Az égő láb szindróma általában éjszaka erősödő tüneteket jelent. Az érintettek általában égő, tűszúráshoz hasonló fájdalomként írják le, mely leggyakrabban talptájékon, a bokatájon és néha a lábszáron jelentkezik. Bár a lábakon semmi látható jel nincs, a kínzó fájdalmak mégis úgy gyötörnek, hogy nem tudsz aludni.  Az átvirrasztott éjjelek, a szenvedéssel teli nappalok jelentősen rontják életminőségedet. Az állapotot említik még „bizsergő láb” vagy paresztézia néven is. Ez egy állapot, amelyet nehéz megszüntetni.

Mindenki más jellegű fájdalomról számol be, ráadásul a klinikai vizsgálatok során alig vagy egyáltalán nem mutatható ki semmiféle szervi rendellenesség. A fájdalom érzékelése egyéni és mérésére nincs módszer, így mindenki másképp éli meg.

Az égő láb lehetséges okai

Az égő láb hátterében többnyire nem sikerül kiváltó okot kimutatni. A legtöbbször valamilyen idegkárosodás (perifériás neuropátia) következményeként írják le. Idegkárosodást sok minden okozhat, például cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, bizonyos gyógyszerek, mérgek, súlyos B-vitamin hiány vagy HIV-fertőzés. De akár fáradtság vagy a bőr gombás fertőzése is okozhatja.

Alkoholizmus

Az alkohol egy erős „idegméreg”.  Túlzott mértékben és tartósan fogyasztva (más sejtek mellett), az idegsejteket közvetlenül károsítja. Az alkoholista általában nem törődik a megfelelő táplálkozással, így gyakori a hiánybetegség, például vitaminhiány, ami súlyosbíthatja a károsító hatásokat.

Charcot-Marie-Tooth betegség

Idegkárosodást okozó örökletes rendellenességek egy csoportja. Ez a károsodás főként a karokban és a lábakban (perifériás idegekben) jelentkezik. Örökletes motoros és szenzoros neuropátiának is nevezik.

Kisebb és gyengébb izmokat eredményez, valamint érzékelési és izomösszehúzódási zavarok, továbbá járási nehézségek szerepelnek a tünetei között. Gyakoriak az olyan lábdeformitások is, mint a kalapácsujjak és a magasabb lábboltozat. A szimptómák általában a lábfejben és a lábszárakban kezdődnek, de idővel a kézfejeket és a karokat is érinthetik.

Tünetei általában serdülőkorban vagy a korai felnőttkorban jelentkeznek, de a középkorú felnőtteknél is kialakulhatnak.

Diabéteszes neuropátia

Az idegkárosodás a tartósan fennálló cukorbetegség következtében alakul ki. A magas vércukorszint (glükóz) az egész testben károsíthatja az idegeket, de leggyakrabban a lábakban és a lábfejekben lévőket rombolja.

Az érintett idegektől függően tünetei a lábak és lábfejek fájdalmától és zsibbadásától kezdve az emésztőrendszerrel, a húgyutakkal, az erekkel és a szívvel kapcsolatos problémákig terjedhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, másoknál azonban igen fájdalmas és rokkantságot okozó tüneteket okozhat.

A diabéteszes neuropátia a diabétesz súlyos szövődménye, amely a cukorbetegek akár 50%-át is érintheti. A probléma megelőzhető vagy legalábbis a folyamat lassítható. Ehhez a vércukorszintet a normális tartományban kell tartani, amihez elengedhetetlen a következetes és egészséges életmód.

Gyógyszer által okozott neuropátia

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet idegkárosodás.

 • Szív- vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, pl. Amiodaron, Hydralazine
 • Daganatellenes (kemoterápiás) szerek, pl. Ciszplatin, Suramin, Vincristine
 • Fertőzések leküzdésére használt gyógyszerek, pl. Klorokin, Izoniazid (INH), Metronidazol (Flagyl), Nitrofurantoin, fluorokinolon vagy kinolon csoportba tartozó antibiotikumok (pl. Savulin)
 • Autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszere, pl. Etanercept (Enbrel), Leflunomid (Arava)
 • Epilepsziás rohamok kezelésére használt gyógyszerek, pl. Karbamazepin, Fenobarbitál
 • Alkoholellenes gyógyszerek, pl. Disulfiram
 • HIV/AIDS elleni gyógyszerek, pl. Didanozin (Videx), Emtricitabin (Emtriva), Sztavudin (Zerit), Tenofovir és emtricitabin (Truvada)
 • Egyéb gyógyszerek és anyagok, pl. Kolchicin (köszvény kezelésére használják), Arzén, Arany

HIV/AIDS

A szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) egy krónikus, potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet a humán immundeficiencia-vírus (HIV) okoz. Az immunrendszer károsításával a HIV megzavarja a szervezetnek a fertőzések és betegségek elleni küzdőképességét. A HIV szexuális úton terjedő fertőzés (STI). Fertőzött vérrel való érintkezés útján vagy terhesség, szülés vagy szoptatás során anyáról gyermekre történő átadással is terjedhet. Gyógyszeres kezelés nélkül évekbe telhet, mire a HIV olyan mértékben legyengíti az immunrendszert, hogy végül kialakuljon az AIDS.

Nincs rá gyógymód, de a gyógyszerek drámaian lelassíthatják a betegség előrehaladását. Ezek a gyógyszerek számos fejlett országban csökkentették az AIDS okozta halálozást.

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés)

A pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget bizonyos létfontosságú hormonokból.

A korai szakaszában nem feltétlenül okoz észrevehető tüneteket. Idővel a kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés számos egészségügyi problémát idéz elő, például elhízást, ízületi fájdalmat, meddőséget és szívbetegséget.

Diagnosztizálására pontos pajzsmirigyfunkciós tesztek állnak rendelkezésre. A szintetikus pajzsmirigyhormonnal történő kezelés általában egyszerű, biztonságos és hatékony, amint orvosoddal megtaláljátok a megfelelő adagolást.

Kemoterápia

Olyan gyógyszeres kezelés, amely erős vegyi anyagokat használ a szervezetben lévő gyorsan növekvő sejtek elpusztítására. A rosszindulatú daganatok kezelésére használják, mivel a rákos sejtek sokkal gyorsabban növekednek és szaporodnak, mint a szervezet legtöbb sejtje.

Jelenleg számos különböző kemoterápiás gyógyszer áll rendelkezésre, melyek önmagukban vagy egymással kombinálva is alkalmazhatóak a legkülönbözőbb rákos megbetegedések kezelésére.

Bár a kemoterápia hatékony számos ráktípus ellen, a terápia mellékhatásokkal is járhat. Egyes mellékhatások enyhék és kezelhetők, míg mások súlyos szövődményeket okozhatnak.

Komplex regionális fájdalom szindróma

Az idegrendszer működési zavaraiból eredő krónikus fájdalom. Általában a kar vagy a láb egyik részét érinti. Általában sérülés, műtét, stroke vagy szívroham után alakul ki. A fájdalom nem áll arányban az eredeti sérülés súlyosságával.

Nem gyakori, és az oka sem tisztázott egyértelműen. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha korán elkezdik. Ilyen esetekben javulás, sőt akár remisszió is lehetséges.

Krónikus vesebetegség

A veseműködés fokozatos csökkenésével jár, súlyos formája a veseelégtelenség.

A vesék kiszűrik a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, amelyek aztán a vizelettel távoznak. Segítenek hormonokat előállítani, hogy aztán vörösvértestek termelődhessenek, és aktív formájába alakítják át a D-vitamint, hogy az aztán valóban felhasználható legyen a szervezet számára. Az előrehaladott krónikus vesebetegség veszélyes mennyiségű folyadék, elektrolit és salakanyag felhalmozódását okozhatja.

Korai szakaszában kevés jele vagy tünete lehet. Előfordulhat, hogy csak előrehaladott állapotában veszed észre, hogy vesebetegséged van.

Kezelése a vesekárosodás előrehaladásának lassítására összpontosít, általában az okok megfékezésével. Fontos azonban tudni, hogy még ez sem biztos, hogy megakadályozza a vesekárosodás előrehaladását. A krónikus vesebetegség végstádiumú veseelégtelenségig fajulhat, amely mesterséges szűrés (dialízis) vagy veseátültetés nélkül végzetes.

Az idült vesebetegség nagyon gyakori. Magyarországon körülbelül egymillió embernek van ilyen problémája, 600 ezer felnőttnek pedig 60 százalék alatti a veseműködése. A csökkent veseműködés nagyságrendje nagyjából összemérhető a cukorbetegekével: ez a probléma tehát ugyanúgy népbetegségnek számít. A csökkent veseműködést okozó vesebetegség előfordulása világszerte nő, főleg, mert alapvető okai – az elhízás és a cukorbetegség – szintén egyre gyakoribbak, különösen az idősebbek körében.

Lábgomba (tinea pedisz)

Ez egy gombás bőrfertőzés, amely általában a lábujjak között kezdődik, repedezett, száraz, hámló bőrt okozva. Átterjedhet a lábfej alsó részére és oldalára is. Általában azoknál fordul elő, akiknek a lába nagyon izzad és közben kénytelen hosszasan zárt cipőt viselni.

Jelei és tünetei közé tartoznak a viszkető, pikkelyes kiütések, amelyek csíphetnek vagy égethetnek is. Az állapot fertőző, és fertőzött padló, törölköző vagy ruházat útján terjedhet (például sportközpont öltözői zuhany olyan hely, ahol terjeszthető, átadható, elkapható).

A lábgombásodás szoros kapcsolatban áll más gombás fertőzésekkel, például a lágyékhajlat és a nemi szervek környékének infekciójával, valamint a nyak, végtagok, a törzs felületes gombás fertőzéseivel, melyek az úgynevezett piheszőrös testfelületeken jelentkeznek. Kezelhető gombaellenes gyógyszerekkel, de a fertőzés gyakran visszatér.

Tarsalis alagút szindróma

A talpi alagút, vagy tarsalis alagút szindróma a lábszár, a boka és a talp területén található sípcsont (tibialis) ideg nyomódása miatti zsibbadást és fájdalmat okoz a lábfej talp felőli alsó részén. A probléma oka egy „alagút” vagy csatorna, amelyen a sípcsont ideg áthalad a bokatájon. Itt az ideg más képletek (inak, csontok) által nyomás alá kerülhet.

Vitaminhiány

A B-12-vitamin és a folsav hiánya az egészséges vörösvértestek csökkenését (anémiát) okoz. Előfordulhat akkor, ha nem eszel elég B-12-vitamin- és folsavtartalmú élelmiszert vagy e vitaminok felszívása vagy feldolgozása akadályozott valami miatt.  Ilyenkor túl nagy vörösvértestek képződnek, amelyek nem működnek megfelelően. Ez csökkenti az oxigénszállítási képességüket.

A tünetek közé tartozhat a fáradtság, a légszomj, a szédülés és érzészavar. A vitaminpótlás korrigálhatja a hiányt.

A felsorolt betegségekhez, állapotokhoz gyakran társul az égő láb jelenség. 

Mikor fordulj orvoshoz?

Mivel a fájdalom érzékelés szubjektív és egyéni, így a rendelőben alig vagy egyáltalán nem mutathatók ki műszeres vagy laboratóriumi diagnosztikai eljárásokkal. Egyes módszerek (pl. EMG) a vastag idegrostok működését képesek vizsgálni. Izmaid és a reflexeid is normálisan működhetnek, mivel ezek a vastag rostok funkcióján múlnak.

Azonban kérj sürgősségi orvosi ellátást, ha:

 • az égő érzés a lábadban hirtelen jelentkezett, különösen, ha valamilyen toxinnal (méreggel) érintkeztél vagy új gyógyszer első bevétele után jelentkezett.
 • a lábadon lévő nyílt seb fertőzöttnek tűnik, különösen, ha cukorbetegségben szenvedsz.

Az ok kiderítése fontos lenne, mert ennek ismeretében lehet hatékony kezelést adni. Jelentkezz be kivizsgálásra, ha

 • a lábaid több hét óta  „égnek”,
 • észreveszed, hogy a tünet egyre intenzívebbé és fájdalmasabbá válik,
 • úgy érzed, hogy az égő érzés elkezdett átterjedni a lábadra,
 • kezdenek érzéketlenné válni a lábujjaid vagy a lábfejeid.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. Néhány napja égő érzés jelentkezik a bal talpam harántboltozatánál.
  Boltozatsüllyedésem van, (gyógypedikűrös mondta, talpbetétes a cipőm) de bőrkeményedésen kívül, mely megfelelően kezelt, nincs egyéb tünetem.
  Éjszaka nem okoz panaszt, napközben többször érzem, hogy hirtelen felmelegszik a talpam ezen része
  3,5 éve operáltak gerincsérvvel – illetve nyaki eredetű is van, mert a jobb kezem kisujja, gyűrűsujja zsibbad. Fizikoterápiás kezelésre szoktam járni.
  Milgamma Neurot szedek
  De ez az égő érzés nagyon új. Merre induljak tovább?
  Van ok aggodalomra?

 2. Gyógyszerekkel kapcsolatban kérje kezelőorvosa tanácsát. Én nem foglalkozom távgyógyszerezéssel.

 3. Sajnos nekem strok után jött elő a láb égés ami 2019-ben volt,valamint nagyobb terület el van zsibbadva.
  Fájni nem fájt, nem dagad csak ég. Olvastam, hogy az epilepsziára való orvosság jó lehetne rá. Én epilepsziás voltam, már régen tünet mentes vagyok és a Tegretolt szedtem, ha kell visszatérek rá.

 4. Az égő láb egy tünet. Ahhoz, hogy sikerrel lehessen ellene tenni, ki kellene deríteni, hogy mi áll a hátterében. Ahogy a cikkben is láthatja, sok betegség egyik tünete lehet. Talán leggyakoribb a cukorbetegség. A kivizsgálás során minimum belgyógyász (veseproblémák, esetleges hormonális zavarok és a cukorbetegség kizárása céljából). Ezután szükséges lehet neurológus, majd más szakorvosok is.
  Az égő láb érzés nem „megfogható” tünet. Nem lehet megmérni, hogy „mennyire ég”, mihez képest, stb… sajnos az ilyenekkel az orvosok nem nagyon tudnak mit kezdeni… Ha van egy mérhető, látható, tapintható eltérés, azzal lehet mit kezdeni. A legnehezebb az ilyen természetű fájdalmakkal tenni valami érdemit.
  De ahhoz, hogy bármit is tegyenek elsősorban az kellene, hogy a mögöttes betegségeket kizárják.
  Ha sehol nem talál segítséget, akkor az úgynevezett fájdalom-ambulanciák jöhetnek szóba, ahol az ismeretlen okból származó, kínzó fájdalmakkal foglalkoznak.

 5. Nagyon köszönöm! Most találtam rá a blogjára, benne az „égő láb” szindrómára. Körülbelül 8-9 éve jelent meg az első tünet, boka felett néhány centiméternyi területen. Ma már mindkét alsó lábszárat érinti és nappal is megmarad. Két hete megnehezíti az éjszakai alvást is.
  Többször, több és más szakorvosnál jártam, de nem kaptam diagnózist és tanácsot sem, hogy kihez forduljak.
  Jól gondolom, hogy neorològus szakorvoshoz forduljak? Bàr a tünetek megjelése utàni elsô évben, màr voltam neurològiai szakrendelésen – hiàba.
  Vàlaszàt elôre is köszönöm!

 6. Amit leírt, az szomorú példája annak, hogyan kerül az egészséget romboló ördögi körbe az ember. Nagy valószínűséggel veleszületett hajlama van a visszér elégtelenségre. A hosszas fennlét után bedagadó boka erre utal. Meg az is, hogy magától megszűnt alvás során.
  Napjainkban a mozgásszegény életmód, az irodai munka, egy helyben végzett munka a jellemző. Így a lábak vérkeringésének természetes motorja, az izompumpa nem működik, nem segíti a keringést. A nap végére a lábak dagadnak, kellemetlenül nehezek, égnek, fájnak, feszítenek. Egy ideig reggelre megszűnik, de aztán már nem. Nem hagy aludni, kellemetlen. Az ember egyre inkább abbahagyja a mozgást (pedig ez lenne az egyetlen, ami segítene). Sőt… elmegy idiótákhoz, akik képesek komoly indok nélkül, ” beteg kérésére” vénát sclerotizálni, elzárni… és megy a csodálkozás, hogy egyre rosszabb a helyzet.
  Aztán mivel továbbra sem mozog, jönnek fel a kilók….ami miatt még annyit sem mozog, mint korábban.
  Véleményem szerint a saját életmódja csapdájába került.
  Keressen egy medical fitnesz edzőt, aki segíthet rendbetenni a az életmódját, a mozgását, táplálkozását. És nagy elszántsággal 1-2 év alatt kimászhat abból a gödörből, ahova önként lemászott.
  Olvassa el még a visszérelégtelenségről szóló cikkem.

 7. Kedves Zsolt!
  Nem tudom, hogy rajtam lehet-e segíteni, mindenesetre nagyon bízom a tudásában. Kínzó lábfájás és dagadás gyötör hosszú évek óta, mindez egyre elviselhetetlenebb, és egyre inkább félek, hogy a végén „megöl a lábam”.
  29 évesen kezdődött, azzal, hogy ha kihagytam 1-3 éjszakai alvást, elefántméretűre dagadt a bokám. Nem fájt, és egy éjszakai alvással teljesen leapadt. Orvosilag semmi eltérést sem találtak. Teszteltek hepatisre, AIDS-re, megnézték nincs-e autoimmun betegségem, de minden negatív lett. Úgy 35 évesen kezdett fájni a dagadás, és ekkor már nem kellett hozzá éjszakai kimaradás, se különösebb megterhelés.
  Mire betöltöttem a 40-et állandó fájdalommal éltem. 44 éves koromra mindkét lábam erösen viszeres lett. Rádiófrekvenciás és ragasztásos visszérműtétet csináltattam plusz szklerotizációt. A fájdalom nem múlt el. Lábadozás közben gyulladások alakultak ki, fájdalmaim voltak, és már attól is dagadt a bokám, hogy felkeltem az ágyból. Az érsebész szerint a műtét sikeres volt, az UH mélyvénás keringési elégtelenséget mutatott ki. Voltam kardiológusnál, mert van szívnagyobbodásom, de megállapította, hogy nem vagyok szívbeteg.
  Jó fél éve azonban már akkor is fáj a lábam, ha felkelek a fekvésből, és csak ülök az ágyon. Felállás után 1 óra múlva már láthatóan dagad a bokám, és mindez annyira fáj, hogy emiatt elvesztettem a munkám is. Azóta egész nap fekszem, és sajnálatos módon hízom. Korábban vékony voltam, de nehéz csontozattal, így a 193 centis magassághoz 97 kiló voltam. Nemrég a hízás miatt voltam endokrinológián, ahol azt hitték, hogy elromlott a mérleg, mert 150 kilót mutatott. Mindez sokként ért, mert nem látszik, de ettől még megterheli a szervezetemet. Sajnos a lábam már akkor is fájt, amikor 97 kilós voltam, de azóta minden sokkal rosszabb lett. Olyan a dagadás, hogy szinte nem lehet benyomni a bőrt. Kő kemény a bokaízület, és sokszor másfél-kétszeresére „nő meg”. A bokáimon barna gyűrű lett a haemosiderin miatt. Az égő fájdalom sokszor a lábujjtól combtőig érződik, és nagyon fáradt, kedvetlen vagyok. 5 kilométert ugyan még most is meg tudok egyhuzamban gyalog tenni, járás közben enyhül is a fájdalom, de utána olyan lázas, piros és fájdalmas lesz a lábam, hogy azonnal le kell feküdnöm, és hosszú órákba telik, mire jobban leszek.
  A kétirányú bokaröntgen artrózist mutatott, azonban lényegi degeneratív elváltozás nélkül, ill. az achilles ín tapadásánál mko meszesedés látható. A lábamra diozmin-heszperidint, a lágyrészi meszesedés ellen K2 vitamint, az arthrózisra pedig glükózamin-kondroitint szedek. Emellett multivitamint fogyasztok, de gyógyszert nem szedek.
  Elnézést kérek a hosszú levél miatt, de annyira speciális a problémám, hogy muszáj volt részleteznem.
  Ön szerint mi lehet a probléma hátterében, ill. mit lehetne most tennem?
  Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel: György

 8. A cukorbetegség miatt lehetséges, hogy a tünetei neuropátia miatt keletkeztek. Neurológus vizsgálatát kérje az érzészavarok és fájdalom miatt.
  Ha nem talál eltérést, akkor keressen fel egy „fájdalom ambulanciát”. Itt foglalkoznak a kimutatható ok nélküli kínzó fájdalmakkal.

 9. A problémám két éve kezdődött azzal, hogy a lábujjaimon érzékelés kiesést tapasztaltam (ami nem szűnt meg) a talpaim égtek, és a talppárnáim nagyon fájtak, amire néha alig tudtam ráállni, de amikor úgymond bejáratódott akkor már nem fájt annyira. Elmentem orvoshoz, szedtem milgammát és flemacot. A házi orvosom csináltatott egy röntgent, ami elcsontosodást mutatott ki a lábujj izületeiben. A szedett gyógyszerek semmit nem használtak, aztán már úgy voltam vele nem érdekel, de most elkezdett nagyon fájni a sarkam, vissza jött erősebben a talp fájásom, és az égő, lüktető fájdalom érzés, a lábujjaim folyamatosan úgymond zsibbadnak, de ez nem igazán megfelelő szó rá, mert nem teljesen olyan, van amikor ilyen áramütés szerű fájdalom indul a sarkamtól egész a lábujjakig. A sarkam a sarok talp felőli részén fáj, ami kisugárzik az Acillesembe. Igazából ez az egész talpfájás olyan érzés, mikor mozgatom, mintha rövidek lennének az inak. Reggelente alig tudok ráállni a talpamra és, amit még észrevettem a térd alatti lábszár külső részen zsibbadó érzés van, ami pár perc múlva elmúlik. Alap betegségeim, melyeket gyógyszerekkel kezelnek: magas vérnyomás (15 éve), inzulin rezistencia (3 éve), pajzsmirigy alulműködés(3 éve), köszvény (1 éve), koleszterin csökkentés 1 éve). Labor vizsgálatom 1 hónapja volt a kezelt betegségeim értékei teljesen érékhatáron belül vannak.

  Nem tudom mi lehet a probléma, de teljesen elkeserítő, ezért kérném a tanácsát és a segítségét. Köszönöm válaszát!

 10. A tünetei és az érzészavart minden valószínűség szerint műtéti következmény. SZerencsés, hogy csak az érző rostok sérültek és a mozgatók nem. Az ideg azonban képes regenerálódni. Ez nagyon lassú folyamat. Ha nem kezelik, akkor az idegregeneráció 1mm-t halad hetente. Egy centihez kell 8-10 hét. A gerincétől a karjáig elég hosszú az idegszál, akár 50 cm is lehet. Azaz évekig tarthat a teljes regeneráció.
  Elektromos kezeléssel és gyógytornával gyorsítható a regeneráció, de akkor is hosszú folyamatról van szó.
  Addig tüneti kezelést kell alkalmazni. Erre számos módszer létezik. Olvassa el ezt a cikkem.

 11. Köszönöm hogy válaszolt!
  Ha jól néztem a képet előfordulhat c6-c7-c8 csigolya probléma is.
  Vagy mind 2 probléma.
  Hát, nem testszerte jelentkezik a fájdalom.
  Hogy lehet meg szabadulni tőle?

 12. Olvassa el ezt a cikkem: Dermatóma fogalma
  Ha az érzészavar össze-vissza jelentkezik testszerte, akkor nem regionális.
  Amennyiben a fájdalom egyetlen vagy néhány egymás melletti szegmenst érint, akkor bizony regionális fájdalomról van szó.

 13. Komplex regionális fájdalommal kapcsolatban kérdezném hogy a kéz gyengeségét is okozhatja? Emlő műtét után alakult ki Neurológus szerint. Pregalbarin hatástalan az érintett oldali mellkasi égő görcsös elmondhatatlan fájdalom illette a jobb kéz gyengeség az első 3 ujj érzés zavarai ,fájdalmai, érzéketlensége.
  PecsII kb 1 hónapig segített, mai nap erős tenyér égés tapasztalok,érzékelési zavarral nem érzem hogy megbőktem az ujjam.
  Biztos hogy ez a komplex regionális fájdalom?
  Köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük