Az alvás az ember természetes pihenőállapota, tested alapvető létszükséglete. A jó minőségű és mennyiségű alvás létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Az alvás (tartós) zavara súlyos megbetegedésekhez vezethet. Az alvászavar az alvás mennyiségi és/vagy minőségi elégtelensége. 

Lehet, hogy nem gondoltad még végig, mennyire fontos az alvás. Pedig sokszor láthatod háborús filmekben, hogy a foglyot úgy kínozzák, hogy nem engedik elaludni. A szervezete pedig néhány nap alatt összeomlik, gondolkodása összezavarodik.

Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészség, a szellemi és fizikai képességek megőrzéséhez.

  • Az alvás alatt történik a napi aktív időszakban szerzett „sérülések”, károsodások kijavítása. Nappal a tested arra koncentrál, hogy a tevékenységeid el tudd végezni. Mozogni és gondolkodni tudj. Az alvás alatt nem kell ezzel törődnie, hiszen szinte öntudatlanul, „kikapcsolt” állapotban vagy.
    Ezért ilyenkor a tested arra fordítja minden energiáját, hogy pótolja az elpusztul sejtjeidet, regenerálja a szöveteid.
  • Újratölti a kiürült energiaraktárakat és ezzel emeli a tested energiaszintjét. A következő napon újult erővel tudsz tevékenykedni.
  • Segíti az immunrendszer működését, olyan anyagokat termel, amelyek segítenek a betegségekkel szembeni védekezésben.
  • Ha rendszeresen edzel, akkor alvás alatt „épül be” az izommunka. Amikor max. intenzitással edzel, a testednek nincs ideje az izmok építésére! Épp ellenkezőleg. Ekkor egy csomó izomrostod elszakad, izomsejtek pusztulnak el, minden energiaraktárad kiürül. Ennek helyreállítása (sőt erősebb izomrostokkal megújítása) alvás alatt történik. Ha nem pihensz eleget, nem is fejlődsz a kívánt ütemben.
  • Összességében az alváshiány növeli a betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát.

Azaz a nappali tevékenységek „rombolják” a tested. Az alvás alatt pedig a „helyreállító, gyógyító” folyamatok „eltüntetik ennek nyomait.

Ezért az jó minőségű és mennyiségű alvás falapvetően fontos az egészség szempontjából. Általában igaz, hogy ha frissen és kipihenten ébredsz, akkor elegendő számodra az alvásidő és megfelelő az alvásod minősége is.

Hogyan tesz egészségessé a természetes alvás?

Az alvás az egyik legalapvetőbb tevékenység, mellyel életed legnagyobb részét töltöd. Jelentős szerepet játszik egészséged fenntartásában. A napi 6-8 óra alvás fontosabb, mint bármely más tevékenységed.

Lassítja az öregedési folyamatokat

Az alvás kiemelkedő szerepet játszik a stresszoldásban. Ismerheted azt az érzést, amikor feszülten fekszel le, azonban alvás után kipihenten és nyugodtan ébredsz. A stressz negatív hatásai egyre jobban ismertek. Ma már nem csak szellemi problémákat tulajdonítanak neki, hanem a legújabb kutatások szerint akár fizikálisan is képes károsítani a sejteket. A megfelelő pihenés képes meggátolni ezt a károsodást, így javítva az egészséged és lassítva az öregedést.

Gyorsítja az anyagcseréd

A lelassult agyműködés és anyagcsere felpörgetésére nincs jobb megoldás, mint lepihenni egy kicsit. Egy fél-egy órás alvás felgyorsítja az anyagcseréd, pillanatnyi „fellélegzést” biztosít az agyad számára. A rendszeres, kielégítő mennyiségű alvás fontos hatással van a zsírégetésre is. A Chicago-i Egyetem kutatása szerint az edzést napi 8 óra alvással kombinálva akár 50-60%-al több zsírt lehet elégetni, mint nem elegendő alvás mellett.

Hogyan tesz boldogabbá a természetes alvás?

Javítja a produktivitást

Az alvás alatt fontos hormonokat termel szervezet, amelyek az agyra is hatnak. A melatonin és leptin hatással van a regenerációra, javítja a szervezeted általános állapotát. Az alvás segít kitisztítani a memóriád, hogy az ébredés után frissen, „tiszta lappal” foghass hozzá a teendőknek. Az alvással végzett kutatások kapcsolatot mutattak ki az alvás és a produktivitás között. A napi 6-8 óra alvás növelheti a kreativitást is. Egyszóval: kipihenten minden jobban megy!

Stabilizálja érzelmeket, javítja fizikai állapotot

A napi 8 óra alvás lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű REM alvás elérését. Ez az fajta alvás ciklus az, amely során álmodsz. Az agy ilyenkor dolgozik az emlékek elraktározásán, a tanult adatok kiértékelésén, tested pedig sérülések gyógyításán. REM alvás nélkül nem vagy képes életben maradni, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiséget kapj belőle. A stabil mennyiségű REM alvást az érzelmi stabilitással és fizikális egészséggel asszociálják a kutatók.

Mennyi az alvásigény?

A napi alvásigényed 7-9 óra. Ez egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Fiatal korban több, idősebben kevesebb alvásra van szükség.

Az alvásra rendszeresen, ismétlődően van szükséged. Alvás alatt felszínessé válik a kapcsolatod a külvilággal, az izmaid elernyednek. Feltöltődnek szervezeted raktárai, a tudatalatti pedig rendszerezi az előző nap eseményeit, emlékeit.

Az alvás két fő szakaszra tagolható. Az egyikben a szemed gyors mozgásokat végez, ezt REM-fázisnak nevezik. Ebben a szakaszban álmodsz, amire azonban felébredés után többnyire nem emlékszel. A másik szakaszban nincsenek szemmozgások (non-REM) és  további részekre osztható az alvás mélysége és a reflextevékenységek alapján.

Mi az alvászavar okozója?

Az alvászavar kialakulásának hátterében sokszor összetett problémák húzódnak meg. Egészségügyi vagy lelki okokra, akár e kettő keverékére is visszavezethető. Az egészségügyi ok gyakran a krónikus fájdalom, mely származhat ízületi betegségből, de akár az ülő-, állómunka által okozott hátfájástól is. Egyes légúti problémák (asztma, allergia) szintén alvászavarhoz vezethet. Ezeknek a problémáknak a megoldásával az álmatlanság elűzhető.

Az alvászavar által okozott kialvatlanság, az álmatlanság rontja a teljesítőképességet,

növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszered védekező képességét. Csökkenti a reagáló-, tanulási-, tűrő- és a figyelem összpontosítási képességet, a munkateljesítményed is csökken. Fokozódik az ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, az immunrendszer védekező kapacitása csökken. Tartósan kimerült állapotban a betegségek kockázata fokozódik.

Az alvászavar tünet és betegség is lehet, mely mögött számos ok húzódhat meg. A pontos okot nem mindig sikerül kideríteni.

Az alvászavar lehet mennyiségi, azaz túl kevés (hyposomnia vagy insomnia), vagy éppen túl sok (hypersomnia). Az álmatlanság, az elégtelen alvás esetén az elalvás nehezített, gyakori ébredés szakítja meg vagy az elalvás és folyamatos alvás után túl korai az ébredés.
Ellentéte a túlalvás, azaz a fokozott alvásigény. Tünete a nappali aluszékonyság. Okozhatják gyógyszerek, főként altatók és nyugtatók túlfogyasztása. A megnövekedett alvásigény utalhat testi betegségekre is, például pajzsmirigy csökkent működésére. Az aluszékonyság az agyat érintő gyulladás vagy a koponyán belüli nyomás fokozódásának tünete is lehet.

Az alvászavar minőségi zavarait parasomniának nevezik. Ezeknél az elalvás vagy a felébredés folyamata sérül, ilyen például az alvajárás.

Milyen lehetőségek vannak az alvászavar kezelésére?

A legnagyobb jelentősége az insomniának van. Szokványosan gyógyszerekkel kezelik. Sajnos az altatószerek többsége hozzászokáshoz vezet, továbbá más kellemetlen mellékhatások is kialakulnak tartós szedésük esetén.

Ezért mielőtt altatókhoz nyúlnál, érdemes kiderítened az alvászavar okát.

A kiváltó okok, például a légúti problémák gyakran egyszerű módon, a légutak tisztításával, légzésterápiával vagy sóterápiával megelőzhetők.

A krónikus fájdalom kezelésére alkalmazz TENS vagy a még hatékonyabb MENS kezelések egyikét.

Neuromoduláció

A Nurosym egy klinikailag validált és tanúsított, szabadalmaztatott orvosi eszköz, amelyet neuromodulációra terveztek.

A Nurosym a tVNS (bőrön át történő elektromos vagus ideg stimuláció) technológiát használja az idegrendszer modulálására és az ideghálózat működésének helyreállítására. A vagus ideget megcélozva speciálisan tervezett jeleket küld az agyba, hogy megváltoztassa a fizikai és mentális állapotokat és helyreállítsa az egészséget.

Ez az innovatív technológia hosszú-covid, pitvarfibrilláció, szorongás, depresszió, alvászavar, stressz és krónikus fáradtság esetén biztosít előnyös hatásokat. Emellett további kutatások folynak a Nurosym többféle alkalmazásának értékelésére.

A Nurosym egy klinikailag validált és tanúsított orvosi eszköz, amely otthonában kényelmesen használható. Nem invazív és gyógyszermentes alternatívát kínál a betegek életminőségének javítására. Ide kattintva vásárolhatsz Nurosym készüléket.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük