Az elektroterápiás kezelést (pl. TENS, izomstimulátor (EMS), mikroáramú (MENS), FES) biztosító készülékek leírásában szinte mindig szerepel, hogy elektroterápiát nem szabad alkalmazni daganatos (rákos) betegeknél, még akkor sem, ha azt gyógyultnak nyilvánították. Helyes-e ez a gondolkodásmód vagy inkább a kedvező hatásokat kellene figyelembe venni? 

Fontos leszögezni már most: ha nincs aktív rosszindulatú daganatod, akkor az elektroterápiás kezeléssel nem tudod kiváltani, létrehozni. Bizonyos, hogy akármennyit használod is az elektroterápiát, ettől nem kapsz rákot!

Ultrakonzervatív hozzáállás

A daganatos betegek kapcsán az orvosok és fizikoterapeuták között az ultrakonzervatív hozzáállás terjedt el, mely szerint az elektroterápiás kezelések (TENS, EMS, mikroáram, stb) által keltett szöveti mikroáramok serkenthetik a daganat növekedési sebességét vagy hozzájárulhatnak a daganatsejtek szétszóródásához, azaz daganatos betegnek nem adhatók.

Nézzük át, hogyan történhetne mindez, mire alapozott e vélekedés?

A mikroáramú (MENS) kezelés és daganatok

A MENS során rendkívül alacsony áramerősséget alkalmaznak. Első és legfőbb hatása a beteg, sérült sejtek membránpotenciáljának helyreállítása. Erre a beteg sejt „magához tér”, mitokondriumaiban jelentősen megnövekedik az energiaforrás (ATP) termelése. Az ATP molekulák elengedhetetlenek a sejtregeneráció, növekedés, gyógyulás számára.

Feltételezik, hogyha mikroárammal kezelik a rákos sejtburjánzást, akkor a daganatsejtek energiatermelése is fokozódhat, ami gyorsíthatja a növekedésüket!

Az izomstimuláció (EMS) és daganatok

A stimulációs impulzus hatására a kezelt izom összehúzódik. Eközben összenyomja a benne futó vénákat, nyirokereket és az erekben meggyorsul az áramlás, magával sodorva a sejteket, tápanyagokat, stb.

Ha KÖZVETELENÜL A DAGANAT FELETT VAGY MELLETT izomösszehúzódások sorozatát hozzák létre, akkor ez a mechanikus nyomás daganatsejteket szakíthat le a tumorból, majd az ereken át, de akár a szövetek közötti térben is távolra „préselheti” őket. Ezzel a daganat terjedését, áttétek képződését segítheti.

De valóban eljuthat-e a kezelés energiája a rákos szövetekhez vagy áttétekhez? És ha igen, akkor valóban ronthatja-e az állapotot, árthat-e?

Mivel a potenciális veszély fennáll, így (nagyon helyesen) eddig senki sem vette a bátorságot arra, hogy daganatos betegekkel kísérletezzen. Azaz nincs bizonyíték arra, hogy a fenti okfejtés megvalósulna-e és az elektroterápia valóban rontja-e a daganatos betegséget.

HA AZONBAN A DAGANAT EGY TÁVOLI testtájon van, akkor más a helyzet. Ha belső szervi daganatod van (pl. tüdő, bél, vese, stb), akkor ez semmilyen módon nem akadályozza azt, hogy a vállad, nyakad fájdalmát ne enyhítsd elektromos kezeléssel. A lábizmaid, hátizmaid erejének visszanyerése érdekében is teljes nyugalommal használhatod a stimulátort. Ennek nem lesz hatása a daganatra (sem kedvezőtlen, sem kedvező).

Van-e olyan, hogy alacsony kockázat?

A fentiekben arról írtam, hogy az elektroterápiás kezelés a meglévő és aktív daganat növekedését vagy terjedését okozhatja. De ehhez az kell, hogy magát a daganatot vagy annak közvetlen környezetét kezeld.

Befolyásolja a kockázatot, ha a daganat és a kezelendő terület távol van egymástól. Például pajzsmirigy rák esetén boka vagy térdízületi panaszaid szeretnéd kezelni. Vagy prosztata daganat esetén váll vagy nyakfájdalmaid kezelnéd.

Most akkor szabad kezelni vagy nem?

Ha 5 évvel ezelőtt volt daganatod, de kivették, sikerrel kezelték és most daganatmentes vagy, akkor nincs értelme az egész kérdésnek, hiszen jelenleg NINCS daganatod. Ha pedig most nincs aktív rosszindulatú daganatod, akkor az elektroterápiás kezeléssel nem tudod kiváltani, létrehozni. Bizonyos, hogy akármennyit használod is az elektroterápiát, ettől nem kapsz rákot!

Az, hogy az adott betegnél rosszindulatú daganat áll fenn, nem jelenti automatikusan azt, hogy elektroterápiás kezelés nem alkalmazható.

Kulcsfontosságú a lehetséges előnyök és a potenciális káros hatások összevetése. A kezelni akkor szabad, ha nagyobb előny várható, mint hátrány. Ennek mérlegelését azonban bízd felkészült, alapos szakemberre.

Azt javaslom, hogy rosszindulatú daganatos betegség esetén ne kezdj önhatalmú elektroterápiás kezelést. Csak akkor tegyél ilyet, ha a kezelőorvos jóváhagyja, javasolja.

Néhány készülék, amely megfelelő erre a célra (is)

Dolito TENS készülékDolito TENS készülék

 • kétcsatornás TENS készülék
 • modulált, hagyományos, endorfin és Burst TENS programok
 • a test bármely területén alkalmazható fájdalomcsillapításra (kivétel koponya)
 • itt vásárolható meg

MyoBravo multifunkciós elektroterápiás készülék

 • 2-4 csatornás elektroterápiás készülékMyoBravo 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, FEs funkciókkal
 • multifunkciós, sokoldalúan felhasználható
 • TENS | EMS, NMES, FES
 • sport alkalmazások
 • itt vásárolható meg

 

Premium 400

Premium 400 4 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, FES funkciókkal

 • multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

 

Genesy 600 multifunkciós elektroterápiás készülék

 • multifunkciós elektroterápiás készülékGenesy 600 csatornás multifunkciós elektroterápiás készülék TENS, EMS, MENS, denervált,FEs funkciókkal
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Ionto | Denervált
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü
 • itt vásárolható meg

Mindent egyben a fájdalomcsillapításról

Készítettem egy tájékoztatót a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes módszereiről (pl. TENS / MENS). Ha szeretnéd megkapni, iratkozz fel!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

8 Comments

 1. már válaszoltam néhány napja. Ezt.
  Az adhesive capsulitist gyakrabban említik „befagyott váll” vagy periartritis humeroscapuláris néven. Ez a váll-lapocka-kulccsont hármas ízület környékének gyulladása. Rendkívül makacs, még kezelés mellett is képes 1-2 évig kínozni a beteget.
  Kezelés nélkül pedig akár az érintett kar teljes mozgatását is megakadályozza.
  Olvassa el ezt a cikkem.
  Írta, hogy a gyógytornát nem kezdte el. Mire vár? Úgy gondolja, hogy majd valaki más fogja csinálni maga helyett? Vagy az orvos, vagy egy szuri megoldja? Nem fogja. Arra rendezkedjen be, hogy maga kezelje megfelelő elektromos kezeléssel, ultrahanggal, lágylézerres, gyógytornával, úszással. Csak így lehet megszüntetni.

 2. bocsánat kérdezek , a befagyott váll az a cukorbetegségtöl van? sulyos cukorbeteg vagyok 6 óránként inzulin… van még szivbillentyü elégtelenség ill… szivkoszoru érszükület diabetes 2 ,tipus

 3. ön közgyógy igazolványra felirhat tens készüléket?

 4. Igen! Így tűnt. Ezért írtam ismét! Szerencsére Önnek NINCS daganata. Azaz nincs mitől tartani sem az elektroterápia alkalmazása során.

 5. Előző levelemben úgy értelmeztem, hogy kérdezzem meg a kezelő orvosomat. Ennek megerősítését éreztem levelében. Mostani szakértői tanácsa számomra világos és megértettem!!!
  Tisztelettel, greena

 6. Nekem az nem világos, hogy mit erősített meg! 🙂 Önnek szerencsére nincs aktív daganata, így semmilyen mérlegelést nem igényel a kezelés. Az elektroterápia nem hoz létre daganatot a semmiből. Ha pedig daganat nincs, akkor a terjedését sem segítheti. Következésképpen nyugodtan használható fájdalomcsillapításra, izomerő visszaszerzésre, stb.

 7. Olvastam a ciketbés köszönöm a megerősítést: „Azt javaslom, hogy rosszindulatú daganatos betegség esetén ne kezdj önhatalmú elektroterápiás kezelést. Csak akkor tegyél ilyet, ha a kezelőorvos jóváhagyja, javasolja.”
  Tisztelettel, greena

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük