A menopauza szó szerinti jelentése: „a menstruáció vége”, az utolsó menstruáció. Vannak olyan nők, akikre ez felszabadítóan hat (hiszen nem kell többet aggódni az esetleges nem kívánt terhességek miatt és nincs több „bajlódás” a menstruációs ciklussal). Másoknál pedig érzelmi labilitást, veszteségérzetet okoz. Gyakori az a tévhit is, hogy a menopauza egyenlő a nőiesség és a szexuális élet megszűnésével, pedig ez közel sem igaz. A menopauza utáni állapotnak vannak hátulütői is, hiszen megnő egyes betegségek kialakulásának esélye, melyekre így aztán fokozottan oda kell figyelni.

Miért következik be a menopauza?

A menopauza általában 48 és 52 éves kor között alakul ki. Ahogy a nők egyre idősebbé válnak, a petefészkeik egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront (azok a hormonok, melyek a peteérés havi ciklusát szabályozzák) termelnek, így a menopauza felé haladva egyre kevesebb ciklusban érik meg a petesejt, míg aztán a peteérés teljesen leáll. Ekkor leállnak a menstruációs ciklusok is, és innentől kezdve nem jöhet létre terhesség sem.

A menopauza tünetei

Az utolsó menstruációról akkor lehet biztonsággal megállapítani, hogy valóban az utolsó volt, ha már eltelt egy teljes év utána menstruációs vérzés nélkül. A petefészek aktivitása már jóval a menopauza előtt elkezd csökkenni (általában a harmincas életévek vége felé). Egyre kevesebb hormont termel, és egyre kevesebb tüsző érik meg havonta. A menopauza korai jelei közé tartoznak a hőhullámok, a rossz közérzet, az alvászavar és az érzelmi labilitás is. Vannak olyan tünetei is, melyek csak évekkel az utolsó menstruáció után jelentkeznek (ilyen például a hasi elhízás, a hajritkulás, a hüvelyi szárazság és a mellek megereszkedése).

Mi a klimax?

Klimaxnak nevezzük a menopauza előtti és utáni nagyjából 5-5 évet.

  • A menopauza előtti időszakban, azaz a prémenopauza során már jelentkezhet néhány a fentebb említett menopauza előtti tünetből, de menstruáció általában még jelentkezik (még ha szabálytalan formában is), így ekkor még terhesség is bekövetkezhet.
  • A menopauza utáni időszakban, azaz a posztmenopauza során a petefészkek jóval kevesebb ösztrogént állítanak elő, progeszteront pedig már egyáltalán nem termelnek, így ekkor a terhesség kialakulására már nincs esély.

Jellemző betegségek a változókor alatt

A hormonális változások következtében egyes betegségek kockázata megnő a menopauzát követően.

  • Az ösztrogénszint csökkenésével nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ezért ilyenkor kiemelten fontos a dohányzásról történő leszokás, a rendszeres testmozgás és az egészséges ételek fogyasztása.
  • Menopauza után csökken a csontok sűrűsége, ami megemeli a csontritkulás (oszteoporózis) kockázatát. Ennek megelőzése érdekében gondoskodni kell a szükséges kalcium- és D-vitamin-bevitelről. Ha pedig már kialakult a betegség, segítségül „hívhatjuk” a modern orvostechnológiát is. A csontritkulás kezelésében az étrendi és fizikai aktivitásbeli változásokon túl a fizikoterápia, azon belül a mágnesterápia használható hatékonyan.
  • Az ösztrogénszint csökkenésével a hüvely és a húgycső rugalmassága is csökken, ami pedig vizelet inkontinenciát idézhet elő. Az inkontinenciáról és annak kezelési módjairól ezen az oldalon olvashat bővebben.

Földrajzi kitekintés: érdekesség a menopauzáról

Vannak olyan kultúrák, melyekben a menopauza nem negatív, hanem egyenesen társadalmi rangnövekedéssel jár. Indiában azok a nők, akik már túl vannak a menopauzán, jogosultak enni, inni, sőt beszélgetni is a férfiakkal. Etiópiában a menopauzán átesett nők beléphetnek az addig tiltott szent területekre és vallási szertartásokon is részt vállalhatnak.

Tekinthetjük mérföldkőnek hazánkban is a menopauzát. Érdemes olyan mérföldkőnek tekinteni, amely nem a nőiesség elvesztését szimbolizálja, hanem egy életmódváltást, melynek számos előnyös oldala is van!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. A menopauza egy hormonális változás, ennek kezelésére nincsen készülék. A nőgyógyásza, háziorvosa tud segíteni a tünetek enyhítésében.

  2. Előre is köszönöm a választ ha esetleg tudok kapni! Én nem szeretnék készülékeket viszont 40 evésen már elmaradt/most leszek 41/ a vérzésem viszont minden rossz jellemző a menstruáció elmaradásával, minden jött közérzet,alvászavar és minden más is. Egy kérdés,hogy esetleg valami gyógynövény vagy kapszulaformában vagy valahogyan mihez és mit kéne szednem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük