta alsó rekeszében is 60 lesz az érték.
  2., A készülék egyetlen légkört kezel, de ez állhat 1-2 vagy akár 3 mandzsettából is. A készülékbe az elosztó, abba pedig egy 2×4 és egy 4 elvezetéses légtömlő csatlakoztatható, amihez pedig legfeljebb 3 mandzsetta.
  3., A törzs mandzsetta bekötése pont úgy kell történjen, mint a lábaké. Az alsó légrekesz kerüljön először felfújásra mind a lábon, mind pedig a törzsön. A törzs mandzsetta nyomása nem állítható külön, azonos nyomások lesznek benne, mint a láb azonos rekeszeiben.
  4., A törzs mandzsetta tépőzáras, azaz az öv két oldalának 8-10cm-es fedésbe kell kerülni a rögzítéshez. Az „M” mandzsetta hossza 121 cm. A 116-os haskörfogatra tehát nem megfelelő, mert nem biztosítja a szükséges átfedést, így felfújás közben „szétnyílik”. Az „L” méretű mandzsetta lesz a megfelelő.

 18. 1./ A Power Q-1000 Premium nyirokmasszázs gép leírásában az szerepel, hogy a 4 légkamra nyomását külön-külön be lehet állítani. Két lábmandzsetta egyszerre való használata esetén ezek szerint mindkét lábon az azonos helyen lévő mandzsetták nyomása ugyanaz lesz. Ha ezen felül más (pl. törzsi) mandzsettát is egyidejűleg használni akarunk, elosztót is igénybe kell venni. Az elosztóval viszont a lábmandzsettával azonos légkörre kerül a törzsmandzsetta is és légnyomás is ugyanaz lesz a törzsmandzsetta egyes részeiben. Ilyenkor hogyan kell a vezetékeket bekötni? A törzsmandzsetta legalsó részébe a legkisebb, vagy legnagyobb nyomású vezetéket kell bekötni?
  2./ 116 cm-es haskörfogat esetén elegendő-e a normál méret, figyelembe véve hogy megfelelően össze is érjen és tartson is a tépőzár?

 19. 250 ezertől akár 2-3 millióig terjedhet az ár. Függ a készüléktől, a tartozékoktól, kiegészítőktől. „Komplett” készülék azt jelenti, hogy minden mandzsettából, minden méret (pl. M-L_XL) ez még klinikai környezetben sem áll rendelkezésre. Érdemesebb a vendégkörét átgondolni -kiknek lehet szükségük kezelésre- és a méreteik alapján választani mandzsettát. Lehet pl. hogy egy”L”-es mandzsettával vagy „M” + toldalékkal lefedi a vendégkört.

 20. Üdvözlöm! Szeretnék vásárolni egy nagy funkciosat teljes kompletten minden tartozékkal akár egy szépség szalonba is hasznalhatot ez így mennyibe kerül kompletten minden tartozékkal?

 21. Jobblábra kell mandzsetta ezt tudom. Készülékkekből Ön szerint melyik praktikus otthoni használatra, amely nem túl drága.
  Úgy 70 ezer ft. körül van már jó?

 22. Szeretném kérni a tanácsát abban, melyik készülék hatásos lábszárra. Hol vásárolható meg.

 23. Mandzsettát méret alapján kell választani. Végezzen mérést magán, mielőtt vásárol.
  Ha láb mandzsettát szeretne, akkor a boka-vádli-térd-combtő körfogatait kell lemérnie. Kar esetén a csukló-alkar-könyök-felkar. Törzsön a csípő, has a fontos.
  Ezután a forgalmazó által megadott mérettáblázat alapján kiválasztható, melyik a megfelelő.
  Ha mindkét lábra szeretne mandzsettát, és a lábak mérete eltér, akkor természetesen mindkét oldalt meg kell mérnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük