A B-Cure lágylézer a legegyszerűbben és legveszélytelenebbül használható készülékek egyike. Köszönhető ez a körültekintő tervezésnek és kivitelezésnek. Megmutatom, hogyan használd a B-Cure Laser-t a különféle panaszok kezelésére.

Az izraeli Good-Energies gyártó B-Cure Laser készülékcsaládjába három, eltérő teljesítményű lágylézer készülék tartozik. A Classic, a Sport és a Pro változat.

Mindegyik 808nm-es, infravörös, láthatatlan sugarat bocsát ki, azaz biológiai hatásuk szinte megegyezik. A készülékek közötti egyetlen érdemi eltérés az 1 perc alatt kibocsátott energia mennyisége. A Classic a legalacsonyabb: 3.75 Joule, a Sport 4.5, míg a Pro 5.0 kibocsátású.

Ez érdemben csak a kezelési időt befolyásolja. A nagyobb teljesítménnyel rövidebb a kezelés. Persze némiképp a hatás is erősebb, de nem nagyságrendileg.

A hatás érdekében hosszabb ideig kell egy adott pontra tartani, mint a versenytárs SafeLaser, Personal-Laser és Energy-Laser készülékeket, de ennek két előnye is van.

A B-Cure készülékek az I.lézerosztályba tartoznak, azaz a kibocsátott lézersugáruk még védőszemüveg nélkül is teljesen veszélytelen a szemre. Továbbá pulzáló lézert alkalmaz, ezért a kezelés nem termel hőt és így ártani (égési sebet okozni) semmiképpen nem lehet vele.

A B-Cure lágylézer kezelés végrehajtása

1., Kapcsold be a készüléket és állítsd be a kezelési időt

 • B-Cure Laser Classic készüléken 6 perc

2., A készüléket helyezd a fájdalmas területre, közvetlenül a bőrre. Ruhán vagy kötésen keresztül nem jut át a lézerfény, így a kezelés hatástalan marad!

3., A készüléket mozdulatlanul tartsd ott addig, amíg a beállított idő letelik. Ha a kezelési idő letelt, a készülék leáll.

Figyelem: a lágylézer kezelés csak a megadott adagban hatásos! Ennél rövidebb kezelés nem vált ki biostimulációt, míg a kezelési idő megduplázása leállítja a gyógyulást, ezért csak az adott ideig kezelj egy-egy pontot!

A B-Cure készülékek egyszere 4,5 cm2 területet kezelnek. Ha az érintett, fájdalmas, gyulladt terület nagyobb, annyiszor kell áthelyezned az eszközt, amíg a teljes területet lefeded és minden pontját kezelsz. Egy adott problémát kezelj több irányból is, hosszanti és keresztirányban vagy mindkét oldalról.

A B-Cure lágylézer kezelés során általában semmit nem érzel. A lágylézer nem vált ki érezhető melegedést, kipirosodást sem a kezelt területen.

A kezelés ritkán már az első alkalommal is mérsékelheti a fájdalmat. A tényleges hatások azonban lassan alakulnak ki, ehhez minimálisan 10-14 napra vagy még hosszabb időre van szükség. A kezelés hatására a gyógyulási folyamat beindul és ez fogja létrehozni a hatást és ad eredményt. A lágylézer kezelést tehát a tünetek teljesen megszűnéséig folytasd.

Friss sérülés, akut gyulladás esetén akár óránként kezelhetsz. Krónikus panaszok esetén másnaponta 1 kezelés elegendő.

Lágylézer kezelési pontok

lézer terapia pontok lágylézer kezelés pontok
lézer terapia pontok lágylézer kezelés pontok

A kezelés gyakorlati kivitelezése

Nyaki fájdalmak

3 kezelési pont: a csigolyák mellett, a nyak mindkét oldala (a fülcimpák alatt) és az állkapocs mögötti mélyedés.

lágylézer kezelés nyak kezelési pontok

Hát- és deréktáji  fájdalmak, lumbágó, gerincsérv, isiász

Alapelv, hogy a fájdalmas területet hosszanti és kereszt irányban is kezeld. Bárhol alakul ki a gerinced mentén, minden esetben így járj el, akár a nyakon, a háton vagy a derékon, ágyéki szakaszon egyaránt kezelhetsz.

B-Cure lágylézer hát és derék kezelése

Váll fájdalom

3-4 ponton a vállízület területén és a felkar külső részén.

B-Cure lágylézer váll kezelése

Teniszkönyök (epikondilitisz, golfkönyök)

3 ponton kezelj: könyökhajlat, könyök jobb és bal oldala.

B-Cure lágylézer teniszkönyök kezelési pontok

Csuklófájdalom (ún. alagút szindróma) esetén

A csukló belső oldala a bőrredőben, a csukló belső oldala merőlegesen a bőrredőre, a hüvelykujj alapperce felett (a tenyéri párnán), a csukló oldala, a hüvelykujj alatt és a kisujj alatt is.

B-Cure lágylézer csukló kezelési pontok

Kézujjak ízületi fájdalma (reumás kisízületi gyulladás)

Az ujj jobb és bal oldala minden ujjon, egyenként. Továbbá a tenyér és az ujjak közötti redő.

B-Cure lágylézer kéz ízületek kezelése

Csípőízületi fájdalom

Az ízület felett hosszanti és keresztirányban is (érzékenység esetén a térd feletti terület is).

B-Cure lágylézer csípő kezelési pontok

Térdfájdalom, térdsérülés esetén, térdműtét után

A térd hátoldala, a hajlat, a térd jobb és bal oldala (esetleg a térdkalács alatt).

B-Cure lágylézer térd kezelés

Csontkinövés (sarkantyú)

A sarok talpi felszíne, a láb belső éle, a sarokcsont mindkét éle, a sarok hátsó fele.

Achilles-ín gyulladás, sérülése esetén, műtét után

A sarok hátsó fele és az e feletti pont, a sarokcsont jobb és bal oldala.

B-Cure lágylézer sarokfájdalom, sarkantyú, csontkinövés kezelési pontok

Lábujj ízületi fájdalom

A lábujjak és a talp találkozási vonala, az öregujj és a kisujj felett.

B-Cure lágylézer lábízületek kezelési pontjai

Nehezen gyógyuló sebek, felfekvések és fekélyek

 • Friss, nyitott seb első kezelésekor a teljes területet kezeld 5-8 percig, ezután tarts 5 perces szünetet, majd ismételd a kezeléseket-szüneteket legalább egy órán keresztül. Ezt követően naponta kétszer kezelj területenként 5-8 percig, a seb teljes gyógyulásáig. Nyílt seb kezelésekor ne érintsd a lézer készüléket a sebhez, azonban olyan közel tartsd, amennyire csak lehetséges.
 • Akut betegség (1-2 napon belül keletkezett elváltozás) esetén az első 10 napban naponta 1-2 alkalommal kezelj, majd másnaponkénti kezelésre térj át a teljes gyógyulásig.
 • Krónikus, elhúzódóan gyógyuló betegségek esetén másnaponta egy B-Cure lágylézer kezelés ajánlott. Ezt viszont tartósan, fekély esetén akár 3-4 hónapon keresztül is, kitartóan végezni kell.

Mindent egyben a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

22 Comments

 1. Meg lehet próbálni ezeket a kezeléseket, de az, hogy lesz-e bármilyen hatása…. ez nagyon bizonytalan.
  A Dupuytren kontraktura oka egyelőre ismeretlen, feltételezések vannak. A folyamat nem befolyásolható. Műtétet csak akkor végeznek, ha már a fogást akadályozza és nagyon gyakori a kiújulás.
  Az ultrahangot nem lehet annyiszor használni az inak felett, aminél érdemi hatást lehet várni.
  A lágylézer -szerintem- nagyobb valószínűséggel segíthet a degeneratív folyamat megállításában. Több hónapon át, másnaponta 5-8 Joule/cm2 energiával lehet megpróbálni.

 2. Szeretném megkérdezni, hogy dupuytren kontraktúra kezdeti stádiumában javasolja-e a lézeres vagy ultrahangos kezelést, várható-e Ön szerint javulás , és melyik terápiás készüléket ajánlaná.

  Köszönettel,várom válaszát.

 3. Ha masszőrként alkarfájdalmat érez, akkor alighanem túlterheléses gyulladás a problémája.
  Az ismétlődő, erős markoló mozdulatok miatt az alkarizmok tapadási pontjai, az inak és ínhüvelyek, továbbá az izmok gyulladása különösen mozgatásra, azaz az ismételt mozdulatokra rosszabbodik.
  A megoldás a pihentetés, a gyulladáscsökkentés.
  A lézer kezelés csak akkor segít és ott, ahol gyulladás van, például a tapadási pontokon és inak felett.
  A lágylézer kezelést naponta egyszer kell végezni. A kezelési idő függ a készülék energiakibocsátásától és a kezelendő terület nagyságától.
  Lásd ezt a cikkem https://elethosszig.hu/lagylezer-kezeles-fontos-tudnivalok/

  A lágylézernek azonban nincs hatása az izommerevségre vagy feszülésre
  Erre izomstimulátort érdemes alkalmazni.
  A gyulladásokra a lézer alternatívája lehet a mikroáramú kezelés, ami az elektromos kezelések egyik formája.
  A kombinált, multifunkciós elektromos készülékek mind izomstimulációs, mind mikroáramú kezeléseket biztosítanak.
  Lásd ezeket https://www.medimarket.hu/hu-HU/mikroaramu-mens-keszulekek/c/1059

 4. Szeretném kérdezni,hogy masszőrként tartós alkarfájdalomnál milyen sűrűn és mennyi ideig ajánlatos kezelni?Kb 2 hónapja tartó alkar feszülés és fájdalom esetén?
  Köszönöm  

 5. A lágylézer enyhítheti a térdpanaszokat, így a porckopás miatti fájdalmakat is. De nem gyógyítja.
  A lapocka, nyak, váll fájdalmakat is enyhítheti, bár ezek izomfájdalomnak tűnnek, így nem a lágylézer a leghatékonyabb ezekre, hanem az izomstimuláció.

 6. Üdvözlöm bal lapockám vællam nyakam fáj èdesanyámnak porckopás van a tèrdèbe B cute laser classic megfelelő lenne a fájdalom csökkentèsère üdvözlettel Mihály

 7. A friss acne (azaz éppen gyulladt szőrtüsző) jól kezelhető lágylézerrel. Pl. B-Cure, Safelaser 150, Personal Laser L200 jó erre. A B-Cure-hoz nem kell védőszemüveg. A másik kettőhöz ajánlott.
  A korábbi hegek megszüntetésére a lágylézerek igen korlátozottan alkalmasak. Kitartó kezeléssel némiképp vékonyítható és halványítható a hegszövet. Erre a nagyobb energiájú -csak rendelőben használható- lézerek alkalmasak.
  A mellékhere gyulladás kezelése nem szerepel az otthoni lézerkezelés alkalmazási javallatai között. Orvosi rendelőben talán. Lézerterápiás szakembert keressen fel.

 8. Szeretném kérdezni, hogy lágylézer készülékkel arcon lévő akne heg, valamint mellékhere gyulladás kezelhető-e? Szükséges a kezeléshez védőszemüveg használata?

  Üdvözlettel: István

 9. Nem. Krónikus fájdalmak esetén kezdetben a naponta, majd 2-3 hét után a másnaponta 1x-i kezelés javasolt. A panaszok megszűnéséig. Régi, krónikus ízületi panaszokban akár 50-60 kezelésre is szükség lehet.

 10. Kónikus bokafájdalom gyötör.
  Kérdésem:ajánlott-e naponta többszöri B__CURE laser kezelés?

 11. Köszönöm szépen a válaszát,továbbá a kérdésem,hogy hol tudom igénybevenni ezeket a kezeléseket? Kihez forduljak a kezelések kivitelezésére?

 12. Az oldalát olvasgatva fordulok Önhöz a betegségemmel kapcsolatban.1 1/2 éve arcidegzsábától szenvedek!amikor orvoshoz fordultam a panaszommal különböző gyógyszerek kerültek felirásra,ezt megelőzendő volta mri vizsgálaton arc panoráma röntgenen az eredmények jók lettek. A fájdalmam mostanára úgy felerősödött szinte elviselhetetlen.A gyógyszert szedem az előírás szerint,a kérdésem hogy valamely terápiás készülék javasolt e erre a betegségre? Továbbá kérném szépen szíves javallatát a további teendőkhöz!Várom szíves válaszát!

 13. A fájdalomcsillapításhoz nagy energiamennyiség beadására van szükség, a lehető legrövidebb időn belül. Minél tovább tart a szükséges 10-15 Joule beadása, annál kisebb a fájdalomcsillapító hatás.
  A herpeszes neuralgia esetén a fájdalmas ideg lefutása mentén, minimum 20-25cm hosszan kell kezelni és mindenütt beadni ezt az energiát.
  A B-Cure készülékek esetén 1 ponton 15-18 perc, a teljes területre 60-75 perc kezelési idő kell, a fájdalomcsillapító hatás mérsékelt. A B-Cure készülékek főként biostimuláló hatásúak, azaz gyulladásokra, sebekre használatosak elsősorban és nem fájdalomcsillapításra.
  A Safelaser 500-nek 7-8 percre van szüksége a fájdalomcsillapító hatáshoz szükséges energia beadására. Még ez is elég hosszú idő és a teljes terület kezelése kb30-40 percet venne igénybe.
  A Personal Laser L400 készülék 30 másodperc alatt adja be a szükséges energiát 1 cm2 területre. Azaz a teljes kezelés 10-12 percet vesz igénybe. A gyors energiabevitel miatt a fájdalomcsillapító hatás erősebb, mint a másik két készülék esetén.

 14. Szeretnék érdeklődni, hogy édesanyámon segíthet-e a BCure Classic készülék lágylézer terápia?
  Jelenleg posztherpeszes neuralgiában szenved 6.hónapja, amely elég nagy területet érintett. Gyógyszereket próbált orvosi javaslatra, de a súlyos mellékhatások miatt nem tudta szedni. A jobb hátrészen tenyérnyi területet illetve a törzs jobb oldalán a jobb mellig pontokban jelent meg az idegfájdalom. A bőrtünetek már régen meggyógyultak, az idegfájdalom viszont megmaradt.
  A BCure Classic készülék terápiás „fénye” lehatol az érintett idegekig? Tudjuk, hogy sok idő kell a hosszú ideje fennálló fájdalom enyhítéséhez, de körülbelül mennyi idő kell az érezhető fájdalomcsillapításhoz?
  Előre is köszönöm válaszát!

 15. A nyirokmirigyek mindenütt találhatók a testben, így a fül környékén és a nyakon is. Egészséges nyirokmirigy többnyire nem tapintható, nem érezhető, hogy hol van. Egészséges nyirokmirigy számára nem probléma, ha lézerkezelést kap. A bőrseb esetén egyébként is úgy kell a lézerkezelést végezni, hogy a készüléket 1-2cm-rel a seb felett kell tartani. Ilyenkor a lézer energiája a bőr felső rétegeiben marad és nem terjed a mélybe, nem éri el a nyirokmirigyeket sem.
  A daganatos betegség esetén a lágylézer nem alkalmas a daganat kezelésére! De ez nem jelenti azt, hogyha valakinek torok, tüdő vagy végbélrákja van, akkor a fájó bokát, térdet, csípőt, könyököt, vállat ne kezelhetné. A tiltás a daganatra és áttéteire vonatkozik! A lézer hatása biostimuláció, azaz fokozott működésre serkenti a sejteket. A beteg sejt esetén ez gyógyulást, a rákos sejt esetén viszont a terjedést segíti! Ezért magát a daganatszövetet nem piszkáljuk lézerrel és semmilyen más stimuláló kezeléssel. De ettől még távoli panaszait nyugodtan csillapíthatja.

 16. Azt olvastam, a nyirokmirigyek környékén a kezelés tilos. Pl a fül mellett egy makacs, múlni nem akaró seb keletkezett. Kezelhető-e a lágylézer készülékkel a seb? Illetve milyen távolság megtartása szükséges a mirigyektől. Hogy tudom megállapítani a mirigyek elhelyezkedését, amennyiben pl tapintással nem megoldható?
  Egy másik kérdés, amelyre vonatkozóan már olvastam kérdést, de a választ egyértelműsíteni szeretném. Abban az esetben, ha a használó rákos beteg, akkor a készüléket nem használhatja. Feltételezzük, hogy a betegségről a készülék használója nem tud. Ön a válaszában példaként a melanomát említette, mint kizáró tényezőt, tehát bőrfelszíni példát hozott. Abban az esetben, ha a rákos elváltozás belső szervet érint sem ajánlott a készülék használata?
  Köszönöm válaszát

 17. A lágylézer semmilyen hatással nem lesz a hasi sérvre. A sérv egy „szakadás” a hashártán. Ezt sebész tudja „befoltozni”. Nincs olyan otthoni praktika, ami helyettesíthetné.

 18. Érdeklődni szeretnék, hogy a lágylézer kezeléssel a hasi sérv is kezelhető e? És ha igen, milyen terápiát javasol?
  Várom kedves válaszát, Üdvözlettel Krisztina

 19. Egy kezelést akkor lehet javasolni, ha tudjuk, hogy mit akarunk kezelni. Más evőeszköz kell, ha levest akarunk megenni és más, ha egy süteményt. konkrét készüléket ugyanígy akkor lehet javasolni, ha pontosan ismert, hogy mit kell kezelni.
  Általában: az alagút szindrómák kezelése azonos elvek mentén történik, bárhol is legyenek a testen: csuklón, könyökön, bokán. Az ultrahang a csuklóalagút szindróma (carpal-tunnel) kezelésére alkalmas (ahogy más alagút szindrómák esetén is). Azaz a Sonostim 922 is ilyen.

 20. Tisztelt dr. Zátrok Zsolt!

  Korábban már váltottunk levelet, sarkanyú témában. Ön azt írta, hogy amennyiben röntgennel kimutatható sarkantyúról beszélünk, akkor azt már csak műteni lehet, és nekem valóban nem használtak már a konzervatív módszerek. Ma elmentem egy Szakklinikára itt, Németországban. A szakorvos szerint az MRI és röntgenfelvételek ugyan mutatnak minimális elváltozást, de ő úgy gondolja, hogy az a nagy fájdalom amit én érzek, nem indokolt, – egyelőre nem műtenek. Ő azt javasolta, hogy keressek meg egy neurológust, mert nagyon könnyen elképzelhető, hogy valamiféle alagút szindróma van az alsó végtagokban, emiatt gyulladt be a sarok, és ezért keletkezett a sarkantyú. Az Achilles-mellett futó idegekről lenne szó a doktor úr szerint.Szóval, most ezt fogom tenni, de az idő, amíg időpontot kapok, addig is jó lenne valami elsősegély… A kérdésem Önhöz: mely terápiás készülékeket ajánlja alagút szindrómák esetén? Mert én vettem Önöktől Sonostim 922 ultrahang-készüléket. Tudom én ezt erre a célra használni, és ha igen, hogyan? Mert erre vonatkozólag nem találtam leírást a tájékoztató füzetben, csak a Karpat-Alagút szindrómáról van szó benne. Ha az ultrahang nem jó, akkor mi? Várom szíves válaszát, köszönettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük