Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell

Nyiroködéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult duzzanatot értjük. Mindig egy-egy testrészre korlátozódik, soha nem érinti egyidejűleg az egész testet. Leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik. Lehet veleszületett, de sokkal gyakrabban baleset, sérülés vagy éppen gyógyító szándékú műtét következtében alakul ki. A nyiroködémás duzzanat időnként el-, illetve feltűnhet – meleg évszakokban többnyire erősebb. Éjjel (fekvő helyzetben) mérséklődik, napközben súlyosbodik. Ennek oka, hogy az ülés, illetve állás nehezíti a folyadékok felszívódását a végtagokból.

 

Mi okozza a nyiroködémát?

A nyiroködéma lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges formát génhiba okozza. Kortól függetlenül előfordulhat, de legtöbbször csecsemőkorban kezdődik.

Másodlagos nyiroködémát a nyirokrendszer baleset vagy műtét során történő sérülése okozza. Sokkal gyakoribb mint az elsődleges nyiroködéma.

A kialakult nyiroködémára sajnos nem létezik gyógymód. Ez nem jelenti azonban azt, hogy bele kell törődnöd! Rendszeres kezeléssel az életminőségedre gyakorolt hatását minimálisra csökkentheted. Ha odafigyelsz a tünetekre, teljes és problémamentes életet élthetsz.

 

Kiket érint a nyiroködéma?

A nőket jelentősen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Magyarországon a legutolsó becslés szerint 800 ezer érintettel számolt. Egyesek szerint ez alulbecsült adat, mert rengeteg vénás keringési zavarban vagy ízületi kopásban szenvedő beteg él, akinek mindennapjait megkeseríti a nyirokkeringés zavara által kiváltott kéz- és lábdagadás. E betegek jelentős része kezelés nélkül marad.

 

MM - mainpage

Hogyan kezelheted a nyiroködémád?

A nyiroködémát hatékonyan kezelheted rendszeres testmozgással, fáslizással, kompressziós harisnya viselésével, illetve kézi- és gépi nyirokmasszázs segítségével.

Elhízás esetén a testsúlyod csökkentésével a tüneteidet is mérsékelni tudod! Amennyiben a testmozgást nem vagy csak korlátozottan tudod végezni, gyakoribb nyirokmasszázs kezelésre lehet szükséged.

A nyirokmasszázs során a cél, hogy a felgyülemlett folyadékot olyan testtájra mozgasd, ahol a nyirokkeringésed ép és fel tudja “szívni” a felesleget. Általában a végtagok ujj felőli résez felől a törzs felé kell mozgatnod.

A kézi nyirokmasszázs masszőr specialistát igényel. Ez a kezelés igen hatékony. A kézi nyirokmasszázs nagy hátránya, hogy mive még enyhe nyiroködémában is hetente többször lenne rá szükséged, így a szükséges rendszerességgel végezve anyagilag nagyon megterhelő. Az internetes árak szerint 4-5 ezer forintba kerül egyetlen végtag kézi masszázsa. Beláthatod, hogy már heti 2-3 alkalom is havi 50-60 ezres kiadást jelent. Egy középsúlyos nyiroködémában azonban a heti 2-3 kezelés nem lesz elegendő a duzzanat szinten tartásához.

Ezért találták ki a nyirokmasszázs gépeket. A modern, mai készülékek már majdnem olyan hatékonyak, mint a kézi masszázs, azonban mivel várhatóan egész életed folyamán kezelésre szorulsz majd, ezért ha van saját a nyirokmasszázs géped, akkor jelentősen jobban jársz anyagilag. Egy minőségi nyirokmasszázs gép ára ma már 1-2 havi kézi masszázs árából “kijön”. A gépedet otthon akkor használhatod, amikor csak szükséges és ez hatékonyabb, mint a ritka kézi masszázs!

 

A nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom ezeket a nyirokmasszázs gépeket

Limfödéma 6 dolog, amit tudni kell

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (13)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Gondolom, hogy mobilról írt, mert eléggé összekavarodtak a dolgok. Most akkor dagad vagy van keringése? Lemaradt a lényeg, pl. a kérdés. Kérem pontosítson, vár-e választ, ha igen, akkor mire!

 • comment-avatar

  Jó napot Dr.úr!Nekem egy éve volt orbáncom most négy hónapja dagad a lábam de már nagyon van keringése gyógyszerek harisnya fásli és nem jobb tőle :(Dr úr 30êves vagyok még csak

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 1 hét

  A nyiroködéma megállapításához szinte soha nem kell külön vizsgálat. Viszont kezelni naponta kellene. Ha sok éve kezeletlen, akkor az nagy baj, mert gyakran olyan állapot alakul ki pár év alatt, ahol a tünetek csökkentése szinte lehetetlen. A nyiroködéma kezelésére szolgáló eszközök közül legfejlebb a kompressziós harisnya írható fel. Sajnos a nyirokmasszázs gépet a betegnek magának kell beszereznie – ha az esetében alkalmazható. Amit tanácsolni tudok: keressen fel egy nyiroködéma szakrendelést, kérje meg, hogy tanítsák meg az otthoni, mindennapi teendőit (fáslizás, kompressziós harisnya felvétele). Itt kaphat kézi és gépi nyirokmasszázst (5-10 kezelés évente), az év további 355 napján pedig magának kell a kezelésket végeznie, otthon.

 • comment-avatar
  Julika 1 hét

  Tisztelt Doktor Úr! 65 éves vagyok,évek óta nyirok ödémában szenvedek!Túlsúlyos (120 kg) Nehezen, bizonytalanul mozgok. Számomra tud e valami tanácsot adni? Soha semmilyen kezelést nem vettem igénybe, az orvosom sosem közölte, egy beutalón vettem észre a feltüntetett diagnózist!!!Ennek már sok éve! Azóta nagyon dagadtak a lábaim, alig birok járni! Milyen vizsgálatokat tudna javasolni, hogy valamilyen segédeszközt kaphassak ami megkönnyítené az életemet, a járásomat? Nem tudok kimozdulni itthonról, fizikai munkát nem birok végezni! Hova fordulhatok? Köszönettel várom válaszát!

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 hónap

  Hát ez sok mindentől függ. Ezért olyan orvoshoz kell fordulnia, aki meg tudja vizsgálni, ismeri az egyéb betegségeit, gyógyszereit, az adott állapota függvényében tud változtatni. Én blogot írok és nem tudok távdiagnosztizálni, nem tudom pár szó alapján megmondani a tutit!

 • comment-avatar
  Balogh István 2 hónap

  Tisztelt Dr. Zátrok úr!
  COPD-s beteg vagyok 6 éve, jelenleg IV. tádim, 77 éves. néhány hónapja elkezdtek dagadni a lábaim, közben a COPD miatt rehabon is voltam. A fődoki kérte, milyen a bokám – vízhajtót írt, amit szorgalmasan szedek. Aztán a COPD a nyári hőségben több oxigént kívánt, a lábdagadás egyre erősebb, és az internetet kiolvasva rájöttem, hogy ez bizony nyiroködéma! Nem lettem vidám! Egy gyógymasszőr azt mondta, hogy a vízhajtó káros is lehet, mert a nyirok besűrüsödik, és még nehezebb távozásra bírni! Az orvosom 3 hét szabira ment, kérdezem: mit tegyek a vízhajtóval?
  És persze, vidéken egy nyirokmasszőr olyan ritka…..

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 hónap

  Kedves Erika! Első lépésként olvassa el nyiroködémával kapcsolatos írásaimat. Használja a keresőt, írja be “nyiroködéma”. Az olvasás során felmerülő kérdéseit pedig tegye fel ismét.

 • comment-avatar
  Erika 3 hónap

  Tisztelt Doktor úr! Erika vagyok,anyukámnak 2 éve dagad a bokája,a kardiológus azt mondta hogy nem a szivétől dagad! 2 hete volt az angiológián ott derült ki, hogy nyirok ödémája van. Szeretném kérni a Doktorúr tanácsát. Köszönöm! Üdvözlettel Erika

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 4 hónap

  Ha jól értem, akkor édesanyja nyiroködémában szenved, amit évekkel ezelőtt diagnosztizáltak. A nyirokmasszázs gép ennek tüneteire való. A túlsúly csökkentésével a panaszai is enyhülhetnek. Az oldalon használja a keresőt! Írja be a nyiroködéma, nyirokmasszázs gép keresőszavakat és olvassa el a vontakozó cikkeket!

 • comment-avatar
  Aliz 4 hónap

  Tisztelt Doktor Úr! 68 éves édesanyám évek óta ebben a betegségben szenved. Túlsúlyos (120 kg) a lábai mára olyan állapotban van a mindennapi fáslizás ellenére is, hogy már cipőt, papucsot sem tud hordani. Nehezen, bizonytalanul mozog. Számára tud e valami tanáccsal bírni? Segíthet-e neki az Ön által javasolt gép?
  Köszönettel várom válaszát!

 • comment-avatar
  szentus 5 hónap

  Üdvözlöm.
  Ez év Januárban hátrafordulás közben megcsúsztam és a lábamra estem. Bokám szétment, lábszár csontom becsúszott és eltört illetve törés felett repedt hosszában. Kórházban műtéti úton 2 csavarral rögzítették. 2,5 hónapig fekvőgipszben voltam, majd eltávolították a csavarokat. Varrat kiszedés után gyógytorna. Ezek után a külső és belső bokám, a bokacsontoknál beduzzadt menés, séta közben, fáj is. Ördögkarom balzsam és Lóbalzsamot használok, valamint Ketodex gyulladáscsökkentőt. Éjjel illetve reggel fájdalommentes a mozgásom, jól esik a séta. Fáslit ritkán. Éjjel a lábam felpócolva, magasra emelve, párnán. Mit tegyek még?

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 5 hónap

  Ha jól értem, az a kérdése, hogy a nyiroködéma otthoni kezelésére hány légkamrás nyirokmasszázs gépet vegyen!?
  A nyirokmasszázs kezelés esetén minél több légkamrás egy gép, annál precízebben lehet a kezelést végrehajtani, az eredmény kevesebb kezelés után látható, azaz hatékonyabb. A légkamrák számának csökkenésével a készülékek hatékonysága is csökken, de egy 4 légkamrás készülék messze nem hatástalan!
  A légkamrák számával a készülékek ára is emelkedik. Míg a legegyszerűbb 4 légkamrás készüléket 80 ezer forint körül megkaphatja, addig egy 12-es ára 1 millió közelében, de inkább felette lesz.
  Általában igaz, hogy a 6 vagy több légkamrás készülékek -leginkább az áruk miatt- inkább rendelői, kórházi használatba kerülnek, míg otthonra döntő többségben négy légkamrás gépet alkalmaznak.
  A 4 légkamrások között is több tudásszint létezik. A legegyszerűbb gépek csak enyhe tünetekre javasolhatók vagy akkor, ha anyagilag semmiképp nem megengedhető egy magasabb tudású 4 légkamrás.

 • comment-avatar
  Martha 5 hónap

  Kb 2 vagy 3 éve vettem észre hogy mikor le ültem a bőr feszül a térdem körül. (a kövéres lábajimről azt gondoltam hogy csak kövérek – túlsuly)…Lassan, lassan Google keresztül ki derűlt hogy mi baj van. Régebben mikor meg kérdeztem a házi orvost hogy miért dagadnak a bokájim ez volt a válasza, “Nem tudom”. És abba let hagyva. Akkor még el ment a daganat ha pihentettem a lábájím. Most már alíg.

  Most Google-on kutattam hogy hová menyek diagnosisra mikor a YouTube videoán Ön mondta hogy diagnosis kell mielőt masszász gépet veszünk. Remélem meg tudja mondaní hogy hány kamrást kel használnom./meg vennem.