Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell

Nyiroködéma alatt a nyirokkeringési zavar következtében kialakult duzzanatot értjük. Mindig egy-egy testrészre korlátozódik, soha nem érinti egyidejűleg az egész testet. Leggyakrabban az alsó vagy felső végtagokra korlátozódik. Lehet veleszületett, de sokkal gyakrabban baleset, sérülés vagy éppen gyógyító szándékú műtét következtében alakul ki. A nyiroködémás duzzanat időnként el-, illetve feltűnhet – meleg évszakokban többnyire erősebb. Éjjel (fekvő helyzetben) mérséklődik, napközben súlyosbodik. Ennek oka, hogy az ülés, illetve állás nehezíti a folyadékok felszívódását a végtagokból.

 

Mi okozza a nyiroködémát?

A nyiroködéma lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges formát génhiba okozza. Kortól függetlenül előfordulhat, de legtöbbször csecsemőkorban kezdődik.

Másodlagos nyiroködémát a nyirokrendszer baleset vagy műtét során történő sérülése okozza. Sokkal gyakoribb mint az elsődleges nyiroködéma.

A kialakult nyiroködémára sajnos nem létezik gyógymód. Ez nem jelenti azonban azt, hogy bele kell törődnöd! Rendszeres kezeléssel az életminőségedre gyakorolt hatását minimálisra csökkentheted. Ha odafigyelsz a tünetekre, teljes és problémamentes életet élthetsz.

 

Kiket érint a nyiroködéma?

A nőket jelentősen gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Magyarországon a legutolsó becslés szerint 800 ezer érintettel számolt. Egyesek szerint ez alulbecsült adat, mert rengeteg vénás keringési zavarban vagy ízületi kopásban szenvedő beteg él, akinek mindennapjait megkeseríti a nyirokkeringés zavara által kiváltott kéz- és lábdagadás. E betegek jelentős része kezelés nélkül marad.

 

MM - mainpage

Hogyan kezelheted a nyiroködémád?

A nyiroködémát hatékonyan kezelheted rendszeres testmozgással, fáslizással, kompressziós harisnya viselésével, illetve kézi- és gépi nyirokmasszázs segítségével.

Elhízás esetén a testsúlyod csökkentésével a tüneteidet is mérsékelni tudod! Amennyiben a testmozgást nem vagy csak korlátozottan tudod végezni, gyakoribb nyirokmasszázs kezelésre lehet szükséged.

A nyirokmasszázs során a cél, hogy a felgyülemlett folyadékot olyan testtájra mozgasd, ahol a nyirokkeringésed ép és fel tudja “szívni” a felesleget. Általában a végtagok ujj felőli résez felől a törzs felé kell mozgatnod.

A kézi nyirokmasszázs masszőr specialistát igényel. Ez a kezelés igen hatékony. A kézi nyirokmasszázs nagy hátránya, hogy mive még enyhe nyiroködémában is hetente többször lenne rá szükséged, így a szükséges rendszerességgel végezve anyagilag nagyon megterhelő. Az internetes árak szerint 4-5 ezer forintba kerül egyetlen végtag kézi masszázsa. Beláthatod, hogy már heti 2-3 alkalom is havi 50-60 ezres kiadást jelent. Egy középsúlyos nyiroködémában azonban a heti 2-3 kezelés nem lesz elegendő a duzzanat szinten tartásához.

Ezért találták ki a nyirokmasszázs gépeket. A modern, mai készülékek már majdnem olyan hatékonyak, mint a kézi masszázs, azonban mivel várhatóan egész életed folyamán kezelésre szorulsz majd, ezért ha van saját a nyirokmasszázs géped, akkor jelentősen jobban jársz anyagilag. Egy minőségi nyirokmasszázs gép ára ma már 1-2 havi kézi masszázs árából “kijön”. A gépedet otthon akkor használhatod, amikor csak szükséges és ez hatékonyabb, mint a ritka kézi masszázs!

 

A nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom ezeket a nyirokmasszázs gépeket

Limfödéma 6 dolog, amit tudni kell

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (19)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Sok cikket írtam a nyiroködémáról, szerintem mindben említem, hogy ez a betegség mindennapi kezelést igényel. Olvassa el a további nyiroködéma cikkem, meg fogja találni a választ arra, hogy mit érdemes tenni, választani!

 • comment-avatar
  REND GYÖRGYNÉ 1 hónap

  Teljes PM eltávolításom volt 3 éve.Asztmás is vagyok, de a PM eltávolítás után az is egy kicsit javult.2hónapja voltam a kórházba a nyiroködéma kezelésen 3 hétig. Szép lett az eredmény, de itthon már gondom van vele mert telítődik. Sajnos a masszírozó havonta 1-szer 2szer vállalna és az kevésnek bizonyul és így az kidobott pénznek számít, mert több alkalomra lenne szükség. Ezért gondoltam arra,hogy egy gépet kéne venni. Szeretném, ha kapnék segítséget az anyagi lehetőségemhez mérten. Szeretném, ha ezzel kapcsolatban bővebb felvilágosítást kaphatnék. Köszönettel: Rend Györyné

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A mágnesterápia egy biostimulációs módszer. Serkenti a test öngyógyító folyamatait, csökkenti a gyulladást és ödémát. Ezért tapasztalta a Bemer kezelés kedvező hatását. Otthonában is folytathatja a mágnesterápiás kezeléseket.

 • comment-avatar
  L.né D. 1 hónap

  Egy táplálék kiegészítőtől (Dona, Proenzi) 3 hónap alatt lett a lábam ödémás, egy professzor asszony szerint elhanyagoltam évek óta, de mivel fél évente járok Harkányba, ott minden második nap orvosi vizít van, így kizárt, hogy elhanyagoltam volna, ettől függetlenül komoly probléma, hogy a kézi masszázstól a bőröm olyan szinten begyulladt mivel évtizedek óta pikkelysömörtől szenvedek, hogy Harkányba 3 hét kellett ahhoz, hogy tűrhetőre rendbe hozzák a begyulladt bőrt, ugyanakkor csodák csodájára, több mint valószínű a víz és a bémer mágneságy kezelés hatására a bal lábam teljesen a jobb lábam részben rendbe jött, sajnos mivel 4 hetes kezelés utána haza kellett jönnöm, a javulás megállt. kérdezem, mivel tudnám tovább javítani az állapotomat mert a köv. harkányi kezelésre márciusig várnom kell.