Egyre többen kérdőjelezik meg a mai orvoslási gyakorlatot. Mármint azt, hogy szinte minden bajod gyógyszerrel akarják „orvosolni”. A krónikus betegek többségénél az „életen át tartó” gyógyszeres terápia alig ad jobb eredményt, mint a semmi.
A gyógyszer ugyanis nem mozgatja meg az izmaid, ízületeid. Azon sem változtat, hogy mit eszel, vagy milyen káros szenvedéllyel pusztítod magad. A gyógyítással kapcsolatos közgondolkodás is elavult és meghaladott. Minden a szemléletváltásért „kiált”. Az életmód-gyógyászat egy új irányzat, mely napjaink leggyakoribb betegségeire jobb megoldást adhat, mint ami a tablettáktól és műtétektől várható. 

Életmód-gyógyászat. Ez meg mi?

A mai kor jellemző betegségei világszerte emberek millióinak életét befolyásolják. Az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák, a légzőszervi és mozgásszervi megbetegedések, valamint a mentális egészségi problémák összetett életmódbeli tényezők következményei. Fizikai, érzelmi, környezeti és társadalmi összetevők határozzák meg.

Az életmód-gyógyászat (angolul lifestyle-medicine) egy új típusú orvosi ellátás, az egészséges életmód kialakításával kezelik és előzik meg a krónikus betegségeket.

Az életmód-gyógyászat egyre népszerűbb az orvosok körében is, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy az egészséges életmódra váltás hatékonyabb a krónikus betegségek kezelésében és megelőzésében, mint az élethosszig tartó gyógyszeres (tüneti) kezelések.

A Lifestyle Medicine egy multidiszciplináris megközelítés, amelyben az orvosok, dietetikusok, medical fitnesz edzők és pszichológusok együtt dolgoznak a páciensekkel, hogy személyre szabottan segítsenek megtalálni és alkalmazni az egészséges életmód változtatásait.

A betegséget kiváltó tényezőknek megfelelően több területen lehet beavatkozni. Így például az egészséges táplálkozás, az életkornak megfelelő testmozgás, a minőségi alvás, a mentális jólét fenntartása, a társadalmi kapcsolatok ápolása, valamint a káros anyagok minimalizálása.

A betegségek nagy része esetén az életmód változtatások sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a gyógyszeres terápiák. A gyógyszeres kezelés azt a hitet kelheti, hogy minden rendben, hiszen a tüneteid „nem látszanak”. De az eredeti ok nem szűnt meg. Ott van a „mélyben, tovább pusztít. Ezért hosszú távon következményei lesznek…

Mivel minden ember más és a problémáit más módon okozza magának, így az életmód-gyógyítás is egyéni. Csak az ad megoldást számodra, amit eleve a te esetedre „szabtak”.

Az életmód-terápia a gyógyuláshoz vezető nehezebb út! Itt nem elég, hogy a fotelben ülve falod a gyógyszereket.

Az életmód-gyógyászatban a terapeutáknak az irányítás és a tanácsadás a feladata. Teendőd elsősorban neked van… más nem tudja helyetted élni a te életed.

Mivel a betegségek többségét bizonyítottan az életmódbeli hibák okozzák, így az időben kezdett életmód-terápiával a betegségek megelőzhetők, visszafordíthatók és hatékonyan kezelhetők.

Az életmód-gyógyászat nem csodaszer, ami megoldást jelent minden betegségre! Nyilvánvalóan csak azokban az esetekben alkalmazandó, ahol az életmódnak szerepe van. Az életmód-gyógyászat nem alkalmas baleset vagy akut fertőzés kezelésre, kialakult daganat gyógyítására, stb. Azonban az életmóddal szoros kapcsolatban levő betegségek nagy részében a megoldás alapját jelenti, ahol minden más (a gyógyszerek is) csak kiegészítő módszer.

Mely életmód összetevőkön lehet változtatni az egészség javítása érdekében?

Táplálkozás

A rossz táplálkozás számos krónikus egészségügyi állapot egyik fő kockázati tényezője. Egyszerűen fogalmazva: a rossz étel megbetegíthet – de az egészséges táplálkozás meg is gyógyíthat!

Monteiro (brazil orvos) az élelmiszereket három kategóriába sorolta.

 • Minimálisan feldolgozott élelmiszerek. Olyan élelmiszerek tartoznak ide, amelyeket nem vetettek alá semmilyen jelentős, a tápértéküket jelentősen megváltoztató folyamatnak. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, gyökerek, gumósok, friss húsok és halak, tej és gabonafélék. Ezek az ételek viszonylag szabadon fogyaszthatók.
 • Teljes értékű élelmiszerekből kivont anyagok. Ide tartoznak az olajok, zsírok, lisztek, keményítők és cukrok. Ezeket általában nem önmagukban fogyasztjuk, hanem az 1. csoportba tartozó összetevőkhöz adják hozzá és ezzel létrehozza a harmadik élelmiszercsoportot.
 • Ultrafeldolgozott ételek és italok. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket adalékanyagok és tartósítószerek hozzáadásával dolgoztak fel és magas a só-, zsír- és cukortartalmuk. Ezeket az élelmiszereket ajánlott elkerülni, és csak rendkívül minimális mértékben fogyasztani.

Az európai háztartások által vásárolt élelmiszerek jelentős része ultrafeldolgozott élelmiszer.

De mi az egészséges étel és ital – és mi az egészségtelen? Mely diéták működnek és melyek nem?

Az egészséges táplálkozás nem diétát jelent! Sokkal inkább változatos étrendről van szó, mely energia, tápanyag, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma megfelelő.

Valamennyi orvosi ajánlás szerint a legfontosabb az ultra-feldolgozott élelmiszerek minimalizálása, sőt kerülése.

Általában igaz, hogy a növényi túlsúlyú étrend egészségesebb. Ez több gyümölcsöt, zöldséget, diófélét, magvakat, babot és hüvelyeseket jelent.

A nagyüzemben előállított húsok sok hormont és antibiotikumot tartalmaznak. Olyan beszerzési forrást keress, ami magas fokú állatjóléti minősítéssel rendelkezik.

A gabonaféléket kerüld. Bár a teljes kiőrlésű gabonákat sokan ajánlják, de egyre biztosabb, hogy ez cseberből-vederbe! A teljes kiőrlésűek glikémiás indexe alacsonyabb ugyan és kevésbé emeli az inzulinszintet (ami jó), de a maghéjjal olyan anyagokat fogyasztasz el, melyek más módon, de szintén károsak (például fokozottan rákkeltők).

A táplálkozás vonatkozásában a legfontosabb lépés annak elsajátítása, megtanulása, hogy melyek az egészségesebb ételek és melyeket kell kerülni.

Fizikai aktivitás

Az életmód-orvoslás támogatja a több fizikai aktivitás beiktatását a mindennapokba. Fontos cél az ülőmunkával töltött idő csökkentése.

A fizikai inaktivitás a krónikus betegségek egyik jelentős oka. Becslések szerint világszerte évente több mint ötmillió ember halálát okozza. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fizikai inaktivitás a negyedik vezető kockázati tényező a globális halálozásban. Az inaktív életmód számos krónikus egészségügyi állapot, köztük a szívroham, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió bizonyított kockázati tényezője is.

A fizikai aktivitásból származó napi energiafelhasználás drámaian csökken az 1950-es évek óta (a „fejlett” világban biztosan). A gépjárművek, a munkatakarékos eszközök és az olyan „időpazarló technológiák”, mint a mobileszközök, játékkonzolok, otthoni számítógépek és az internet egyre növekvő használata miatt egyre kevésbé vagyunk fizikailag aktívak és egyre inkább ülőmunkát végzünk.

A fizikai aktivitás az életmód orvoslás hat pillérének egyike. A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy növeld az „egészséges élettartamot”.

Nem arról van szó, hogy mindenki maratonfutóvá váljon! Már az is nagy változást jelent, ha az ülőmunkával töltött időt csökkenteni tudod. Az aktívabb életmód számos betegség megelőzésében és a kezelésben is szerepet játszik.

Steven Blair tanulmánya szerint „a bizonyítékok alátámasztják, hogy a fizikai inaktivitás a 21. század egyik legfontosabb közegészségügyi problémája, sőt talán a legfontosabb is. Ma már elsöprő mennyiségű bizonyíték van arra, hogy a rendszeres testmozgás fontos és széles körű egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a szívbetegségeket, a stroke-ot, a 2-es típusú cukorbetegséget és még a rák bizonyos típusait is.”

A vizsgálat szerint az alacsony kardiorespiratorikus fittség (magyarul: a szív és vérkeringési és a légzőrendszer edzettlensége) a halálesetek 16%-a esetén kimutatható. Gyakrabban, mint a cukorbetegség, az elhízás és a dohányzás együttesen.

A rendszeres fizikai aktivitás a mentális egészségre is jótékony hatással van és csökkenti a demencia kockázatát. Továbbá csökkenti a stresszt, javíthatja a szorongást, a depressziót és segíthet a jobb alvásban. A fizikai aktivitás hatékonyan mérsékli az elhízást, amely számos krónikus egészségi állapot kialakulásában szerepet játszik.

A fenti bizonyítékok mellett az is döntő fontosságú, hogy alaposan ismerjük azokat a bevált technikákat, amelyekkel az embereket a nagyobb fizikai aktivitásra ösztönözhetjük. Az életmód mindig az egyénnél kezdődik – és ennek a személyközpontú megközelítésnek tükröznie és elismernie kell minden egyes ember egyedi kihívásait, körülményeit és képességeit. Ez rendkívül fontos, ha hatékony stratégiákat akarunk találni a fizikai aktivitás ösztönzésére.

Mentális jólét

Az egészség „a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Az életmód-orvoslás abból az elvből indul ki, hogy az emberi test és elme nem különül el egymástól. Ami jó a testnek, az jó az elmének is. Az agy és az elme nem különálló, hanem egyetlen egész rendszer részei. Minden, ami a testre hat, hatással van az elmére és fordítva.

A lelki betegségek ma már a krónikus betegségek jelentős részét képezik. A munkahelyi stressz, a megfelelési kényszer, a magány, az elszigeteltség, a gyász és a veszteség mind negatív hatással van a jólétünkre. A tartós stressz, szorongás, depresszió betegségek sorának „melegágya”.

Az életmód-gyógyászat által alkalmazott módszerek célja a stressz, a szorongás és a depresszió csökkentése. Eközben a súlyos mentális betegségek esetén azonban a gyógyszereknek létfontosságú szerepük van a hatékony kezelésben.

A mentális egészség érdekében fontos

 • annak támogatása, hogy megtaláld az életcélod és értelmét;
 • az emberek ösztönzése a természetben és a szabadban való tartózkodásra;
 • a nem gyógyszeres, „pozitív pszichológiai” módszerek, mint például a meditáció, a kognitív viselkedésterápia és az elfogadás és elköteleződés terápia alkalmazása.

Legjobb tippek a mentális egészség javítására

 • csökkentsd a képernyő előtt töltött időt, különösen a közösségi média használatát. Növeld az „értelmes” társas kapcsolatok tartamát.
 • meditálj, jógázz vagy  tai-chi-zz, tölts időt a természetben. Bizonyítottan csökkentik a stresszt és a szorongást.
 • kerüld az egészségtelen szokásokat – sokan tévesen azt gondolják, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkenti a stresszt. Hosszú távon ezek a mérgező anyagok károsítják a mentális és fizikai egészséget.
 • a jó minőségű, éjszakánként hét-kilenc órás alvás segíti a mentális egészséget.
 • a fizikai aktivitás bizonyítottan csökkenti az olyan stresszhormonokat, mint a kortizol és az adrenalin, miközben pozitív „jó közérzetet” adó hormonokat szabadít fel, mint az endorfin, a szerotonin és a dopamin. A rendszeres testmozgás emellett növeli az agyi neurotróp faktor mennyiségét, amely generatív hatással van az agyra, javítja a megismerést és a memóriát, és csökkenti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Egészséges kapcsolatok

Az emberi kapcsolatok létrehozása és fenntartása csökkenti a stresszt és javítja a mentális és fizikai egészségünket.

Az embereknek szükségük van másokkal való kapcsolatra, hogy életüknek értelmet és célt adjon.

A kapcsolatok jótékony hatással vannak az egészségre. Eközben a magányosság káros lehet, fokozza a szívbetegségek és depresszió kockázatát.

Az életmód-gyógyászat fontos eleme, hogy segítsen javítani az emberi kapcsolatokat és csökkenteni a magányt.

A káros anyagok minimalizálása

Célja az olyan mérgező anyagok, tevékenységek kerülése, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, drogok és a károsan túlzott internet- vagy közösségi médiahasználat.

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kulcsfontosságú viselkedési kockázati tényezők, amelyek számos krónikus fizikai és mentális egészségi állapothoz kapcsolódnak és sok halálesetet okoznak.

Az életmód-gyógyászat célja, hogy megtanuljuk elkerülni ezeket a káros anyagokat és magatartásokat.

Alvás

Az alvás nagyon fontos az egészségünk és jólétünk szempontjából.

Az alvás segít a szervezetünk pihenésében és ezalatt helyreállítani az energiaszintet és regenerálni a szöveteket.

A jó alvás széles körű egészségügyi előnyöket biztosít. Az alvászavar és az alvásmegvonás káros hatásait jól ismerjük.

Az életmód-gyógyászat célja, hogy segítsen az alvás minőséget javítani, hogy ezáltal elősegítse az egészséges hosszú életet.

Összefogás az egészséged érdekében

Az életmód-gyógyászat segít az egészséged javításában és a krónikus betegségek megelőzésében.

Ennek érdekében több különböző szakember fog össze a számodra megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Orvosok, dietetikusok, fizioterapeuták, medical fitnesz edzők, gyógytornászok, stb. alkothatják a csapatot, hogy együtt segítsenek a pozitív változtatások megvalósításában.

Az életmód-gyógyászat akkor lehet sikeres, ha nemcsak a klinikai gyakorlatban alkalmazzák.
Fontos, hogy a közegészségügyi politika magáévá tegye. Az egészséges életmód ismertetését és népszerűsítését pedig már gyermekkortól, az oktatás részévé kell tenni.

Az életmód-gyógyászat nem arról szól, hogy hibáztassunk vagy kioktassunk embereket, hanem arról, hogy segítsük őket a változtatásban.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Az ötlet azonban jó. Biztosan lesznek, akik üzletet látnak ebben a műfajban és akár az is lehet, hogy elhívnak előadni 🙂
  (de nekem nincs ambícióm ilyen rendezvény szervezésére).
  SOk olyan tábor van, ahol az egészséges életmód valamelyik „szeletével” foglalkoznak. Van sport-, étrend-, jóga-, meditációs-, stb- tábor…
  Az életmód annyira komplex dolog, hogy szerintem ez nem „egy hétvégés” buli. Legalább 3-4 hétvége kellene, alkalmanként egy-egy témakört alaposan „kitárgyalni”.

 2. Életmódtabor kellene csinálni Debrecen Nyíregyháza. Biztos lenne rá igeny

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük