Évek óta, töretlenül növekszik hazánkban a kerékpárosok száma, ezzel pedig a versenyzőké is. Minden sportra igaz, hogy minél többet és keményebben edzel, annál fáradtabbak az izmok és gyakoribbak a különféle panaszok, sérülések is. Kevesebb idő jut a regenerációra is. A Globus Cycling Pro sport-izomstimulátor a kerékpározás szerelmeseinek készült. Szakágtól függetlenül minden bringás számára legalább olyan fontos kiegészítőnek tartom, mint a jó védősisak vagy a cipő. Hogy miért gondolom ezt? Erről írok most.

Kinek „szól” a Cycling Pro?

cyxling pro sport izomstimulátor kerékpáros felkészüléshezEzt a készüléket nem a koca-kerékpárosoknak találták ki, akik hétvégén leporolják a bevásárló-kerékpárt és farmerben, papucsban eltekernek a piacra, jelezvén, hogy ők igazán környezettudatosak.

A Cycling Pro azoknak való, akik egy héten legalább 4-5 alkalommal, edzésértékkel (azaz minimum 60 percet) tekernek. Ma már a kerékpározásnak számos „ága” létezik, így például pálya, országúti, cyclo-cross, XCO, XCM, downhill, 4X, enduro, dirt, freeride, BMX, triál, terem. A cél ugyan lehet eltérő: a gyorsaság, a kitartás, az ügyesség, az esztétika, a látvány, de a pedált mindnél tekerni kell. A testet hasonló helyeken éri a terhelés, elsősorban a láb izmai és ízületei, továbbá a far, csípő és derék, no meg a kar, a vállak izmai fáradhatnak el.

A Cycling Pro egy 4 csatornás elektroterápiás készülék, melyet kifejezetten kerékpárosok számára állítottak össze. Olyan problémák elkerülésére, kezelésére alkalmazható, amelyek a felkészülést nehezítik, megkeserítik. Többek között ilyenek az ismétlődő sérülések, kínzó izom és ízületi fájdalmak, az izomregeneráció lassulása, az izommerevség növekedése, sérülés miatti gyors erővesztés, stb.

A speciális programok négy fő csoportot alkotnak.

Az izomhatékonyság javító programok célja

 • az erő növelése a szakág és versenytáv szerinti izomrostokra fókuszálva. Az állóképesség, a gyorsaság vagy éppen a kitartó erő javítása más kezelést igényel
 • az izomfáradás csökkentése és késleltetése
 • az oxigénellátási kapacitás javítása révén
 • a metabolitokkal szembeni ellenállóképesség javítása
 • az ízületi traumák és az izomsérülések megelőzése és a kockázat csökkentése
 • javítani a specifikus erőt és ezáltal a spurt- és sprintképességet, valamint az állóképességi erőt, és például az emelkedők leküzdéséhez szükséges képességet
 • specifikus edzések a „kiegészítő izmok”, pl hegyi kerékpárosoknál a felső végtagok vagy a törzsizmok számára.

A sérüléskezelő programok célja a traumák és ismétlődő problémák kezelése, mint például

 • a nyaki terület és a vállak izomfeszültségének enyhítése
 • sérülések utáni felépülés elősegítése
 • az izom-, ízületi- és hátfájdalmak enyhítése
 • térdgyulladás kezelésére.

A regenerációs programok célja pedig

 • az edzés és verseny utáni izomfáradtság oldása
 • a tejsav izomból kiürülésének felgyorsítása
 • az izommerevség oldása
 • az izomgörcsök megelőzése
 • a nyak és a vállak tehermentesítése a nyeregben töltött hosszú órák után.

Megelőző programok célja a kerékpáros sérülések elkerülése, kezelése

 • a térdízület stabilizálása a túlterheléses gyulladások megelőzése érdekében
 • a has és törzsizmok erősítése a derékfájdalom (lumbágó) megelőzése érdekében

Komplett „szerszámosláda”

A Cycling Pro egy nagytudású eszköz, mely többféle elektroterápiás kezelés típust biztosít. Ezek eleve más-más feladatokra alkalmazhatók, de a típusokon belül is sok-sok kezelőprogram van, ami miatt többszázféle (!) felhasználása lehetséges.

 • TENS: fájdalomcsillapító kezelés. Izom-, ín- és szalagsérülés, zúzódás, húzódás, rándulás, vérömleny által okozott fájdalmakat csillapítja gyorsan. Gyógyszermentes, így különösen fontos, hogy a dopping-probléma elkerülhető vele.
 • EMS: izomstimuláció, mely az izmok kezelésére való. Az impulzus beállításaitól függően eltérő a hatás, így lehet izom vérkeringés fokozó, kapillarizáció, bemelegítő, izommerevség oldó, izomerő visszanyerést segítő, állóképességi erő növelő, stb.
 • Iontoforézis: az elektromos áram segítségével az izom vagy az ízület mélyére lehet juttatni egy gyógyszert. Ez a szer erősebb helyi hatását biztosítja, mivel a szájon át bevett gyógyszer zöme elbomlik és kevés jut a sérülés helyére.
 • Mikroáram (MENS): erős fájdalomcsillapító hatású, de fő ereje gyulladásos folyamatok gyógyításában van. Kiváló a sérülések következményeinek gyors felszámolásában.

A Cycling Pro-t úgy képzeld el, mint egy gyógyító „szerszámosládát”, tele van olyan programokkal, amelyek segítenek a meghibásodott, rosszul működő testet „kijavítani.  Az, hogy mikroáramú programokból 23 félét biztosít, olyan, mintha 23 méretű villáskulcsod lenne egy készletben. Ez elég nagy „választék” ahhoz, hogy sokféle problémát elláthass.

Nem lehet a teljes izomzatot egyidejűleg kezelni vele. A készülék nem helyettesíti, nem váltja ki az edzéseket – egyáltalán nem erre való! Egyszerre 1-2 nagyobb ízület vagy izomcsoport kezelésére alkalmas, azaz egy körülhatárolt probléma megoldására lehet koncentrálni.

Olyan fontos, mint a jó sisak vagy kerékpároscipő!

A Cycling Pro-t az edzéseid hatékonyságát segítő technikai eszközként fogd fel, ami épp olyan fontos, mint egy jó nyereg, vagy a jó cipő. Képzeld el mire mennél mezítláb!?

Az izomstimulátor -bár kitartó használattal akár a teljesítményt is javíthatod vele- elsősorban az izmaid, ízületeid egészségének megtartásában, visszaállításában segít, hogy élethosszig élvezhesd a kedvenc sportod.

Vizsgáld meg, hogy milyen problémáid vannak. Ha az alábbiak valamelyikének érintettje vagy, akkor nagy hasznát fogod venni.

Jellegzetes sérülések

A kerékpárosok-mindegy, hogy profik vagy amatőrök- számos panasszal találkoznak rendszeresen, melyeket az edzéseken és versenyeken egyaránt „megszerezhetnek”. Mivel mindenkinek más az izomzata, csontozata, stb., így a panaszok előfordulása, intenzitása egyéni eltérést mutathat. Nem sorolok fel minden lehetséges problémát, csak a leggyakoribbakat említem.

 • Térdfájdalmak többnyire az ízület túlterhelését jelzik. Gyakran a combizmok relatív (tehát a nagy terheléshez viszonyított) gyengesége okozza.
 • Achilles-ín és talpi-bőnye gyulladás, sarkantyú, piriformis-szindróma: ezeket többnyire a túlterhelés és edzést követően a regenerációs gyakorlatok és kezelések elhanyagolása okozza.
 • Hátfájdalmak meglepően gyakoriak a kerékpárosok között. Sokan „csak” tekernek. Nem, vagy alig végeznek erősítő, tornatermi edzéseket. Pedig a kerékpározás során a farizmok és törzsizmok nagy erőkifejtésre kényszerülnek. Ezeknek kell stabilizálni, megfelelően megtámasztani a lábakat a nagy erőkifejtéshez. Ha nem megfelelő az erejük, akkor minden pedálfordulat során az energia egy része a gerincre, hátizmokra terhelődik. A gyenge törzsizomzat hát, derék és nyakfájást eredményezhet. Ez pedig az edzés közben zavaró, nem is engedi a magas intenzitást.
 • Izomsérülés és szalagsérülés többnyire a bemelegítés elmaradása vagy az izomfáradás miatt történnek. Egy hirtelen megindulás, áttét váltás és az izomrost vagy szalag túlnyúlik, részlegesen vagy teljesen elszakad.
 • A sérülést követő erőhanyatlás természetes folyamat. Ha az intenzív edzés egy sérülés miatt megszakad, akkor a szervezet a nem használt izomtömeget és izomerőt rövid idő alatt „leépíti”. Egy kisebb sérülés után hónapokig tart az erő és izomtömeg visszanyerése. Ha pedig ez elmarad, akkor nő a rásérülés veszélye.

A Cycling Pro „bevetési területei”

A készüléket a megelőzésben és a már kialakult panasz kezelésében egyaránt bevetheted. Persze ha tudod, hogy a térded gyakran kínoz, akkor nem hagyod, hogy gyulladás alakuljon ki az edzéstől, hanem a combizmaid erősítésével stabilizálod az ízületet. Mert erősen tartó izmokkal nem alakul ki térdfájdalom.

Nézzünk néhány fontos kezelési lehetőséget. Megint csak ízelítő a sokféléből.

Bemelegítés

Különösen az amatőrök között gyakori, hogy munkából, családi vacsora mellől indulnak edzésre. Becsukják maguk mögött a kertkaput, nyeregbe pattannak és érdemi bemelegítés nélkül máris versenytempóban tekerve, figyelve, hogy az „x” km/órás tempó meglegyen a nulladik pillanattól.

A bemelegítetlen izom azonban merev. „Nem érti, hogyan került hirtelen az íróasztal melletti nyugalomból egy ádáz verseny közepébe”. Az első kilométereken szó szerint az életéért küzd, hogy elinduljon a tempónak megfelelő vérkeringés, hogy „üzemi hőfokrak” melegedjen, hogy oldódjon a merevsége.

Az inak vérkeringése még az izmokénál is rosszabb, azaz bemelegítésükre is több idő kellene. Mivel ezt nem tetted, így a szalagokon és különösen azokon a pontokon, ahol a csonthoz tapadnak apró beszakadások keletkeznek. Ez túlterheléses gyulladáshoz vezet, ami fájdalmas és megakadályozza a mozdulat helyes elvégzését, így az edzést is.

Az edzés előtti 10-20 perces izomstimuláció 3-8-szorosára növeli az izom és a hozzá tartozó inak vérátáramlását. Felmelegíti és rugalmasabbá teszi az izmot, szalagot, felkészítetted a nagy erőkifejtésre.

A megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkentheted az olyan sérülések esélyét, mint térdszalagok és a térdkalácsot rögzítő inak túlterheléses sérülése, Achilles-ín, talpi bőnye gyulladás, piriformis-szindróma, sarkantyú, stb.

Izomregeneráció gyorsítás

30 éves kor felett a tested nem úgy regenerálódik, mint korábban. Ha rendszeresen edzel, akkor tudod, hogy egy-egy kiadósabb futás után másnap alig bírsz kimászni az ágyból. Itt is, meg ott is fáj, feszül, húzódik.

Azt nyilván tudod, hogy a mozgás során az izom maga állítja elő a működéshez szükséges energiát, azonban ennek során metabolitok keletkeznek. Idővel ezek felszaporodása okozza az izom kifáradását, elmerevedését, sőt fájdalmát. Minél tovább maradnak az izomban, annál inkább.

A metabolitok többsége a májban bomlik le, így minél hamarabb jut oda, annál hamarabb oldódik az izommerevség, fáradtság is.

A problémát az okozza, hogy a metabolitok a bőrerek kitágulását okozzák, ami edzés után lelassítja a vérkeringést és nem „hagyja”, hogy távozzanak.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal növeli a kezelt terület vérkeringését. Ezzel jelentősen meggyorsítja a salakanyagok kipumpálását, kimosását az izomból.

Ezért aztán minden más levezető módszernél hatékonyabban csökkenti a metabolitok mennyiségét és ezen keresztül az izomfáradtságot, izommerevséget. Akkor a legjobb, ha az edzés után 90 percen belül kezelsz.

A keringés gyorsulása nemcsak az elszállításban, hanem az izomraktárak feltöltésében is előnyt jelent. Az így kezelt izom a következő edzésre lényegesen frissebb, pihentebb, így hatékonyabb terhelést biztosít.

Az izomregenerációt javító kezeléssel csökkentetted az izommerevséget, feszülést, amivel mérsékelted a húzódás, rándulás, szakadás kockázatát a következő aktivitás során.

Ha még nem használtál stimulátort, akkor elsőként az izomregenerációs kezeléseket próbáld ki! Azonnal érezhető a hatása.

„Elmaradó” izom fejlesztése

Ha edzés végére megfájdul a hátad, térded, csípőd, akkor nagy a gyanúja, hogy a törzs, comb és farizmaid nem elég erősek.

Ezek az izmok stabilizálják ugyanis az általuk közrefogott izmot. Ha ezek abszolút vagy relatív mértékben gyengék, akkor a fájdalom megjelenik.

Az erősítésük súlyzós edzésekkel lehetséges. Ha azonban a fájó hátad, térded még erősebb terhelésnek teszed ki, akkor súlyosbítod a bajt.

Itt jön képbe az izomstimulátor, ami lehetővé teszi, hogy anélkül erősíts egy izmot-izomcsoportot, hogy az ízületre bármilyen terhelést adnál. A megfelelő frekvencia tartományú impulzussal nagy súly nélkül is kontrakcióba tudod vonni az izmokat.

Stimulátorral tehát az izom erősíthető, mégpedig néhány hét alatt annyira, hogy a hagyományos erősítés átvegye a feladatot.

Visszaesés elkerülése

Alighanem voltál már olyan helyzetben, hogy a felkészülés során szereztél sérülést, ami hetekre lehetetlenné tette az edzést.

Megtapasztalhattad, hogy a hónapok alatt megszerzett erőnövekmény 2-3 hét alatt szertefoszlott. Aztán ismét hónapok kellenek, de gyakran az egész idény kevés, hogy utolérd magad.

Ilyenkor alkalmazd a Cycling Pro-t!

Bár az ízületed nem terhelheted, azaz mozgást nem végezhetsz, de a stimulációval fenn tudod tartani az izmaid állapotát!  A stimulátor úgy hoz létre izomösszehúzódást, hogy az ízületet nem mozdítja, nem terheli. Az izmaid annak ellenére sem szottyadnak össze, hogy nem mozogsz.

Inkább csak a kiemelten magas szinten sportolók számára érdekes a következő. Aki napi többórás edzéssel készül, annak egy távoli versenyre utazás is problémát jelenthet. Egy 30+ órás repülőút alatt az izmok bemerevednek és ezen a szinten a kétnapos kihagyás is „meglátszik”. Számukra az izomstimulátor felbecsülhetetlen kincs. Elfér a zsebben, a repülőn is használhatod és a legfontosabb izmaidat teljes mértékben karbantartja. A célállomásra érve nyoma sem lesz az izomfáradtságnak és a teljesítménycsökkenésnek.

Izomsérülések gyógyítása

Az izomstimuláció eredetileg orvosi, kórházi kezelés, melyet az izombetegségek helyreállítására kezdtek alkalmazni. Sportsérülés esetén fontos számodra, hogy mielőbb visszatérhess az edzésmunkába.

Az izomstimuláció nem mozgatja az ízületet, így minden ín, szalag, ízületi tok, porc sérülés utáni napon már elkezdheted az izommegtartó kezeléseket!

Izomsérülés után kell néhány nap várakozás, hogy a bevérzés megszűnjön. De 2-3 nappal a sérülést követően már alkalmazhatod.

Fokozza a vér és nyirokkeringést, mely a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat a sérülés helyére viszi. Ez meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.

A Cycling Pro „izom helyreállítás” nevű mikroáramú programja sejtszinten segít a sérült sejtek membránpotenciáljának helyreállításában és közvetlenül segíti a gyógyulást.

Kerékpáros és a Cycling Pro

Akár versenyszerűen tekersz, akár csak a saját kedvtelesédből, elsősorban azt nézd meg, hogy a fentiek közül bármelyik problémát okoz-e számodra.

Ha igen, akkor alkalmazd a Cycling Pro izomstimulátort, mert olyan segítséget kapsz tőle, amit mással nem tudsz elérni.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük