Az égő láb szindróma okai

Az égő láb szindróma általában éjszaka erősödő tüneteket jelent. Az érintettek általában égő, tűszúráshoz hasonló fájdalomként írják le, mely leggyakrabban talptájékon, a bokatájon és néha a lábszáron jelentkezik. Bár a lábakon semmi látható jel nincs, a kínzó fájdalmak mégis úgy gyötörnek, hogy nem tudsz aludni.  Az átvirrasztott éjjelek, a szenvedéssel teli nappalok jelentősen rontják életminőségedet. Az állapotot említik még “bizsergő láb” vagy paresztézia néven is. Ez egy állapot, amelyet nehéz megszüntetni.

Mindenki más jellegű fájdalomról számol be, ráadásul a klinikai vizsgálatok során alig vagy egyáltalán nem mutatható ki semmiféle szervi rendellenesség. A fájdalom érzékelése egyéni és mérésére nincs módszer, így mindenki másképp éli meg.

Az égő láb lehetséges okai

Az égő láb hátterében többnyire nem sikerül kiváltó okot kimutatni. A legtöbbször valamilyen idegkárosodás (perifériás neuropátia) következményeként írják le. Idegkárosodást sok minden okozhat, például cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, bizonyos gyógyszerek, mérgek, súlyos B-vitamin hiány vagy HIV-fertőzés. De akár fáradtság vagy a bőr gombás fertőzése is okozhatja.

Alkoholizmus

Az alkohol egy erős “idegméreg”.  Túlzott mértékben és tartósan fogyasztva (más sejtek mellett), az idegsejteket közvetlenül károsítja. Az alkoholista általában nem törődik a megfelelő táplálkozással, így gyakori a hiánybetegség, például vitaminhiány, ami súlyosbíthatja a károsító hatásokat.

Charcot-Marie-Tooth betegség

Idegkárosodást okozó örökletes rendellenességek egy csoportja. Ez a károsodás főként a karokban és a lábakban (perifériás idegekben) jelentkezik. Örökletes motoros és szenzoros neuropátiának is nevezik.

Kisebb és gyengébb izmokat eredményez, valamint érzékelési és izomösszehúzódási zavarok, továbbá járási nehézségek szerepelnek a tünetei között. Gyakoriak az olyan lábdeformitások is, mint a kalapácsujjak és a magasabb lábboltozat. A szimptómák általában a lábfejben és a lábszárakban kezdődnek, de idővel a kézfejeket és a karokat is érinthetik.

Tünetei általában serdülőkorban vagy a korai felnőttkorban jelentkeznek, de a középkorú felnőtteknél is kialakulhatnak.

Diabéteszes neuropátia

Az idegkárosodás a tartósan fennálló cukorbetegség következtében alakul ki. A magas vércukorszint (glükóz) az egész testben károsíthatja az idegeket, de leggyakrabban a lábakban és a lábfejekben lévőket rombolja.

Az érintett idegektől függően tünetei a lábak és lábfejek fájdalmától és zsibbadásától kezdve az emésztőrendszerrel, a húgyutakkal, az erekkel és a szívvel kapcsolatos problémákig terjedhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, másoknál azonban igen fájdalmas és rokkantságot okozó tüneteket okozhat.

A diabéteszes neuropátia a diabétesz súlyos szövődménye, amely a cukorbetegek akár 50%-át is érintheti. A probléma megelőzhető vagy legalábbis a folyamat lassítható. Ehhez a vércukorszintet a normális tartományban kell tartani, amihez elengedhetetlen a következetes és egészséges életmód.

Gyógyszer által okozott neuropátia

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet idegkárosodás.

 • Szív- vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, pl. Amiodaron, Hydralazine
 • Daganatellenes (kemoterápiás) szerek, pl. Ciszplatin, Suramin, Vincristine
 • Fertőzések leküzdésére használt gyógyszerek, pl. Klorokin, Izoniazid (INH), Metronidazol (Flagyl), Nitrofurantoin, fluorokinolon vagy kinolon csoportba tartozó antibiotikumok (pl. Savulin)
 • Autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszere, pl. Etanercept (Enbrel), Leflunomid (Arava)
 • Epilepsziás rohamok kezelésére használt gyógyszerek, pl. Karbamazepin, Fenobarbitál
 • Alkoholellenes gyógyszerek, pl. Disulfiram
 • HIV/AIDS elleni gyógyszerek, pl. Didanozin (Videx), Emtricitabin (Emtriva), Sztavudin (Zerit), Tenofovir és emtricitabin (Truvada)
 • Egyéb gyógyszerek és anyagok, pl. Kolchicin (köszvény kezelésére használják), Arzén, Arany

HIV/AIDS

A szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) egy krónikus, potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet a humán immundeficiencia-vírus (HIV) okoz. Az immunrendszer károsításával a HIV megzavarja a szervezetnek a fertőzések és betegségek elleni küzdőképességét. A HIV szexuális úton terjedő fertőzés (STI). Fertőzött vérrel való érintkezés útján vagy terhesség, szülés vagy szoptatás során anyáról gyermekre történő átadással is terjedhet. Gyógyszeres kezelés nélkül évekbe telhet, mire a HIV olyan mértékben legyengíti az immunrendszert, hogy végül kialakuljon az AIDS.

Nincs rá gyógymód, de a gyógyszerek drámaian lelassíthatják a betegség előrehaladását. Ezek a gyógyszerek számos fejlett országban csökkentették az AIDS okozta halálozást.

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés)

A pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiséget bizonyos létfontosságú hormonokból.

A korai szakaszában nem feltétlenül okoz észrevehető tüneteket. Idővel a kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés számos egészségügyi problémát idéz elő, például elhízást, ízületi fájdalmat, meddőséget és szívbetegséget.

Diagnosztizálására pontos pajzsmirigyfunkciós tesztek állnak rendelkezésre. A szintetikus pajzsmirigyhormonnal történő kezelés általában egyszerű, biztonságos és hatékony, amint orvosoddal megtaláljátok a megfelelő adagolást.

Kemoterápia

Olyan gyógyszeres kezelés, amely erős vegyi anyagokat használ a szervezetben lévő gyorsan növekvő sejtek elpusztítására. A rosszindulatú daganatok kezelésére használják, mivel a rákos sejtek sokkal gyorsabban növekednek és szaporodnak, mint a szervezet legtöbb sejtje.

Jelenleg számos különböző kemoterápiás gyógyszer áll rendelkezésre, melyek önmagukban vagy egymással kombinálva is alkalmazhatóak a legkülönbözőbb rákos megbetegedések kezelésére.

Bár a kemoterápia hatékony számos ráktípus ellen, a terápia mellékhatásokkal is járhat. Egyes mellékhatások enyhék és kezelhetők, míg mások súlyos szövődményeket okozhatnak.

Komplex regionális fájdalom szindróma

Az idegrendszer működési zavaraiból eredő krónikus fájdalom. Általában a kar vagy a láb egyik részét érinti. Általában sérülés, műtét, stroke vagy szívroham után alakul ki. A fájdalom nem áll arányban az eredeti sérülés súlyosságával.

Nem gyakori, és az oka sem tisztázott egyértelműen. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha korán elkezdik. Ilyen esetekben javulás, sőt akár remisszió is lehetséges.

Krónikus vesebetegség

A veseműködés fokozatos csökkenésével jár, súlyos formája a veseelégtelenség.

A vesék kiszűrik a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, amelyek aztán a vizelettel távoznak. Segítenek hormonokat előállítani, hogy aztán vörösvértestek termelődhessenek, és aktív formájába alakítják át a D-vitamint, hogy az aztán valóban felhasználható legyen a szervezet számára. Az előrehaladott krónikus vesebetegség veszélyes mennyiségű folyadék, elektrolit és salakanyag felhalmozódását okozhatja.

Korai szakaszában kevés jele vagy tünete lehet. Előfordulhat, hogy csak előrehaladott állapotában veszed észre, hogy vesebetegséged van.

Kezelése a vesekárosodás előrehaladásának lassítására összpontosít, általában az okok megfékezésével. Fontos azonban tudni, hogy még ez sem biztos, hogy megakadályozza a vesekárosodás előrehaladását. A krónikus vesebetegség végstádiumú veseelégtelenségig fajulhat, amely mesterséges szűrés (dialízis) vagy veseátültetés nélkül végzetes.

Az idült vesebetegség nagyon gyakori. Magyarországon körülbelül egymillió embernek van ilyen problémája, 600 ezer felnőttnek pedig 60 százalék alatti a veseműködése. A csökkent veseműködés nagyságrendje nagyjából összemérhető a cukorbetegekével: ez a probléma tehát ugyanúgy népbetegségnek számít. A csökkent veseműködést okozó vesebetegség előfordulása világszerte nő, főleg, mert alapvető okai – az elhízás és a cukorbetegség – szintén egyre gyakoribbak, különösen az idősebbek körében.

Lábgomba (tinea pedisz)

Ez egy gombás bőrfertőzés, amely általában a lábujjak között kezdődik, repedezett, száraz, hámló bőrt okozva. Átterjedhet a lábfej alsó részére és oldalára is. Általában azoknál fordul elő, akiknek a lába nagyon izzad és közben kénytelen hosszasan zárt cipőt viselni.

Jelei és tünetei közé tartoznak a viszkető, pikkelyes kiütések, amelyek csíphetnek vagy égethetnek is. Az állapot fertőző, és fertőzött padló, törölköző vagy ruházat útján terjedhet (például sportközpont öltözői zuhany olyan hely, ahol terjeszthető, átadható, elkapható).

A lábgombásodás szoros kapcsolatban áll más gombás fertőzésekkel, például a lágyékhajlat és a nemi szervek környékének infekciójával, valamint a nyak, végtagok, a törzs felületes gombás fertőzéseivel, melyek az úgynevezett piheszőrös testfelületeken jelentkeznek. Kezelhető gombaellenes gyógyszerekkel, de a fertőzés gyakran visszatér.

Tarsalis alagút szindróma

A talpi alagút, vagy tarsalis alagút szindróma a lábszár, a boka és a talp területén található sípcsont (tibialis) ideg nyomódása miatti zsibbadást és fájdalmat okoz a lábfej talp felőli alsó részén. A probléma oka egy “alagút” vagy csatorna, amelyen a sípcsont ideg áthalad a bokatájon. Itt az ideg más képletek (inak, csontok) által nyomás alá kerülhet.

Vitaminhiány

A B-12-vitamin és a folsav hiánya az egészséges vörösvértestek csökkenését (anémiát) okoz. Előfordulhat akkor, ha nem eszel elég B-12-vitamin- és folsavtartalmú élelmiszert vagy e vitaminok felszívása vagy feldolgozása akadályozott valami miatt.  Ilyenkor túl nagy vörösvértestek képződnek, amelyek nem működnek megfelelően. Ez csökkenti az oxigénszállítási képességüket.

A tünetek közé tartozhat a fáradtság, a légszomj, a szédülés és érzészavar. A vitaminpótlás korrigálhatja a hiányt.

A felsorolt betegségekhez, állapotokhoz gyakran társul az égő láb jelenség. 

Mikor fordulj orvoshoz?

Mivel a fájdalom érzékelés szubjektív és egyéni, így a rendelőben alig vagy egyáltalán nem mutathatók ki műszeres vagy laboratóriumi diagnosztikai eljárásokkal. Egyes módszerek (pl. EMG) a vastag idegrostok működését képesek vizsgálni. Izmaid és a reflexeid is normálisan működhetnek, mivel ezek a vastag rostok funkcióján múlnak.

Azonban kérj sürgősségi orvosi ellátást, ha:

 • az égő érzés a lábadban hirtelen jelentkezett, különösen, ha valamilyen toxinnal (méreggel) érintkeztél vagy új gyógyszer első bevétele után jelentkezett.
 • a lábadon lévő nyílt seb fertőzöttnek tűnik, különösen, ha cukorbetegségben szenvedsz.

Az ok kiderítése fontos lenne, mert ennek ismeretében lehet hatékony kezelést adni. Jelentkezz be kivizsgálásra, ha

 • a lábaid több hét óta  “égnek”,
 • észreveszed, hogy a tünet egyre intenzívebbé és fájdalmasabbá válik,
 • úgy érzed, hogy az égő érzés elkezdett átterjedni a lábadra,
 • kezdenek érzéketlenné válni a lábujjaid vagy a lábfejeid.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  A cukorbetegség miatt lehetséges, hogy a tünetei neuropátia miatt keletkeztek. Neurológus vizsgálatát kérje az érzészavarok és fájdalom miatt.
  Ha nem talál eltérést, akkor keressen fel egy “fájdalom ambulanciát”. Itt foglalkoznak a kimutatható ok nélküli kínzó fájdalmakkal.

 • comment-avatar
  Kriszta 1 hónap

  A problémám két éve kezdődött azzal, hogy a lábujjaimon érzékelés kiesést tapasztaltam (ami nem szűnt meg) a talpaim égtek, és a talppárnáim nagyon fájtak, amire néha alig tudtam ráállni, de amikor úgymond bejáratódott akkor már nem fájt annyira. Elmentem orvoshoz, szedtem milgammát és flemacot. A házi orvosom csináltatott egy röntgent, ami elcsontosodást mutatott ki a lábujj izületeiben. A szedett gyógyszerek semmit nem használtak, aztán már úgy voltam vele nem érdekel, de most elkezdett nagyon fájni a sarkam, vissza jött erősebben a talp fájásom, és az égő, lüktető fájdalom érzés, a lábujjaim folyamatosan úgymond zsibbadnak, de ez nem igazán megfelelő szó rá, mert nem teljesen olyan, van amikor ilyen áramütés szerű fájdalom indul a sarkamtól egész a lábujjakig. A sarkam a sarok talp felőli részén fáj, ami kisugárzik az Acillesembe. Igazából ez az egész talpfájás olyan érzés, mikor mozgatom, mintha rövidek lennének az inak. Reggelente alig tudok ráállni a talpamra és, amit még észrevettem a térd alatti lábszár külső részen zsibbadó érzés van, ami pár perc múlva elmúlik. Alap betegségeim, melyeket gyógyszerekkel kezelnek: magas vérnyomás (15 éve), inzulin rezistencia (3 éve), pajzsmirigy alulműködés(3 éve), köszvény (1 éve), koleszterin csökkentés 1 éve). Labor vizsgálatom 1 hónapja volt a kezelt betegségeim értékei teljesen érékhatáron belül vannak.

  Nem tudom mi lehet a probléma, de teljesen elkeserítő, ezért kérném a tanácsát és a segítségét. Köszönöm válaszát!

 • comment-avatar

  A tünetei és az érzészavart minden valószínűség szerint műtéti következmény. SZerencsés, hogy csak az érző rostok sérültek és a mozgatók nem. Az ideg azonban képes regenerálódni. Ez nagyon lassú folyamat. Ha nem kezelik, akkor az idegregeneráció 1mm-t halad hetente. Egy centihez kell 8-10 hét. A gerincétől a karjáig elég hosszú az idegszál, akár 50 cm is lehet. Azaz évekig tarthat a teljes regeneráció.
  Elektromos kezeléssel és gyógytornával gyorsítható a regeneráció, de akkor is hosszú folyamatról van szó.
  Addig tüneti kezelést kell alkalmazni. Erre számos módszer létezik. Olvassa el ezt a cikkem.

 • comment-avatar
  Andrea 5 hónap

  Köszönöm hogy válaszolt!
  Ha jól néztem a képet előfordulhat c6-c7-c8 csigolya probléma is.
  Vagy mind 2 probléma.
  Hát, nem testszerte jelentkezik a fájdalom.
  Hogy lehet meg szabadulni tőle?

 • comment-avatar

  Olvassa el ezt a cikkem: Dermatóma fogalma
  Ha az érzészavar össze-vissza jelentkezik testszerte, akkor nem regionális.
  Amennyiben a fájdalom egyetlen vagy néhány egymás melletti szegmenst érint, akkor bizony regionális fájdalomról van szó.

 • comment-avatar
  Andrea 5 hónap

  Komplex regionális fájdalommal kapcsolatban kérdezném hogy a kéz gyengeségét is okozhatja? Emlő műtét után alakult ki Neurológus szerint. Pregalbarin hatástalan az érintett oldali mellkasi égő görcsös elmondhatatlan fájdalom illette a jobb kéz gyengeség az első 3 ujj érzés zavarai ,fájdalmai, érzéketlensége.
  PecsII kb 1 hónapig segített, mai nap erős tenyér égés tapasztalok,érzékelési zavarral nem érzem hogy megbőktem az ujjam.
  Biztos hogy ez a komplex regionális fájdalom?
  Köszönöm válaszát!