Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell

A nyiroködéma ma sokezer ember érint hazánkban. A legtöbbjük nem kap megfelelő kezelést, de még arról sem tájékoztatják, hogy mi okozza a betegségét, megszüntethető-e, mit kell tennie a saját érdekében. Röviden összefoglalom a legfontossabb tudnivalókat.

1., Mi a nyiroködéma?

A nyiroködéma főképp a végtagokon megjelenő duzzanat. Az oka a nyirok (folyadék) felszaporodása a sejtek közötti térben.

Kezdetben a duzzanat enyhe. Tapintásra hasonló, mint a kelt tészta. Ha az ujjaddal megnyomod, megtartja a lenyomatát, marad egy kis gödör, nem simul el percekig. Reggelre csökken vagy szinte teljesen eltűnik, aminek az az oka, hogy fekve olyan helyre “folyik”, ahol ép a nyirokrendszered és felszívódik.

Ha kezeletlenül hagyod, akkor romlani fog az állapotod. A duzzanat egyre nő, feszülő fájdalmad jelentkezik., A bőröd kireped és szalmasárga nyirok csorog belőle. A fehérjék lerakódnak a sejtek között, az ödémás terület megkeményedik, az ujjaddal már nem nyomhatod be. A bőr hámlani kezd, szemölcsszerű kinövések jelennek meg, vörös-lilásan elszíneződik.

2., Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

Egészséges emberben is keletkezik nyirok!

Vérkeringésed három részből áll.

 1. Az artériáid viszik a friss vért a testedbe, egészen a sejtjeidig.
 2. A vénáid gyűjtik össze ennek a vérnek a nagy részét és szállítják vissza a szívedbe.
 3. Amit a vénák nem tudnak “összeszedni”, az marad a nyirokrendszerre.

Amíg egészséges vagy, az artériák által hozott vért a vénáid és a nyirokereid együtt szállítják vissza a keringésedbe, így nem alakul ki duzzanat.

A nyiroködéma akkor keletkezik, ha a nyirokrendszered megbetegedik, megsérül és nem tudja a ráeső “szállítmányozási feladatot” teljesíteni. Amit nem képes elszállítani, az a szövetek között gyűlik-gyűlik, rendületlenül.

Ha a nyirokerek rossz működése mellett és a a vénáid is betegek (kitágultak, kanyargósak, lelassul bennük az áramlás), akkor még több teher hárul a nyirokrendszerre. A kevert, vénás és nyirok eredetű nyiroködéma súlyosabb tünetekkel jár.

3., Mitől alakul ki a nyiroködéma?

Az afrikai, indiai szegény régiókban még ma is fertőzések a betegség fő okozói. A kórokozókat a szennyezett ivóvízzel isszák meg az emberek, így kerülnek a testükbe és teszik tönkre a nyirokereiket.

A gazdag országokban, így hazánkban is alig fordul elő fertőzés miatt. Errefelé 2 fő forma ismert.

Veleszületett

 • Többnyire nőkön alakul ki, de ritkán jelenik meg gyerekkorban, inkább csak serdülőkorban vagy az első terhesség idején indulnak a tünetek.

Szerzett

 • Ez a forma sokkal-sokkal gyakoribb, a hazai esetek legalább 65-70%-a ide tartozik.
 • Leggyakrabban műtét, baleset, sérülés következtében keletkezik.
 • A melldaganat-műtétek többsége után megjelenik a karon.
 • Visszérműtétek, zsírleszívás, sérvműtétek, nőgyógyászati, urológiai, hasi nagyműtétek után pár évvel is gyakori.
 • A többszörös töréssel járó balesetek után is előfordul.
 • Elhízottakon gyakoribb, mert a zsírszövet tele van erekkel, több nyirok keletkezik benne. A megnagyobbodott test által termelt plusz nyirkot a kisebb testre “tervezett” nyirokrendszer nem képes összeszedni.

4., Gyógyítható-e a nyiroködéma?

A nyiroködéma jelenleg nem gyógyítható, DE KEZELHETŐ.

A kezelés célja az, hogy a duzzanatot a normális méretre szorítsa vissza és így normális életet élhess, egyben megakadályozva a rosszabbodást.

Ha nyiroködémás vagy, akkor a kezelést el kell sajátítanod az orvos, nővér segítségével. Meg kell tanulnod a teendőid és magadnak kell mindennap foglalkozni vele. Ha nem teszed, magaddal szúrsz ki!

A kórház, a rendelő, a masszőr, a nővér és orvos soha nem akkor érhető el, amikor arra szükséged van. Be kell jelentkezned, várnod kell. TE MAGAD viszont mindig “kéznél” vagy!

5., Hogyan kezelhető?

Már írtam, hogy a nyirok minden szívverésedkor újra és újra keletkezik. Ebből következik, hogy amint abbahagytál egy kezelést, máris újra szaporodik.

Ezért aztán rendszeres kezelést igényel. “Igazi” nyiroködéma tüneteit naponta, legfeljebb kétnaponta kezelned kell!

Fontos tudnod: a vízhajtó semmilyen hatással nincs a nyiroködémára, téged viszont legyengít. Nyiroködémára ne szedj vízhajtót, nem fog segíteni!

Az otthoni kezelés több részből áll.

Direkt ödémacsökkentő módszerek

 • Fáslizás: ha keveset mozogsz
 • Rugalmas (kompressziós) harisnya: mozgás közben feltétlenül
 • Ön-nyirokdrenázs
 • Terapeuta által végzett kézi nyirokdrenázs
 • Gépi nyirokdrenázs (nyirokmasszázs géppel)

Indirekt ödémacsökkentő módszerek

Hozzájárulnak az ödéma képződés csökkentéséhez, visszaszorításához.

 • Pihenés felpolcolt végtaggal, napközben 10-15 percre.
 • Rendszeres testmozgás (nordic walking, kerékpározás a leghatékonyabb)
 • Ügyelj a testsúlyodra! Az elhízás és nyiroködéma kéz a kézben járnak!
 • Táplálkozz változatosan! Csökkentsd az állati zsírok, fehérjék fogyasztását.
 • Egyes (gyógy)szerek fokozzák az ödémaképződést. Hagy el ezeket.
 • A meleg fokozza az ödémaképződést. Kerüld a napozást, melegvizes fürdőzést.
 • Fordíts figyelmet a bőrápolásra. Az ödémás bőr sérülékeny. Óvd a lábad minden sérüléstől, rovarcsípéstől, sebzéstől. Különösen ügyelj a körömápolásnál.

6., Mit kell tenned a javulás érdekében?

Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb magyar nyiroködémás azt hiszi, hogy kezelésként elegendő az, amit receptre felírnak neki, azaz évente 5  (néhol 10) napos kórházi kezelés. Igaz ez?

NEM AZ!

Ahogy már elmondtam, a nyirokbetegséged a kialakulása pillanatától elkísér életed végéig! Az ödéma minden szívveréseddel újratermelődik, azaz nem hagyhatsz ki egy napot sem, nemhogy 360-at. A TB azonban ma csak pár napig kezel, a többi 360 napon magadra hagy.

Fel kell ismerned, hogy csak magadra számíthatsz, csak tőled függ, hogy mennyit szenvedsz a tünetektől.

Ha kezeled, akkor keveset, ha nem foglalkozol vele, akkor megkeseríti az életed. Meg persze a családodét is, mert kezeletlenül előbb utóbb valamelyikük segítségére szorulsz.

Javaslatom: foglalkozz a nyiroködémád kezelésével napi szinten, legyen a része a mindennapjaidnak. Meghálálja a napi 20-30 perc ráfordítást!

blank
blank
blank
KATEGÓRIÁK
CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (42)
 • comment-avatar

  Kedves Piroska! Ha a 11 hónapos gyermekénél nyiroködémát diagnosztizáltak, akkor az minden bizonnyal veleszületett problémát takar. Első teendője, hogy megértse a betegséget! Olvassa el minden cikkem, nézze meg a videóimat is. Benne van minden fontos tudnivaló. Azokat a kérdéseit, amire az írásaimból esetleg nem kap választ utána ismét felteheti.

 • comment-avatar
  Piroska Budai 1 week

  Kedves dr úr szeretném megkerdezni öntől hogy a kislányomnak 11 hónapos jelenleg nyirok ödéma ja van de nincs pontos diagnózis dagad ak a végtagjai kezei lábai hova mehetnek kivizsgaltatni hogy tenleg kiderul jön miért van ez