Fáradtan ébredsz és a kávéknak köszönhetően átvészeled a délelőttöt, még ebéd után is álmosnak érzed magad. Amikor azonban eljön az este, nem jön álom a szemedre. Hiába fekszel az ágyban, órák telnek el anélkül, hogy elaludnál. Nézed a TV-t, pörgeted a mobilod, olvasol egy könyvet… amíg végül -már hajnaltájban- álomba zuhansz. De alig szusszantasz párat, máris szól a vekker. Kelned kell, hogy munkába indulj. És ez a kimerítő rutin ismétlődik napról-napra. Emberek ezrei sóhajtanak fel hasonlóan: „Pihentető alvás…Hogyan lehetséges?”

Egyes tudományos elemzők szerint a lakosság közel 20%-ának (a lakosság közel egynegyedének) gondjai vannak az alvással (alvászavar – insomnia) és ez egészségügyi problémákat okoz sokuk számára.

A mágnesterápia arról ismert, hogy felgyorsítja a törött és repedt csontok gyógyulását, javítja az ízületi problémákat és segít a csontödéma kezelésében.

De tudtad-e, hogy a mágnesterápia mély, pihentető alvást biztosíthat?

Ebben a cikkben arról írok, miért és hogyan segít a mágnesterápia abban, hogy mélyebben és jobban tudj aludni.

Pihentető alvás hiánya

A pihentető alvás hiánya fizikai és mentális problémákhoz vezethet. A munka, a napi stressz… reggeltől lefekvésig sok energiára van szükséged ahhoz, hogy megtarts az aktivitásod. Ennek az energiának a nagy részét éjszaka, alvás közben „szerzed meg”.

Ha nem alszol nyugodtan, az energiaraktáraid nem töltődnek fel.

És ez nem csak energiaprobléma. A pihentető alvás tartós hiánya egészségügyi problémákhoz vezethet, mivel az alvás hiánya bizonyítottan káros a testre és az elmére:

 • Gyengíti az immunrendszert, növeli a fertőzések kockázatát
 • Befolyásolja a hangulatot
 • Ha az alváshiány rendszeres, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.
 • Befolyásolja a mentális egészséget, rontja a fizikai és szellemi teljesítményt
 • A csökkent koncentráció miatt fokozza a balesetek kockázatát (otthon, vezetés, munka stb.).
 • Korlátozza a tanulási képességet
 • Szív- és érrendszeri problémákat okozhat
 • Növeli a magas vérnyomás kockázatát
 • Csökken a növekedési hormon termelés
 • Befolyásolja az anyagcserét, ha nem alszol, hajlamosabb vagy az elhízásra.
 • A mély alvás hiánya kimeríti és fokozottabban „koptatja” az egészséged

Napról napra lejjebb húz a fáradtság. Ha nem alszol, nem pihensz éjszaka, nem keletkezik elég energiád és nemcsak fizikai fájdalmak jelentkeznek, hanem akár pszichés eltérések is.

Miként segít a PEMF kezelés?

PEMF jelentése pulzáló elektromágneses mező. De hogyan javítja ez az alvás minőségét és a pihenést?

A pulzáló mágneses mező biomoduláló hatású, azaz bizonyos élettani folyamatokat aktivál, serkent, támogat. Az alvás javításában kétféle hatása játszik főszerepet:

 • Vérkeringés javítása és oxigénellátás fokozása
 • Mitokondriumok aktiválása

Bizonyított, hogy a PEMF hatására akár 200%-kal fokozódik a vérkeringés, különösen a legkisebb hajszálerekben (azaz a mikrocirkulációra legerősebb a hatása). A jobb keringés több oxigént és tápanyagot szállít a sejtekhez. Ez megteremti az anyagcsere fokozódás alapját.

A pulzáló mágneses mező másik fontos hatása a mitokondriumok működésének fokozása. A mitokondriumok felelősek a sejtekben az energia előállításáért, amely elengedhetetlen a sejt működéséhez.

Mitokondriumok és egészség

mitokondriumA testedben minden sejt rendelkezik mitokondriummal, de nem ugyanannyival. Például az izmok, a máj, az agy, a vese sejtekben akár több száz is található, mert ezeknek sok energiára van szükségük a megfelelő működéshez.

A mitokondriumok a test energiatermelő erőművei – a tápanyagokat energiatároló molekulákká (ATP, azaz adenozin-trifoszfát) alakítják át. Az ATP elengedhetetlenül fontos a létezéshez. ATP szükséges minden sejtfolymathoz, így a sejtmembránonn keresztüli anyagáramláshoz, a fehérje és enzimszintézishez, a regenerációhoz. Ha a mitokondriumok nem működnek megfelelően, akkor csökken vagy leáll az ATP termelés. Mivel ez a szervezeted alapvető energiaforrása, így ATP hiányában erőtlen, kedvetlen vagy.

A nem megfelelő mitokondrium működés következménye a fáradtság és a kimerültség, nem tudsz nyugodtan aludni, az agyműködésed sem megfelelő (koncentrációs problémák, depresszió). Az energiahiány és sejtszintű működési zavar egyenesen összefügg a gyulladások kialakulásával, a hormonális és az anyagcsere zavarokkal, elhízással.

Testedben az alvás közben történnek az életfontosságú helyreállító folyamatok.

„Amit nappal leromboltál, az alvás alatt a tested kijavítja”.

Ha a mitokondriumaid nem működnek megfelelően, nincs energiád. Ennek ellenére nem tudsz „kiadósat” aludni, így nem pihened ki magad és a testedet megújító, regeneráló folyamatok is „lefagynak”. Ez egy ördögi kör, azaz önmagát súlyosbító folyamat!

A sejt egészsége és a membránpotenciál

A sejtjeidet sejtmembrán veszi körbe. A külső és belső oldalán eltérő az elektromos töltések eloszlása. Az egészséges sejt membrán feszültség értéke -25 és -60 mV között van. Cook MR, Graham C, Cohen HD, Gerkovich MM. A replication study of human exposure to 60-Hz fields: effects on neurobehavioral measures. Bioelectromagnetics. 1992;13(4):261-85. doi: 10.1002/bem.2250130403. PMID: 1510736.

Ha a feszültség „esik”, akkor ennek következménye, hogy a sejtfalon keresztüli anyagáramlás megakad. Ha nem jut be „tüzelőanyag”, akkor a mitokondrium nem tud miből energiát termelni. Energia hiányában a sejtműködés leáll, beleértve a fehérje, enzim és egyéb anyagok termelését is.

Ennek következménye a gyulladásos folyamatok fellángolása, az ízületi fájdalmak megjelenése, az elhúzódó sebgyógyulás, pszichés problémák, izomfáradtság, alvászavar vagy a pihenés képességének elvesztése.

Az egészséges és beteg sejtek feszültsége

Egy egészséges felnőtt sejtjeinek átlagos feszültsége -25 mV. A beteg sejteké nem éri el a -10 mV-ot. De már akkor elveszítik energiájukat, ha a feszültségük -15 mV alá csökken. Ha a feszültség -5 mV alá csökken, a sejt elhalása (nekrózis) következik be.

membránpotecniál értéke és összefüggései

Azok a módszerek, amelyek aktiválják és regenerálják a mitokondriumokat, képesek a betegségek gyógyítására is.

A pulzáló mágneses mező terápia segíti az energiával nem rendelkező sejtek „feltöltését” és regenerálását. A sejtek ismét működőképessé válnak,  a sejtmembrán feszültség -25 mV fölött egyensúlyba kerül. Minél magasabb a sejt energiaszintje, annál jobban működik a tested és annál jobban pihensz.

A mágnesterápia hatására a mitokondriumaid elkezdenek ATP-t termelni és visszanyered az energiád és életerőd. Ez lehetővé teszi, hogy napközben vitalitással rendelkezz, éjszaka pedig mély és pihentető alvást biztosít.

A mágnesterápia alkalmazása

„Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a megfelelő frekvenciájú és intenzitású pulzáló mágneses mező jótékony hatással van az emberi szervezetre”.

Pelka RB, Jaenicke C, Gruenwald J. Impulse magnetic-field therapy for insomnia: a double-blind, placebo-controlled study. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):174-80. doi: 10.1007/BF02850111. PMID: 11697020.

A javítás egyik kulcsa tehát a mitokondriumok aktiválása. A mágnesterápia -akárcsak a mikroáram– képes „feltölteni” a mitokondriumokat.

De hogyan történik ez?

A kezelést egy pulzáló mágneses mező terápiát biztosító készülékkel végezheted. Ilyenek például az olasz Globus gyár Magnum elnevezésű készülékei, melyből több típus közül választhatsz.

Ezek az orvosi készülékek a különböző kezelőeszközökben (öv, kendő, párna, matrac) levő mágnestekercsek segítségével állítják elő a pulzáló mágneses mezőt. Annyi a teendőd, hogy az ezek által létrehozott a mágneses térben tartózkodsz. Például viseled az övet, ülsz a párnán vagy fekszel a matracon.

A sejtregenerációt biztosító kezelések hosszú tartamúak (napi 6-8 óra az ideális). Ezért célszerű éjszaka, alvás közben kezelni magad. Már említettem a matracszerű kiegészítőket, melyek közül a kisebb méretűt a párnád alá teheted. Az egész test kezelését biztosító matracokon pedig teljes hosszban végigfekhetsz.

Az éjszakai, tartós mágnesterápia regenerálja és revitalizálja a sejtjeid és aktiválja a mitokondriumokat. Ennek hatása kétféle lehet: 1., többet alszol vagy 2., nem az alvásidőd növekszik, hanem a mélysége (jobban alszol).

Az eredmény pedig, hogy a tested kipihentebben ébred. Javul a teljesítményed.

Pihentető alvás mágnesterápia segítségével

Számos tudományos cikk támasztja alá, hogy a mágnesterápia jelentősen segíti a jobb alvást. Ebben a vizsgálatban például a pulzáló mágnesterápiás kezelésben részesülő betegek 70 százaléka tapasztalta alvásproblémái jelentős vagy akár teljes enyhülését. További 24 százalék egyértelmű javulásról számolt be. Csupán 6% szerint volt enyhe a javulás mértéke. Ha a számokat összeadod, akkor kiderül, hogy a vizsgálat minden egyes résztvevője a mágneses mező kezelés előnyös hatásáról számolt be. Jelentős vagy teljes javulást 70 százalékuknál eredményezett, míg a többieknél „csak” javult a helyzet.

A kulcs: rendszeresség, megfelelő frekvencia és intenzitás

A biostimulációról már említettem, hogy a tested folyamatait serkenti. Ez azonban nem megy egy csapásra, nem történik meg egy nap, egyetlen kezelés alatt. Ha naponta, de legalább másnaponta kezelsz, akkor az egyes kezelések hatásai fokozatosan egymásra rakódnak és kialakul az eredmény. Ha túl nagy szüneteket tartasz, a folyamat minden alkalommal nulláról indul – elindul, majd ismétlés hinyában leáll.

A regeneráció hatékonysága függ az alkalmazott frekvenciáktól és mágneses intenzitástól. A Magnum készülékek orvosi szintű berendezések, rendelkeznek a szükséges képességekkel.

Mit nyújthat számodra egy Magnum készülék?

Válaszd az alvást segítő, a mitokondriumokat regeneráló, a gyulladáscsökkentő és az energia helyreállító programokat.

A kezelések során különböző mágneses intenzitás (Gauss) és különböző frekvenciák kombinálódnak a pihentető alvás, a jobb egészség és a mitokondriumok fokozott aktiválása érdekében, mely

 • Növeli a sejtek energiáját
 • Javítja az oxigénellátást az egész szervezetben.
 • Természetes módon csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.
 • Nyugodtabban fogsz aludni, jobban pihensz.
 • Növeli az energiát és a vitalitást
 • A csontok erősebbek és egészségesebbek lesznek
 • Segít a szervezetnek regenerálni a szöveteket.
 • Javítja a keringést és a szív egészségét

Ha további információkat szeretnél, lépj kapcsolatba velem és segítek kiválasztani, melyik eszköz felel meg leginkább az igényeidnek!

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük