A vaginizmus a hüvely izomzatának fájdalmas görcse. A megfelelő előkészületek (előjáték és óvatos behatolás) ellenére is lehetetlenné, de mindenképpen élvezhetetlenné teheti a szexuális együttlétet. Komoly problémát jelenthet. A szexuális élet „tönkretételén” túl akár a tamponfelhelyezést vagy a nőgyógyászati vizsgálatokat is megakadályozhatja. A hátterében gyakrabban pszichológiai tényezők állnak, csak ritkábban szervi okok. Előfordul például nőgyógyászati műtét után is, mintegy következményként.

Mi a vaginizmus?

A vaginizmus a hüvely alsó harmadának és a hüvely körüli izmok akaratlan, görcsös összehúzódását jelenti, aminek eredményeképp a hüvelybemenet beszűkül, így a közösülés ismételten vagy akár tartósan lehetetlenné válik. Több fajtája is létezik:

 • a szituatív vaginizmus egy bizonyos helyzethez, alkalomhoz kötődik,
 • a permanens vaginizmus huzamosabb ideig tart és a szituációtól független,
 • az elsődleges vaginizmus izoláltan lép fel, azaz nem társul testi panasszal,
 • a másodlagos vaginizmus pedig egy betegséghez kapcsolódóan alakul ki.

A vaginizmusnak különböző súlyosságú esetei vannak: enyhébb formában alig lehet észrevenni, elképzelhető, hogy csak bizonyos partnernél jelentkeznek a tünetek szex közben; de nehézkessé vagy akár lehetetlenné is teheti a behatolást, sőt a legsúlyosabb esetben a tamponhasználatnak és a nőgyógyászati vizsgálatoknak is gátat szab.

Mik lehetnek a vaginizmus okai?

A vaginizmus hátterében a legtöbb esetben pszichológiai tényezők húzódnak meg. Ilyenek lehetnek a következők:

 • a szüzesség elvesztésétől való félelem,
 • a megfelelő szexuális nevelés hiánya (a nemi életet erkölcstelennek tartó nevelés vagy a felvilágosítás hiánya),
 • a szexualitással kapcsolatos téves hiedelmek, szorongás (az a képzet, hogy a szexuális aktus durva és fájdalmas),
 • a nem kívánt terhességtől való félelem,
 • a partnerkapcsolati, házassági problémák (a partner rejtett elutasítása),
 • korábban elszenvedett szexuális trauma, pszichotrauma (melyet a leggyakrabban az apa vagy az idősebb testvér okoz),
 • az elfojtott homoszexualitás.

Mindazonáltal szervi okok is magyarázatot adhatnak a vaginizmus kialakulására, azonban az esetek többségében ezek az okok is összefüggésben állnak valamilyen mentális tényezővel. Szervi ok lehet például

 • a hüvely veleszületett fejlődési rendellenessége,
 • kismedencei gyulladás,
 • méhnyakgyulladás,
 • hüvelygyulladás,
 • kismedencei tumor,
 • kismedencei-hüvelyi műtét során megsérülő idegszál.

Hogyan lehet kezelni a vaginizmust?

Fontos megjegyezni, hogy a vaginizmus többnyire nem a betegségek, hanem a szexuális diszfunkciók közé sorolandó, azaz „hibás működés”, ami többnyire kiküszöbölhető.

Hatékony kezeléséhez érdemes mindkét lehetséges „csapásirányba” elindulni.

A pszichés „komponens” megszüntetés érdekében fordulj szakemberhez (pszichológus, szexuálterapeuta). Ő segít azoknak a lelki okoknak feltárásában, amelyek a problémához vezettek. Azt, hogy magadban vagy a pároddal közösen kell kezelésen résztvenned, ő tudja eldönteni.

A szervi okok megszüntetése (gyulladáscsökkentés, tumor eltávolítás) a másik útvonal.

Emellett nagy fontosságú a túlzottan aktív hüvelyizomzat „lazítása”. Meg kell „tanítani” arra, hogy relaxáljon. Bizonyos intimtorna gyakorlatok ismétlése segítheti a hüvelyfal ellazítását.

Ennél azonban lényegesen hatékonyabb az funkcionális izomstimuláció. Ezek egyszerűen használható készülékek a hüvelybe helyezhető vékony szondán keresztül közvetlenül a hüvelyi izomzat kezelik. Az elektromos impulzusaik „újratanítják” a hüvelyi izmokat. Segítenek átvenni az izmok feletti „kontrollt”, melynek hatására képessé válsz a hüvelyizmok ellazítására. Általában már 4-5 kezelés után tapasztalhatod az első kedvező jeleket és 6-8 hét után az eredményt.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük