A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. A csípő-térd műtétek, különösen a régebbi típusú, nagy vágással járó műtéteket követően néhány évvel gyakori a lábdagadás megjelenése. Ez részben összefügghet a nyirokerek műtéti károsodásával és nem tökéletes regenerációjával. Sorai alapján azonban a lábdagadás oka a csökkenő „mozgékonyság” is lehet. Ismert, hogy az egészséges ember lába is „bedagad”, ha például egy hosszú autóbuszos úton mozdulatlanul ül órákig.
  A mozgás létfontosságú, azaz sétáljanak minél többet, lehetőleg a legkevesebb időt töltse ülve, mozdulatlanul. Fontos lenne a gyógytorna elsajátítása és napi rendszeres végzése.
  Ha a mozgásban nem történik változás, akkor csak a mesterséges kezelés marad.
  A nyiroködéma kezelési lehetőségeiről olvassa el ezt a cikkem:Nyiroködéma kezelése otthon

 2. A feleségemnek kopásos elhasználódás miatti két oldali csípőprotézis műtéti beültetése volt néhány évvel korábban.
  Az életkora előrehaladtával sajnos egyre gyakoribbak a csípőizületek – környéki fájdalmai, melyek hagyományos módon és
  hagyományos eszközökkel nem gyógyíthatók, továbbá a műtéti beavatkozás miatt kialakult – különösen a bokák környékén
  jelentkezett nyiroködéma házilagos kezelésével kapcsolatban is szeretnék érdeklődni a házilagosan alkalmazható
  gyógymódok és eszközök alkalmazása iránt.

 3. Tisztelt Doktor úr! Nekem a bal lábam nyiroködémás már kb. 10 éve. Mindig feldagad ha sokat ülök vagy sokat megyek. Most viszont a sarkam annyira fáj, hogy alig tudok menni, inkább csak sántikálni. A boka alatti rész bevérzett, ezért is fájdalmas a járás. Mit tehetnék annak érdekében, hogy javuljon a járásom és ne fájjon?

 4. Tisztelt dr. Zátrok Zsolt Úr!
  Erős porckopás van mindkét térdemben és állandóan ödémás..3 éve a balba teljes protézist tettek be, ami 1,5 évig nem fájt, de most az is ugyanúgy feszül, fáj mint a nem operált. Az ödéma térdtől combközépig tart, úgy járok mint egy robot, nem tudom hajlítani, annyira feszül, és mintha a csontom fájna bokáig ami folyamatos, időnként lüktet, főleg ha fekszem (csak hason tudok aludni!). Vízhajtót nem szedek…. ülésből ha felkelek, annyira fáj mindkét térdem, hogy pár lépésig sántítok, azután beindul, de fáj minden lépés! Járok jógára (nehéz, de csinálom), meg úszom is. Mit tehetnék még? El vagyok keseredve…

 5. Nem rendelkezek olyan képességgel, hogy egy mondat alapján, távolról diagnosztizáljak!
  A lábdagadás oka sokminden lehet. Olvassa el cikkemet: https://elethosszig.hu/labdagadas-okai-es-kezelese/
  Ha az ödémája vízhajtóra csökken, akkor nem nyiroködémája van! Az életkora és a COPD miatt inkább szív-eredetre gyanakodnék elsősorban – forduljon orvoshoz, hogy az ödéma okát kivizsgálják!

 6. Tisztelt Dr. Zátrok Zsolt!

  77 éves COPD-beteg vagyok, és minden nap, néhány óra alatt bedagadnak a lábaim, főként a jobb, a bokám fölött arasznyi magasságig, a bal pedig csak a bokám. Vízhajtót szedek, több, egyéb gyógyszer mellett. Ez kezelhető nyiroködéma, vagy a COPD miatt van?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük