Kis hazánkban sok az igazolt labdarúgó, de alighanem még többen vannak azok, akik heti néhány alkalommal, baráti körben fociznak. A meccsek hevében gyakoriak a sérülések, így két mérkőzés között a focisták életét különféle panaszok, fájdalmak keserítik. Nekik készült a Globus Soccer Pro sport-izomstimulátor. Nézzük, mire alkalmazhatod! 

Mi a Soccer Pro?

Globus Soccer Pro sport-izomstimulátorA Soccer Pro egy 4 csatornás elektroterápiás készülék, melyet kifejezetten a labdarúgók számára állítottak össze.

Olyan problémák elkerülésére, kezelésére alkalmazható, amelyek a labdarúgó életét megkeserítik. Többek között ilyenek az ismétlődő sérülések, fájdalom, lassú izomregeneráció, izomfáradtság, izommerevség, sérülés utáni erővisszaszerzés, rehabilitáció, stb.

Többféle elektroterápiás kezelés típust biztosít. Ezek eleve más-más feladatokra alkalmazhatók, de a típusokon belül is sok-sok kezelőprogram van, ami miatt többszázféle (!) felhasználása lehetséges.

TENS: fájdalomcsillapító kezelés. Izom-, ín- és szalagsérülés, zúzódás, húzódás, rúgás, vérömleny által okozott fájdalmakat csillapítja gyorsan. Gyógyszermentes, így különösen fontos, hogy a dopping-probléma elkerülhető vele.

EMS: izomstimuláció, mely az izmok kezelésére való. Az impulzus beállításaitól függően eltérő hatású, így lehet izom vérkeringés fokozó, kapillarizáció, bemelegítő, izommerevség oldó, izomerő visszanyerést segítő, izomtömeg növelő , stb. hatása.

Iontoforézis: az elektromos áram segítségével az izom vagy az ízület mélyére lehet juttatni egy gyógyszert. Ez a szer erősebb helyi hatását biztosítja, mivel a szájon át bevett gyógyszer zöme elbomlik és kevés jut a sérülés helyére.

Mikroáram (MENS): erős fájdalomcsillapító hatású, de fő ereje gyulladásos folyamatok gyógyításában van. Kiváló a sérülések következményeinek gyors felszámolásában.

A Soccer Pro-t úgy képzeld el, mint egy gyógyító „szerszámosládát”. Tele van olyan programokkal, amelyek segítenek a meghibásodott, rosszul működő testet „kijavítani. Az, hogy pl. mikroáramú programokból 23 van, olyan, mintha villáskulcsból ennyiféle méret állna rendelkezésre a szerelésekhez. Ez meglehetősen széles választék.

Nem lehet a teljes testet egyidejűleg kezelni vele. A készülék nem helyettesíti, nem váltja ki az edzéseket – egyáltalán nem erre való! Egyszerre 1-2 nagyobb ízület vagy izomcsoport kezelésére alkalmas, azaz egy körülhatárolt probléma megoldására lehet koncentrálni.

Olyan fontos, mint a sportcipő

A Soccer Pro-t a sportolást segítő technikai eszközként fogd fel, ami épp olyan fontos, mint a labdarúgó számára a jó focicipő. Képzeld el mire mennél a pályán cipő nélkül!?

Az izomstimulátor persze nem közvetlenül a bőr terelgetésében segít, hanem abban, hogy az izmaid, ízületeid egészségét megtartsd, visszaállítsd és élethosszig élvezhesd a kedvenc sportod.

Vizsgáld meg, hogy milyen problémáid vannak. Ha az alábbiak valamelyikének érintettje vagy, akkor nagy hasznát fogod venni.

Jellegzetes sérülések

A labdarúgók – mindegy, hogy profik vagy amatőrök- számos panasszal találkoznak rendszeresen, melyeket az edzéseken és mérkőzéseken egyaránt „megszerezhetnek”. Ezek az edzés vagy játék során fellépő terhelésből erednek. Mivel mindenkinek más az izomzata, csontozata, stb., így a panaszok előfordulása, intenzitása egyéni eltérést mutathat. Nem sorolok fel minden lehetséges problémát, csak a leggyakoribbakat említem.

  • Izomsérülés és szalagsérülés. Ezek többnyire a mérkőzés kezdeti szakaszában a megfelelő bemelegítés hiánya miatt vagy éppen a végefelé, már fáradt izmokkal történnek. Egy hirtelen fordulás, megindulás, kitámasztás során az izomrostok  vagy szalag részlegesen vagy teljesen elszakad. Egy izmot ért rúgás hatására az izomban csomó alakul ki, ennek helyén is gyakori a rásérülés .
  • Achilles-ín és talpi-bőnye gyulladás, sarkantyú, piriformis-szindróma: ezeket többnyire a túlterhelés és edzést követően a regenerációs gyakorlatok és kezelések elhanyagolása okozza.
  • Térdfájdalmak többnyire az ízület túlterhelését jelzik. Gyakran a combizmok relatív (tehát a nagy terheléshez viszonyított) gyengesége okozza.
  • Hátfájdalmak: a sok kitámasztás, rúgó mozdulat rendkívüli megterhelés a farizmok és törzsizmok számára. Ezeknek kell a kitámasztáshoz, illetve a lendítéshez megfelelően megtámasztani a testet. Ha ezek nem megfelelő erejűek, akkor a mozgás energiája a gerincre, a csípő, a térdízületre és a bokára terhelődik. Azaz a gyenge törzsizomzat nemcsak hátfájást, hanem az alsú végtagi ízületek fájdalmát is okozhatja.
  • A sérülést követő erőhanyatlás természetes folyamat. Ha az intenzív edzés egy sérülés miatt megszakad, akkor a szervezet a nem használt izomtömeget és izomerőt rövid idő alatt „leépíti”. Egy kisebb sérülés után hónapokig tart az erő és izomtömeg visszanyerése. Ha pedig ez elmarad, akkor nő a rásérülés veszélye.

Globus Soccer Pro kezelések

A panaszok megelőzhetők!

Szerencsés, ha van a csapat mellett egy olyan szakember, aki éles szemmel észreveszi az egyéni problémákat és idejekorán felfedezi. Ezután egyéni edzésmunkával korrigálják a panaszhoz vezető okot.

Mert ha nincs, akkor gyakori, hogy…. új játékos érkezik a csapatba és azonnal ugyanazt a munkát kell végeznie, amit a többiek már megszoktak. Senki nem kérdezi, hogy mit edzett korábban. Az erőnléti edző a lelátó tetejéig páros lábbal szükdelést ír elő. Az új fiú ilyet nem csinált korábban és a szokatlan terheléstől megfájdul a térde. Persze szót sem szól, nehogy puhánynak tartsák. Néhány nap után már nyugalomban is érzi, de nem akar a csapatból kikerülni és összeszorított foggal csinálja tovább. 10 nap után bedagadt térddel kidől, lépni sem bír többet.

Semmi más nem történt, minthogy felkészítetlen izomzattal végeztettek vele egy ismétlődő és megterhelő mozgást.

Elkerülhető lenne, ha egyéni edzésterv szerint, az alkati és izomzati sajátságokat figyelembe vevő edzésmunkát végeznek a sportolók. Ha például a combizmok nem elég erősek, akkor a megerősítésük az első lépés és csak utána lehet szökdeléssel terhelni.

A Soccer Pro „bevetési területei”

A készüléket a megelőzésben és a már kialakult panasz kezelésében egyaránt bevetheted. Persze az lenne a jó, ha tudod, hogy a térded gyakran kínoz, akkor nem hagyod, hogy gyulladás alakuljon ki az edzéstől, hanem a combizmaid erősítésével stabilizálod az ízületet. Mert erősen tartó izmokkal nem alakul ki térdfájdalom.

Nézzünk néhány fontos kezelési lehetőséget. Megint csak ízelítő a sokféléből.

Bemelegítés

Globus Soccer Pro sport programokKülönösen az amatőrök között gyakori, hogy munkából, családi vacsora mellől esnek be a terembe. Érdemi bemelegítés nélkül már indul is a meccs, ahol persze nem kímélik sem magukat, sem a társakat.

A bemelegítetlen izmok ilyenkor még merevek. „Nem értik, hogyan kerültek hirtelen egy ádáz meccs közepébe”. Az első elfutás vagy lövés során egy reccsenés kíséretében meg is húzódsz.

Az inak vérkeringése még az izmokénál is rosszabb, azaz bemelegítésükre is több idő kellene. Mivel ezt nem teszed, így a szalagokon és különösen azkon a pontokon, ahol a csonthoz tapadnak apró beszakadások keletkeznek. Ez túlterheléses gyulladáshoz vezet, ami fájdalmas és megakadályozza a mozdulat helyes elvégzését, így az edzést is.

Az edzés előtti 10-20 perces izomstimuláció 3-8-szorosára növeli az izom és a hozzá tartozó inak vérátáramlását. Felmelegíti és rugalmasabbá teszi az izmot, szalagot, felkészítetted a nagy erőkifejtésre.

A megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkentheted az olyan sérülések esélyét, mint Achilles-ín, talpi bőnye gyulladás, piriformis-szindróma, sarkantyú, stb.

Izomregeneráció gyorsítás

30 éves kor felett a tested nem úgy regenerálódik, mint korábban. Ha rendszeresen edzel, akkor tudod, hogy egy-egy meccs után másnap alig bírsz kimászni az ágyból. Itt is, meg ott is fáj, feszül, húzódik.

Azt nyilván tudod, hogy a mozgás során az izom maga állítja elő a működéshez szükséges energiát, azonban ennek során metabolitok keletkeznek. Idővel ezek felszaporodása okozza az izom kifáradását, elmerevedését, sőt fájdalmát. Minél tovább maradnak az izomban, annál inkább.

A metabolitok többsége a májban bomlik le, így minél hamarabb jut oda, annál hamarabb oldódik az izommerevség, fáradtság is.

A problémát az okozza, hogy a metabolitok a bőrerek kitágulását okozzák, ami edzés után lelassítja a vérkeringést és nem „hagyja”, hogy távozzanak.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal növeli a kezelt terület vérkeringését. Ezzel jelentősen meggyorsítja a salakanyagok kipumpálását, kimosását az izomból.

Ezért aztán minden más levezető módszernél hatékonyabban csökkenti a metabolitok mennyiségét és ezen keresztül az izomfáradtságot, izommerevséget. Akkor a legjobb, ha az edzés után 90 percen belül kezelsz.

A keringés gyorsulása nemcsak az elszállításban, hanem az izomraktárak feltöltésében is előnyt jelent. Az így kezelt izom a következő edzésre lényegesen frissebb, pihentebb, így hatékonyabb terhelést biztosít.

Az izomregenerációt javító kezeléssel csökkentetted az izommerevséget, feszülést, amivel mérsékelted a húzódás, rándulás, szakadás kockázatát a következő aktivitás során.

Ha még nem használtál stimulátort, akkor elsőként az izomregenerációs kezeléseket próbáld ki! Azonnal érezhető a hatása.

„Elmaradó” izom fejlesztése

Ha edzés végére megfájdul a hátad, térded, csípőd, akkor nagy a gyanúja, hogy a törzs, comb és farizmaid nem elég erősek.

Ezek az izmok stabilizálják ugyanis az általuk közrefogott izmot. Ha ezek abszolút vagy relatív mértékben gyengék, akkor a fájdalom megjelenik.

Az erősítésük súlyzós edzésekkel lehetséges. Ha azonban a fájó hátad, térded még erős terhelésnek teszed ki, akkor súlyosbítod a bajt.

Itt jön képbe az izomstimulátor, ami lehetővé teszi, hogy anélkül erősíts egy izmot-izomcsoportot, hogy az ízületre bármilyen terhelést adnál. A megfelelő frekvencia tartományú impulzussal nagy súly nélkül is kontrakcióba tudod vonni az izmokat.

Stimulátorral tehát az izom erősíthető, mégpedig néhány hét alatt annyira, hogy a hagyományos erősítést is megkezdheted.

Visszaesés elkerülése

Alighanem voltál már olyan helyzetben, hogy a felkészülés során szereztél sérülést, ami hetekre lehetetlenné tette az edzést.

Megtapasztalhattad, hogy a hónapok alatt megszerzett erőnövekmény 2-3 hét alatt szertefoszlott. Aztán ismét hónapok kellenek, de gyakran az egész idény kevés, hogy utolérd magad.

Ilyenkor alkalmazd a Soccer Pro-t!

Bár az ízületed nem terhelheted, azaz mozgást nem végezhetsz, de a stimulációval fenn tudod tartani az izmaid állapotát!  A stimulátor úgy hoz létre izomösszehúzódást, hogy az ízületet nem mozdítja, nem terheli. Az izmaid annak ellenére sem szottyadnak össze, hogy nem mozogsz.

Inkább csak a kiemelten magas szinten sportolók számára érdekes a következő. Aki napi két edzéssel készül, annak egy távoli versenyre utazás is problémát jelenthet. Egy 30+ órás repülőút alatt az izmok bemerevednek és ezen a szinten a kétnapos kihagyás is „meglátszik”. Számukra az izomstimulátor felbecsülhetetlen kincs. Elfér a zsebben, a repülőn is használhatod és a legfontosabb izmaidat teljes mértékben karbantartja. A célállomásra érve nyoma sem lesz az izomfáradtságnak és a teljesítménycsökkenésnek.

Izomsérülések gyógyítása

Globus Soccer Pro fájdalomcsillapító programok

Az izomstimuláció eredetileg orvosi, kórházi kezelés, melyet az izombetegségek helyreállítására kezdtek alkalmazni. Sportsérülés esetén fontos számodra, hogy mielőbb visszatérhess az edzésmunkába.

Az izomstimuláció nem mozgatja az ízületet, így minden ín, szalag, ízületi tok, porc sérülés utáni napon már elkezdheted az izommegtartó kezeléseket!

Izomsérülés után kell néhány nap várakozás, hogy a bevérzés megszűnjön. De 2-3 nappal a sérülést követően már alkalmazhatod.

Fokozza a vér és nyirokkeringést, mely a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat a sérülés helyére viszi. Ez meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.

Labdarúgó és Soccer Pro

Akár profi labdarúgó vagy, akár csak a haverokkal focizol rendszeresen, akkor elsősorban azt nézd meg, hogy a fentiek közül bármelyik kínoz-e téged.

Ha igen, akkor a Soccer Pro izomstimulátor alkalmazását javaslom neked, mert olyanban segít, amit mással nem tudsz elérni.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük