Térdfájdalom…észrevétlenül jelenik meg…egyre jobban kínoz…mozogni egyre kevesebbet mersz…orvoshoz fordulsz…kapod a gyógyszereket, injekciókat…de csak nem szűnik. Mert nem a problémát kiváltó okot kezelik, hanem a fájdalmat. Az egészet megoldhatnád magad is…ha megértenél néhány egyszerű dolgot…  

Miért nem fáj az egészséges térdízület?

A térded egy bonyolult szerkezet. A comb-, a síp- és szárkapocs csontok találkoznak itt. Hozzájuk társul még a térdkalács. A csontvégek között porcok találhatók, amik kitöltik az ízületi rést. Az egészet az ízületi tok és szalagok (inak) tartják egybe, ettől azonban még az ízület instabil.

Azt, hogy a csontok stabilan álljanak, ne érjenek egymáshoz, a comb és lábszárizmok biztosítják. Amíg elég erősek, addig nem engedik, hogy minden lépésednél egymásra „koppanjanak” a csontok.

A térdfájdalom okai

A térdfájdalomnak számos oka lehet, így többek közt

 • a leggyakoribb az izomzati gyengeség. Ha a lábizmaid abszolút vagy relatív mértékben meggyengülnek, akkor nem tudják stabilan tartani a térdízületet. Egyrészt „instabilnak” érzed, „mintha remegne” a térded. Másrészt ha az izmok nem tartanak, akkor a csontok minden lépésedkor összekoccannak és megnyomják a közöttük levő porcot. Fokozatosan fájdalom és gyulladás alakul ki. Ha az izomerő nem áll helyre, akkor lassan kopni, pusztulni, töredezni kezd a porc. Az állandó dörzsölődés miatt pedig nem tud újraképződni, regenerálódni. Ott, ahol a porcborítás lekopik, a csontok egymáson csúsznak. Lassan és végérvényesen tönkre mennek a porcok és a csontvégek is pusztulni kezdenek. Ez már pokoli fájdalmat okoz és nem „csinálható vissza”.
 • mechanikai. Az ízület tartós túlterheléséhez vezet a túlsúly. Mechanikai okra vezethető vissza a sportolók ismétlődő ugró mozdulatai miatt kialakuló térdkalács-ín gyulladás, azaz „ugró térd”.
 • sportsérülés vagy baleset. A térdet érő közvetlen erőbehatás károsíthatja bármelyik szerkezeti elemet, szakadást okozva egy vagy több ínban vagy a meniszkuszban. Ilyenek rándulás, szalagszakadás, porc (meniszkusz) sérülés.  Az ilyen típusú sérülések különösen gyakoriak sportolóknál
 • gyulladás. Osteoarthritis az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, amely elsősorban a test súlyát hordozó ízületeket érinti. Ha tartósan fennáll, akkor fokozatosan az ízületi porc lebomlásához, azaz porckopáshoz vezethet. A gyulladások közé tartozik a túlterhelés („ugró térd”), a reumás ízületi gyulladás, a köszvény és a burzitisz (nyáktömlő-gyulladás).

A térdfájdalom tünetei 

A térdfájdalom helye és súlyossága az ok függvényében változhat és egyéb kísérőtünetei is lehetnek:

 • Duzzanat és merevség
 • Bőrpír (vöröses elszíneződés) és meleg tapintás
 • Gyengeség vagy instabilitás érzés
 • Pattogó vagy recsegő hangok
 • A térd nyújtása vagy hajlítása akadályozott

A térdfájdalom megelőzése

Ezt jegyezd meg: az erős izmok erősen megtartják az ízületet is. Ezt az állapotot rendszeres testmozgással és a normál testsúly megtartásával tudod elérni.

A rendszeres séta, nordic walking, túrázás, kocogás, futás, kerékpározás a lábizmok és a normál testsúly megtartásának legkitűnőbb eszköze.

A térdfájdalom kezelése

Ha a fentieket javaslatommal nem foglalkoztál és megjelentek a térdfájdalmaid, akkor nehezebb dolgod van.

A leghatékonyabb az intenzív edzés lenne, azaz a súlyzós guggolás, szökdelés, futás, kerékpározás. De ez csak egészséges térdízület esetén jó. Ha fájdalom, gyulladás, sérülés esetén, gyenge izmokkal elkezded, akkor gyorsan romlik az állapotod.

A gyógyszerek, de még a műtéti beavatkozás sem megoldás! Egyik sem növeli az izomerőt, azaz nem oldja meg az alapvető problémát: a lábizmaid gyengébbek annál, hogy stabilan tartsák a térded.

Erősíteni kellene, de gyenge izmokkal nemhogy segítene, hanem rontana a helyzeten. Ez egy ördögi kör, amiből hagyományos módszerekkel kitörni igen nehéz vagy lehetetlen. 

Izomstimuláció

A modern technológia biztosítja a megfelelő eszközt, mégpedig az izomstimulátor készüléket. Ide kattinva találsz izomstimulátor készülékeket: Medimarket.hu webáruház – Izomstimulátorok

Ezekkel úgy erősíthető az izom, hogy közben a térdízület nem mozog, azaz nem fokozza a panaszokat.

Természetesen az izom nem erősödik „csettintésre”.  Napi 40-60 percnyi stimulátor kezelést hatását azonban már 2-3 hét után érezni fogod, a végleges eredményt 2-3 hónap alatt érheted el. Az 5-6. héten a stimuláció mellett fokozatosan a testmozgást is elkezdheted! 

Ez fog ahhoz kelleni, hogy tartósan megmaradjon a fáradtságosan megszerezett izomerőd. Ez szünteti meg tartósan a térdfájdalmat. Ha ismét csak visszaülsz a székedre és nem mozogsz, akkor hetek alatt visszagyengülnek az izmaid, mert a tested mindig a fizikai aktivitásodhoz állítja be az izomerőd. Ha mozogsz, akkor nő az izomerő, ha ücsörögsz, akkor csökken.

Ebben az írásomban lépésről-lépésre bemutatom, hogyan kell a combizom erősítő izomstimulációs kezelést végezni és mely programokat kell alkalmazni: Térdízület stabilizálása izomstimulátorral

Lágylézer kezelés

A sérülés, túlterhelés és gyulladás által okozott térdfájdalom lágylézer segítségével hatékonyan csökkenthető. Ebben a cikkemben olvashatsz arról, mi a lágylézer, hogyan hat, hogyan alkalmazhatod általában. Lágylézer készülék és lágylézer kezelés

Ide kattinva találsz lágylézer készülékeket: Medimarket.hu webáruház – Lágylézer készülék

Bár itt több típust is találsz, de a térd kezelésére két típust ajánlok leginkább, a Personal-Laser L400-at és az Energy-Laser L500 Pro-t.

Ezek a III. lézerosztályba tartoznak. Jelentős a vérkeringést serkentő hatásuk, ezért nemcsak gyulladások, hanem sérülések, ínszakadás, porc-elváltozás esetén is hatékonyak.

Mivel nagy energiájúak (Personal-Laser L400: 24 J/perc/cm2 – 12.5 másodperc /5J, Energy-Laser L500: 30 J/perc/cm2 – 10.0 másodperc /5J), így rövid idő alatt nagy dózis adható be velük. Ezért akár a porcregeneráció serkentésére is alkalmasak (erre az 1.lézerosztályba tartozó lézerek nem képesek).

A kezelés során a fájdalmas területen pontról-pontra haladva mindenütt be kell adni a megfelelő energiamennyiséget.

térd kezelése akeda personal laser l400 lágylézerrel

Ez az ábra egy lehetséges kezelést mutat be. A piros terület jelenti a fájdalmas, gyulladt területet. a kis körök a kezelési pontokat.

A Personal-Laser és Energy-Laser készülékek 10 másodpercenként „csippantanak egyet”. Az L400-at és L500-at egy-egy ponton 2-4 sípolásig kell tartani, majd a következőre lépni, azaz a pontonkénti kezeési idő 20-40 másodperc. A fájdalmas terület mérete függvényében akár 15-20 kezelési pont is lehet.

Az első héten naponta 1x, majd a második héttől másnaponta kezelj.

Mitől gyengül az izom?

Olvasd el ezt a cikkem: A mozgáshiány hatása a testedre

A tested egy nagyon bonyolult rendszer. Ahhoz az igénybevételhez állítja be az izomerőd, amivel rendszeresen szembekerül.

Ha munkád egész napra az íróasztalhoz köt és nem sportolsz rendszeresen, akkor a tested ehhez „állítja be” (vagyis csökkenti le) az izmok erejét, tömegét. Minek is tartaná fenn a hatalmas izmokat, ha úgyse használod semmire? Nem sétálsz, nem futsz, nem kerékpározol, egyáltalán nem mozogsz. Széken, karosszékben ülve valóban semmi szükség az izmaidra.

Biztos láttál már „előtte-utána” képet Mr. Olimpia nyertes testépítőkről. A hatalmas izmok a mázsás súlyok emelgetésének abbahagyása után hónapok alatt zuhannak össze a normál méretükre.

Ha a lábizmaidat nem használod, mert egész nap ülsz, akkor térdízületed elveszíti a stabilitását, nem csodálkozhatsz, ha megjelenik a térdfájdalom.

Mi az abszolút izomgyengeség?

Abszolút az izomgyengeség, ha keveset mozogsz, és ülve vagy egész nap állva dolgozol. Mivel nem edzed az izmaid, így azok vékonyodnak, erejük csökken.

Komolyabb a probléma, ha a kevés mozgás mellett súlyfelesleged is van. Az izmokat nem a túlsúlyhoz „tervezték”. Az állandóan „cipelt” plusz „zsákod” soha nem teheted le, így a térdízületedre is nagyobb teher hárul. Egy kis lépcsőzés, egy kisebb túra vagy egy hétvégi kerékpározás olyan „sokk”, amire térdfájdalom keletkezik.

Ha kímélni kezded, tovább gyengülnek az izmok és a mozgáshiány miatt tovább nő a súlyod is. Ördögi körbe kerültél! Innen bármit teszel, fokozza a térdfájdalmat.

Mi a relatív izomgyengeség?

Relatív az izomgyengeség, ha a mindennapi életben nincsenek térdpanaszaid. Az izmaid elég erősek ahhoz, hogy a munka és napi tevékenység során megtartsák a tested és az ízületed.

A probléma akkor keletkezik, ha valami szokatlan, vagy nagy terhelést kap. Például részt veszel egy apa-fia focimeccsen vagy a haverok csalnak el kosarazni, stb. Lelkesen veted bele magad a játékba, pont úgy, mint régen…. meg akarod mutatni, hogyan kell ezt csinálni. Egyet felejtettél el. Az izmaid erre jelen állapotukban nem alkalmasak! Mivel érdemi mozgást nem végzel így annak is örülnöd kell, hogy járáskor elbír. A büszkeséged miatt persze nem lehet azt mondani, hogy bocs, de nem játszom. És meg is érkezik a baj… Egy hirtelen forduló…egy reccsenés…oda a térded…

Sportolsz, mégis fáj?

Paradox módon a napi rendszerességgel edzők közül is sokan szenvednek térdfájdalomtól!

Szinte csalódottak: „én egész életemben sportoltam, a munka, a család mellett is mindig beszorítok egy óra futást, kerékpározást vagy focit, kosarazást. Mégis fáj a térdem”.

Joggal kérdezed, miért? Ez is a relatív izomgyengeség egy típusa!

A rendszeresen sportolónak erősek az izmai (egy átlagemberhez képest). De a sport közben a normálisnál nagyobb a terhelés. Az amatőr sportolók időhiányban szenvednek és edzéshibákat vétenek, ami a túlterhelést fokozza.

A leggyakoribb hibák:

 • elmarad az alapos bemelegítés és „hideg” izmokkal indulnak neki az edzéseknek. Jellemzően indulástól magas intenzitással dolgoznak. Ezt az inak, azok csonton tapadásai, az ínhüvelyek „nem szeretik” és túlterheléses gyulladás keletkezik. Bár már hónapok óta fájdalmak jelentkeznek, de a sportolót ugye kemény fából faragták és makacsul továbbra is edzenek. Ezzel tovább súlyosbítják a már meglévő túlterheléses gyulladást.
 • elmarad a levezetés, a regeneráció. Az edzés során az izmok energiát használnak fel, ennek során bomlástermékek (metabolitok) keletkeznek. Továbbá az erőfeszítéstől izomrost károsodások is történek. Ezek gyulladást okoznak. Az edzés utáni regenerációs tevékenységek, mint nyújtás, hengerezés, masszázspisztoly használat, gyúrás, regenerációs nyirokmasszázs, stb. elmaradnak. Erre már nincs idő. Így az izmokban állandósul a gyulladás, ami ráerősít a túlterhelés okozta gyulladásra.

Ahelyett, hogy visszavennének, tovább erőltetik, inkább sántítanak, másképp végzik a mozdulatot. Igen ám, de így a panaszt átterhelik a másik oldalra is. Az eddig egyoldali panaszból így lesz mindkét oldali. A sportoló képes addig edzeni, hogy olyan károsodásokat okozzon az ízületeinek, ahonnan aztán nincs visszaút.

Olvasd el ezeket a cikkeimet:

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. Klasszikus meggondolatlanság… edzetlenül nekiugrani egy olyan erőpróbának, ami szokatlan megterhelést okoz….
  Az ekkor megjelenő térdfájdalom egy túlterheléses gyulladás.
  Jegelje 2-3 napon át, egyszerre 10-15 percig. Pihentesse, ne terhelje.
  Orvosi rendelőben gyulladáscsökkentőt vagy szteroidot szoktak ár adni – nézze meg, milyen mellékhatásai lehetnek.
  A fizikoterápiás készülékek közül terápiás ultrahang, mikroáram, lágylézer kezelések segítenek.
  A panaszok megszűnéséhez kelleni fog néhány hét.

 2. 38 éves vagyok, tegnap egy 20kmeres túrán vettem részt, fel le hegyen völgyben, az utolsó 2 km fájdalmas volt a lábának a térdem oldalsó része elkezdett fájni, kB 50 lépcsőn kellett lejönni…. Az betéttel a kiskaput a térdemnek…. Milenne a megoldás? Kollagén vagy mi? Köszönöm a gyors választ

 3. A jegelés akut fájdalom esetén, 3-4 napon át alkalmazható. Krónikus fájdalom esetén nincs sok értelme.
  A lézer kezelés hatásához nem elég 10-15 kezelés (az esetek többségében). Ha már történt 40-50 kezelés (napi rendszerességgel és biztosan a megfelelő adagolással), akkor mondja, hogy a lézer kezelésen túl van.
  A mágnesterápia esetén is hasonló a helyzet, azzal a kiegészítéssel, hogy a mágneses kezelés hatásához még több idő szükséges.
  Ezen felül sem a jegelés, sem a lézer, sem a mágneskezelések semmilyen módon nem erősítik a lábizmokat és nem segítik a térd stabilitás növelését.
  Ezektől tehát a fájdalmak bizonyos mérséklődésén túl nem várható eredmény.

 4. Alézeres jegelés mágnes terápián tul vagyunk. semmi javulás azért gondoltunk erre a tens kezelésre.
  Üdv Ildikó

 5. Érdeklődöm,hogy térd protéssiel használható a comb stimulációjára a tens készülék ha igen melyik készüléket ajánlja?

  Köszönettel Ildikó

 6. A gyulladás csökkentésére többféle fizikoterápiás módszer áll rendelkezésre. Mindegyik másképp hat. Szokásosan a kezeléseket kombinálják. Jegelés-melegítés, terápiás ultrahang, lágylézer, mikroáram, mágnesterápia egyaránt alkalmazható erre. Valószínű, hogy nem egyetlen kezelés típus, hanem a kezelések keveréke lesz hatásos.

 7. Tisztelt dr. Úr! Térdprotézis beültetésnél sérült a külső inszalagom. Először fél diónyi nagyságú kitüremkedés volt. Már kezdett vissza húzódni, mégegy műtétre szükség volt, mert a patella félre csúszott. Az inszalag gyulladás még mindig fennáll. Mivel tudnám hatékonyan a gyulladást megszüntetni. Fáj, éd járás közben nehezen hajlik a lábam. Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Molnár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük