Lábdagadás okai és kezelése

A lábdagadás igen gyakori tünet, melyet talán már Te is megtapasztaltál. Okozhatja betegség, de az egész napos irodai “ücsörgés” is. A teendők az októl függnek. Egyes esetekben a betegséget kell kezelni, más esetben csak a tünet megszüntetésére van lehetőség. Ha észreveszed, hogy a zoknid “bevág” a bokád felett, akkor érdemes utánajárnod, mire figyelmeztet a lábdagadás!

Körülírt lábdagadás

Helyi duzzanatot kiváltó és általában csak egyik végtagot érintő betegségek, állapotok esetén a lábdagadás egy jól körbehatárolható területen keletkezik és onnan fel- és lefelé is terjedhet:

 • sportsérülés és baleset. Törés, zúzódás, húzódás, rándulás, szalagszakadás, izomszakadás. A keletkezés pillanata és oka jól meghatározható. A sérülés helyén duzzanat keletkezik, mely részben lehet bevérzés is (ilyenkor néhány napon belül elszíneződik a terület).
 • gyulladás. Arthritis, bursitis, dermatitis, stb. (ilyenkor a láz és hidegrázás jelezheti a gyulladást)
 • rovarcsípés. Különösen erős duzzanatot okozhat, ha túlérzékeny vagy az adott rovar mérgére
 • égés-forrázás. az égett terület és környéke megduzzad
 • mélyvénás trombózis. Trombózisban jelentős lábdagadás alakulhat ki. Feszülő lábikra fájdalom jelenik meg, a bőr lilásan elszíneződik. Veszélyes szövődménye lehet a tüdőembólia, melyet a fulladás és mellkasi fájdalom jelez.
 • posztrombotikus szindróma. A mélyvénás trombózist követően visszamaradó állapot (2-3 hónappal a trombózis után beálló állapot)

Egy végtagot érintő duzzanat

Általában csak egyik végtagot érintő betegségek, melyekben a duzzanat általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • másodlagos nyiroködéma. A nyirokutak elzáródása baleset, műtét, besugarazás vagy daganat miatt.
 • vénabillentyű elégtelenség, közismertebb nevén visszeresség. A kanyargós vénákban pangó folyadék kilép az erekből a szövetek közé és duzzanatot, feszülő fájdalmat okoz. Általában a két láb eltérő arányban érintett, a duzzanat az egyik oldalon súlyosabb.
 • terhesség. Bár nem betegség, de a terhesség során is kialakulhat lábduzzadás. A növekvő magzat és a méh elnyomja a kismedencei vénákat és akadályozza a vér visszaáramlást a lábból.

Mindkét végtagot érintő ládbagadás

Általában mindkét végtagot érintő betegségek, melyekben a lábdagadás általában a lábfejen-bokán kezdődik és egyre feljebb terjed, mely egyben jelezheti a súlyossági fokot is.

 • akut veseelégtelenség. Hirtelen fellépő veseelégtelenségre az általános rosszullét és a minimális mennyiségű vizelet jellemző
 • krónikus veseelégtelenség. Tünete az étvágytalanság, a rossz közérzet, a kevés vagy hiányzó vizelet.
 • szívelégtelenség. Gyakori tünete a mellkasi fájdalom és nehézlégzés, mely minimális terhelésre is fokozódik. Nemcsak a lábak, de akár a has is ödémás lehet.
 • hormonális problémák. Fokozott vízvisszatartást és lábduzzadást eredményezhetnek. Hormonkezelés, például fogamzásgátló szedése is hasonló eredményhez vezethet.
 • gyógyszer mellékhatások. Lábdagadás jelentkezhet antidepresszánsok, szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentők szedése mellett.
 • elsődleges nyiroködéma. Általában mindkét végtagot érintheti és vált ki akár igen jelentős duzzanatot.
 • hosszas ücsörgés. Például hosszú busz vagy repülőút, de akár az ülő-álló testhelyzetben végzett munka is kiválthatja a ládbuzzadást.

A lábdagadás kezelése

A kezelést a kiváltó októl függően kell végezni.

 • visszeresség. A visszeresség esetén viselj kompressziós harisnyát vagy fáslizz.
  A hosszas ülés vagy állás miatt fellépő lábdagadást megelőzheted gyakori rövid lábtornával. Félóránként végezz 2-3 perces “lábtornát”, sétálj körbe, feszítsd meg lábizmaid.
  A legkiválóbb a rendszeres fizikai aktivitás (napi legalább 45 perc séta, kocogás, kerékpározás), hogy a lábizmok tornáztatásával segítsd a vénák és nyirokerek keringését.
  Ha a mozgásra valami miatt nem kerítesz sort, akkor javaslom a Veinoplus VI elektroterápiás készülék napi többszöri alkalmazását. A lábszárizmok stimulációja a testmozgáshoz hasonló izomösszehúzódásokat hoz létre és javítja a láb keringését és hozzájárul az ödéma csökkenéséhez.
  Hasonlóan alkalmazhatod a kompressziós gépet (más néven nyirokmasszázs gépet). A kezelés “kipréseli” a felesleges ödémát a végtagodból, gyorsan megszünteti a nehézláb érzést.
 • csonttörés. Ha törés miatt lép fel a duzzanat, akkor a törés helyretétele és rögzítése a teendő. A duzzanat a gyógyulás folyamán magától megszűnik. A csontok gyógyulása pulzáló ultrahang és mágnesterápiás kezeléssel serkenthető.
 • sportsérülés esetén „RICE” kezelés javasolt, azaz Rest-pihenés, Ice-hűtés, Compression-kompresszió (fáslizás) és Elevation-felpolcolás a teendőd. Az ultrahang és lágylézer kezeléssel serkentheted a gyógyulási folyamatot.
 • rovarcsípés esetén a hűtés és az allergiás reakció kivédése a fontos, egyébként a duzzanat gyorsan megszűnik.
 • égés és forrázás esetén a terület azonnali hűtése a legfontosabb. Erre az égési kötszerek a legalkalmasabbak. A sebellátást bízd szakemberre! Tenyérnyinél nagyobb égett-forrázott terület esetén fordulj orvoshoz.
 • trombózis gyanúja esetén a tilos felállni és járkálni! Mielőbb a kórházba kell jutnod, mégpedig mentővel! A trombózis -a lehetséges szövődmények miatt- kockázatos betegség, mely orvosi (kórházi) ellátást igényel.
 • trombózis utáni állapot. Ha a tromózison túl vagy, akkor be kell rendezkedned arra, hogy a ládbagadás és más tüneteid állandósulnak, elkísérnek és napi kezelést igényelnek. A rendszeres könnyed tesmogás, ennek hiányában a Veinoplus DVT készülék, továbbá a rendszeres nyomásterápiás kezelés segíti az állapot javítását. Kezelések hiányában azonban a duzzanat fokozódik, feszül, romlik.
 • terhességi visszér esetén a testhelyzet gyakori változtatása, illetve kompressziós masszázs jelent segítséget.
 • veseelégtelenség és szívelégtelenség kezelése kórházi feladat! Az ödéma akkor fog csökkenni, ha a veseműködés javul vagy helyreáll, illetve ha a szív működése javul, erősödik.
 • gyógyszer mellékhatás esetén a gyanús szereket el kell hagyni, cserélni kell más hatású szerrel – ezt mindenképpen egyeztesd a kezelőorvosoddal.
 • nyiroködéma. Minden formájában csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, magát a betegséget nem lehet gyógyítani. A fáslizás, kompressziós ruházat viselése, a kézi és gépi nyirokmasszázs kombinációja adja a legjobb eredményt.

A lábduzzanat okának megállapítása szakember feladata. Ennek érdekében fordulj orvoshoz!

A kivizsgálás után a lábdagadás otthoni, mindennapi kezelésére ajánlom

 

Összeállítottam egy tájékoztatót a lábdagadásról és a nyiroködémáról. Ingyenesen küldöm, ha kéred.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy a fentiekben Ön által önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat a Scart Kft. mint adatkezelő kezelje a hozzájárulása visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. Az Adatvédelmi szabályzatunkat ide kattintva éri el

Források:

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • Dr. Zátrok Zsolt

  Mivel a legfőbb okokat kizárták, így két ok marad: a vénás elégtelenség (népies nevén visszeresség) vagy nyiroködéma. Mindkettő betegség maradandó, azaz nincs mód a megszüntetésére, csak a tünetek kezelésére. Egyszerű esetben elegendő a rendszeres testmozgás (séta, kocogás, kerékpérozás, úszás). Ezek hiányában izomstimuláció vagy kompressziós masszázs (nyirokmasszázs géppel végezhető kezelés) segít a tünetek enyhítésében.

 • comment-avatar
  Zsoka 6 hónap

  Az én problémám a bal lábam szára bedagad estére mindegy ha a kompressziós harisnyat viselem is.A bokám nem.Nem ödémás csak vastagabb lesz.Reggelre újra lelohad.A kardiológus szerint nem szíveredetü.Voltam ér és véna vizsgálaton is.A leleten nincs trombózisra utalo jel.A szivemmel is addig játszadoztak hogy a ritmuszavar állandósult.Gyogyszer mellékhatásaként.!!!Félek ennek is sulyos következménye lessz.Kérem a segítségét.Köszönöm.