A jóga és a streching edzésmódszerek hatását tanulmányozták amerikai kutatók az egyre nagyobb népességet érintő krónikus hátfájás kapcsán. Azt találták, hogy a jóga és az erőteljes nyújtó edzések (stretching) egyaránt kedvező eredményre vezettek. 

A kutatásban résztvevők közepesen erős hátfájást panaszoltak, többségük a tanulmány előtt is végzett valamilyen gyakorlatot.

A 12 hetes vizsgálat alatt a jógagyakorlatok hatására a funkciók javultak, a hátfájás mérséklődött és ami talán a legfontosabb klinikai előny, hogy jelentősen kevesebb gyógyszerre volt szükségük a résztvevőknek, mint a jógát nem végzőknek. A gyakorlatok abbahagyása után a kedvező állapot több mint 6 hónapig fennmaradt!

Egy korábbi, 2005-ös kutatás már bizonyította a jóga kedvező hatását, azonban az új tanulmány nagyobb csoporttal végezve megerősítette, hogy a jóga és hasonló nyújtó fizikai tréningek kedvezőek a hátfájás csökkentésében. A vizsgálat alatt mind a jóga, mind pedig a nyújtógyakorlatok közül a lábakat és a törzset megdolgoztató pózokat végezték.

  • A jógagyakorlatokat kiegészítették légzési gyakorlatokkal és a tréninget követő meditációval is.
  • 15 nyújtógyakorlatot végeztettek, mindegyiket 1 percen keresztül, egyszeri ismétléssel. A teljes stretching időtartama 52 perc volt.

a hátfájás és jóga

A kutatók azt várták, hogy a jóga jelentősen hatásosabb lesz, mint a nyújtógyakorlatok és az azonos eredmény meglepetést okozott. Megvizsgálva az eredményt azt találták, hogy a nyújtó gyakorlatokat végző csoport a jógához nagyon hasonlatos, csendes, nyugodt környezetben végezte a tréninget, ami nagyon hasonlatossá tette a gyakorlatokat a jógához. Valószínűnek tartják, hogy egy zajos edzőteremben a nyújtógyakorlatok hatékonysága eltérhet, de ezt nem vizsgálták.

Az eredmények szerint a hát- és derék fájdalmaktól szenvedők számára mind a jóga, mind pedig a nyújtógyakorlatok kedvező hatásúak. A gyakorlatok kiválasztásához és megtanulásához javasolt képzett szakember segítségét igénybe venni, de azután akár otthon is végezhetők. A lényeg a rendszeres ismétlés.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük