Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyiroködéma: 6 dolog, amit tudni kell

A nyiroködéma ma sokezer ember érint hazánkban. A legtöbbjük nem kap megfelelő kezelést, de még arról sem tájékoztatják, hogy mi okozza a betegségét, megszüntethető-e, mit kell tennie a saját érdekében. Röviden összefoglalom a legfontossabb tudnivalókat.

1., Mi a nyiroködéma?

A nyiroködéma főképp a végtagokon megjelenő duzzanat. Az oka a nyirok (folyadék) felszaporodása a sejtek közötti térben.

Kezdetben a duzzanat enyhe. Tapintásra hasonló, mint a kelt tészta. Ha az ujjaddal megnyomod, megtartja a lenyomatát, marad egy kis gödör, nem simul el percekig. Reggelre csökken vagy szinte teljesen eltűnik, aminek az az oka, hogy fekve olyan helyre “folyik”, ahol ép a nyirokrendszered és felszívódik.

Ha kezeletlenül hagyod, akkor romlani fog az állapotod. A duzzanat egyre nő, feszülő fájdalmad jelentkezik., A bőröd kireped és szalmasárga nyirok csorog belőle. A fehérjék lerakódnak a sejtek között, az ödémás terület megkeményedik, az ujjaddal már nem nyomhatod be. A bőr hámlani kezd, szemölcsszerű kinövések jelennek meg, vörös-lilásan elszíneződik.

2., Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

Egészséges emberben is keletkezik nyirok!

Vérkeringésed három részből áll.

 1. Az artériáid viszik a friss vért a testedbe, egészen a sejtjeidig.
 2. A vénáid gyűjtik össze ennek a vérnek a nagy részét és szállítják vissza a szívedbe.
 3. Amit a vénák nem tudnak “összeszedni”, az marad a nyirokrendszerre.

Amíg egészséges vagy, az artériák által hozott vért a vénáid és a nyirokereid együtt szállítják vissza a keringésedbe, így nem alakul ki duzzanat.

A nyiroködéma akkor keletkezik, ha a nyirokrendszered megbetegedik, megsérül és nem tudja a ráeső “szállítmányozási feladatot” teljesíteni. Amit nem képes elszállítani, az a szövetek között gyűlik-gyűlik, rendületlenül.

Ha emellett a vénáid is rosszul működnek (kitágultak, kanyargósak, lelassul bennük az áramlás), akkor még több teher hárul a nyirokrendszerre és még súlyosabb a nyiroködéma is.

3., Mitől alakul ki a nyiroködéma?

Az afrikai, indiai szegény régiókban még ma is fertőzések a betegség fő okozói. A kórokozókat a szennyezett ivóvízzel isszák meg az emberek, így kerülnek a testükbe és teszik tönkre a nyirokereiket.

A gazdag országokban, így hazánkban is alig fordul elő fertőzés miatt. Errefelé 2 fő forma ismert.

Veleszületett

 • Többnyire nőkön alakul ki, de ritkán jelenik meg gyerekkorban, inkább csak serdülőkorban vagy az első terhesség idején indulnak a tünetek.

Szerzett

 • Ez a forma sokkal-sokkal gyakoribb, a hazai esetek legalább 65-70%-a ide tartozik.
 • Leggyakrabban műtét, baleset, sérülés következtében keletkezik. ű
 • Szinte minden melldaganat-műtét után megjelenik a karon.
 • Visszérműtétek, zsírleszívás, sérvműtétek, nőgyógyászati, urológiai, hasi nagyműtétek után pár évvel is gyakori.
 • A többszörös töréssel járó balesetek után is előfordul.
 • Elhízottakon gyakoribb, mert a zsírszövet tele van erekkel, több nyirok keletkezik benne. A megnagyobbodott test által termelt plusz nyirkot a kisebb testre “tervezett” nyirokrendszer nem képes összeszedni.

4., Gyógyítható-e a nyiroködéma?

A nyiroködéma jelenleg nem gyógyítható, csak kezelhető.

A kezelés célja az, hogy a duzzanatot a normális méretre szorítsa vissza és így normális életet élhess, egyben megakadályozva a rosszabbodást.

Ha nyiroködémás vagy, akkor a kezelést el kell sajátítanod az orvos, nővér segítségével. Meg kell tanulnod a teendőid és magadnak kell mindennap foglalkozni vele. Ha nem teszed, magaddal szúrsz ki!

A kórház, a rendelő, a masszőr, a nővér és orvos soha nem akkor érhető el, amikor arra szükséged van. Be kell jelentkezned, várnod kell. TE MAGAD viszont mindig “kéznél” vagy!

5., Hogyan kezelhető?

Már írtam, hogy a nyirok minden szívverésedkor újra és újra keletkezik. Ebből következik, hogy amint abbahagytál egy kezelést, máris újra szaporodik.

Ezért aztán rendszeres kezelést igényel. “Igazi” nyiroködéma tüneteit naponta, legfeljebb kétnaponta kezelned kell!

Fontos tudnod: a vízhajtó semmilyen hatással nincs a nyiroködémára, téged viszont legyengít. Nyiroködémára ne szedj vízhajtót, nem fog segíteni!

Az otthoni kezelés több részből áll.

Naponta alkalmazandó kezelések

 • Fáslizás vagy kötözés
 • Rugalmas harisnya viselése
 • Nagyon fontos! Vigyázz a körömápolásnál. A láb sebein keresztül a nyiroködémás sokkal gyakrabban kap orbánc-fertőzést és ez súlyosbítja az állapotot.

Rendszeresen – az állapot függvényében alkalmazandó kezelések

 • Kézi nyirokmasszázs. Ez a legprecízebb mód, de sajnos a legdrágább is. Ha hetente csak kétszer van rá szükséged, akkor az havonta 50-80 ezerbe kerülhet. És ahogy sokan tudják, háromnaponta egy rövid masszázs önmagában keveset ér.
  Veleszületett nyiroködémában olyan gyakran alkalmazz kézi “nyirokkapu nyitó” nyirokmasszázst, amilyen gyakran csak megengedheted magadnak. Ez a legjobb rá.
  Másodlagos nyiroködémában ugyebár nincsenek nyirokkapuk (hiszen a műtéttel átvágták, kiirtották, besugarazták), azaz a kézi “kapunyitó” masszázs jelentősége csekély.
 • Gépi nyirokmasszázs. Ezt a készüléket kifejezetten a nyiroködéma otthoni, mindennapi kezelésére találták ki.
  Hatékonysága egy picit elmarad a kézi masszázsétól, jelentős előnye viszont, hogy bármikor kiveheted a fiókból és használhatod.
  Sokkal jobb egy 90% hatékonyságú gépi kezelés, mint egy anyagiak miatt kihagyott kézi!

6., Mit kell tenned a javulás érdekében?

Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb magyar nyiroködémás azt hiszi, hogy kezelésként elegendő az, amit receptre felírnak neki, azaz évente 5  (néhol 10) napos kórházi kezelés. Igaz ez?

NEM AZ!

Ahogy már elmondtam, a nyirokbetegséged a kialakulása pillanatától elkísér életed végéig! Az ödéma minden szívveréseddel újratermelődik, azaz nem hagyhatsz ki egy napot sem, nemhogy 360-at. A TB azonban ma csak pár napig kezel, a többi 360 napon magadra hagy.

Fel kell ismerned, hogy csak magadra számíthatsz, csak tőled függ, hogy mennyit szenvedsz a tünetektől.

Ha kezeled, akkor keveset, ha nem foglalkozol vele, akkor megkeseríti az életed. Meg persze a családodét is, mert kezeletlenül előbb utóbb valamelyikük segítségére szorulsz.

Javaslatom: foglalkozz a nyiroködémád kezelésével napi szinten, legyen a része a mindennapjaidnak. Meghálálja a napi 20-30 perc ráfordítást!

Mindent egyben a nyiroködémáról és otthoni kezeléséről

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy mi okozza a nyiroködémát, hogyan tudod a tüneteit "kordában tartani", hatékonyan kezelni?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a nyiroködéma sok állapottal összekeverhető, sokféle oka lehet, kezelése sem egyszerű, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a betegség és a kezelési lehetőségek alapos ismerete segít a tüneteid megszüntetésében, állapotod javításában

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (35)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Ha napi rendszerességgel kezeli, odafigyel rá, akkor biztosan nem.
  Ahhoz, hogy nyiroködéma miatt amputáció felmerülhessen, nagyon súlyos állapotba kell kerülni, ami csak több évtizeden keresztül fennálló, kezeletlen betegségben fordulhat elő. Keressen rá az “elefantiasis” kifejezésre. Figyelem! Nagyon durva képek, csak erős idegzetűeknek való. Az elefantiasis a nyiroködéma extrém súlyos formája, ilyen ma már csak a fejlődő országokban fordul elő, ahol nem kapnak kezelést a betegek. Ez hazánkban (remélem) nem fordulhat elő. Én magam nem találkoztam soha ilyen súlyos állapotú beteggel.

 • comment-avatar
  Iván 4 weeks

  Kedves Dr. Zátrok Zsolt az lenne a kérdésem hogy a nyiroködéma vezethet e a vegtag elvesztéséhez?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Először is meg kell értenie, hogy milyen természetű betegség a nyiroködéma. Olvassa el asz összes ezzel kapcsolatos cikket. Mire végére ér, megérti, hogy mi a teendője.

 • comment-avatar
  Csepregi Lászlóné 3 months

  Üdvözlöm! Két hete nyiroködémát álkapítottak meg, dagad kezem lábam. Kaptam kompressziós harisnyát, és én magam tornázom itthon nagyon keményen. Volt 10 évvel ezelőtt egy pezefészekeltávolításom ciszta miatt. 3 éve egy nyaki gerincműtétem meszesedés és kezdődő sérv miatt . Mindkét műtét jól sikerült, viszont most dagadok. Mit tegyek? Hova forduljak?.. Vagy sehová ne menjek már??? Köszönöm szépen válaszát.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A kezelési szabályok betartásával igen

 • comment-avatar
  cicamica 3 months

  Tisztelt doktor Úr! Szeretném tudni, hogy pajzsmirígy túlműködés esetén, a nyirok drenázs alkalmazható e. köszönöm szépen

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A köhögésnek és sípoló nehézlégzésnek több oka lehet. Összefügghet akár a korábbi daganattal is, de lehet más oka, pl. asztma, COPD, szívbetegség. Forduljon belgyógyászhoz, hog az okát kivizsgálják!

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Elvileg minden kórházbn vagy szakrendelőben tudni kellene kezelni a nyiroködémát, de a betegek elmondása szerint igen kevés helyen van eszköz vagy ha van, akkor is nagy a sorbanállás.
  Blogomban arról írok, hogy a nyiroködéma egy életen át elkíséri az érintettet, azaz a legfontosabb tudnivaló, hogy nem kórházba-rendelőbe kell vele járni naponta, hanem otthon kezelni.

 • comment-avatar
  Istvánné Horváth 3 months

  Az ország mely területén tudják kezelni a nyiroködémát, melyik kórházban és hol?

 • comment-avatar
  kati 3 months

  13 éve mütöttek a jobb mellemben volt daganat,nyirokcsomókat is távolítottak el .A sugárkezelés után kezdett jelentkezni a jobb karom ,illetve a hónalji résznél a dagadás . Sajnos az onkológiai gondozóban nem nagyon foglalkoznak a bajommal….Amikor már végképp nem tudtam mit kezdeni magammal ,azt gondoltam ,túl eröltettem ,mert gyorsítani szerettem volna a gyógyulást. Így szakemberhez fordultam magán alapon felkerestem egy gyógytornászt.ő megnyugtatott ez nem az én hibám,és elkezdtük a kezelést. Csodás megkönnyebbülés volt rögtön 2 cm apadt a karom vastagsága ,és a kényelmetlen érzés is csökkent. De hát természetesen folyamatosan nem tudtam ,tudok járni kezelésre ,hisz nem olcsó dolog.Ugyan az onkológusomnak jeleztem a kezelést ,hát amit kaptam érte……. Mint ha sarlatánhoz mentem volna , pedig diplomás szakemberhez mentem akinek ez a fő szakterülete!
  sajnos jó pár éve ,nem tudok már elmenni anyagi okokból,de a tornasort amit kaptam igyekszem csinálgatni ,de hiányzik a kezelés. Viszont van egy új tünetem és aggódom ,összefügg e a nyirok pangással ?? Gyakran köhécselek ,most már jó egy éve nem meghülés ,de időnként egy fullasztó szinte néha sipoló köhögéshullám kap el ! Lehet a nyirokfojadéktól ??Csak próbálnám kitalálni az okot ez is felmerült bennem . Köszönöm a válaszát üdvözlet kati.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  forduljon orvoshoz, hogy kivizsgálják az okát és ennek megfelelô kezelést kapjon!

 • comment-avatar
  Klári 4 months

  Egyik szemem alatt zavazó ödéma alakult ki. A lehetőségeket a megszüntetésére (magas fejpárnán való alvás, hideg borogatás, stb.) mrgpróbáltam, de nem használt. Mit tehetnék. Köszönettel Klári.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  Elvileg sem a betegsége, sem a műtét nem magyarázza a combfájdalmat. Meg kellene keresni az okát! A kezelőorvosával kellene ezt megbeszélni.

 • comment-avatar
  Szabó Anikó 4 months

  Decemberben mütöttek levették rosszindulat miatt a jobb mellemet és a nyirokcsomókat. Szinte a mütét után azonnal elkezdett fájni a bal felsö combom. Tudom hogy ez lehet az em,beri test szelvényezettsége miatt is , de sajnos azóta sem mult el sőt in kább fokozódott a fájdalom. Magam a mütét után is nagyon lassan javulok, inzulinos cukorbeteg is vagyok, meg már 67 éves. Sőtt előtte megelőzésklént kemót kaptam, de végleg nem birtam tehát egy gyenge immunrendszerrel kerültem mütétre. Szeretném kérdezni, hogy ha végre begyógyujlnak a sebek utánna megszünik-e a combom fájdalma vagy az megmarad és még sugárt is igértek azzal meg esetleg még erősödik is a fájdalom. Nagyon elkeseritő ez a helyzet, és ez az állandó fájdalom, várható-e javulás vagy ez már igy marad?

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A mellműtét és a besugarazás következménye az érintett oldali kar nyiroködémája. Nem mindenkinél jelenik meg, de az érintettek jelentős többségénél igen.
  A legritkább esetben kezdődik azonnal a műtét után. Legtöbbször 2-3 évvel utána kezdődik a kar duzzadás. Az oka a hegesedés és a nyirokcsomók sugarazása. Ez a nyirokcsomókat pusztítja el, ezek is hegesednek. Lassan a heg miatt nem tud átfolyni rajtuk a nyirok.
  A nyirokkeringés legjobb segítője a mozgás, mozgatás, azaz az izmok pumpálása.
  Ön megtalálta a jelen állapotára megfelelő gyógymódot: naponta többször is alkalmazzon átmozgatást – nemcsak a karján, a lábain is.
  Egyelőre semmi többet nem javaslok. Idővel, ha az egész karja duzzadni kezd, akkor szüksége lehet nyirokmasszázs gépre, de a jelen állapotára még korai. Akkor kell majd gépre váltani, ha már a mozgással nem szüntethető meg a duzzanat.