Nyiroködéma csökkentő önmasszázs - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyiroködéma csökkentő önmasszázs

A nyiroködémás beteg egyik legnagyobb problémája, hogy az állami rendszerben nem kap elegendő kezelést, a magánellátások pedig a szükséges mennyiségben megfizethetlenek a többség számára. Ezért a betegek egy jelentős része még a leggazdagabb országokban is kezeletlen marad. A fáslizás vagy kompressziós ruha csak kevés beteg számára elég. Ezért találták ki az nyiroködéma csökkentő önmasszázs technikát. 

Nézd meg a filmet vagy görgess lejjebb és olvasd el a részleteket.

Önmasszázs – egyszerű, de hatékony

Az önmasszázs egyszerű, kockázatmentes módszer, mellyel 10-15 perc alatt kezelhető egy végtag.

Néhány alapvető dolgot érdemes megtanulnod, megértened, mielőtt belekezdenél.

 • A masszázst tiszta, száraz kézzel végezd és ne használj krémet vagy olajat. Az önmasszázs technika lényege, hogy a bőrre helyezett kezet enyhén nyomva 2-3 cm-t feljebb mozdítsd. A zsíros kéz a bőrön elcsúszik, ami csökkenti a hatást.
 • A masszázst enyhe nyomással kell végezni. Alig kell több, mint a kezed súlya. Az erős, fájdalmas mozdulatot kerüld.
 • A masszázs olyan finom legyen, hogy a bőröd ne vörösödjön ki a kezelés során.

A kezelés két fázisból áll

 • előkészítő szakasz, amelyben az érintett oldali nyirokkapukat (nyak, hónalj, mellkas, ágyék) finoman átmasszírozod, felpuhítod, hogy a nyirok szövetek közötti áramlása könnyebb legyen
 • az érintett végtag kezelése, amit fentről (a kevésbé ödémás területről) indítunk, és fokozatosan haladunk lefelé. Erre azért van szükség, mert ha a lábujjakkal kezdenél, akkor alulról a teljes nyirok-oszlopot kellene felfele préselned. Ez nagyon alacsony hatékonyságú lenne.
 • a lábon először a combtőnél kezd a húzó-nyomó mozdulatokat. Ez helyet csinál ahhoz, hogy a következő lépésben lejjebbről ide húzd a nyirkot. Azaz minden előző lépéssel helyet csinálsz a következő mozdulattal mozgatott nyiroknak.
blank

A masszázsmozdulat lényege, hogy a kezed felfelé irányuló mozdulatával a nyirkot néhány cm-rel feljebb mozdítsd. Ha túl hosszú húzást végzel, akkor a nyirok nem mozdul el megfelelően. Tehát a helyes mozdulat rövid (kb 2-3 cm-es). Kb 2-3 másodpercenként végezz egy simítást. Minden területen végezz 15 ismétlést, majd a teljes végtagon menj végig mégegyszer (ha van időd, akkor akár 3x).

Akár egyetlen önmasszázs is érezhető megkönnyebbülést hozhat. Valószínűbb, hogy rendszeres alkalmazás mellett 10-15 nap után érezhető a változás. Ezután az így elért állapotnak a megtartása érdekében kell folytatni a kezeléseket. Nyiroködéma esetén ezt az életed végéig nem hagyhatod abba. Fogadd el, mint az életed részét és kezeld magad. Ekkor nem fogja akadályozni a mindennapjaid. Ha elhanyagolod, akkor igen.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  Valamit rosszul csinálhatott. Kipróbáltam, működik. Feliratkoztattam az emailjét.

 • comment-avatar
  Zsuzsanna 2 hónap

  Hiába kattintottam az oké -ra nem fogadta el. A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.
  Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.
  Válaszát előre is köszönöm

 • comment-avatar

  A súlyos nyiroködéma kezelése komplex feladat, egy-két kezelés alkalmazásától nem várható eredmény. Ahogy Ön is írja, nem elég a fáslizás és a hetente 3x-i kézi masszázs. Naponta, sőt napi többszöri kezelés lenne szükséges, a fáslizás önmagában csak néhány %-nyi javulást hoz. Gyakoribb nyirokdrenázs, a gépi nyirokmasszázs napi akár többszöri használata segíthetne. Mielőbb el kellene hagyni az ágyat, hogy a mozgás is segítse a keringést.
  Mi okozza, hogy nem tudja elhagyni az ágyat? Túlsúly vagy egyéb súlyos betegség?
  Olvassa el, mennyi mindent lehet tenni a nyiroködéma visszaszorítása érdekében. MInél több módot alkalmaznak egyszerre, annál nagyobb valószínűsége van a hatás elérésének.

 • comment-avatar
  Livia 4 hónap

  A hugom sulyos nyirokcs.ödemàban szenved.naponta jön àpolò fäslizni hetente hàromszor maszirozza szakember de nem javul .mär mindkèt làba ès a hasfal is tele van vizzel .kèrem önt mit lehet ilyen esetben tenni .a hugom nem bir enni ällandò hànyingere van alig iszik .öt hete van itthon .azòta nincs javulàs katetere van nem bir felkelni az àgybòl .kèrem segitsen

 • comment-avatar

  A cikkben szereplő filmben a láb önmasszázsa látható. A kar önmasszázsa teljesen azonos elvek mentén végezhető. Azaz nyaki és hónalj régió átmasszírozása, majd a váll, felkar, könyök, alkar, csukló és kézfej, végül az ujjak sorrenben végzendő. A lábhoz képest annyi a különbség, hogy nem tudja egyszerre mindkét kezét használni, hanem csak az ellentétes oldali kézzel segíti az ödémás oldalt. Fontos a finom nyomás, a rövid, néhány cm-es, felfelé irányuló húzó mozdulat… no és persze a kitartás. Mert csak a rendszeres alkalmazásnak van “látszatja”.

 • comment-avatar
  Tibor 11 hónap

  A JOBB KÉZFEJ AZ UJJAIM MEREVEK MERT NYIROK ÖDÉMÁS ,CSAK KÉZ TORNÁT KAPOK DE NEHEZEN MEGY. EGY JÓ KIS NYIROKÖDÉMA ÖNMASSZÁS CSÖKKENTŐ JÓT TENNE EHHEZ KÉREK SEGÍTSÉGET AKÁR VIDEÓBAN. ELKEZDTEM A FENT ÍRTAK ALAPJÁN ÉS ÉRZEM EREDMÉNYÉT.