Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell

A nyiroködéma ma sokezer ember érint hazánkban. A legtöbbjük nem kap megfelelő kezelést, de még arról sem tájékoztatják, hogy mi okozza a betegségét, megszüntethető-e, mit kell tennie a saját érdekében. Röviden összefoglalom a legfontossabb tudnivalókat.

1., Mi a nyiroködéma?

A nyiroködéma főképp a végtagokon megjelenő duzzanat. Az oka a nyirok (folyadék) felszaporodása a sejtek közötti térben.

Kezdetben a duzzanat enyhe. Tapintásra hasonló, mint a kelt tészta. Ha az ujjaddal megnyomod, megtartja a lenyomatát, marad egy kis gödör, nem simul el percekig. Reggelre csökken vagy szinte teljesen eltűnik, aminek az az oka, hogy fekve olyan helyre “folyik”, ahol ép a nyirokrendszered és felszívódik.

Ha kezeletlenül hagyod, akkor romlani fog az állapotod. A duzzanat egyre nő, feszülő fájdalmad jelentkezik., A bőröd kireped és szalmasárga nyirok csorog belőle. A fehérjék lerakódnak a sejtek között, az ödémás terület megkeményedik, az ujjaddal már nem nyomhatod be. A bőr hámlani kezd, szemölcsszerű kinövések jelennek meg, vörös-lilásan elszíneződik.

2., Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

Egészséges emberben is keletkezik nyirok!

Vérkeringésed három részből áll.

 1. Az artériáid viszik a friss vért a testedbe, egészen a sejtjeidig.
 2. A vénáid gyűjtik össze ennek a vérnek a nagy részét és szállítják vissza a szívedbe.
 3. Amit a vénák nem tudnak “összeszedni”, az marad a nyirokrendszerre.

Amíg egészséges vagy, az artériák által hozott vért a vénáid és a nyirokereid együtt szállítják vissza a keringésedbe, így nem alakul ki duzzanat.

A nyiroködéma akkor keletkezik, ha a nyirokrendszered megbetegedik, megsérül és nem tudja a ráeső “szállítmányozási feladatot” teljesíteni. Amit nem képes elszállítani, az a szövetek között gyűlik-gyűlik, rendületlenül.

Ha emellett a vénáid is rosszul működnek (kitágultak, kanyargósak, lelassul bennük az áramlás), akkor még több teher hárul a nyirokrendszerre és még súlyosabb a nyiroködéma is.

3., Mitől alakul ki a nyiroködéma?

Az afrikai, indiai szegény régiókban még ma is fertőzések a betegség fő okozói. A kórokozókat a szennyezett ivóvízzel isszák meg az emberek, így kerülnek a testükbe és teszik tönkre a nyirokereiket.

A gazdag országokban, így hazánkban is alig fordul elő fertőzés miatt. Errefelé 2 fő forma ismert.

Veleszületett

 • Többnyire nőkön alakul ki, de ritkán jelenik meg gyerekkorban, inkább csak serdülőkorban vagy az első terhesség idején indulnak a tünetek.

Szerzett

 • Ez a forma sokkal-sokkal gyakoribb, a hazai esetek legalább 65-70%-a ide tartozik.
 • Leggyakrabban műtét, baleset, sérülés következtében keletkezik. ű
 • Szinte minden melldaganat-műtét után megjelenik a karon.
 • Visszérműtétek, zsírleszívás, sérvműtétek, nőgyógyászati, urológiai, hasi nagyműtétek után pár évvel is gyakori.
 • A többszörös töréssel járó balesetek után is előfordul.
 • Elhízottakon gyakoribb, mert a zsírszövet tele van erekkel, több nyirok keletkezik benne. A megnagyobbodott test által termelt plusz nyirkot a kisebb testre “tervezett” nyirokrendszer nem képes összeszedni.

4., Gyógyítható-e a nyiroködéma?

A nyiroködéma jelenleg nem gyógyítható, csak kezelhető.

A kezelés célja az, hogy a duzzanatot a normális méretre szorítsa vissza és így normális életet élhess, egyben megakadályozva a rosszabbodást.

Ha nyiroködémás vagy, akkor a kezelést el kell sajátítanod az orvos, nővér segítségével. Meg kell tanulnod a teendőid és magadnak kell mindennap foglalkozni vele. Ha nem teszed, magaddal szúrsz ki!

A kórház, a rendelő, a masszőr, a nővér és orvos soha nem akkor érhető el, amikor arra szükséged van. Be kell jelentkezned, várnod kell. TE MAGAD viszont mindig “kéznél” vagy!

5., Hogyan kezelhető?

Már írtam, hogy a nyirok minden szívverésedkor újra és újra keletkezik. Ebből következik, hogy amint abbahagytál egy kezelést, máris újra szaporodik.

Ezért aztán rendszeres kezelést igényel. “Igazi” nyiroködéma tüneteit naponta, legfeljebb kétnaponta kezelned kell!

Fontos tudnod: a vízhajtó semmilyen hatással nincs a nyiroködémára, téged viszont legyengít. Nyiroködémára ne szedj vízhajtót, nem fog segíteni!

Az otthoni kezelés több részből áll.

Naponta alkalmazandó kezelések

 • Fáslizás vagy kötözés
 • Rugalmas harisnya viselése
 • Nagyon fontos! Vigyázz a körömápolásnál. A láb sebein keresztül a nyiroködémás sokkal gyakrabban kap orbánc-fertőzést és ez súlyosbítja az állapotot.

Rendszeresen – az állapot függvényében alkalmazandó kezelések

 • Kézi nyirokmasszázs. Ez a legprecízebb mód, de sajnos a legdrágább is. Ha hetente csak kétszer van rá szükséged, akkor az havonta 50-80 ezerbe kerülhet. És ahogy sokan tudják, háromnaponta egy rövid masszázs önmagában keveset ér.
  Veleszületett nyiroködémában olyan gyakran alkalmazz kézi “nyirokkapu nyitó” nyirokmasszázst, amilyen gyakran csak megengedheted magadnak. Ez a legjobb rá.
  Másodlagos nyiroködémában ugyebár nincsenek nyirokkapuk (hiszen a műtéttel átvágták, kiirtották, besugarazták), azaz a kézi “kapunyitó” masszázs jelentősége csekély.
 • Gépi nyirokmasszázs. Ezt a készüléket kifejezetten a nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére találták ki.
  Hatékonysága egy picit elmarad a kézi masszázsétól, jelentős előnye viszont, hogy bármikor kiveheted a fiókból és használhatod.
  Sokkal jobb egy 90% hatékonyságú gépi kezelés, mint egy anyagiak miatt kihagyott kézi!

6., Mit kell tenned a javulás érdekében?

Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb magyar nyiroködémás azt hiszi, hogy kezelésként elegendő az, amit receptre felírnak neki, azaz évente 5  (néhol 10) napos kórházi kezelés. Igaz ez?

NEM AZ!

Ahogy már elmondtam, a nyirokbetegséged a kialakulása pillanatától elkísér életed végéig! Az ödéma minden szívveréseddel újratermelődik, azaz nem hagyhatsz ki egy napot sem, nemhogy 360-at. A TB azonban ma csak pár napig kezel, a többi 360 napon magadra hagy.

Fel kell ismerned, hogy csak magadra számíthatsz, csak tőled függ, hogy mennyit szenvedsz a tünetektől.

Ha kezeled, akkor keveset, ha nem foglalkozol vele, akkor megkeseríti az életed. Meg persze a családodét is, mert kezeletlenül előbb utóbb valamelyikük segítségére szorulsz.

Javaslatom: foglalkozz a nyiroködémád kezelésével napi szinten, legyen a része a mindennapjaidnak. Meghálálja a napi 20-30 perc ráfordítást!

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (21)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  A mellműtét és a besugarazás következménye az érintett oldali kar nyiroködémája. Nem mindenkinél jelenik meg, de az érintettek jelentős többségénél igen.
  A legritkább esetben kezdődik azonnal a műtét után. Legtöbbször 2-3 évvel utána kezdődik a kar duzzadás. Az oka a hegesedés és a nyirokcsomók sugarazása. Ez a nyirokcsomókat pusztítja el, ezek is hegesednek. Lassan a heg miatt nem tud átfolyni rajtuk a nyirok.
  A nyirokkeringés legjobb segítője a mozgás, mozgatás, azaz az izmok pumpálása.
  Ön megtalálta a jelen állapotára megfelelő gyógymódot: naponta többször is alkalmazzon átmozgatást – nemcsak a karján, a lábain is.
  Egyelőre semmi többet nem javaslok. Idővel, ha az egész karja duzzadni kezd, akkor szüksége lehet nyirokmasszázs gépre, de a jelen állapotára még korai. Akkor kell majd gépre váltani, ha már a mozgással nem szüntethető meg a duzzanat.