A legtöbb sportoló ismeri a sérülések utáni felépüléshez a RICE módszert, ami a Rest, Ice, Compression és Elevation (pihenés, jegelés, kompresszió és felpolcolás) kifejezéseket jelenti. A hideg kompresszió, más néven a jégmasszázs gép a RICE módszer tökéletesítésével nyújt segítséget nemcsak sportolóknak, hanem műtétek után lábadozóknak is.

Hideg kompresszió terápia

A hideg kompresszió terápia -mely kombinálja a hidegterápiát és a kompressziós terápiát- előnyeit sportolók és betegek egyaránt élvezhetik.

Alkalmazható

 • a mindennapi sporttevékenység során: az edzés, verseny megterhelését követően az izomregeneráció serkentése
 • akut izom és ízületi sérülések esetén a fájdalmak és duzzanat enyhítésére, a gyógyulási folyamat támogatására
 • műtétek (pl. térdszalag vagy vállműtét) utáni rehabilitációra és az izomvisszanyerés gyorsítására.

A hideg kompressziós terápia előnyei közé tartozik a fájdalom, duzzanat és ödéma csökkentése, az izomregeneráció gyorsítása, a véráramlás fokozása révén segíti a sérülések gyógyulását és az izomvisszanyerést. Tanulmányok kimutatták, hogy a hidegterápia és a kompressziós terápia együttesen gyorsabb hatású, mint mikor ezen gyógymódoknak csak egyikét alkalmazzák.

Hideg kompressziós gép

Nevezhetjük egyszerűen jégmasszázs gépnek is. Kombinálja a hidegterápiás és a kompressziós gép funkcióit és előnyeit.

 • A kompresszor felfújja a mandzsettát a kívánt nyomásra, bizonyos ideig így tartja, kiengedi a nyomást, majd újra felfújja.
 • A szakaszos nyomás bizonyítottan hatékonyabb, mint a statikus nyomás, mert hatékonyabban serkenti a vérkeringést, segítve ezzel a duzzanat eltüntetését.
 • A kompresszió közben egy szivattyú egy tartályból jeges vizet pumpál a kezelőmandzsettába, majd lassan keringeti.

A kompresszió önmagában is hatásos a duzzanat, az ödéma enyhítésében. Az aktív kompresszió, a szakaszos összenyomás a duzzanatot a sérült helyről az egészséges területre tolja, így a nyirokrendszeren keresztül könnyen elszállítható. Ez a fajta kompresszió segíti a szervezet véráramlásának serkentését, ami által több oxigén jut a sérült helyre, gyorsul a gyógyulási folyamat.

A hidegterápia bizonyítottan csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, így gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a felépülést.

Jégmasszázs és izomregeneráció

Nagy intenzitású edzések során az izomban olyan mikrosérülések keletkeznek, amelyek magát a funkciót nem korlátozzák, azonban tudni kell, hogy az izomrost sérülésre a szervezet védekező és öngyógyító rendszere gyulladással válaszol. Ez normál esetben 2-3 napig tart. Ezután indul csak a gyógyulás.

A hűtés segít ennek a gyulladásnak mérséklésében, míg a már említett keringésjavító hatás azonnal beindítja a gyógyítási folyamatokat. Ennek a keringésgyorsulásnak azonban további kedvező hatásai is vannak: gyorsul a fáradtságot, izommerevséget okozó tejsav kiürítése az izmokból.

Ezért használják a hűtést számos sportban: atléták, kerékpárosok, triatlonisták, küzdősportok, de a labdajátékok edzései után is.

A jégmasszázs kezelés

Az orvosi javaslatok szerint egy adott területen 20 perces hidegterápia ajánlott egyhuzamban, majd szobahőmérsékleten „pihentetés” történjen.

A terápiás hőmérséklet 5 – 10°C között van, azaz nem igaz az a feltevés, hogy „a hidegebb jobb”!

Összegzés

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az aktív kompresszió és hideg terápia párosítása fokozza a véráramlást, csökkenti a duzzanatot, az ödémát és az izomgörcsöt. A hideg csökkenti a sérülések utáni fájdalmat. A hideg kompressziós terápia tehát gyorsabb gyógyulást eredményez.

Ez a terápia alkalmazható a kisebb ízületi fájdalmak esetén, továbbá a műtétet követő rehabilitációban (pl. Az ACL-műtét utáni felépülés) is.

Aktívan sportolók a mindennapi edzések után alkalmazhatják a hideg kompressziós terápia előnyeit az edzés utáni izomregeneráció gyorsítására. A túlterhelt, merev, fájó izmok a hideg és a kompresszió hatására vérrel és oxigénnel telődnek, eltűnik a duzzanat és a felesleges folyadék (ödéma), kimosódik a tejsav (és más metabolitok). Ennek eredményeként gyorsul a regeneráció és gyorsabban készen állhatsz a következő terhelésre.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Az Aquilo – nál amit a lábra erősítünk kiegészítő azt hol lehet megvásárolni és mennyibe kerül?

 2. Aquilo vagy GameReady. Az Aquilo passzív kompressziót, míg a Gameready aktív kompressziót biztosít. Árban jelentős a különbség.

 3. Milyen hideg kompressziós gépet ajánlana ami árérték arányban megfelelő lenne?

  Üdvözlettel: M.Sz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük