Alvászavar: Miért fontos a természetes alvás?

Mi az alvászavar okozója?

Az alvászavar kialakulásának hátterében sokszor összetett problémák húzódnak meg. Egészségügyi vagy lelki okokra, akár e kettő keverékére is visszavezethető. Az egészségügyi ok gyakran a krónikus fájdalom, mely származhat ízületi betegségből, de akár az ülő-, állómunka által okozott hátfájástól is. Egyes légúti problémák (asztma, allergia) szintén alvászavarhoz vezethet. Ezeknek a problémáknak a megoldásával az álmatlanság elűzhető.

Hogyan tesz egészségessé a természetes alvás?

Az alvás az egyik legalapvetőbb tevékenység, mellyel életed legnagyobb részét töltöd. Jelentős szerepet játszik egészséged fenntartásában. A napi 6-8 óra alvás fontosabb, mint bármely más tevékenységed.

Lassítja az öregedési folyamatokat

Az alvás kiemelkedő szerepet játszik a stresszoldásban. Ismerheted azt az érzést, amikor feszülten fekszel le, azonban alvás után kipihenten és nyugodtan ébredsz. A stressz negatív hatásai egyre jobban ismertek. Ma már nem csak szellemi problémákat tulajdonítanak neki, hanem a legújabb kutatások szerint akár fizikálisan is képes károsítani a sejteket. A megfelelő pihenés képes meggátolni ezt a károsodást, így javítva az egészséged és lassítva az öregedést.

Gyorsítja az anyagcseréd

A lelassult agyműködés és anyagcsere felpörgetésére nincs jobb megoldás, mint lepihenni egy kicsit. Egy fél-egy órás alvás felgyorsítja az anyagcseréd, pillanatnyi “fellélegzést” biztosít az agyad számára. A rendszeres, kielégítő mennyiségű alvás fontos hatással van a zsírégetésre is. A Chicago-i Egyetem kutatása szerint az edzést napi 8 óra alvással kombinálva akár 50-60%-al több zsírt lehet elégetni, mint nem elegendő alvás mellett.

Hogyan tesz boldogabbá a természetes alvás?

Javítja a produktivitást

Az alvás alatt fontos hormonokat termel szervezet, amelyek az agyra is hatnak. A melatonin és leptin hatással van a regenerációra, javítja a szervezeted általános állapotát. Az alvás segít kitisztítani a memóriád, hogy az ébredés után frissen, “tiszta lappal” foghass hozzá a teendőknek. Az alvással végzett kutatások kapcsolatot mutattak ki az alvás és a produktivitás között. A napi 6-8 óra alvás növelheti a kreativitást is. Egyszóval: kipihenten minden jobban megy!

Stabilizálja érzelmeket, javítja fizikai állapotot

A napi 8 óra alvás lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű REM alvás elérését. Ez az fajta alvás ciklus az, amely során álmodsz. Az agy ilyenkor dolgozik az emlékek elraktározásán, a tanult adatok kiértékelésén, tested pedig sérülések gyógyításán. REM alvás nélkül nem vagy képes életben maradni, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiséget kapj belőle. A stabil mennyiségű REM alvást az érzelmi stabilitással és fizikális egészséggel asszociálják a kutatók.

Milyen lehetőségek vannak az alvászavar kezelésére?

Mielőtt altatókhoz nyúlnál, érdemes kiderítened az alvászavar okát. A kiváltó okok, például a légúti problémák gyakran egyszerű módon, a légutak tisztításával, légzésterápiával vagy sóterápiával megelőzhetők. A krónikus fájdalom kezelésére alkalmazz TENS vagy a még hatékonyabb MENS kezelések egyikét.

Az alvászavar hatékony és gyógyszermentes kezelésében pedig 90% feletti sikerességet biztosít az Alpha-Stim AID készülék (ez utóbbi egyelőre hazánkban nem kapható, de külföldről beszerezhető).

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)