Terroristák – á, dehogy! Megmutatjuk, mitől félj igazán!

Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a terroristák vagy lezuhan majd a repülőgépe, amikor nyaralni megy, de közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót erőltet le a torkán a TV-t bámulva. Érdemes tudni, hogy messze nem a terroristák jelentik az életünkre leselkedő legnagyobb veszélyt! Mi magunk vagyunk önmagunk legnagyobb ellenségei: a mozgásszegény életmóddal és mértéktelen táplálkozással siettetjük halálunkat.

A Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (UK’s National Health Service) elkészítette a Rizikóatlaszt (Atlas of Risk), melyet elsőként a Duke University orvosa, Peter Ubel tett közzé, mely segít értelmezni az embereknek a valódi gyilkosokat.

Ez alapján az Egyesült Királyságban a vezető halálokok a következők (a hazai mutatók nagyon nagy hasonlóságot mutathatnak – szerkesztő megjegyzése):   

Vezető halálokok

 

A halálhoz vezető fő rizikófaktorok pedig:

Halálhoz vezető legfőbb rizikófaktorok

 

A fenti infografikák/felsorolás az összpopulációt tekintve készültek, de a Rizikóatlasz oldalán mindezt meg tudja nézni a saját neme és korcsoportja alapján. (Egyébként a vezető halálokok és rizikófaktorok szinte minden országban hasonló mintázatot mutatnak).

 

Hazánkban sem túl rózsás a helyzet: a magyarok majdnem 45%-a szenved valamilyen krónikus betegségtől. El lehet mondani, hogy az 50 éves magyarok többsége már beteg és élete hátralevő részét a betegséggel való küzdelem foglalja le.

Nehéz belegondolni, hogy a magyar emberek életük utolsó 2 évtizedét (azaz életünk csaknem 30%-át) a betegségekkel való küzdelem teszi ki! Orvostól orvosig szaladnak, próbálnak gyógyulást keresni arra, amit életmódjukkal maguk tettek tönkre az első évtizedeikben. Könnyű belátni, hogy akinek mindennapjait az határozza meg, amennyit a betegsége enged, annak életminősége igen alacsony szintre kerül.

Pedig lehetne egészségesen, örömmel is élvezni a nyugdíjaskort…

Tarthatunk a terroristáktól, és a repülőgép szerencsétlenségektől, de a valóság az, hogy az egészségtelen táplálkozás, a tartósítószerekkel teletömött ételek fogyasztása, a chips és csokoládék társaságának gyakori élvezete, a mozgáshiány, a TV szüntelen bámulása sokkal nagyobb gyilkos a terroristáknál is.

A túlevés, az elhízás, az „egyél még egy tányérral” szeretetteljes unszolása szintén sok kárt okozhat az egészségi állapotunkra nézve. Közben természetesen szinte semmit sem mozgunk…Ebben rejlik az igazi veszély.

Ez a cikk azért íródott, hogy megmutassuk vele, hogy gyakran a félelmünk oka teljesen rossz irányt vesz. A többségünknek inkább a dohányzás, és a kevés zöldségfogyasztás miatt kellene aggódnia, semmint amiatt, hogy gyilkosság áldozata lesz vagy balesetet szenved.

“Könnyen elveszítjük a perspektívánkat, kicsi és jelentéktelen dolgok miatt aggódunk, miközben figyelmen kívül hagyjuk az igazán fenyegető kockázatokat.” – magyarázza oldalán az NHS (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) egészségügyi portálja. “

 

Előzze és kezelje a betegségeit egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és megfelelő pihenéssel!

 

Forrás: http://www.businessinsider.com/the-things-most-likely-to-kill-you-in-one-infographic-2015-2

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)