A lábdagadás igen gyakori tünet, melyet talán már Te is megtapasztaltál. Okozhatja betegség, de az egész napos irodai „ücsörgés” is. A teendők az októl függnek. Egyes esetekben a betegséget kell kezelni, más esetben csak a tünet megszüntetésére van lehetőség. Ha észreveszed, hogy a zoknid „bevág” a bokád felett, akkor érdemes utánajárnod, mire figyelmeztet a lábdagadás!

Körülírt lábdagadás

Helyi duzzanatot kiváltó és általában csak egyik végtagot érintő betegségek, állapotok esetén a lábdagadás egy jól körbehatárolható területen keletkezik és onnan fel- és lefelé is terjedhet:

 • sportsérülés és baleset. Törés, zúzódás, húzódás, rándulás, szalagszakadás, izomszakadás. A keletkezés pillanata és oka jól meghatározható. A sérülés helyén duzzanat keletkezik, mely részben lehet bevérzés is (ilyenkor néhány napon belül elszíneződik a terület).
 • gyulladás. Arthritis, bursitis, dermatitis, stb. (ilyenkor a láz és hidegrázás jelezheti a gyulladást)
 • rovarcsípés. Különösen erős duzzanatot okozhat, ha túlérzékeny vagy az adott rovar mérgére
 • égés-forrázás. az égett terület és környéke megduzzad
 • mélyvénás trombózis. Trombózisban jelentős lábdagadás alakulhat ki. Feszülő lábikra fájdalom jelenik meg, a bőr lilásan elszíneződik. Veszélyes szövődménye lehet a tüdőembólia, melyet a fulladás és mellkasi fájdalom jelez.
 • posztrombotikus szindróma. A mélyvénás trombózist követően visszamaradó állapot (2-3 hónappal a trombózis után beálló állapot)

Egy végtagot érintő duzzanat

Általában csak egyik végtagot érintő betegségek, melyekben a duzzanat általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • Másodlagos nyiroködéma. A nyirokutak elzáródása baleset, műtét, sugárterápia vagy daganat miatt.
 • Vénabillentyű elégtelenség, közismertebb nevén visszeresség. A kanyargós vénákban pangó folyadék kilép az erekből a szövetek közé és duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Általában a két láb eltérő arányban érintett, a duzzanat az egyik oldalon súlyosabb.
 • Terhesség. Bár nem betegség, de a terhesség során is kialakulhat lábduzzadás. A növekvő magzat és a méh elnyomja a kismedencei vénákat és akadályozza a vér visszaáramlást a lábból.

Mindkét végtagot érintő ládbagadás

Általában mindkét végtagot érintő betegségek, melyekben a lábdagadás általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • Akut veseelégtelenség. Hirtelen fellépő veseelégtelenségre az általános rosszullét és a minimális mennyiségű vizelet jellemző
 • Krónikus veseelégtelenség. Tünete az étvágytalanság, a rossz közérzet, a kevés vagy hiányzó vizelet.
 • Szívelégtelenség. Gyakori tünete a mellkasi fájdalom és nehézlégzés, mely minimális terhelésre is fokozódik. Nemcsak a lábak, de akár a has is ödémás lehet.
 • Hormonális problémák. Fokozott vízvisszatartást és lábduzzadást eredményezhetnek. Hormonkezelés, például fogamzásgátló szedése is hasonló eredményhez vezethet.
 • Gyógyszer mellékhatások. Lábdagadás jelentkezhet antidepresszánsok, szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők szedése mellett.
 • Elsődleges nyiroködéma. Általában mindkét végtagot érintheti és vált ki akár igen jelentős duzzanatot.
 • Hosszas ücsörgés. Például hosszú busz vagy repülőút, de akár az ülő-álló testhelyzetben végzett munka is kiválthatja a ládbuzzadást.

A lábdagadás kezelése

A kezelést a kiváltó októl függően kell végezni.

Visszeresség

A visszeresség esetén viselj kompressziós harisnyát vagy fáslizz.
A hosszas ülés vagy állás miatt fellépő lábdagadást megelőzheted gyakori rövid lábtornával. Félóránként végezz 2-3 perces „lábtornát”, sétálj körbe, feszítsd meg lábizmaid.
A legkiválóbb a rendszeres fizikai aktivitás (napi legalább 45 perc séta, kocogás, kerékpározás), hogy a lábizmok tornáztatásával segítsd a vénák és nyirokerek keringését.
Ha a mozgásra valami miatt nem kerítesz sort, akkor javaslom az Elite SII elektroterápiás készülék napi többszöri alkalmazását. A lábszárizmok stimulációja a testmozgáshoz hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre és javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.
Hasonlóan alkalmazhatod a kompressziós gépet (más néven nyirokmasszázs gépet). A kezelés „kipréseli” a felesleges ödémát a végtagodból, gyorsan megszünteti a nehézláb érzést.

Csonttörés

Ha törés miatt lép fel a duzzanat, akkor a törés helyretétele és rögzítése a teendő. A duzzanat a gyógyulás folyamán magától megszűnik. A csontok gyógyulása pulzáló ultrahang és mágnesterápiás kezeléssel serkenthető.

Sportsérülés

Sportsérülés esetén „RICE” kezelés javasolt, azaz Rest-pihenés, Ice-hűtés, Compression-kompresszió (fáslizás) és Elevation-felpolcolás a teendőd. Az ultrahang és lágylézer kezeléssel serkentheted a gyógyulási folyamatot.

Rovarcsípés

Rovarcsípés esetén a hűtés és az allergiás reakció kivédése a fontos, egyébként a duzzanat gyorsan megszűnik.

Égés és forrázás

Égés és forrázás esetén a terület azonnali hűtése a legfontosabb. Erre az égési kötszerek a legalkalmasabbak. A sebellátást bízd szakemberre! Tenyérnyinél nagyobb égett-forrázott terület esetén fordulj orvoshoz.

Trombózis gyanúja

Trombózis gyanúja esetén a tilos felállni és járkálni! Mielőbb a kórházba kell jutnod, mégpedig mentővel! A trombózis -a lehetséges szövődmények miatt- kockázatos betegség, mely orvosi (kórházi) ellátást igényel.

Trombózis utáni állapot

Ha a tromózison túl vagy, akkor be kell rendezkedned arra, hogy a ládbagadás és más tüneteid állandósulnak, elkísérnek és napi kezelést igényelnek. A rendszeres könnyed testmogás, ennek hiányában az elektroterápia (pl. Elite SII készülék), továbbá a rendszeres nyomásterápiás kezelés segíti az állapot javítását. Kezelések hiányában azonban a duzzanat fokozódik, feszül, romlik.

Terhességi visszér

Terhességi visszér esetén a testhelyzet gyakori változtatása, illetve kompressziós masszázs jelent segítséget.

Veseelégtelenség és szívelégtelenség

Veseelégtelenség és szívelégtelenség kezelése kórházi feladat! Az ödéma akkor fog csökkenni, ha a veseműködés javul vagy helyreáll, illetve ha a szív működése javul, erősödik.

Gyógyszer mellékhatás

Gyógyszer mellékhatás esetén a gyanús szereket el kell hagyni, cserélni kell más hatású szerrel – ezt mindenképpen egyeztesd a kezelőorvosoddal.

Nyiroködéma

Minden formájában csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, magát a betegséget nem lehet gyógyítani. A fáslizás, kompressziós ruházat viselése, a kézi és gépi nyirokmasszázs kombinációja adja a legjobb eredményt.

A lábduzzanat okának megállapítása szakember feladata. Ennek érdekében fordulj orvoshoz!

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

28 Comments

 1. Általánosságban azt tudom válaszolni, hogy ha egy panasz megjelenik, akkor nem egy távoli lehetőséget kell felvetni. Azaz ha eddig nem volt szívbetegsége, akkor most sem ez az első gondolat. Bár természetesen lehet, hogy most hirtelen a szíve is olyan beteggé vált, hogy a lábdagadás megjelent.
  Sokkal inkább a műtéttel és persze a daganattal kell összefüggést keresni.
  A műtét megterhelő a beteg számára. Ha a műtét óta gyenge, sőt kifejezetten keveset mozog, alig hagyja el az ágyat, akkor nagy valószínűség szerint az immobilizáció, azaz a mozgás (majdnem) teljes hiánya okozza a duzzanatot.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Fokozatosan adagolva a terhelést, napról napra egyre többet kellene mozogni, sétálni, gyógytornázni, hogy a végtagokban a vérkeringés működjön! Mozgás nélkül az erő gyorsan fogy, a duzzanat egyre nő, a betegség egyre inkább elhatalmasodik.
  A másik és súlyosabb ok a hólyagdaganat lehet. Amennyiben a műtéttel a daganatot biztosan és teljesen eltávolították, akkor szerencsésebb a helyzet, mert a panaszokat esetleg a műtét alatt megsérült nyirokér elzáródása okozhatja (a kevesebb mozgás mellett). Ha azonban a daganat nem került eltávolításra, akkor a daganat a növekedése közben leszorítja az ágyéki-kismedencei ereket. És ez a keringési probléma oka.
  Mivel nem ismerem sem az ezzel kapcsolatos leleteket, sem azt, hogy mi történt a műtét során, mi a helyzet a daganattal, így személyre szabott válaszért a műtétet végző orvost, illetve a kezelőorvost kell kérdeznie.

 2. Édesapámat nemrég hólyagdaganattal műtötték. Leletei, vérképe jó volt, de most nagyon feldagadt a lába, teljesen végig, mindkét lába, és fáj is neki.
  Mi lehet a probléma?
  Éjszaka nagyon sokat jár wc-re is. Napközben kevesebbet.
  Attól félek,hogy nehogy szívelégtelenség legyen.
  Válaszát köszönöm.

 3. Ennyi alapján nem tudom megmondani, hogy a férje pont mitől kapta. De szívbetegség bizonyos formáiban (például úgynevezett pitvarfibrillációban, szívizom gyengeségben, vagy infarktus után) a szív gyengén pumpál és a vér képes megalvadni a szívkamra vagy szívpitvar valamely rejtett zugában. Aztán ez az alvadék ha „leszakad” és elsodródik a vérárammal, akkor a tüdőbe kerülhet, ahol elzárja a tüdő egyik artériáját (embóliát okoz). Ha a vérrög kicsi volt, akkor csak egy kisebb eret tud elzárni és emiatt kisebb tüdőterület hal el – ebből meg lehet menekülni. Ha a vérrög nagy, akkor akár azonnali halált okoz. Ha a férje túlélte a tüdőembólia utáni néhány órát, akkor lehet remény a felépülésére.

 4. Aférjem tüdöészsivbeteg sajnosmost tüdőembóliát kapott mitöl

 5. Az ecetes borogatás és a krémek messze nem jelentik a „mindent”.
  A Parkinzonos betegek esetén az ödéma legfőbb oka általában a mozgáshiány, az egy helyben ücsörgés önmagában is növeli az ödémát. Még egészséges ember lába is bedagad, ha hosszú busz vagy autós, repülős úton, mozdulatlanul ül. Hátmég az, aki hetek óta csak ücsörög.
  A lábdagadás csökkentésére sokféle módszer van. A legtermészetesebb a testmozgás. Parkinson esetén a mozgás a séta lehet. Sétáljanak, amennyit csak tudnak. Mindenképpen rendszeresen. Ez önmagában javítja a vérkeringést és csökkenti a duzzanatot.
  Mesterséges ödémacsökkentő módszereket is alkalmazhatnak. Ilyenek lehetnek az izomstimuláció, a kompressziós (nyirok)masszázs, a pulzáló mágneses mező vagy Bemer terápia. Az ezekhez szükséges készülékeket például itt szerezhetik be. Medimarket.hu

 6. a ferjemnek parkizon kor van, izom sorvadas. mar mindent ki probaltunk. orvosnal is volltunk. ectes borogatas. kulombozo kremek. de semi nem segit nagyon fel dagad a laba ,kezi hasa .feje. egyrre dagatabb nap mint nap. kerem irjon hogy mitt tudnak tenni koszonom

 7. Ön azt a kérdést tette fel: meghalhatok-e az augusztusi vizsgálati időpont előtt? Ezt emberfia nem tudja megválaszolni! Az, hogy 86 évesen is legyűrte a covid-ot azt mutatja, hogy a szervezete még erős. A visszerek és az aranyér pedig nem veszélyezteti az életet.

 8. 86 éves vagyok. 2020 november és decemberben estem át a Covid 19 betegségen. 2 hónapig a szent János Kórházban Bp.voltam. Kigyógyultam. Oltásra jelentkeztem, de még nem kerültem sorra. Újra meg kellett tanúlnom járni. Minden jól haladt. Egy hónapja elkezdett dagadni a lábam. Most március végefelé borzasztóan dagadt mind a két lábam és a fájdalom nem hagy aludni éjjel. A tünetek erősödnek. Mindenki mondta, hogy forduljak orvoshoz. Miután visszaértem Kópházára a háziorvos beutalt vizelet és vérvizsgálatra a soproni kórházba.Ez meglett. De kardiológiára csak auusztusra adtak időpontot. április 21. kaptam időpontot privát rendelésre. Meghalhatok az elŐtt? Mit tegyek? A térdeim teljesen elkoptak és dagadtak évek óta. Viszereim és aranyereim vannak.

 9. És biztos, hogy nyiroködémája van?

 10. Köszönöm,hogy válaszolt.Még azt szeretném kérdezni,hogy az egyik válaszában azt írja,hogy a nyiroködéma reggelre leapad.Nálam az ödéma reggelre sem apad le,sőt a papucsomba este jobban belefér a lábam mint reggel és a lábszáram is ugyanolyan ödémás,a jobb vádlim meg kemény.Üdvözlettel:

 11. Jó irányban indult el, a probléma okát keresni kell. Ezt vizsgálatokkal lehet megtenni. Távolról annyit tudok segíteni, mint amit a cikkemben leírtam. Egymás után végig kell járni a kivizsgálást. Ha nem találnak szervi bajt, akkor marad a legegyszerűbb : a sok ülés (és igen kevés mozgás) miatt rossza a keringése és ezért nem tér vissza a vér a lábára. Ilyen a legegészségesebb emberrel ei előfordul pl. egy tízórás busz vagy repülőút végére, amiközben mozdulatlanul ül. Hogy miért van ez, ebben a cikkemben írtam. Ha pedig mozgás mellett is dagad, akkor nyiroködémára kell gyanakodni. Folytassa a kivizsgálást, hogy megtalálják a kezelendő okot.

 12. 2 hónapja a jobb bokám és a lábszáram megdagadt,a vádlim nagyon feszes.Reggelre sem múlik el.Majd a bal lábamon csak a bokám dagadt meg enyhén.Aztán a jobb lábamon a bokámról a dagadás feljebb húzódott és a bokámra szinte rásült a bőr ami fájdalmas.3 bőrgyógyásznál jártam,mindegyik mást mondott.Egyik adott antibiotikumot,akkor enyhült egy kicsit.Kardiológus a szív eredetét kizárta,a jobb lábamon UH a trombózist.El vagyok hízva és keveset mozgok.Sétakor fájnak a lábaim,ortopéd orvos betétet csináltatott,de azzal sem az igazi.69 éves vagyok,fiatal koromban sokat sportoltam.Van egy szorongásos betegségem,amire xanaxot és többször antidepresszánst szedek.A pajzsmirigyemet 5 éve teljesen kivették,utána cukorbeteg lettem,ami gyógyszerrel rendben van.A lábzsibbadásra lyricát szedek.Kérem segítsen,hogy mi lehet ez.Üdvözlettel

 13. A lábdagadásnak, mint a cikkben is írtam, gyakran egészen banális oka van. Ez pedig az ülő munka, a sport hiánya. Az elhízás is hajlamosító, mert a zsírszövet több vizet tart vissza, mint pl az izom. Az, hogy naponta egyszer le és fel megy az 5. emeletre nem számít testmozgásnak. Az viszont, hogy 8 órát vagy még többet egy helyben ül, majd átül egy másik székbe és folytatja az ülést bizony baj. Ha a duzzanat reggel nem látható, dél körül vagy késő délutánra jelenik meg, akkor szinte biztos, hogy ezzel függ össze a baj. A rendszeres testmozgás a leghatékonyabb gyógyszere!
  Ha a duzzanat reggel is látható, akkor nem maradhat el a mielőbbi kivizsgálás, mert a szív vagy vese is érintett lehet.

 14. Páromnak körülbelül 1 hete folyamatosan hol enyhébben hol erősen bokadagadása van. Ehhez hozzájárul, hogy a lábfeje is kicsit dagad. Közérzete nem változott, vérnyomása normális kicsit még alacsonynak is számít. Egy év alatt körülbelül 20kg-ot hízott és gyakran gép előtt ül. 3hete költöztünk egy 5.emeleti lakásban, ahol nincs lift így gyakran lépcsőzünk. Lehet ez okozhatja a problémát? Megerőlteti a szívét? Válaszát köszönöm előre is.

 15. A problémáját több dolog okozhatja. Legfőképpen az korábbi trombózisa, a visszerei (visszér elégtelenség), a magas vérnyomás és a túlsúly miatti szívgyengeség. Amit tenni lehet: szedni a gyógyszereit. Ezen felül a testmozgás segíthet. Fokozatosan egy re többet kellene sétálnia vagy kerékpározni. Első nap csak 5 perc, aztán minden nap egy perccel többet. El kell érni az egy órányi mozgást. Ez segít fogyni, segíti a vérkeringést, segíti a legyengült szívét, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a visszeres panaszait. Ha nem fogy, nem segíti a keringését, no… hát attól tényleg lehet félni.

 16. Az en problemam estere megdagad a 2 bokam es pizit a labszaram isvolt tromboziso de az helyrejott amugy viszszeresek a labaim es szedek regota vernyomascsokkentot de ez kb egy honapja
  forma eleget mozgok igaz kicsit nnagyobb a sultestsulyom is a kelletnel ejszaka sokat kell vizeljek de reggelre leapad
  felek hogy mi az oka
  kerem a dr ur segitseget koszonom

 17. Nem akarom elkeseríteni, de alighanem veleszületett nyiroködémája és/vagy visszér elégtelensége van.
  Olvassa végig a nyiroködémával kapcsolatos cikkeimet. Kattintson ide.
  Az, hogy megbizonyosodjon, hogy nincs szív vagy vesebetegsége, ami ödémát okoz, mindenképpen kivizsgálás javasolt.
  Mielőbb tudnia kell, hogy van-e szervi baj vagy „csak” a nyiroködémával kell foglalkoznia.
  Ha nyiroködéma, akkor azzal „törődni” kell, különben megnehezíti az életét. Sajnos ez olyan állapot, ami egész életében elkísérheti, így minél előbb „biztosan” kiderül, annál jobb.

 18. Kedves Doktor Úr!
  Körülbelül 3 évvel ezelőtt (8 órás álló munka) kezdődtek a panaszaim, többnyire csak nyáron: mindkét lábszáram, bokám ritkán a lábfejem is megdagad, ilyenkor nagyon nehéznek érzem a lábaimat, volt hogy a cipőt is alig bírtam lefejteni a lábamról. A tünetek reggelre rendszerint elmúlnak. 27 éves vagyok, rendszeresen sportolok, nem dohányzom és a jelenlegi munkám is változatos, sokat tudom váltogatni az állást és ülést, a családomban nem jellemző a lábdagadás. A meleg időszakban a zuhanyzást hideg lábzuhannyal zárom. Ennek ellenére mégsem értem, hogy miért jelentkeznek a tünetek. Szükség lehet teljes kivizsgálásra? Ha igen, milyen orvoshoz kell fordulnom a problémámmal? Hogyan tudnám enyhíteni a panaszaimat nyáron?
  Köszönöm!

 19. A lábdagadást sokminden okozhatja. Általában igaz, hogy keresni kell az okokat, azonban…. az Ön leírása alapján kézenfekvő, hogy a mozgáshiány és az egésznapos ücsörgés okozza, hogy délutánra, estére a lábfej, boka, akár a lábszára is megduzzad, a zokni mély árkot „vág” a bőrébe. Reggelre ez eltűnik, majd napközben újra keletkezik. Ez teljesen normális lehet! Akár egészséges vénájú ember esetén is!
  Azt javaslom, hogy szakítsa meg az ücsörgést és sétáljon 30-40 percet, akár többször is. Ha a panaszok elmúlnak, akkor kiderül, hogy a panaszokat az inaktivitás okozza és itt az ideje a fotelje elhagyásának! Ha a panaszai a mozgás ellenére megmaradnak… na akkor kell a kivizsgálás, mert arra utalhat, hogy nem ilyen egyszerű a dolog!

 20. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt !

  Részben választ kaptam a kérdésemre a cikkből, de biztosabb szeretnék lenni. Három hónapja a járvány miatt bezárt az üzemünk. Azóta néhány alkalommal hagytam el a lakást és sokat ülök a számítógép előtt. Bár igyekszem mozogni, de ez közel sem elég. Négy napja kezdett feldagadni a lábam. Semmilyen más problémám nincs, gyógyszereket nem szedek. A vesémmel nem érzem, hogy problémám lenne. Két nap vettem be vízhajtót, részleges sikert értem el vele. Ahogy a cikkben olvastam ezt a tünetet okozhatja a sok ülés. A napi rutinomban normál esetben nem ülök sokat. A kérdésem a következő. Van-e szükségem arra, hogy megvizsgáltassam, ami jelen helyzetben mindenképpen sok időbe kerülne, vagy lehet-e eredménye masszázsnak, fáslizásnak és mozgásnak? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel : József

 21. Látatlanban nem dönthető el, hogy mi lehet az ok. Kivizsgálásra van szükség.
  Az első feladat tehát kideríttetni, hogy mi okozza a duzzanatot, fájdalmat (a cikkben sok-sok lehetséges ok van). Kezelni pedig az után lehetséges, ha tudjuk, mit kell kezelni.
  Olyan ez, mint a főzés. Ha nem tudja, mit akar főzni, nem tudja, melyik edényt vegye elő a szekrényből. De ha eldöntötte, hogy palancsinta lesz, akkor a palacsintasütőt fogja elővenni és nem a nagyfazekat.

 22. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  Szeretnék tanácsot kérni lábdagadással kapcsolatban. Kb. 2 hónapja kezdődtek a tünetek: a jobblábam bal felőli részén a csont elkezdett fájni és megtüzesedett. Ezekután mindkét lábam megdagadt és este hidegrázásom is volt (ez csak egy alkalommal). Alig tudtam járni a lábamon, mivel szúrt a talpam. Körömvirág kenőccsel próbáltam enyhiteni a fájdalmat. Most jelen pillanatban nyilaldosik és a talpamtól felfele meg van dagadva a lábam. Kiválthatta-e emelés vagy a rossz (kemény, kényelmetlen) cipő ezt a lábdagadást? Hogyan kellene kezelni? Mit tudnék én tenni annak érdekében, hogy megszünjön a fájdalom és a dagadás?

 23. A gyógyszerek nem csak arra hatnak, amire felírják. A szívgyógyszer nemcsak a szívre hat, a fájdalomcsillapító nemcsak a hátfájásra. A gyógyszerek kémiai anyagok, amik felszívódnak a belekből, a vérkeringéssel pedig a test minden részébe eljutnak. Oda ahova kellenek és oda is, ahol nem.
  Ezért nemcsak kedvező, hanem kedvezőtlen hatásaik is lehetnek. Emberenként különbözők vagyunk, így mindenkinél más lehet a hatás és mellékhatás is.
  Ha az ACE gátlókra érzékeny és mellékhatást okoz, akkor más vérnyomáscsökkentő csoportba tartozó gyógyszerre kellene cserélni a gyógyszerét.

 24. Tisztelt Doktor Úr!
  Másfél éve Tanydont szedek. Tavaly tavasszal azt vettem észre, hogy a bal combom sokkal duzzadtabb lett. Az UH. nem mutatott eltérést. Majd bal oldalon a nyakam is vastagodni kezdett, egész fültőig nyomásra érzékeny volt, de a fülészeti vizsgálatok semmit nem találtak. Ezzel egyidejűleg a bal kulcscsont árok is duzzadt, nem mélyedés volt, hanem kifelé domborodott. A nyelés nehezített lett, sokszor kellett a torkomat köszörülni vagy félrenyeltem. A nyaki UH szintén negatív lett. A hasam bőre furcsán hepehupás lett és puha tapintatú, ezt a 11 kg-os fogyásnak tudtam be. Idén már kezdett a karom is vastagodni, bizseregni, nehezebb lett és olyan állagú, mint a kelt tészta.
  Ha ezeket a panaszokat elmondtam a háziorvosnak, ortopéd orvosnak, angiológusnak, color UH-n, bőrgyógyászaton, elismerték, hogy van eltérés, de azt mondták képzelődöm és nem fogadom el, hogy öregszik a testem.
  Februárban már az alsó lábszáram is elnehezült,a bal boka is feszes lett és a szemem ödémás lett reggelre. Ekkor olvastam, hogy a Tanydon okozhat angioödémát, illetve lehetnek más mellékhatásai is. Kértem a háziorvosomat, hogy cserélje le ezt a vérnyomáscsökkentőt, mondta,hogy nem gondolná, hogy a panaszaim összefüggésben vannak egymással és a gyógyszerrel, de Covarex-re cserélte.

  Már 2 nap után éreztem, hogy puhul a nyakam, a kulcs árok szépen kiürült, majd úgy éreztem, hogy a combom, alsó karom, bokám is könnyebbülni kezd. 2 hét telt el a Covarex-szel, egyre jobban éreztem magam, amikor újra visszaállni látszott az előző negaív folyamat. A Covarex tájékoztatóján azt írják, nem javasolják, hogy olyan beteg szedje, akinek előtte más ACE gátlótól angioödémája volt. Lehet, hogy a Tanydon elhagyása segítené az ödéma gyógyulását, viszont olyan gyógyszerre cserélték, amely szintén okozhat hasonló panaszokat? Lehet a gyógyszer mellékhatás a panaszaim magyarázata?
  Tisztelettel várom Doktor Úr véleményét.Köszönettel: L.A.

 25. A leírása alapján a problémája több okból ered: kevés mozgás, sok ülés, valószínű vénás elégtelenség és a túlsúly miatt keletkező normálisnál több nyirok. Az, hogy reggelre „kifolyik” a lábából az ödéma természetes. Fekvő helyzetben a víz máshova mozog és könnyebben visszatér a szívbe. Amint felül, feláll, minden a lábáb folyik vissza. Fogjon egy vizes palackot. Fektesse el! Nézze meg, hogy mit csinál a víz! Egyenletesen eloszlik az üvegben. Most állítsa talpra. Minden az üveg „lábába” kerül és magától nem megy feljebb.
  Ennek a legjobb „gyógyszere” a rendszeres mozgás, séta, kerékpározás, úszás. Emellett használhat izomstimulátort a vádliján, stimulációt azonban csak a mozgás kiegészítéseként pluszban használja és ne a mozgás helyett!
  A Lidlben kapható pneumatikus eszköz nem erre való, hanem a mélyvénás trombózis utáni állapotra. Az Ön ödémájára nem megfelelő, inkább rontja a panaszokat. Sajnos a Lidl sok embert „megszivat” ezzel a készülékkel. Nyirokmasszázs gépként árulják, de valójában nem erre való, és ezzel komoly kárt okoznak a nyiroködémás betegnek (már aki ilyet vesz). Nem tartok rendelést. Tanácsadással foglalkozom. Kivizsgálásra belgyógyászhoz menjen.

 26. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!
  67 éves elhízott férfi vagyok. A lábam dagadása miatt zavarom kérdésemmel. Mindkét lábfejem kissé puffad, de a bal bokám és lábszáram jelentős mértékben, ami aggaszt. Reggelre teljesen normalizálódik a helyzet, de különösen ha ülök, estére bedagad és sokszor feszül is. A bal bokám fölött belül a bőr sötétebb színű, és a tapintása is érdesebb. A bal lábszáram elöl, szintén foltos és estenként mintha hólyagos lenne. Vízhajtót szedek, de most hogy olvasom az Ön írásait, lehet, hogy feleslegesen. A harisnyát próbáltam, de nagyon nehezen tudom felvenni, és nagyon kellemetlen volt. A lábemelés, torna és a fáslizás egyértelműen jó hatású. A Lidl-ben kapható pneumatikus lábmasszírozót megvettem, de nem tudom jó-e ha használnám. Egy alkalommal a bal bokámból áttetsző folyadék szivárgott, akkor a bőrgyógyász utasítására Betadine kenőccsel és kötözéssel hamar elmúlt. Van itthon izom stimuláló készülékem is, és naponta sétálok. A mozgástól a lábam nem fáj.
  Szívesen venném az Ön tanácsait, de talán az volna a számomra legkedvezőbb, ha lehetőséget kapnék arra, hogy Ön megvizsgáljon.
  Tisztelettel: Pál

 27. Mivel a legfőbb okokat kizárták, így két ok marad: a vénás elégtelenség (népies nevén visszeresség) vagy nyiroködéma. Mindkettő betegség maradandó, azaz nincs mód a megszüntetésére, csak a tünetek kezelésére. Egyszerű esetben elegendő a rendszeres testmozgás (séta, kocogás, kerékpérozás, úszás). Ezek hiányában izomstimuláció vagy kompressziós masszázs (nyirokmasszázs géppel végezhető kezelés) segít a tünetek enyhítésében.

 28. Az én problémám a bal lábam szára bedagad estére mindegy ha a kompressziós harisnyat viselem is.A bokám nem.Nem ödémás csak vastagabb lesz.Reggelre újra lelohad.A kardiológus szerint nem szíveredetü.Voltam ér és véna vizsgálaton is.A leleten nincs trombózisra utalo jel.A szivemmel is addig játszadoztak hogy a ritmuszavar állandósult.Gyogyszer mellékhatásaként.!!!Félek ennek is sulyos következménye lessz.Kérem a segítségét.Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük