Az ember rossz kockázatfelmérő. Aggódik, hogy megölik a migránsok vagy elkapja a covidot, amikor boltba megy. De közben egy újabb cigarettára gyújt vagy egy hatalmas hús-burgonya kombót erőltet le a torkán a TV-t bámulva. Érdemes tudnod, hogy messze nem a migránsok és nem is a covid jelentik az életedre leselkedő legnagyobb veszélyt! Te magad lehetsz önmagad legnagyobb ellensége: a mozgásszegény életmóddal és mértéktelen táplálkozással sietteted a halálodat.

A Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (UK’s National Health Service) elkészítette a Rizikóatlaszt (Atlas of Risk), melyet elsőként a Duke University orvosa, Peter Ubel tett közzé, mely segít értelmezni a valódi „gyilkosokat”.

Ez alapján az Egyesült Királyságban a vezető halálokok a következők (megjegyzem, hogy a hazai mutatók nagyon nagy hasonlóságot mutathatnak):   

Vezető halálokok

 

A halálhoz vezető fő rizikófaktorok pedig:

Halálhoz vezető legfőbb rizikófaktorok

A fenti infografikák/felsorolás az összpopulációt tekintve készültek, de a Rizikóatlasz oldalán mindezt meg tudod nézni a nemed és korcsoportod alapján. (Egyébként a vezető halálokok és rizikófaktorok szinte minden országban hasonló mintázatot mutatnak).

Hazánkban nem túl rózsás a helyzet. A felnőtt magyarok fele szenved valamilyen krónikus betegségben. A magas vérnyomásos betegek például 4.3 millióan vannak. El lehet mondani, hogy az 50 éves magyarok többsége már beteg és élete hátralevő részét a betegséggel való küzdelem foglalja le.

Nehéz belegondolni, hogy a többség nem éri el egészségesen az öregkort és így élete utolsó 20-30 évét (azaz élete csaknem 30%-át) a betegségekkel való küzdelem teszi ki! Orvostól orvosig szalad, próbál gyógyulást keresni arra, amit az életmóddal maga tett tönkre élete korábbi évtizedeiben.

Könnyű belátni, hogy akinek mindennapjait az határozza meg, amennyit a betegsége enged, annak életminősége igen alacsony szintre kerül.

Pedig lehetne egészségesen, örömmel is élvezni a nyugdíjaskort…

Tarthatsz a migránsoktól és a covid fertőzéstől, de a valóság az, hogy az egészségtelen táplálkozás, a tartósítószerekkel teletömött ételek fogyasztása, a chips és csokoládék gyakori élvezete, a mozgáshiány, a TV szüntelen bámulása sokkal nagyobb gyilkos ezeknél is.

A túlevés, az elhízás, az „egyél még egy tányérral” szeretetteljes unszolása szintén sok kárt okozhat az egészségi állapotodra nézve. És ha közben szinte semmit sem mozogsz…Ebben rejlik az igazi veszély.

Ezt a cikket azért írtam, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy félelmeid rossz irányba mutathatnak. Aggódj inkább a dohányzásod vagy a túl kevés testmozgásod miatt, semmint attól, hogy a migránsok meggyilkolnak vagy elkapod a covidot (persze ezt azért igyekezz elkerülni).

„Könnyen elveszítjük a perspektívánkat, kicsi és jelentéktelen dolgok miatt aggódunk, miközben figyelmen kívül hagyjuk az igazán fenyegető kockázatokat.” – magyarázza oldalán az NHS (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) egészségügyi portálja. „

Előzd meg és kezeld a betegségeid egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a stressz kerülésével!

Forrás: BusinessInsider

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. Téved! A statisztika általában véve a valóságot mutatja. Abban igaza van, hogy ez az adott egyénre nem biztos, hogy érvényes (kívül van az általános kategórián). Attól, hogy valaki mértéket tart, még nem biztos, hogy egészséges és mindent megtehet, mert pl. genetikai defektusa van.
    A világ sokszínű, minden ember más és más, azaz bár az általános statisztikai adatok sokat elmondanak, de nem mindent.

  2. A statisztika nem a valóság tükörképe .Az biztos hogy a túlevés tönkreteszi a szervezetet.Az ivásról nem is beszélve.Az aki mértéket tart mindent megtehet .A szervezet szabályozza magát csak figyelni kell rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük