A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz? - Dr. Zátrok Zsolt blog

A vírus miatt lemondták a kezeléseid? Mit tehetsz?

A koronavírus miatt az életünk hatalmasat változott az elmúlt napokban, felforgatta az egészségügyi ellátást is. Az erőforrásokat a vírusfertőzöttek kezelésére koncentrálják, természetesen fenntartják a más okból életveszélyes állapotba kerülők ellátását is. Az “egyéb” betegek ellátását, a nem életmentő beavatkozásokat, kezeléseket azonban leállították. Mit tehet az, akinek fájdalmai, panaszai vannak, de abbamaradt vagy el sem kezdődött a fizikoterápiás kezelése? Erről írtam most, bár valójában egész blogom, minden korábbi cikkem pont erről, az otthoni gyógykezelés lehetőségeiről szól.  

Leálltak a kezeléseim, mi lesz velem?

Nem kell félned! Csak olyan kezeléseket állítanak le, aminek elmaradása nem veszélyezteti az életed. Például a daganatos betegségek kezelései folytatódnak és minden olyan kezelés is, aminek 1-2 hónapos elmaradása rosszabb állapotba sodorhatna, mint amiben most vagy.

A reumatológiai, ortopédiai, mozgásszervi, stb. betegségek bár akár erős fájdalmat, kellemetlenséget okoznak neked, de az életed nem veszélyeztetik. A kezelések elmaradása miatt az életedért nem kell, hogy aggódj.

Más kérdés, hogy a panaszaid és a fájdalom kínozhat.

De ezzel sem kell feltétlenül együtt élned, mert otthon, az orvos jelenléte nélkül is megszüntethető a legtöbb ilyen állapot!

A krónikus panaszok többsége otthon is csökkenthető!

Hazánkban a krónikus betegség ellátása teljesen kórház vagy rendelőintézet központú. Ízületi panasszal, gyulladással, sérüléssel, műtét utáni lábadozással egyaránt az “államiban” kezelnek.

Ahhoz, hogy mondjuk egy 30 perces elektroterápiás kezelést megkaphass, naponta oda-vissza utaznod kell, kivárni a sorod (közben akár fertőző beteggel érintkezel). Ezt a több órás procedúrát akkor tudod intézni, ha szabadságot veszel ki vagy táppénzre írnak ki. Ha idősebb vagy és nehezen mozogsz, akkor a mentőszolgálat vagy valamelyik hozzátartozód hoz-visz, akinek komoly időkiesés és kockáztatja, hogy elveszíti a munkáját.

A mozgásszervi betegségek többségében nem indokolt és felesleges is az intézeti kezelés! Nyugat-Európában már réges-régen sokkal hatékonyabb módszert alkalmaznak a gyógyulás segítésére, gyorsítására!

Olyan fizikoterápiás készülékek állnak a rendelkezésedre, amelyekkel otthon, az orvos jelenléte nélkül, magad is hatékonyan kezelheted a krónikus, régóta kínzó betegségeidet!

Kérd a kezelőorvosod tanácsát, útmutatását, hogy milyen otthoni kezeléseket alkalmazhatsz! Szerezd be a szükséges eszközt és nem kell hónapokat várni, amíg ismét fogadnak a kórházak, szakrendelők.

Olvasd el korábbi cikkem az otthoni fizikoterápiás módszerekről és arról, melyiket mire lehet alkalmazni!

blank
blank
blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar

  Hát igen… sajnos úgy tűnik, hogy tervezett fogászati beavatkozásokra egy darabig nem lesz lehetőség. A facebook oldalamon keresztül tud közvetlen üzenetet küldeni, amit csak én látok. Pontosan kellene tudni a diagnózist, hogy kiderüljön, van-e olyan kezelési mód, amivel otthon szabad, lehet kezelni.

 • comment-avatar
  Tímea 10 hónap

  Páromnak szájsebészeti műtétje lett volna a napokban. Hosszú heteket várt fájdalmak közepette, mert első körben a röntgen nem mutatott ki semmit, majd mire a CT végre felfedte a bajt, már fogytán volt az ereje, türelme.

  Ekkor jött a hidegzuhany, 1 hónappal későbbre kapott csak műtéti időpontot a szájsebészeten. Szó szerint elsírta magát, hogy addig nem bírja. Nem csak a napokat, de a hátralévő órákat, perceket számoltuk, annyira szenved, erre most a kialakult állapot miatt nem műtik meg.

  Mit lehet ilyenkor tenni, ha valakinek önköltséges úton nem áll módjában megoldani ezt a helyzetet, de komoly fájdalmai vannak? ☹️