2018 nyarán az ExtremeMan Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságot a Merida versenyzője, Petsuk Zoltán nyerte. Ez egy olyan erőpróba, ahol 3800 méter úszást 180 km kerékpározás követ és egy maratoni táv (42km) lefutásával fejeződik be. Zolinak ehhez mindösszesen 8 óra és 20 percre volt szüksége. A nagy siker után azonban alattomos probléma kezdte beárnyékolni a mindennapjait. Már a versenyt is kínzó saroktáji fájdalommal nyerte, de a korábban még tűrhető fájdalom őszre addig erősödött, hogy ellehetetlenítette a minőségi munkát. Kapott különböző kezeléseket, eredménytelenül és a pihenő sem segített. Egy véletlen folytán találkoztunk. Első beszélgetésünk során kiderült: önbizalmát veszítette és a sérüléssel bajlódva felmerült benne, talán ennyi volt a profi, teljesítményorientált versenyzésből.

Dr. Zátrok Zsolt (ZZs): Mikor kezdődtek a panaszaid? Mit tapasztaltál?

Petsuk Zoltán (PZ): Már körülbelül két éve érzem az Achillesem. De elviselhető volt a fájdalom és edzeni is engedett. Sőt az ExtremeMan-on is nyerni tudtam ennek ellenére. A nyár végén azonban szinte észrevételenül erősödni kezdett. Először azt hittem, hogy nem regenerálódok rendesen vagy kevés ásványi anyagot pótlok. Az edzéseket nem hagytam abba, gondoltam, majd elmúlik. Napról napra rosszabb lett, aztán egyszercsak már nem tudtam elvégezni egy futóedzést. Volt, hogy már a bemelegítés közben is megállított a fájdalom.

ZZs: Hova fordultál a panaszaiddal?

PZ: Kevés az információ, hogy hol is történik egy sportoló ellátása. A „sportorvosi rendelőkben” nem nagyon vizsgálgatnak, inkább csak az orvosi igazolás pecsételése a lehetőség. Kapcsolati hálójában érdeklődik az ember, hogy kit ajánlanak. Elég nehéz megtalálni azt, aki tényleg tud segíteni. A panaszommal jártam több orvosnál is. Laborba, röntgenre küldtek, szteroid injekciót ajánlottak. Ami ugye nonszensz egy élsportolónál… Aztán egy szerencsés véletlen révén futottam össze veled.

ZZs: A rendszeres és hatalmas edzésadagok miatt túlterheléses gyulladás alakult ki az Achilles-inadban. A Triathlon Pro sport elektrostimulátor készülék íngyulladáskezelő mikroáramú (MENS) programját javasoltam. Kezdetben mintha idegenkedve fogadtad volna. Mi volt az oka?

PZ: Korábban nem használtam elektroterápiát. Nem sokat hallottam róla, nehezen tudtam elhinni, hogy néhány tappancs felragasztásával megszabadulok attól, ami évek óta kínoz. Nyilván ezért voltam bizalmatlan. Aztán többször is „számonkértél” és használni kezdtem. Már az első néhány kezelés után éreztem, hogy hatása van. Ezért aztán egyre gyakrabban ragasztottam fel az elektródákat. Nagyjából 4 vagy talán 6 hét alatt szűntek meg a két éve tartó panaszaim. Ráadásul már néhány kezelés után elkezdhettem újra terhelni is, sőt téli terepfutó versenyeken is részt tudtam venni, újra győzelemmel. ami nagyon jól jött a motivációm miatt.

ZZs: Hogy alakult a „kapcsolatod” a készülékkel?

PZ: Kezdetben csak a sarkamra koncentráltam. Ezért mindenhova vittem magammal. Ott volt velem akkor is, amikor kikapcsolódásképp elmentünk egy hegyi túrára, ami teljesen más mozgás és olyan izmaimat vette igénybe, amit nem nagyon használok. Gondoltam, akkor most kipróbálom a regenerációt. Annyiszor emlegetted, hogy gyorsítja a tejsav kiürülését… és így is volt. Érzésre komoly izomlázat vártam, reggelre viszont kifejezetten friss izmokkal ébredtem.

Azóta gyakran használom a regeneráció programot keményebb terhelések után. Hatékonynak és így hasznosnak tartom. Megkedveltem.Petsuk Zoltán triatlon bajnok elektrostimulációs kezelést végez.

ZZs: Azt vettem észre, hogy a fájdalmaid csökkenésével az önbizalmad is visszatért. Mintha kicseréltek volna. Erőtől duzzadóan mozogsz.

PZ: Hát igen….a fájdalom és hogy veszni látszottak a céljaim tényleg mélypontra nyomott. Szerencsére már nem is emlékszem rá. Ha féltávon 4 órán belülre kerülsz, ráadásul komoly nemzetközi mezőnyben… ez megtámogatja az önbizalmat… (2019.07.14. Astana Kazahsztán, 70.3 féltávú Ironman verseny, Petsuk Zoltán az abszolút 5. helyet szerezte meg a profik között, 3:56:49 kiemelkedő időeredménnyel – a szerk.)

ZZs: Használtad-e az izomképességet befolyásoló programokat?

PZ: Hát eddig nem jutottam, nem mertem belekezdeni! Ismeretlen a módszer és féltem, hogy a felkészülés közepén belekezdve valamit elrontok.

A napokban az Astana-i Ironman 70.3  futamon 5. helyet szereztem és a versenyadatokat átnézve azt találtam, hogy a világranglista vezetőktől csak kerékpáron maradtam el. Posztoltam is arról, hogy ez egy jellegzetes magyar probléma. Kerékpározásban vagyunk gyengébbek a világ élmezőnyénél.

A felkészülés során sokat és intenzíven tekertem, sok kilométerem összegyűlt… és mégis. Hajlok arra, hogy igazad van abban, amikor azt állítod, hogy a németek, amerikaiak, angolok másképp csinálhatnak valamit. Például az izmaik felkészítésére bevetik az izomstimulációt is.  

ZZs: Egy év eleji, 10 hetes „önteszt”-ben megmutattam, hogy mekkora tartalékok vannak az izomban és hogyan lehet stimulációval „kibányászni”….

PZ: Igen, olvastam az erről szóló cikked és néztem az adatokat. Astana-i verseny tapasztalatait is idevéve az hiszem, hogy nem nagyon halogatható, hogy a stimulációt beépítsük a bringás felkészülésembe. Számíthatok a tanácsaidra?

ZZs: Kérdés lehet ez?? 🙂 Milyen versenyre készülsz most?

PZ: Szeretném megvédeni a bajnoki címem az ExtremeMan-en. Már csak néhány hét a rajtig.

Zátrok Zsolt: Jó versenyzést! Köszönöm, hogy megosztottad a történeted!

Petsuk Zoltán: Köszönöm a tanácsaid!

Petsuk Zoltán egy Triathlon Pro készüléket használ a felkészülés támogatására

Petsuk Zoltan a celban

blank
Szerző: Dr.Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük