A bicajozástól túl vastagok lesznek a lábizmaim! Ha azok táborába tartozol, akik tartanak ettől, ne aggódj. A hiedelem ellenére csak a bicajozástól nem lesznek óriási lábizmaid. Ilyenhez combokhoz a súlyzós edzéseken is komolyan fókuszálnod kell az izmok méretének növelésére. Szép izmokat viszont építhetsz csak a kerékpározással is!

A következő gyakorlatokkal erősíts a lábizmokat

 1. Alacsony fordulatszámú „Csiszolás”: állítsd az áttételt maximumra és tarts a pedálfordulatod 65 alatt. Végezz 3 szettet 5-10 perces időintervallumokban.
 2. Álló hegymenet: keress egy dombot, amire 10-15 percig tart feljutnod és tekerés közben kétszer-háromszor állj ki a nyeregből néhány percre.
 3. Egylábas fúrógép: Összpontosíts a felfelé való haladásra, mivel a csípőizmaid gátolhatják a haladást. Végezz 3 szettet, egy lábadat egy percig edzd.

Plusz még egy nem kerékpáros gyakorlat

Guggolás: a lábszár-térd hajlásszöge 100-110 fok legyen (aza ne ülj le a sarkadra!). Ha nem szereted a szabad súlyokat, akkor a konditermi lábgép használata biztonságosabb lehet számodra. Bármelyiket is választod, végezz 3-5 x 10-es sorozatot. A gyakorlat rendszeres ismétlése szép lábizmokat eredményez.

Így lehet szép tónusú lábad a kerékpározástól

Ha szeretnéd „szálkásítani” a lábaidat, a kitartást és tartós erőfeszítést elősegítő gyakorlatokra kell fókuszálnod. Az átlag kerékpárosok lábai tökéletes tónusúak és ez nagyon szexi megjelenést kölcsönöz nekik.

Láthatod, hogy tulajdonképpen nincs is szükség semmilyen extra edzésre a bringázás mellett ahhoz, hogy a lábaid szép izmosak legyenek.

Férfi és női kerékpáros lábizmok

Mivel a felnőtt férfiak szervezete nagyobb mennyiségben termel tesztoszteront (7-8-szor nagyobb arányban, mint a felnőtt nőké), ezáltal „tisztességtelen” előnyhöz jutnak a nőkkel szemben.

Hasonlítsd össze például Victoria Pendleton és Chris Hoy pályakerékpárosok lábizomzatát, látványos a köztük lévő különbség.

Kerékpáros lábizmok

Az izom több kalóriát éget

Az izom közel 3-szor több kalóriát éget, mint a zsír. Így, ha tömeget szeretnél nyerni, nagyobb mértékű kalóriabevitelre (főleg a fehérjéket tekintve) lesz szükséged.

Ha elkezdesz izmot építeni, az kedvező hatással lehet a fogyásodra is. A több izom több kalóriát fogyaszt. Úgy fog működni, akárcsak egy természetes kemence: a kalóriák gyorsított ütemben égnek majd el.

Genetika

A genetika a testösszetételt tekintve hatalmas szerepet játszik. Mindannyian mások vagyunk: egyesek könnyen szednek fel nagy tömegű izomzatot, míg mások könnyen híznak, megint mások akkor is soványak maradnak, akármennyire is emelgetik a súlyokat. Ez az izomrostok összetételétől függ, mely velünk született és nincs mód az összetétel módosítására!

Nem számít, mi a célod, a kerékpározás nagyszerű módja annak, hogy formába hozd a tested!

Izomtömeg növelés és izomstimuláció

A „kerékpáros izmok” erősítéséhez érdemes bevetned az izomstimulátorokat! Nem az edzés helyett, hanem annak kiegészítéseként alkalmazd és nem is marad el a jutalom!

Az izomstimulátorok „Erőfejlesztés” vagy „Hipertrófia” programjaival az egész combizomra, de akár egyetlen izomkötegre is fókuszálhatod az izomtömeg növelést.

Ha pedig van ilyen készüléked, akkor a kerékpáros edzést követően alkalmazd a „levezetés” programot, mely gyorsítja a metabolitok kiürítését. A hatékonyabb izomregeneráció magasabb edzésintenzitást tesz lehetővé, ez pedig gyorsabb teljesítményjavulást eredményez.

 

Mindent egyben a sport-izomstimulátorokról

Érdekelnek az orvostechnológia újdonságai? Szeretnél a „kulisszák mögé nézni” és többet megtudni arról, mi a gyógyítás és mi gyógyít meg? Mi alapján hoz döntést az orvos? Értesülni akarsz a legújabb otthon alkalmazható eszközökről?

Ne késlekedj!


Az Adatvédelmi tájékoztatót itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. 🙂 persze! Úgy hívják, hogy fokozatosság és jól beállított kerékpár! 🙂
  1., Ha bringa közben hamar elfárad, elmerevedik a comb, az rosszul beállított kerékpárra utal! Nem megfelelő a nyeregmagasság, a váz mérete, a kormány-nyereg távolság, lapos a gumi, stb. El kellene mennie egy minőségi kerékpárszervizbe, ahol megfelelően beállítják a gépet.
  2., A fokozatosság fontos… ha valaki hosszú ideje nem teker akkor különösen. Az izmok már 2-3 hét kihagyás után elveszíthetik térfogatuk, erejük közel harmadát is! Ha meg valaki éveket hagyott ki…..
  Javaslatom: Kezdjen 15-20 perc kifejezetten lassú tekeréssel- ne izgassa fel magát, ha a gyalogosok lehagyják! Azonban másnap ismételje meg. Minden harmadik napon egy perccel emelje az „edzésidőt”. Pár hónap múlva így jusson el addig, hogy 60 perc legyen minimum edzésidő. De mire ezt eléri, biztos lehet abban, hogy a szervezete is hozzászokok az edzéshez. Ehhez csak türelem kell, hogy fejben tudja, mit akar. Csak magán múlik, hogy végrehajtja-e!

 2. Igen,ebbe a táborba tartozom… Nyiroködémás lábamon pedig valószínűleg pont segítene, ha elkezdenék bicajozni, amit ráadásul imádok, és közlekedési eszköznek is praktikus lenne.

  Legnagyobb bajom a biciklizéssel az, hogy a combom rettentő hamar elfárad, szinte bedurran. Ez régen, egészséges lábakkal is így volt, akkor is, amikor aktívan táncoltam, tehát remek volt az általános erőnlétem is, és a lábamat szinte naponta erős terhelés érte.

  Korcsolyázás vagy rollerezés közben semmi gond, mindkettő egész jól megy most a dagadt lábakkal. A tánc meg pláne 😊

  Van-e valami javaslata arra, hogyan biciklizhessek is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük