Lábdagadás okai és kezelése

A lábdagadás igen gyakori tünet, melyet talán már Te is megtapasztaltál. Okozhatja betegség, de az egész napos irodai “ücsörgés” is. A teendők az októl függnek. Egyes esetekben a betegséget kell kezelni, más esetben csak a tünet megszüntetésére van lehetőség. Ha észreveszed, hogy a zoknid “bevág” a bokád felett, akkor érdemes utánajárnod, mire figyelmeztet a lábdagadás!

Körülírt lábdagadás

Helyi duzzanatot kiváltó és általában csak egyik végtagot érintő betegségek, állapotok esetén a lábdagadás egy jól körbehatárolható területen keletkezik és onnan fel- és lefelé is terjedhet:

 • sportsérülés és baleset. Törés, zúzódás, húzódás, rándulás, szalagszakadás, izomszakadás. A keletkezés pillanata és oka jól meghatározható. A sérülés helyén duzzanat keletkezik, mely részben lehet bevérzés is (ilyenkor néhány napon belül elszíneződik a terület).
 • gyulladás. Arthritis, bursitis, dermatitis, stb. (ilyenkor a láz és hidegrázás jelezheti a gyulladást)
 • rovarcsípés. Különösen erős duzzanatot okozhat, ha túlérzékeny vagy az adott rovar mérgére
 • égés-forrázás. az égett terület és környéke megduzzad
 • mélyvénás trombózis. Trombózisban jelentős lábdagadás alakulhat ki. Feszülő lábikra fájdalom jelenik meg, a bőr lilásan elszíneződik. Veszélyes szövődménye lehet a tüdőembólia, melyet a fulladás és mellkasi fájdalom jelez.
 • posztrombotikus szindróma. A mélyvénás trombózist követően visszamaradó állapot (2-3 hónappal a trombózis után beálló állapot)

Egy végtagot érintő duzzanat

Általában csak egyik végtagot érintő betegségek, melyekben a duzzanat általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • másodlagos nyiroködéma. A nyirokutak elzáródása baleset, műtét, besugarazás vagy daganat miatt.
 • vénabillentyű elégtelenség, közismertebb nevén visszeresség. A kanyargós vénákban pangó folyadék kilép az erekből a szövetek közé és duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Általában a két láb eltérő arányban érintett, a duzzanat az egyik oldalon súlyosabb.
 • terhesség. Bár nem betegség, de a terhesség során is kialakulhat lábduzzadás. A növekvő magzat és a méh elnyomja a kismedencei vénákat és akadályozza a vér visszaáramlást a lábból.

Mindkét végtagot érintő ládbagadás

Általában mindkét végtagot érintő betegségek, melyekben a lábdagadás általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • akut veseelégtelenség. Hirtelen fellépő veseelégtelenségre az általános rosszullét és a minimális mennyiségű vizelet jellemző
 • krónikus veseelégtelenség. Tünete az étvágytalanság, a rossz közérzet, a kevés vagy hiányzó vizelet.
 • szívelégtelenség. Gyakori tünete a mellkasi fájdalom és nehézlégzés, mely minimális terhelésre is fokozódik. Nemcsak a lábak, de akár a has is ödémás lehet.
 • hormonális problémák. Fokozott vízvisszatartást és lábduzzadást eredményezhetnek. Hormonkezelés, például fogamzásgátló szedése is hasonló eredményhez vezethet.
 • gyógyszer mellékhatások. Lábdagadás jelentkezhet antidepresszánsok, szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők szedése mellett.
 • elsődleges nyiroködéma. Általában mindkét végtagot érintheti és vált ki akár igen jelentős duzzanatot.
 • hosszas ücsörgés. Például hosszú busz vagy repülőút, de akár az ülő-álló testhelyzetben végzett munka is kiválthatja a ládbuzzadást.

A lábdagadás kezelése

A kezelést a kiváltó októl függően kell végezni.

 • visszeresség. A visszeresség esetén viselj kompressziós harisnyát vagy fáslizz.
  A hosszas ülés vagy állás miatt fellépő lábdagadást megelőzheted gyakori rövid lábtornával. Félóránként végezz 2-3 perces “lábtornát”, sétálj körbe, feszítsd meg lábizmaid.
  A legkiválóbb a rendszeres fizikai aktivitás (napi legalább 45 perc séta, kocogás, kerékpározás), hogy a lábizmok tornáztatásával segítsd a vénák és nyirokerek keringését.
  Ha a mozgásra valami miatt nem kerítesz sort, akkor javaslom a Veinoplus VI elektroterápiás készülék napi többszöri alkalmazását. A lábszárizmok stimulációja a testmozgáshoz hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre és javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.
  Hasonlóan alkalmazhatod a kompressziós gépet (más néven nyirokmasszázs gépet). A kezelés “kipréseli” a felesleges ödémát a végtagodból, gyorsan megszünteti a nehézláb érzést.
 • csonttörés. Ha törés miatt lép fel a duzzanat, akkor a törés helyretétele és rögzítése a teendő. A duzzanat a gyógyulás folyamán magától megszűnik. A csontok gyógyulása pulzáló ultrahang és mágnesterápiás kezeléssel serkenthető.
 • sportsérülés esetén „RICE” kezelés javasolt, azaz Rest-pihenés, Ice-hűtés, Compression-kompresszió (fáslizás) és Elevation-felpolcolás a teendőd. Az ultrahang és lágylézer kezeléssel serkentheted a gyógyulási folyamatot.
 • rovarcsípés esetén a hűtés és az allergiás reakció kivédése a fontos, egyébként a duzzanat gyorsan megszűnik.
 • égés és forrázás esetén a terület azonnali hűtése a legfontosabb. Erre az égési kötszerek a legalkalmasabbak. A sebellátást bízd szakemberre! Tenyérnyinél nagyobb égett-forrázott terület esetén fordulj orvoshoz.
 • trombózis gyanúja esetén a tilos felállni és járkálni! Mielőbb a kórházba kell jutnod, mégpedig mentővel! A trombózis -a lehetséges szövődmények miatt- kockázatos betegség, mely orvosi (kórházi) ellátást igényel.
 • trombózis utáni állapot. Ha a tromózison túl vagy, akkor be kell rendezkedned arra, hogy a ládbagadás és más tüneteid állandósulnak, elkísérnek és napi kezelést igényelnek. A rendszeres könnyed tesmogás, ennek hiányában a Veinoplus DVT készülék, továbbá a rendszeres nyomásterápiás kezelés segíti az állapot javítását. Kezelések hiányában azonban a duzzanat fokozódik, feszül, romlik.
 • terhességi visszér esetén a testhelyzet gyakori változtatása, illetve kompressziós masszázs jelent segítséget.
 • veseelégtelenség és szívelégtelenség kezelése kórházi feladat! Az ödéma akkor fog csökkenni, ha a veseműködés javul vagy helyreáll, illetve ha a szív működése javul, erősödik.
 • gyógyszer mellékhatás esetén a gyanús szereket el kell hagyni, cserélni kell más hatású szerrel – ezt mindenképpen egyeztesd a kezelőorvosoddal.
 • nyiroködéma. Minden formájában csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, magát a betegséget nem lehet gyógyítani. A fáslizás, kompressziós ruházat viselése, a kézi és gépi nyirokmasszázs kombinációja adja a legjobb eredményt.

A lábduzzanat okának megállapítása szakember feladata. Ennek érdekében fordulj orvoshoz!

A kivizsgálás után a lábdagadás otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

 

Összeállítottam egy tájékoztatót a lábdagadásról és a nyiroködémáról. Ingyenesen küldöm, ha kéred.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy a fentiekben Ön által önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulása visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. Az Adatvédelmi szabályzatunkat ide kattintva éri el

Források:

Legyen az első hozzászóló on "Lábdagadás okai és kezelése"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*