A fájdalomcsillapító, izomstimulációs, mikroáramú és szépségápolási elektroterápiás kezelésekhez nélkülözhetetlen a TENS elektróda. Hívják tappancsnak, öntapadó elektródának, gél-elektródának is. A TENS elektróda a bőrre ragasztva, a felületén levő kocsonyás anyag (gél) segítségével biztosítja a megfelelő impulzus átvitelt a készülék és a bőr között. A TENS elektróda élettartama nem véges, de van néhány trükk, amivel meghosszabbíthatod.

Ha a TENS elektróda száraz (nincs elég gél) vagy nem tapad, akkor az impulzusok nem vagy nem megfelelően jutnak a bőrére. Ennek egyik következménye, hogy a kezelés hatása elmarad a  kívánttól. A másik pedig, hogy a rossz minőségű elektródával a kezelőáram intenzitását növelni kell, ami kellemetlenné vagy akár fájdalmassá teszi magát a kezelést.

Az öntapadó TENS elektróda (tappancs) élettartamát gondos használattal növelheted

TENS kezelés, TENS elektróda

  • Az elektródákat egy műanyag lapra ragasztva kapod meg.
  • Óvatosan válaszd le őket a lapról. Ne tapogasd a ragasztót, mert ez csökkenti a tapadását.
  • Ügyelj arra, hogy ne kerüljön földre, ne ragaszd ruhára, mert az ezekkel „összeszedett szöszök” gyorsan rontják a tapadást.
  • Mielőtt az elektródát a bőrödre ragasztod, mosd meg a kezelendő bőrterületet langyos, szappanos vízzel (zsírtalanítás) és töröld szárazra. Csak teljesen száraz bőrre ragassz elektródát!
  • Használat után egy mozdulattal húzd le a bőrödről és azonnal ragaszd vissza a műanyag lapra tároláshoz. Ne a kábelnél fogva húzd, mert a kábelt kiszakíthatod!
  • Tartsd az elektródát a hűtőben! Nem fagyasztóban, hanem sima hűtőszekrényben. Több használótél érkezett visszajelzés szerint ez növeli az élettartamát.
  • Ha az elektróda felületét már száraznak látod, egy csepp vizet cseppents az elektródára, így még nyersz néhány plusz használatot.
  • Egy idő után az elektróda egyáltalán nem ragad. Ekkor kontakt zselé és ragtapasz segítségével még hosszabbíthatod az élettartamát.
  • Ezt nem érdemes sokáig csinálnod, mert száraz elektróda nem viszi át az impulzust és a kezelés hatása csökken vagy elmarad.
  • Egyszer azonban eljön az idő, amikor ezek a trükkök sem segítenek és kénytelen vagy kicserélni az öntapadó elektródát egy újra.

Ha a fentieket figyelembe veszed és alkalmazod, akkor maximalizálhatod az elektródák élettartamát és a kezelés hatékonyságát is, miközben a költségeid is optimalizálhatod.


Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Készítettem egy tájékoztatót a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereiről (pl. TENS / MENS). Ha szeretnéd megkapni, iratkozz fel!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük