Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a terroristák vagy lezuhan majd a repülőgépe, amikor nyaralni megy, de közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót erőltet le a torkán a TV-t bámulva. Érdemes tudni, hogy messze nem a terroristák jelentik az életünkre leselkedő legnagyobb veszélyt! Mi magunk vagyunk önmagunk legnagyobb ellenségei: a mozgásszegény életmóddal és mértéktelen táplálkozással siettetjük halálunkat.

A Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (UK’s National Health Service) elkészítette a Rizikóatlaszt (Atlas of Risk), melyet elsőként a Duke University orvosa, Peter Ubel tett közzé, mely segít értelmezni az embereknek a valódi gyilkosokat.

Ez alapján az Egyesült Királyságban a vezető halálokok a következők (a hazai mutatók nagyon nagy hasonlóságot mutathatnak – szerkesztő megjegyzése):   

Vezető halálokok

 

A halálhoz vezető fő rizikófaktorok pedig:

Halálhoz vezető legfőbb rizikófaktorok

 

A fenti infografikák/felsorolás az összpopulációt tekintve készültek, de a Rizikóatlasz oldalán mindezt meg tudja nézni a saját neme és korcsoportja alapján. (Egyébként a vezető halálokok és rizikófaktorok szinte minden országban hasonló mintázatot mutatnak).

 

Hazánkban sem túl rózsás a helyzet: a magyarok majdnem 45%-a szenved valamilyen krónikus betegségtől. El lehet mondani, hogy az 50 éves magyarok többsége már beteg és élete hátralevő részét a betegséggel való küzdelem foglalja le.

Nehéz belegondolni, hogy a magyar emberek életük utolsó 2 évtizedét (azaz életünk csaknem 30%-át) a betegségekkel való küzdelem teszi ki! Orvostól orvosig szaladnak, próbálnak gyógyulást keresni arra, amit életmódjukkal maguk tettek tönkre az első évtizedeikben. Könnyű belátni, hogy akinek mindennapjait az határozza meg, amennyit a betegsége enged, annak életminősége igen alacsony szintre kerül.

Pedig lehetne egészségesen, örömmel is élvezni a nyugdíjaskort…

Tarthatunk a terroristáktól, és a repülőgép szerencsétlenségektől, de a valóság az, hogy az egészségtelen táplálkozás, a tartósítószerekkel teletömött ételek fogyasztása, a chips és csokoládék társaságának gyakori élvezete, a mozgáshiány, a TV szüntelen bámulása sokkal nagyobb gyilkos a terroristáknál is.

A túlevés, az elhízás, az „egyél még egy tányérral” szeretetteljes unszolása szintén sok kárt okozhat az egészségi állapotunkra nézve. Közben természetesen szinte semmit sem mozgunk…Ebben rejlik az igazi veszély.

Ez a cikk azért íródott, hogy megmutassuk vele, hogy gyakran a félelmünk oka teljesen rossz irányt vesz. A többségünknek inkább a dohányzás, és a kevés zöldségfogyasztás miatt kellene aggódnia, semmint amiatt, hogy gyilkosság áldozata lesz vagy balesetet szenved.

“Könnyen elveszítjük a perspektívánkat, kicsi és jelentéktelen dolgok miatt aggódunk, miközben figyelmen kívül hagyjuk az igazán fenyegető kockázatokat.” – magyarázza oldalán az NHS (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) egészségügyi portálja. “

 

Előzze és kezelje a betegségeit egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és megfelelő pihenéssel!

 

Forrás: http://www.businessinsider.com/the-things-most-likely-to-kill-you-in-one-infographic-2015-2

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 months

  Téved! A statisztika általában véve a valóságot mutatja. Abban igaza van, hogy ez az adott egyénre nem biztos, hogy érvényes (kívül van az általános kategórián). Attól, hogy valaki mértéket tart, még nem biztos, hogy egészséges és mindent megtehet, mert pl. genetikai defektusa van.
  A világ sokszínű, minden ember más és más, azaz bár az általános statisztikai adatok sokat elmondanak, de nem mindent.

 • comment-avatar
  Adamistvan 4 months

  A statisztika nem a valóság tükörképe .Az biztos hogy a túlevés tönkreteszi a szervezetet.Az ivásról nem is beszélve.Az aki mértéket tart mindent megtehet .A szervezet szabályozza magát csak figyelni kell rá.