A térdfájdalom az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. Egyes adatok szerint a 45 év felettiek 80 százaléka szenved tőle. A leggyakoribb oka mostanában a túlsúly okozta krónikus túlterhelés, amiről itt írtam. Szintén gyakori ok a gyulladás, továbbá a sérülés (trauma) is, melyek kezelésében az egyik leghatékonyabb eszköz a lágylézer. Ezt mutatom be most.

A térdízület négy csont „találkozási” pontja: combcsont (femur), sípcsont (tibia), szárkapocscsont (fibula) és térdkalács (patella). A csontokat szalagok kapcsolják össze, így az elülső keresztszalag (ACL), a hátsó keresztszalag (PCL), továbbá a medialis collateralis (belső térdszalag) és az lateralis collateralis (külső térdszalag). A combcsont és a sípcsont közötti résben két porcos lemez -mediális (belső) és laterális (külső) meniszkusz- található, amelyek a térd „lengéscsillapítására” szolgálnak.

Az ízület fő funkciója a láb mozgása (biztosítja a láb hajlítását és kiegyenesítését) és a tartás (a csípővel és a bokával együtt viseli a testsúly terhét).

A térdfájdalom okai

A térdfájdalomnak számos oka lehet, így többek közt

mechanikai

Az ízület tartós túlterheléséhez vezet a túlsúly. Mechanikai okra vezethető vissza a sportolók ismétlődő ugró mozdulatai miatt kialakuló térdkalács-ín gyulladás, azaz „ugró térd”.

sportsérülés vagy baleset

A térdet érő közvetlen erőbehatás károsíthatja bármelyik szerkezeti elemet, szakadást okozva egy vagy több ínban vagy a meniszkuszban. Ilyenek rándulás, szalagszakadás, porc (meniszkusz) sérülés.  Az ilyen típusú sérülések különösen gyakoriak sportolóknál

gyulladás

Osteoarthritis az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, amely elsősorban a test súlyát hordozó ízületeket érinti. Ha tartósan fennáll, akkor fokozatosan az ízületi porc lebomlásához, azaz porckopáshoz vezethet. A gyulladások közé tartozik a túlterhelés („ugró térd”), a reumás ízületi gyulladás, a köszvény és a burzitisz (nyáktömlő-gyulladás).

Kísérőtünetek

A térdfájdalom helye és súlyossága az ok függvényében változhat és egyéb kísérőtünetei is lehetnek:

 • Duzzanat és merevség
 • Bőrpír (vöröses elszíneződés) és meleg tapintás
 • Gyengeség vagy instabilitás érzés
 • Pattogó vagy recsegő hangok
 • A térd nyújtása vagy hajlítása akadályozott

A kezelés hatékony eszköze: a lágylézer

A sérülés, túlterhelés és gyulladás által okozott térdfájdalom lágylézer segítségével hatékonyan csökkenthető. E készülékek igazi áttörést jelentenek az otthoni kezelésben. A korábban csak a klinikákon használt professzionális lézerek teljesítményét ma már egy könnyű, hordozható készülékben kapod meg, amelyet biztonságosan használhatsz.

A térd kezelésére 808 nm hullámhosszúságú lézerek alkalmasak, mert az ilyen fény képes az ízület mélyére hatolni.

Több jelentős gyártó is kínál otthoni felhasználású készülékeket, a legismertebbek: B-Cure Laser, SafeLaser, Personal-Laser és Energy-Laser.

A lágylézer a tested természetes öngyógyító erejének fokozásán keresztül fejti ki a hatását.

A szövetekbe jutó lézersugár bonyolult biokémiai folyamaton keresztül serkenti a sejtek adenozin-trifoszfát, más néven ATP termelését. Ez a molekula a sejtműködéshez szükséges energiát biztosítja. ATP hiányában a sejtműködés „lefagy”, míg bőség esetén hatékonyan működik. Az ATP tehát elengedhetetlenül fontos a sejtek megújulásában és helyreállító folyamataiban. Jelenlétében gyorsul a regeneráció és ezzel az izom-, ín-, szalag- és idegsérülések gyógyulása is.

A lágylézer kezelés igazolt hatásai:

 • Fokozza az ATP (azaz energia) termelést
 • Javítja a mikrocirkulációt (beleértve a vér és nyirokáramlást) és ezzel csökken a duzzanat
 • Helyreáll a sejtmembránon keresztüli anyagtranszport
 • Távoznak a toxinok és csökken a fájdalom
 • A fokozódó keringés magával hozza a tápanyagokat, melyek könnyen jutnak a sejtbe
 • A sejtben beindul a fehérjeszintézis és enzim termelés
 • A sebgyógyulás javulását a kollagéntermelés fokozódása váltja ki.

Mindezek együttesen eredményezik a gyulladás megszűnését, a sérülés gyógyulását.

A hatástanulmányok szerint „A lágylézer kezelésben részesülők között jelentősen kevesebb esetben volt szükség térdprotézis műtétre, mint azoknál, akik nem kaptak ilyen kezelést”.

A lézerkezelés általános szabályai

A lézerkészüléket addig kell egy kezelési ponton tartani, amíg a kívánt energiamennyiséget „beadja”. A kisebb energiakibocsátású készülékekkel hosszabb ideig tart ugyanazon energia testbe juttatása.

Fontos tudni az úgynevezett „biológiai ablak”-ról. Eszerint a kedvező hatást egy bizonyos energiamennyiséggel lehet elérni. Ha ennél kevesebbet adsz be (=túl rövid ideig kezelsz), nem alakul ki hatás. Ha túl sokat (=szükségesnél hosszabban kezelsz), akkor szintén nem eredményez hatást.

Az, hogy a sugár milyen mélyen hatol be a testbe két dologtól függ:

 • a hullámhossztól. A 808 nm-es, infravörös (szemmel nem látható) sugár 5-8 cm mélyen is behatol a testbe. Ezzel szemben a 660nm-es csak 1-2 cm-re, így ez az ízületre nem hat, azonban a bőr kezelésére kiválóan alkalmas.
 • a kezelési módtól. Ha a bőrtől 1-10mm-re tartod a készüléket, akkor felületes, ha a bőrre helyezed, mélyebb a bejutás. Enyhe rányomással jut le a legmélyebbre a kezelés.

lágylézer kezelés behatolási mélység

A térdízületi fájdalom kezeléséhez szükséges energia általában 5-20 Joule, egy kezelési pontra. A pontos érték attól függ, hogy sérülés vagy gyulladás van-e.

Fontos különbséget jelent a kezelőfej átmérője is. Ez a kezelési pontok számát határozza meg. A kisebb „fejű” készülékkel több ponton kell kezelni.

Készülék javaslataim

A térd kezelésére többféle lézerkészülék közül választhatsz.

Az izraeli B-Cure gyártó 3 készülék változatot kínál: Classic, Sport és Pro modellek. Pulzáló lézersugarat bocsátanak ki, melyet egy prizma segítségével „szórnak”. Ezért védőszemüveg nélkül is használhatók, így az I-es (azaz kockázatmentesen használható) lézerosztályba tartoznak. A kisebb energiasűrűség miatt a biostimulációs hatásuk lassabban alakul ki.

A dán Akeda otthoni használatra két típust ajánl, a Personal-Laser L 400-at és az Energy-Laser L500 Pro-t. Folyamatos és intenzív lézersugarat bocsátanak ki. A III. lézerosztályba tartoznak, használatuk közben védőszemüveg viselése ajánlott, mert a helytelen alkalmazásnak lehetnek kockázatai. Odafigyelve, a szabályok betartása mellett veszélytelenek. Nagy energiamennyiség adható be velük, igen rövid idő alatt. Jelentős a vérkeringést serkentő hatásuk, ezért nemcsak gyulladások, hanem sérülések, ínszakadás, porc-elváltozás esetén is hatékonyabbak a B-Cure készülékekhez képest.

Bár a B-Cure készülékek hatékonysága némiképp elmarad ugyan az Akeda modellektől, azonban az áruk is alacsonyabb. Ez pedig sokak számára inkább elérhetőbbé teheti őket.

Térd kezelése B-Cure lézer készülékekkel

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

A B-Cure készülékek az 1.lézerosztályba tartoznak. 808 nm-es infravörös (szemmel láthatatlan) sugarat bocsátanak ki, a teljesítmény 250mW. A kezelőfej területe 4.5cm2.

A lézersugár pulzáló (PW), melynek frekvenciája az egyes típusokban eltérő. Emiatt eltérő a percenkénti energiabeadási képességük.

 • Classic: 3.75 Joule, azaz 0.83 J/perc/cm2 – kezelési idő 6 perc/5J
 • Sport: 4.5 Joule, azaz 1.0 J/perc/cm2 – kezelési idő 5 perc/5J
 • Pro: 5 Joule, azaz 1.11 J/perc/cm2 – kezelési idő 4.5 perc/5J

A kisebb energiakibocsátású modellt hosszabb ideig kell egy ponton tartani a biológiai hatás érdekében. A nagyobb energiájú készülék erőteljesebb hatású, így a gyógyuláshoz szükséges idő is rövidebb lehet.

Ha B-Cure készüléked van, akkor a térded 4 ponton kezeld. Mindenütt 4.5-6 percig kell tartanod, (attól függően, hogy melyik modellel rendelkezel).

A készülékről távolítsd el a védőkupakot, kapcsold be, állítsd be a kezelési időt, indítsd el a programot, majd helyezd a bőrre a következő helyeken:

 • térdhajlatban hátul
 • a térdkalács előtt-alatt
 • a térd külső, majd a belső oldalán.

térd kezelési pontok b-cure lágylézerrel

Mivel egy-egy ponton percekig, összesen 18-24 percig kell kezelni, így kényelmetlen lehet kézben tartani a készüléke. Használj opcionálisan kapható állványt. Az optimális eredmény érdekében a kezelést naponta legalább kétszer ismételd meg.

Térd kezelése Energy Laser készülékekkel

Personal Laser L400 lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztálypersonal laser L400 lágylézer készülék 808nm lézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 400 mW teljesítmény
 • 12.5 mp / 5 Joule

EnergyLaser L500 Pro Bluetooth lágylézer

 • 3. lézer teljesítmény osztályEnergy-Laser L500 Pro lágylézer
 • 808 nanométeres lézersugár
 • CW (folyamatos) lézer
 • 500 mW teljesítmény
 • 10 mp / 5 Joule
 • Android applikáció – bluetooth kapcsolattal

A Personal-Laser L400 és az Energy-Laser L500 Pro egyaránt a 3.lézerosztályba tartozik, azaz lényegesen nagyobb intenzitású, mint az 1.osztályba tartozó készülékek. 808 nm-es infravörös (szemmel láthatatlan) sugarat bocsátanak ki. Az L400 teljesítménye 400mW, az L500-é 500mW. A kezelőfej területe 1.0 cm2.

A lézersugár folyamatos (CW), így az energiabeadási képesség magas.

 • Personal-Laser L400  24 J/perc/cm2 – 12.5 másodperc /5J
 • Energy-Laser L500  30 J/perc/cm2 – 10.0 másodperc /5J

Már említettem, hogy ezek a készülékek 3. osztályba tartozó, erős energiakibocsátású eszközök. Ezek a készülékek 10-12 másodperc alatt adnak be annyi energiát, mint a B-Cure 5 perc alatt. A hatásuk is erősebb. Mivel nagy energia adható be rövid idő alatt, így akár a porcregeneráció serkentésére is alkalmasak (erre a B-Cure-k nem).

A kisebb kezelési terület miatt más a kezelési stratégia. A panaszos területet „csempézéssel” kell lefedni. Pontról-pontra haladva mindenütt be kell adni a megfelelő energiamennyiséget.

térd kezelése akeda personal laser l400 lágylézerrel

A Personal-Laser és Energy-Laser készülékek 10 másodpercenként „csippantanak egyet”. Ez az ábra egy lehetséges kezelést mutat be. A piros terület jelenti a fájdalmas, gyulladt területet. a kis körök a kezelési pontokat. Az L400-at és L500-at egy-egy ponton négy csipogás tartamig kell tartani, majd a következőre lépni.  Azaz 40 másodperc/pont a kezelési idő. A terület nagysága függvényében 5-8, de akár 20-25 kezelési pont is lehet.

A nagy energiabevitel miatt ezekkel az eszközökkel ritkább kezelés is elegendő. Az első héten naponta 1x, majd a második héttől 2-3 naponta kezelj.


Tudj meg mindent a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Olvassa el ezt a cikkem: Mi a térdfájdalom leggyakoribb oka?
  És ezt: Lágylézer kezelés alapismeretek
  A hiányzó meniscust nem lehet pótolni lágylézerrel, sem más módszerrel.
  A következményes ízületi kopást elsődlegesen a testsúly normál szinten tartásával és a lábizmok erejének megtartáával vagy visszaerősítésével, napi szintű testmozgással, erősítéssel lehet lassítani.
  Az 1-es lézerosztályba tartozó Safelaser vagy B-Cure készülékekkel az artrózisos fájdalmat lehet mérsékelni, de a porcregenerációt ezekkel nem tudja érdemben serkenteni. A nagyobb energiát kibocsátó 3. lézerosztályú készülékek (Personal LAser L400, Energy LAser L500 vagy L2000) az ízületi porc regenerációt is sikerrel segítheti (egy bizonyos állapotig). Ha már a porc teljesen elkopott, onnan még a 4.lézerosztáylú, klinikai lézerek sem segítenek (és tényleg nincs más, mint a műtét).
  Két dolgot javaslok: 1., comb és lábizmok visszaerősítése tornával és izomstimulátorral. 2., lézer kezelés a fájdalolmcsillapítás érdekében. Ha megengedhető, akkor 3. lézerosztályba tartozó készülékkel.

 2. Két éve műtötték a bal térdemet meniszkusz sérülésre. Akkor közölték, hogy barátkozzak a gondolattal, miszerint előbb-utóbb protézis beültetésre lesz szükségem a jelentős porckopás miatt. Műtét óta a térdem állapota változó. Vannak időszakok amikor szinte tökéletes és van amikor változó intenzitású fájdalmak gyötörnek még éjszaka is.
  Azt szeretném megtudni, hogy a porckopás problémámra hatásos kezelést nyújt-e a lágylézer használata? Érdemes beruházni egy ilyen nem olcsó készülékre vagy csak fölösleges pénzkidobás?
  Ha igen, ön melyik típust ajánlaná. A medimarket oldalon van pár típus de pl. nincs ott a Safe Laser készülék. Én egyiket sem ismerem, így köszönettel venném ha segítene a választásban.

  Üdvözlettel, János

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük