A sarokfájdalom gyakori oka a gyulladás, mely a sarokcsont és a talpi bőnye vagy az Achilles-ín találkozási pontján alakul ki. Hónapokig, néha évekig kínozza az embert és nehéz megszabadulni tőle. Minden lépés igen fájdalmas, mintha egy tűpárnára lépnél. Különösen az első lépés megtétele kellemetlen, később kicsit „bejáródik” és mérséklődik. Otthoni kezelése során minél több gyulladáscsökkentő módszert „vetsz be”, annál nagyobb a siker esélye. Hidegmeleg, terápiás ultrahang, mikroáram, mágnesterápia és lágylézer mindegyike segít, de eltérő módon. Ezért erősítik egymás hatását. Most csak a lágylézert, azon belül is a B-Cure készülék otthoni alkalmazását mutatom be. 

A lágylézer alkalmazása és hatása

A lágylézer kezelés során a készüléket tartsd a fájdalmas területre és a lézersugarat irányítsd a fájdalomra. A fény a kezelt szövetekbe hatol. A sejtek „elnyelik” az energiát, mely megindítja a gyulladás miatt leállt ATP (energia) termelést és fehérje szintézist. Azaz a lágylézer hatékonyan serkenti a tested öngyógyító folyamatait, továbbá fájdalomcsillapító anyagokat szabadít fel.

A lágylézer kezelés hatásának kialakulásához időre van szükség, hiszen a regenerációs folyamatok – amíg a szervezeted „kijavítja a hibát” időbe telik. Gondolj csak arra, hogy a csonttörés mennyi idő alatt gyógyul! A hónapok óta fennálló sarokfájdalom, talpi fasciagyulladás vagy Achilles-ín túlterheléses gyulladásának megszüntetése sem megy percek alatt.

A lágylézer kezelés hatására azonban tényleges változás következik be, azaz a lézer kezelés nem tüneti, hanem gyógyító eljárás a sarokgyulladásban is.

A lágylézer kezelés sarokfájdalom esetén

B-Cure lágylézer sarokfájdalom, sarkantyú, csontkinövés kezelési pontok

Háromféle B-Cure készülék közül választhatsz. Ezek mindegyike ugyanazt a hullámhosszúságú lézersugarat bocsátja ki, így ugyanaz a gyógyító hatásuk. A különbség a készülékek energiakibocsátásában van, ami azt jelenti, hogy ugyanazt az energiamennyiséget eltérő idő alatt “adják be”.

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Ehhez a 3,75 Joule teljesítményű Classic készülék esetén 6, a Sport (4.5 Joule) 5, míg a Pro változattal 4.5 perc kell.  Azaz ennyi ideig kell egy adott ponton tartanod a készüléket, hogy a gyógyuláshoz szükséges energiamennyiséget bejuttasd.

Kapcsold be a készüléket és a plusz gombbal állíts be a javasolt kezelési időt.

A készüléket helyezd a fájdalmas területre, közvetlenül a bőrre. Ruhán vagy kötésen keresztül nem jut át a lézerfény, így a kezelés hatástalan marad!

Kezelési pontok sarokfájdalom (sarkantyú) esetén: a sarok talpi felszíne, a láb belső éle, a sarokcsont mindkét éle, a sarok hátsó fele.  Achilles-ín gyulladás, sérülése esetén, műtét után: a sarok hátsó fele és az e feletti pont, a sarokcsont jobb és bal oldala.

A készüléket tartsd mozdulatlanul ezen a helyen addig, amíg a beállított idő letelik. Erre a készülék figyelmeztet. Ezután a következő kezelési ponton ismételd meg ugyanezt.

A lágylézer kezelés nem érezhető. Az elnyelt energia hatására a terület felmelegszik, azonban ez legfeljebb csak tized Celsius fokban mérhető.

Az első alkalmak során előfordulhat, hogy a fájdalom fokozódását érzed. Ne ijedj meg! Ez természetes folyamat és a gyógyulási folyamatok megindulását jelzi. A kezelésre toxinok (mérgek) szabadulnak ki a gyulladt szövetekből és ezt jelzi fájdalomként a tested. Ez 1-2 kezelés után megszűnik.

A gyulladás megszűnéséig több napra, minimálisan 10-12-re van szükség. Ha a tünetek mérséklődését érzed, ne szakítsd félbe a kezelést. Csak a teljes gyógyulás elérése után hagyd abba.

FONTOS! A kezelési idő duplázása nem fokozza a hatást, sőt a túl sok energia leállítja a gyógyulást!!! Azaz csak és kizárólag az ajánlott időtartamig tartsd a készüléket egy ponton és ne tovább.

Milyen eredményeket várhatsz?

A lágylézer kezelés nem „mindenható” – ahogy egyetlen más orvosi kezelés sem az. Nem minden esetben várhatsz tőle végleges megoldást! Az, hogy sikerrel gyógyíthatod-e magad attól függ, hogy mennyi ideje kezdődött a sarokfájdalmad.

Ha a fájdalom megjelenése óta maximum 1-2 hónap telt el, akkor a lágylézer megszünteti a gyulladást és ez egyben megakadályozza a csontsarkanytú képződést is. A sarkantyú azért keletkezik, mert a gyulladásos váladékba ásványi anyagok rakódnak le és egyre növekvő „felrakódást” képeznek. Olyan ez, mint a cseppkő! Minden egyes vízcseppel nő a cseppkő – minden perc gyulladás növeli a sarkantyút. Ha a vízcsepegés megszűnik, a cseppkő sem nő tovább. Ha a gyulladást megszünteted, a sarkantyú sem nő tovább.

Ha már röntgennel kimutatták nálad a csontsarkanytút, azaz a régi gyulladás miatt lassan „nem odavaló” csontdudor keletkezett az ín és a csont találkozási pontjánál, akkor elkéstél! Bár a lágylézer ilyenkor is megszüntetheti a fájdalmat és a gyulladást, de a felesleges csont minden lépésednél „piszkálni” fogja az inat, útban van az ín mozgásához, így a gyulladás újra és újra fellángol majd. Ha a röntgen felvételen már látható plusz csont, akkor sajnos már csak műtéttel tudod véglegesen megszüntetni a panaszaid, a lágylézer ilyenkor csak a fájdalmak ideig-óráig tartó megszüntetésére jó.

A lágylézert tehát minél korábban kezdd alkalmazni a fájdalom megjelenése után, annak érdekében, hogy megszüntesd a gyulladást és ne alakuljon ki a csontfelrakódás.


Mindent egyben a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Kezelni kell a psoriasis-t (ahogy a psoriasist szokás) és a sarkantyút is, (ahogy a sarkantyút szokás).

 2. Hátsó sarki fájdalmas kinövéssel vagyok kb fél éve. Állítólag a psoriazis-om miatt alakult ki. Egy ilyen kombinációnál mit lehet tenni ?

 3. Több hónapja szenvedek sarok fájdalommal sarkantyum nincs végezték rtg meszesedeseim vannak.Hol tudnám a készüléket meg vásárolni és mennyibe kerül.Koszonom.

 4. A lágylézer a gyulladást kezeli. Semmilyen hatása nincs a csontkinövésre, ezt már fizikoterápiával nem lehet eltávolítani.
  Akkor kellett volna lágylézer kezelést alkalmaznia, amikor a fájdalmai megjelentek. Ez nyilván évekkel ezelőtt volt. A krónikus gyulladás miatt alakult ki a csontsarkantyú. A fájdalmat legfeljebb ideig-óráig csökkentheti szteroiddal, lökéshullámmal, ultrahanggal vagy lágylézerrel….ilyen nagy méretű sarkantyú esetén csak a műtét a megoldás. A lágylézerre évekkel ezelőtt lett volna szüksége, hogy a mai állapot ne alakuljon ki.

 5. Kedves Doktor Úr ! Sajnos én is küzdök vele. Félévenként mehetnék kezelésre ami csúszik hisz előtte orvosi vizsgálatra kell menni és csak ő javasolhatja. Majd a kórházba ahol végzik időpont egyeztetésre. Ha jól tudom 10 alkalomra írják ki. Nekem egyik lábamon majdnem 1cm „sarkantyúm „van. Érdekelne ez a készülék hol és mennyiért lehetne megvásárolni ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük