Bokafájdalom definíciója

A bokád csontok, szalagok, inak és izmok bonyolult hálózata. Annyira erős, hogy elbírja a tested tömegét és lehetővé teszi mozgást. Mindazonáltal hajlamos a sérülésre és a bokafájdalom megjelenésére.

A bokafájdalmat a bokán belül vagy kívül egyaránt érezheted. Megjelenhet továbbá az Achilles-ín mentén is, amely összekapcsolja a lábszár izmait a sarokcsonttal.

Bár a bokafájdalom legtöbbször jól reagál az otthoni kezelésekre, de a teljes megszüntetése időbe telhet.

Ha sérülés miatt jelentkezik a bokafájdalom, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárhatók legyenek a súlyosabb eltérések (törés, szakadás, stb.).

bokafájdalom, a boka részei

A bokafájdalom lehetséges okai

A bokát alkotó csontok, ínszalagok, inak és a különböző típusú gyulladások okozhatják.

A bokafájdalom okai lehetnek:

 • Achilles-ín gyulladás (tendinitis)
 • Achilles ín szakadás
 • Avulziós törés (a csonton való tapadás helyén az izom vagy ín kiszakít egy kis darabot a csontból)
 • Bokatörés (a bokát alkotó csontok törése)
 • Bursitis (ízületi nyáktömlő gyulladás)
 • Köszvény (húgysav felszaporodással járó arthritisz, azaz ízületi gyulladás)
 • Osteoartritisz (az ízület károsodzásához vezető ízületi gyulladás)
 • Osteochondritis dissecans (az ízületi porcfelszín alatti csont elhalása okozza, ezt pedig a csont vérkeringésének elégtelensége)
 • Plantar fasciitis, azaz a talpi bőnye gyulladása (a talpi bőnye egy vastag kötőszövetes lemez, ami a sarokcsont talpi felszínén, a csont elülső részén ered és az ujjakig fut. Feladata, hogy rugalmasságával csillapítsa a talajra érkezés során létrejövő ütközést séta, futás, ugrás sorá, továbbá védje a talpon futó izmokat, ereket, idegeket.
 • Ál-köszvény
 • Psoriázisos (pikkelysömörhöz társuló) ízületi gyulladás
 • Reaktív artritisz
 • Rheumatoid artritisz (gyulladásos sokízületi betegség)
 • Szeptikus (fertőzés miatti) ízületi gyulladás
 • Bokaficam
 • Terheléses törések
 • Talpi alagút szindróma, stb.
blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. Nem vagyok látnok, hogy ezt levélben meg tudjam állapítani.
  Forduljon orvoshoz! Valószínűleg meg kell röntgenezni, hogy nincs-e törés, szakadás vagy más, azonnali ellátást, rögzítést igénylő probléma.
  Ezt vizsgálat nélkül nem lehet megmondani.

 2. El estem nem bírja a lábam a súlyom nem faj csak ha rá állok olyat érzek mint ha szét csúsznak mi a oka

 3. A leírtak alapján az állapot otthoni kezeléssel nem gyógyítható. Nem tudok olyat javasolni, ami segíthet.

 4. a feleségemnekeltört a bokálya 2 hóban eleinte nem műttetük meg mert cukoros és féltünk ,hogy nem fog gyógyúlni végűl mégis megműttetük lemezzel rögzitették de begyúladt kivették a lemezeket és nyársas megoldással rögzitették összefort az elözö műtéti seb nemgyógyúlt kétnaponta kötéscserére jártunk bevolgyuladva a seb de semmi gyuladás gátlót nem kapott befektették az osztályra de ottsem kapott intravénás gyuladáscsökkentőt elkűldtek szeptikus sebészhez ahol abokáról csináltatott rtg fevételt kűlső boka kétirány belső boka kétirányu felvételen látszik ,hogy a belsőbokából agyuladástól hiányzik ön mit javasol nekünk 2lehetőséget mondtak rövidebbre vágni vagy amputálni KÉRDÉS NEM ÉPŰLVISSZA A CSONT

 5. Van lassú és gyorsabb út. Lassabb: háziorvosnál kezdjen és ő majd irányítja sebész, baleseti sebész, reumatológus vagy ortopédus felé. A gyorsabb, ha egy magánrendelésre bejelentkezik.

 6. És melyik orvoshoz kell fordulni a fájdalom ok kiderítésének érdekében?

 7. Ismét egy remek összefoglaló. Köszönöm szépen. Továbbá ortopediai elváltozások következmenye, es a labszar egyes izmainak tulterheléséből származó rövidülés, fascia letapadások a gerinc kifosis – lordosis balanszának eltolódása, testtartás hibák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük