A koronavírus miatt az „élet folyama kilépett szokásos medréből”. Nemcsak az összejövetelek, bulik, mozizás, kocsmázás, stb (kinek-kinek kedve szerint) maradtak el, de sokak számára az egészségügyi ellátás is. A kapacitásokat a covidos betegek ellátására rezerválták, például még az Országos Reumatológiai Intézetben (!!!) is kiürítették a rehabilitációs részlegeket a vírusos betegek fogadására. Így aztán a krónikus mozgásszervi panaszokkal, bénulással, de még egy friss töréssel, ízületi panasszal sem kap érdemi kezelést a beteg. A nem életmentő beavatkozásokra, kezelésekre, még a rehabilitáció miatt fontosakra sem kerül sor. Az orvos felír néhány tablettát és ennyi. Mit tehet az, akinek fájdalmai, panaszai vannak, de abbamaradt vagy el sem kezdődött a fizikoterápiás kezelése? Ebben a cikkemben erről írtam. Valójában egész blogom, minden korábbi cikkem pont erről szól – hogyan tudod a korszerű eszközök segítségével az otthonodban segíteni a gyógyulásod.   

Leálltak a kezeléseim, mi lesz velem?

Elvileg csak olyan kezeléseket állítottak le, aminek elmaradása nem veszélyezteti az életed. Például a daganatos betegségek kezelései folytatódnak és minden olyan életmentő kezelés is, aminek elmaradása rosszabb állapotba sodorhatna, mint amiben most vagy.

A reumatológiai, ortopédiai, mozgásszervi, stb. betegségek többnyire nem veszélyeztetik az életed. A kezelések elmaradása miatt az életedért nem kell, hogy aggódj. Más kérdés, hogy a panaszaid és a fájdalom kínozhat.

De ezzel sem kell feltétlenül együtt élned, mert otthon, az orvos jelenléte nélkül is megszüntethető a legtöbb ilyen állapot!

A krónikus panaszok többsége otthon is csökkenthető!

Hazánkban a krónikus betegség ellátása teljesen kórház vagy rendelőintézet központú. Ízületi panasszal, gyulladással, sérüléssel, műtét utáni lábadozással egyaránt az „államiban” kezelnek.

Ahhoz, hogy mondjuk egy 10 perces ultrahang, lágylézer vagy elektroterápiás kezelést megkaphass, naponta oda-vissza utaznod kell, kivárni a sorod (közben akár fertőző beteggel érintkezel). Ezt a több órás procedúrát akkor tudod intézni, ha szabadságot veszel ki vagy táppénzre írnak ki. Ha idősebb vagy és nehezen mozogsz, akkor a mentőszolgálat vagy valamelyik hozzátartozód hoz-visz, akinek komoly időkiesés és kockáztatja, hogy elveszíti a munkáját.

A mozgásszervi betegségek többségében nem indokolt és felesleges is az intézeti kezelés!

Nyugat-Európában már réges-régen sokkal hatékonyabb módszert alkalmaznak a gyógyulás segítésére, gyorsítására!

Olyan fizikoterápiás készülékek állnak a rendelkezésedre, amelyekkel otthon, az orvos jelenléte nélkül, magad is hatékonyan kezelheted a krónikus, régóta kínzó betegségeidet!

Kérd a kezelőorvosod tanácsát, útmutatását, hogy milyen otthoni kezeléseket alkalmazhatsz! Szerezd be a szükséges eszközt és nem kell hónapokat várni, amíg ismét fogadnak a kórházak, szakrendelők.

Olvasd el korábbi cikkem „Mire való az otthoni orvostechnika?” és ezt a másikat arról, hogy mire alkalmazhatók az egyes otthoni fizikoterápiás módszerek!

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

  1. Lassan egy éve szenvedek,unokám bicigliével neki ütközött a vádlimnak,elviselhető fájdalom volt,de rá egy órára bedagadt a térdem,két hónapig sántikáltam,hirtelen elmult a térdfájdalom,de jött helyette sarok és achilles in fájdalom(égő csipő ,fájó érzés) ,kiderült,hogy sarok sarkantyum vam ,kaptam rá sugár therápias (5alkalom)kezelést,de sajnos még mindig nagyon faj…..mit tudnék tenni?

  2. Páromnak szájsebészeti műtétje lett volna a napokban. Hosszú heteket várt fájdalmak közepette, mert első körben a röntgen nem mutatott ki semmit, majd mire a CT végre felfedte a bajt, már fogytán volt az ereje, türelme.

    Ekkor jött a hidegzuhany, 1 hónappal későbbre kapott csak műtéti időpontot a szájsebészeten. Szó szerint elsírta magát, hogy addig nem bírja. Nem csak a napokat, de a hátralévő órákat, perceket számoltuk, annyira szenved, erre most a kialakult állapot miatt nem műtik meg.

    Mit lehet ilyenkor tenni, ha valakinek önköltséges úton nem áll módjában megoldani ezt a helyzetet, de komoly fájdalmai vannak? ☹️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük