Nőies idomok, feszes bőr, minél kisebb ruhaméret – sokak képzeletében így él az ideális női alkat, amelynek a szebbik nem képviselői általában igyekeznek is megfelelni, újabb és újabb módszerek kipróbálásával egyre közelebb jutni ehhez a célhoz. Sok, frissen a piacra lépő termék ígéri, hogy segít nekik ezen az úton, de a „csodaszerek” nagy része sajnos nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ezekkel ellentétben számos olyan technológia létezik, mely valóban látványos eredményeket tud felmutatni a szépségápolás területén (is).

A modern elektroterápia alkalmazásai: gyógyítás és szépségápolás

A technológia fejlődik, így a különböző mesterséges energiák jótékony hatását egyre eredményesebben tudjuk a saját céljaink szolgálatába állítani. Írásomban átnézem azokat a módszereket, melyeket az orvoslás és a szépségápolás egyaránt alkalmaz.

 • az elektroterápiát a bőr rugalmasságának visszanyerése (a kollagéntermelés serkentése révén), továbbá az alakformálás, zsírbontás és ödémacsökkentés területén alkalmazhatod.
 • a rádiófrekvenciás impulzusokkal elsődlegesen a bőr feszesítését, ránctalanítását segítheted. A kezelés serkenti a bőr kollagén termelését, azaz javítja a rugalmasságot és elsimítja a ráncokat,
 • az ultrahang segítségével fokozhatod a kozmetikumok hatását, mert a bőr mélyebb rétegeibe jutást segíti,
 • a 640 kHz alatti ultrahang frekcvencia garantáltan „oldja a zsírt”, azaz ténylegesen csökkentheted a csípőn, combon, hason levő zsírréteg (a módszer neve: kavitáció),
 • a lágylézer a bőrhibák, hegek, striák kezelésére alkalmazható hatékonyan,
 • a BEMER kezelés a mikrokeringés jelentős javításával járulhat hozzá a bőr állapotának javításához,
 • a nyirokmasszázs gép, vagy más néven hullámmasszázs gép az ödéma és visszeres panaszok csökkentése mellett kiváló a narancsbőr (cellulit) megszüntetésére is.

Az elektromos impulzusok felhasználási lehetőségei a szépségápolásban

Lokalizált fogyás elektrostimulációval, az izmok tónusának növelésével

Bizonyára ismerős az a jelenség, mikor diéta megkezdése esetén azon a területen indul meg a leggyorsabban a fogyás, ahol eleve vékony voltál.

Az elektrostimulációval lokalizálhatod a fogyás. Ha tested egy adott részén elektromos impulzusokkal növeled az izomaktivitást, elsőként itt indul meg a zsír mozgósítása a zsírszövetekből. Segítségével még a makacs hasi elhízásnak is búcsút inthetsz. Előnye, hogy az izmok is erősödnek, formálódnak, így az alakod is formálódik – persze nem egy nap alatt.

Lokalizált fogyás ultrahang kezeléssel, a lerakódott zsír „oldásával”

A kavitációs ultrahang kezelés során az ultrahang felmelegíti a zsírsejteket, „kifolyik” az oldott zsír és a keringésed eltávolítja. A valóság persze ennél bonyolultabb folyamat, tény azonban, hogy a kavitációval 10 kezeléssel tényleg fogyhatsz 1-2 ruhaméretet. Tudni kell, hogy csak a 640 KHz-nél alacsonyabb ultrahangfrekvenciák rendelkeznek kavitációs hatással, ezek képesek mélyre hatolni és elroncsolni a zsírszövetet, kiszabadítva és ezzel eltávolítva a zsírcseppeket. Az orvosi kezelésre szolgáló ultrahang készülékek erre nem alkalmasak!

Az ultrahang azonban nem alkalmazható folyamatosan. Bár 10 nap alatt akár 2-3cm-rel csökkentheted a csípőd-combod körfogatát, azonban abba kell hagyni a kezelést és csak 2-3 hónap múlva alkalmazhatod ismét ugyanott. Ezért nem alkalmas jelentős elhízás megszüntetésére.

Hatóanyag mélybe juttatás (fonoforézis)

A kozmetikai szerek testbe jutását a bőr akadályozza, hiszen ez az elsődleges szerepe: ne engedjen át idegen anyagokat a test belseje felé.

A kozmetikai ultrahang (arcon 3Mhz, a testen 1 és 3 Mhz frekvenciákat alkalmazva) megnyitják a pórusokat, fokozzák a bőr áteresztő képességét és mechanikai úton is a mély rétegekben „pumpálják” a hatóanyagot. A kozmetikai szerek hatása ezzel fokozható.

Narancsbőr elleni kezelés

A narancsbőr megjelenése több kiváltó okra is visszavezethető. Ilyen a helytelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a testsúlyban bekövetkezett hirtelen változás, az elégtelen keringés/nyirokkeringés, a felhalmozott zsírfelesleg, a vízvisszatartás, a genetikai hajlam, a serdülőkori túlsúly, a bőr rugalmatlansága és a stressz is. Az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással karöltve az elektrostimuláció eredményesen veszi fel a harcot a nők „nagy ellensége”, a narancsbőr ellen. Az aerobik edzésekhez hasonlóan javítja a nyirokkeringést és a vér mikrokeringését, amivel hozzáárul a zsírfelesleg eltávolításához.

Az ultrahang kezelések és a gépi nyirokmasszázs kezelések pedig segítenek felbontani az irharétegben keletkezett csomókat.

Ödémacsökkentés

Az ödéma, azaz a szövetek közötti folyadék az izomösszehúzódások pumpáló hatására kezd áramlani a szív felé. Ha ez a „pumpa” nem működik, azaz nem mozgunk eleget vagy éppen sérülés, baleset, műtét miatt ágyhoz vagyunk kötve, akkor a nyirok felgyülemlik és duzzanatot okoz. Az izomstimulátorral létrehozható a pumpáló izommozgás, ami az ödéma felszívódását eredményezi.

Ennél hatékonyabb az ödémacsökkentésben a nyirokmasszázs gép.

Tonizálás és feszesítés

Létezik néhány faktor, melyek fennállása sokszor negatívan hat a bőr és az izomszövetek rugalmasságára és tónusára – ilyen például a hirtelen súlyveszteség és a terhesség is, melyek velejárójaként bizonyos testrészek „petyhüdtté” válhatnak. Az elektrostimulátorok segítenek a szépségápolás során a feszesítésben vagy az izomtónus javításban is.

Ránctalanítás

Az arc, a nyak, a dekoltázs és a felkar bőrének tónusvesztése, a rugalmas rostok csökkenése jól látható ráncok kialakulásához vezet. A rádiófrekvenciás kezelések és egyes elektroterápiás programok hatékony kezeléseket biztosítanak a problémára.

Az elektromos impulzusok fokozzák a bőr kollagéntermelését és ezzel a bőr rugalmasá, feszessé válik. A hatás már az első kezelések után látható, de a maradandó eredményhez 10-15 kezelés szükséges.

Striák, hegek „eltüntetése”

Striák elsősorban a felkarok, mellek, has, fenék, combok területén jelennek, általában hirtelen súlygyarapodás vagy éppen a terhesség következtében. A vöröslő csíkok kozmetikia problémát jelentenek.

Az ultrahang és a lágylézer kezelések hatékonyan tüntetik el a striákat. Ezen felül a hegek, műtéti hegek gyógyulását és „szépítését” is biztosítják. A kezelés hatására a heg elsimul és vöröses árnyalata eltűnik, „belesimul” a bőrbe.

Kóros izzadás megszüntetése

A kóros tenyér-, talp- és hónalj izzadás egy veszélytelen és egyszerűen végezhető kezeléssel, a csapvíz iontoforézissel végezhető 90% feletti siker arányban.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

3 Comments

 1. Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors és megnyugtató választ. Üdvözlettel: Júlia

 2. Az ehhez hasonló tiltások az 1940-1950-es évekből származnak és ma is tartják magukat. Az 50-60-70 évvel ezelőtti terápiás eszközök lényegesen elmaradottabbak voltak, mint a maiak. Gondoljon csak arra, hogy milyen volt a telefon 70 éve és milyen most.
  Az akkori gépek által leadott impulzusok, áramok, energiák még nem voltak ilyen finoman szabályozhatók és az implantátumok, fémcsavarok, csontrögzítő lemezek anyag többnyire valamilyen acél volt és nem a mai ötvözetek.
  A mai készülékek sokkal precízebbek, a leadott energiák sokkal finomabbak, a kezelések sokkal biztonságosabbak, mégis tartják magukat ezek a tiltások.
  Abban teljesen biztos lehet, hogy attól, hogy fog implantátuma van és felette kezel, semmi baja nem származhat – ami történhet, hogy az implantátum vezetheti az áramot. Egy fog implantátum 1-2cm, hosszú, így ha vezet is, tulajdonképpen semmi nem történik.
  Ha 5 cm-re kezel az implantátumtól, akkor meg eleve semmi sem történik. A rádiofrekvenciás impulzusok a kezelés helyén maradnakk és nem fognak átugrani a teste egy másik részére, hogy „keressenek” egy implantátumot.
  A maximális probléma közvetlenül az implantátum felett kezelve az lehet, hogy a kezeléssel járó csipkedés felerősödhet…
  Félelme indokolatlan.

 3. Rádiófrekvenciás szépségápoló készüléket kaptam ajándékba, úgynevezett mini RF gépet.
  Utánaolvastam és pár oldalon azt írják, hogy fogászati implantátum megléte esetén sem testre sem arcra nem hasznnálható a készülék, több helyen pedig azt, hogy a kezelés területén (azt jelenti, hogy az arcon?) nem lehet implantátum. Szeretném megkérdezni, hogy használhatok-e RF készüléket és a test mely részén?
  Köszönettel: Júlia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük