A pihenés és különösen az alvás egyike a legjobb dolgoknak, amit a testedért tehetsz. Ám bármennyire is egyszerűnek tűnik a dolog, sokan mégis küszködnek azzal, hogy éjjelente jól aludjanak. Lássunk néhány egyszerű tippet a jobb alvásért.

Különösen az alvás mélysége fontos, hiszen ekkor tudod magad kipihenni, gyógyulsz és megújulsz. A modern világban azonban számos dolog befolyásolhatja negatívan az éjszakai alvást: a mesterséges fény, az elektronika, a stresszes munkahely és a koffein csak néhány ezek közül. Épp itt az ideje tehát, hogy tegyél valamit a jobb és minőségibb alvásidőért.

Néhány egyszerű dolog a pihentetőbb alvásért

1. Nem mindegy, mikor edzel

A sportolásnak számtalan egészségügyi előnye van. Az egyik, hogy egészséges fáradtságot biztosít az elalváshoz. Bár az edzés rendkívül hasznos az alvás szempontjából, de inkább napközben keríts rá sort, semmint az esti időszakban. Az erőteljes testmozgás serkenti az adrenalintermelést és emiatt még egy jó darabig ébernek fogod magad érezni, erre pedig egyáltalán nincs szükséged. Ezért lehetőleg este már ne eddz.

2. Délután már kerüld a koffeint

A koffein egy olyan stimuláns, amely hatással van az alvásra. A felezési ideje körülbelül 5 óra. Azaz, ha délután háromkor iszol egy kávét, az este tízkor még bőven hat a szervezetedre. Még akkor is jelen van, amikor megpróbálnál elaludni. Ha ritkán kávézol és nem vagy hozzászokva a koffeinhez, akkor a délutáni kávé élénkítő hatása nálad még erősebb.

3. Vacsorázz időben

Az esti étkezést tedd minél korábbra, hogy a gyomrodnak legyen elég ideje kiürülni. Ez akár két óra hosszáig is eltarthat. Ha üres gyomorral térsz nyugovóra, elkerülheted a refluxos tüneteket, amik fekvés közben kínozhatnak.

4. Telepíts kékfény szűrőt a számítógépedre és a telefonodra

Ha esténként a telefonod vagy a laptopod használod, akkor érdemes kékfény szűrőt használnod. A látható fényből a kékfény hullámhossza az, ami a leginkább hatással van az alvásidőre. A kékfényszűrő programok letölthetők a mobilra és a számítógépedre és automatikusan kiiktatják a kék fényt az esti órákban.

5. Teljes sötétség a hálószobában

Próbáld ki a teljes sötétben való alvást. Ha álmatlansággal küszködsz, mindenképpen ajánlott.

Sötétben termelődik leginkább az alvást segítő melatonin.

Ha alvás közben bármilyen mesterséges fény ér, az megszakíthatja a cirkadián ritmust, elnyomja a melatonin termelést és negatívan befolyásolja az alvásod minőségét. Tehát akkor jársz a legjobban, ha a mesterséges fényeket kiiktatod a hálószobájból.

Kapcsold ki vagy vidd ki a szobából az összes elektronikus eszközt, ereszd le a redőnyt és húzd be a sötétítő függönyöket, hogy ne szűrődjön be az utcai lámpák fénye.

6. Menj korábban aludni

Tanulmányok kimutatták, hogy az éjfél előtti alvás órái rendkívül hasznosak. Igyekezz elaludni tíz óra előtt, mivel ezek a korai órák sokkal fontosabbak, mint az alvás összideje. Ha kábának szoktad érezni magad ébredéskor, ne többet akarj aludni, hanem feküdj le korábban és ébredj is korábban.

7., Aludj pulzáló mágneses mezőben

Számos tudományos cikk támasztja alá, hogy a mágnesterápia jelentősen segíti a jobb alvást. Ebben a vizsgálatban például a pulzáló mágnesterápiás kezelésben részesülő betegek 70 százaléka tapasztalta alvásproblémái jelentős vagy akár teljes enyhülését. További 24 százalék egyértelmű javulásról számolt be. Csupán 6% szerint volt enyhe a javulás mértéke. Ha a szmokat összeadod, akkor kiderül, hogy a vizsgálat minden egyes résztvevője a mágneses mező kezelés előnyös hatásáról számolt be. Jelentős vagy teljes javulást 70 százalékuknál eredményezett, míg a többieknél „csak” javult a helyzet. Ebben a cikkben olvashasz többet az alvás és mágnesterápia kapcsolatáról. 

Az alvás nagy szerepet játszik az energiaszintben és befolyásolja az is, hogyan érzed magad a nap folyamán.

Éppen ezért fontold meg a javaslatokat. Néhányuk talán nem fog működni számodra és a napi ritmus megváltoztatása is eltarthat egy ideig. De ha megfogadod, akkor remélhetőleg hozzásegít a jó alváshoz.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük