A masszázs az egyik legősibb természetes módszer az izmok kezelésére és ezzel az ízületek, szalagok, közvetetten pedig az egész test általános állapotának javítására. A masszázst évezredek óta a masszőr végzi, két erős karját használva eszközként. Egészen mostanáig nem is nagyon volt értelme felülvizsgálni, azonban a technológia fejlődése elérte az az szintet, ami miatt érdemes lehet. Immár a masszőrök munkáját is egyszerűbbé és egyben hatékonyabbá lehet tenni. Sorba veszem, hogy miben. 

A technológiai fejlődésről

Általános tudományos nézet szerint már magát az emberré válást is az eszközhasználat indította el. A technológiai fejlődés folyamatosan változtatja az emberiséget. A most élő generációk pedig a fejlődés legnagyobb léptékű felgyorsulásának lehetnek szerencsés szemtanúi.

Életünket ezernyi eszköz teszi kényelmessé, biztonságosabbá. Az elmúlt évtizedekben számos szakma feltételei is megváltoztak. Néhányat a fejlődés szükségtelenné tett, másokat hatékonyabbá tett és sok újat is teremtett.

Mi lenne az ácsokkal, ha nem lenne motorfűrész, fúró- ás csavarozógép? A mezőgazdasággal, ha nem lenne traktor és kombájn vagy az orvossal, ha nem lenne altatógép, műtőasztal? Hogyan végeznéd a munkád, ha nem lenne számítógép? Hogyan kommunikálnál telefon nélkül?

A technológia -szeretheted vagy nem-, de megváltoztatja a dolgokat. Ez tény.

Mi a masszázs és ki a masszőr

A masszázs az egyik legősibb, természetes módszer melyet a betegségek megelőzésére és gyógyítására, a jólét javítására alkalmaznak. A masszőr a két kezével meghatározott fogásokat végez a test felületén. Ezek a mechanikus ingerek váltják ki a hatást. A masszázs a bőrre, az izmokra, a vérkeringésre és az idegekre is hat, így eredménye a gyógyulási folyamat segítése.

Legnagyobb hatással az izomzatra van. Aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszert, oldja az izmok akaratlan feszülését. Az érző idegvégződések stimulálása révén biztonságérzetet, örömöt, önbizalmat, melegséget, energiát, erőt ad. Ezzel hozzájárul a szervezet immunrendszerének, védekező képességének javulásához. Serkenti az izmok vérkeringését és ezzel hozzájárul a méreganyagok kiürítéséhez és a regenerációs folyamatokhoz

A masszőrhöz a legtöbben akkor fordulnak, ha izmaik feszülnek, izomból kiinduló fájdalmakkal küzdenek vagy fáradtnak, enerváltnak érzik magukat. A masszőr pedig az izmok finom vagy éppen erőteljes megdolgozásával oldja a feszülést, enyhíti a panaszokat, érintésével „feltölti az energiaraktárakat”. Ehhez a legtöbb esetben elegendő a két kéz alkalmazása.

Multimodalitásos kezelés

Azt már biztosan észrevetted, hogy ahány ember, annyi külön eset. Még az egypetéjű ikrek között is vannak különbségek. Ezen felül mindenki másképp él, mást eszik, eltérő mennyiségű mozgást végez, stb. Mivel mindenki különbözik, így betegségeik kezelésében sincs egyetlen „kaptafa”. Jelenleg nem létezik egyetlen olyan orvosi módszer sem, ami minden érintett beteg számára azonos hatású, és teljes mértékű gyógyulást eredményez.

Mivel minden ember eltérő, így mindenki egyedi, eltérő kezelést igényel. Azt, hogy egy adott egyén számára melyik kezelés lesz a legjobb, nem lehet előre megmondani. Például észrevehetted már, hogy ugyanolyannak tűnő panasszal érkező két vendég eltérően reagál ugyanazon masszázsodra. Az egyik már az első után megkönnyebbül, a másik meg ellenkezőleg, rosszabbodik.

A mai betegségek jelentős része multi-modalitásos kezelést igényel. Ez azt jelenti, hogy a betegség, állapot kezelésére nem egyetlen módszert kell alkalmazni, hanem többet egyszerre.

Egy egyszerű példa a monitor előtti munka miatt kialakuló hátfájdalom. Ehhez a rossz ülőpozíció, a nem megfelelő magasságba helyezett monitor és a hosszas kényszertartás vezet. A folyamatosan feszülő nyaki, váll és felső hátizmok, illetve a mellizmok elmerevedése hatására a nyak előregörbül, a hát pupossá válik, a vállak előreesnek.

Önmagában a masszázs csak rövid ideig tud enyhíteni az állapoton. A szék kicserélése, a monitor feljebb emelése, a mellizmok lazítása, a nyak és hátizmok erősítése nélkül akárhányszor masszírozhatod, nem tudod megoldani a panaszaid. Egyetlen módszer tehát nem nyújt megoldást, ha azonban egyszerre többfélét alkalmazol, akkor a kedvező hatások összeadódnak és együttesen javulást eredményeznek.

Szokásos példám a barkácsolás. Ha madárodút akarsz készíteni, de csak egy kalapácsod van, akkor soha nem lesz készen. Szükséged van fűrészre, hogy a deszkákat méretre vágd. Fúróra, hogy az odúnyílást elkészítsd. Kalapácsra és szegekre, hogy összeállítsd a falapokat. Egy kampóra, hogy fel tudd akasztani egy ágra.

Ha minden szerszámod megvan, de rosszul alkalmazod (a kalapáccsal vágni, a fűrésszel kalapálni akarsz), akkor az eredmény sem lesz jó. Ha megfelelő módon és sorrendben alkalmazod őket, akkor elkészül az odú.

Minden egyes állapotra többféle módszer alkalmazható. De mindig más az, amit elsőként alkalmazunk és eltér az is,  hogy mely másikakkal érdemes együtt alkalmazni. Ez tudást igényel. Pl. hogy egy eszköz hogyan hat és miben tud segíteni.  Nézzünk néhány példát!

Masszőr és technológia

Ha masszőr vagy, akkor azért lehet értelme technikai eszközökkel kiegészíteni a praxisod, mert a jól megválasztott eszköz olyan többletet biztosít számodra és a páciensednek, amit kézzel nem lehet előállítani. Így a kezelésed hatása erősebb lesz, mintha csak masszázst végeznél.

Például az akut fájdalmat a masszázs fokozhatja. Hozzáérsz a fájdalmas pontra, a környező izmok reflexesen méginkább befeszülnek, a fájdalom tovább fokozódik. Pedig azért jöttek, hogy enyhítsd a fájdalmat. Ugyan az érintésekkel lassan mérsékelheted a fájdalmat, de nem tudod megszüntetni. A masszázs előtt alkalmazott TENS vagy mikroáram (MENS) kezelés viszont kikapcsolja a fájdalomtovábbító idegpályákat, így a fájdalom érzékelését is. Ilyet a kezeddel nem lehet.

Vagy például az íngyulladások (achilles, talpi bőnye) esetén a gyógyulást a vérkeringés javítása, fokozása segítené. Kézzel minimális keringésjavítás érhető el. Nem így a terápiás ultrahanggal vagy az izomstimulátorral, melyek a vérkeringést 3-4-szeresére növelik. Emellett ellazítja, előkészíti az izmot-inat a kezelésre. Máris hatékonyabban tudsz masszírozni.

Hiába használsz gyógyhatású krémeket, a hatóanyagok legfeljebb néhány milliméter mélyre jutnak, hiszen a bőr feladata, hogy megakadályozza az idegen anyagok bejutását. Az ultrahang és iontoforézis kezelések fellazítják a bőrt, megnyitják a pórusokat és a hatóanyagot a bőr, inak, izmok, ízületek mélyébe tudod „pumpálni”, erősítve ezzel a hatást.

A műtét utáni erővesztéssel érkező páciensed izmait akármeddig nyomkodhatod, de ezzel semmilyen mértékű izomerőt nem tudsz fokozni. Az izomstimuláció azonban pont erre való. Egészíts ki a masszázst stimulációval és jobb eredményt, elégedettebb vendéget kapsz.

Az ízületi gyulladásokat masszázzsal nem tudod érdemben befolyásolni, mert kézzel nem tudod a sejt energiatermelését serkenteni (ez kell ahhoz, hogy gyorsuljon a gyógyulás). A lágylézer, a pulzáló mágnesterápia vagy a mikroáram azonban épp ebben segít a sejtek energiatermelésének akár nyolcszorosára növelésével, a sejtmembrán-potenciál helyreállításával és a mitokondriális fehérjetermelés fokozásával.

Sorolhatnám még a felhasználási lehetőségeket.

Egyben biztos vagyok: a technikai eszközök segítik a masszőrt a jobb eredmény elérésében. A vendéged is elégedettebb. A jó hír pedig gyorsan terjed.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

5 Comments

  1. Kimerítő,korrekt válaszát köszönöm szépen,reményt adott a Power Q 2200 gép használartának lehetőségével.
    Köszönettel:S.Józsefné

  2. A Power Q-2200 készülék egy otthoni használatra tervezett, közepes tudásszintű nyirokmasszázs gép. Közepesen súlyos nyiroködéma kezelésére megfelelő. A kar kezelése beállított, azaz a gyógyszerek mellett normálisra vagy annak közelébe hozott vérnyomás esetén végezhető.

  3. 2021.január 11én írtam e mailben kérdést,ön válaszolt,de prosztata kezeléssel kapcsolatos tartalom van csak,amit meg lehet nyítni a citromail email
    Tájékoztattam a C5090,Lymphodema 18900 diagnozisomról,a bal emlő eltávolításakor 12 nyirokcsomó eltávolításáűtz követően,2015 augusztus 15-től a 2500 egység sugárterápia után folyamatosan 1 év kihagyásával,mivel ,aki kezelt külföldön telepedett le kapok kezelés,hetente kétszer 1 órát a bal karomon,a kezem és a bal alkarom oedemas,az ujjakon 10 méter mollalast,a karomon a csörgőanyag felett a cellona után a 6cm-es 5m Rosidal és a 4 db 10 cm 5 méteres Rosidal fáslit viselek.A fáslizást mindennap itthon is alkalmazom 12 órát viselem 400 kezelésen vagyok eddig túl,teljes életet élek..Nagyon szeretnék Power Q 2200 nyirokmasszázs gépet ,ezért érdeklődöm,hogy Coveres AS és Sandoz Nebivolol szedése mellett alkalmaszható-e,Her 2 neg. volt a műtét utáni szövettanomban még.A svéd Arimidex hormontablettát szedem,állandó Onkológiai Intézeti kontroll mellett.Köszönettel S.Józsefné rákbeteg

  4. Nem kaptam levelet. Lehet, hogy azért, mert nem vagyok főorvos! 🙂 Kérem, hogy ismét küldje meg az info@elethosszig.hu címre.

  5. Már elküldtem dr Zátrok főorvosnak e mailben a kérdésemet,csak nem írtam alá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük