A húsrajongók pár évvel ezelőtt kapták a rossz hírt, most a sajtok szerelmesei vannak soron. A Társaság a Felelős Orvoslásért (PCRM) nevű orvoscsoport pert indított az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ellen, mivel az orvosi bizonyítékok ellenére nem rendelték el a sajtok egészségre kockázatos termékké nyilvánítását. 

Előzmények

Mintegy egy évvel ezelőtt, 2019. október 3-án a PCRM petíciót adott át az FDA-nek, melyben azt indítványozzák, hogy a sajtokra kötelező legyen figyelmeztető címkét ragasztani a következő információkkal: „A tejtermékek nemi hormonokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a mellrák kialakulási és halálozási kockázatát.”

A kérelemhez érveiket alátámasztó adatokat is benyújtottak.

A PCRM szerint az elmúlt években több tanulmány is egyértelmű összefüggést mutatott ki az emlőrák és rendszeres sajtfogyasztás között.

  • Az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1), valamint a tejtermékekben levő egyéb növekedési hormonok az emlőrák fő kockázati tényezői közé tartoznak.
  • Az érlelt és krémsajtok fogyasztása a nők emlőrák kozkázatát több mint 50% -kal növeli.
  • Napi 2-3 csésze tej fogyasztása 80% -kal növeli a kockázatot.
  • Azon emlőrákban szenvedő nők között, akik rendszeresen fogyasztottak magas zsírtartalmú tejterméket, 49% -kal magasabb volt az emlőrák halálozási aránya.
  • Tehéntej helyett szójatejet fogyasztóknál 30% -kal csökkent az emlőrák kockázata.

Az orvoscsoport 2020. szeptember 22-én kelt beadványa kimondja: „Annak biztosítása érdekében, hogy az emberek megértsék a sajttermékek fogyasztásának lehetséges jelentős kockázatait és ebből eredő hosszú távú hatásokat, az FDA-nak biztosítania kell, hogy a figyelmeztető értesítés jól láthatóan szerepeljen a tejcsomagolásokon és az összes sajttermék címkézésén.”

Sajtok címkézése
Címkefelirat jelentése: FIGYELEM! A sajtkészítmények nemi hormonokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a mellrák halálozási kockázatát.

Lobbiérdekek árnyékában

Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a hatóság, engedve bizonyos lobbicsoportok érdekeinek, figyelmen kívül hagyja a tényeket.

Az aktuális adatok szerint az emlőrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Bizonyított, hogy az egészséges táplálkozási szokások csökkentik a rák (és egyéb betegségek) rizikóját, így a posztmenopauzális emlőrákét is.

Az orvosok nehezményezik, hogy az FDA által kiadott egészséges étrend ajánlásban „napi három csésze tejtermék elfogyasztása ajánlott”. Ez pedig a jelenlegi orvosi adatok szerint növeli az emlőrák kockázatát.

A feljelentésben külön kitérnek az étrendi útmutatóval kapcsolatos összeférhetetlenségre. Felmerült,  hogy az étrendi irányelvek kidolgozását végző bizottságba delegált szakértők valójában a tejipar , a tojás- és a húsipar emberei voltak.

Halálos lehet a hivatalos étrendi ajánlás követése

„Az aktuális egészséges étkezési ajánlás – amely napi 3 csésze tejtermék fogyasztását javasolja, beleértve a sajtokat is – veszélyezteti az amerikai nők emlőrák kockázatát” – mondja Susan Levin, MS, RD. „Az embereknek joguk van tudni, hogy ezt a potenciálisan halálos minisztériumi ajánlást befolyásolták-e a bizottság olyan tagjai, akik kapcsolatban állnak vagy profitáltak a tejiparból.”

A hírességek -így pl Alicia Silverstone- által is támogatott „Győzd le az emlőrákot” kampány arra ösztönzi a nőket, hogy fogadjanak el életmódbeli változásokat a betegség megelőzése és leküzdése érdekében.

„Amit eszel, az táplálhatja a rákot vagy ellenkezőleg, elősegítheti a felkutatását és elpusztítását” – mondja Kristi Funk, MD, mellrák sebész és a kampány vezető nagykövete. „Teljes értékű, színes növényi ételek fogyasztása segít megvédeni magad a rákos elváltozástól.”

Magyarázat

De hogyan kerülhetnek nemi és növekedési hormonok a tejbe?

Minden emlős, köztük az ember, a bálnák, a kutyák és a szarvasmarhák tejjel táplálják újszülöttjüket. Ezért alapvető célja, hogy tápláló legyen, serkentse a növekedését, olyan anyagokkal lássa el, amit a születése után maga még nem tud előállítani. Így például növekedési hormonnal. Tehát ez eddig normális és természetes folyamat.

A tehén nem ad tejet folyamatosan! A tejelválasztás a vemhesség utolsó napjaiban -közvetlenül az ellés előtt- fellépő hormonális változások hatására indul be. Azaz a tejet elválasztó tehén nemihormon szintje magas. A tejelválasztás addig marad fenn, amíg a borjú szopik. Ez az fő inger, melyere az anyaállat hormonjai magas szinten maradnak és bőséges tejet választ el a táplálására. Természetes úton a tej képződése 300-310 nap után elapad. Az ipari tej előállítás során a borjakat elválasztják (nem engedik szopni) és a tejelválasztást rendszeres fejéssel, no meg hormonok adagolásával tartják fenn.

Szintén hormonokkal érik el, hogy a tehén ezután ismét képes legyen új vemhesség befogadására, hogy minél hamarabb érkezzen a következő utód, így a tejelésből a lehető legkisebb időtartam essen ki.

A tehéntej így tehát természetes növekedési hormonokat és mesterséges nemi hormonokat is tartalmaz. A tejzsírokban különösen magas lehet a koncentrációjuk. A tejtermékek többsége, így a vaj, tejföl, tejszín, sajtok mind tejzsírból készülnek.

A hormonok tehát a tejtermékek rendszeres fogyasztása révén kerülhetnek a testedbe. Ahol aztán alaposan „összekeverik” a hormonháztartásod és kedvezőtlen folyamatok kialakulásához vezethetnek.

Nézd meg ezt a filmet az ipari tej előállításról. Kapcsold be a magyar feliratozást! 

Mit ajánlott tenni?

A sajtok finomak, ízletesek. Akár „függőséget” okozhatnak, azaz minden nap megkívánhatod a fogyasztásukat.

Nem gondolom, hogy egycsapásra ki kellene irtani az étrendedből ezeket a termékeket, de ahogy mindent, úgy a sajtokat is mértékkel fogyaszd! Ne vidd túlzásba, ne edd naponta és semmiképpen se nagy mennyiséget egyszerre.

A táplálkozáskutatók egyre inkább ezt javasolják: csökkentsd mind a hús, mind a tejtermék részarányát és változatos, döntően növényi alapú étrendet kövess. Én is ezt ajánlom.

[Forrás]

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát, mely igen hasznos volt számomra!

  2. Kedves Doktor Úr! Köszönöm a választ!

  3. Nagyon érdekes cikk, eszembe nem jutott volna. Mondjuk én nem eszem sajtot, több éve rántott sajtpt készítettem, és csak rágtam mint a rágógumit, de nem tudtam lenyelni, kidobtam az egészet. Elérhető áron csak rosszminőségű sajtot lehet kapniA tejről régen mondják, hogy nem egészséges, de még azt nem mondta meg senki, hogy miért. Most legalább tudom. Érdekelne egy dolog a viszér, és a lábdagadűs. kb 20 éve dagad a lábom, egyik orvost sem érdekli, nem a szívemtől ennyit tudok, ugyanis nem egyformán dagad mindkét lábom. Korábban a bokám dagadt ,de az reggelre mindig elmúlt. Most a lábfejem és az nem múlik el. 2. tip. cukrom van, a legutóbbi 3 havi átlag 7.3 volt de állítólag ennek nincs köze hozzá. ez a dagadás nem múlik el reggelre. Van esetleg erre is valami készülék, segítség? bár nem fáj, csak gond a cipő kérdéss.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük