Sport és izomstimuláció

Állóképesség fejlesztés és izomstimuláció

Állóképesség fejlesztése, felkészülés hosszútávú futó, kerékpáros, triatlon, stb. versenyekre sok edzést igényel. A legtöbb sportolónak pont ebből van a legkevesebb. Munka, család, tanulás mellett, szabadidejében készül fel. Most egy olyan módszert mutatok meg, amellyel edzésidőt lehet nyerni! Ez pedig az elektromos izomstimuláció. 

Ebben a cikkben nem foglalkozok az izomstimuláció elméletével, csak azzal, hogyan vetheted be az állóképesség javítására. Korábbi cikkeimet olvasd el, ezekben végigvezetlek az izomstimuláció alapjain és haladó ismeretein és kellenek ahhoz, hogy értsd miről beszélek ebben a cikkben.

Izomstimuláció az állóképesség fejlesztésben

Az izomstimulátor nem az edzés helyett van, hanem amellett, kiegészítésként jön szóba. Akkor érdemes stimulátort vásárolnod, ha van is elegendő időd a használatára!

Ha rohanós munkát végzel, folyamatos mozgásban vagy, későn érsz haza, egy pillanatra sem ülsz le, akkor (ahogy edzésre is kevés időd van), úgy nem lesz időd stimulálni sem – ha ilyen az életmódod, akkor kevés hasznát veszed, legfeljebb sérüléskor jön jól.

Ha zömében irodai, helyben ülős melód van, akkor számodra ideális segítség.

Korábbi cikkeimben már részletesen bemutattam a stimulátor működését és hatását. Ebből láthatod, hogy a stimulátorral végzett edzés az azonos időtartamú hagyományos edzésnél lényegesen hatékonyabb. Azonban csak a kezelt izomra, izomcsoportra hat. Nem javítja a keringést, a légzést, így a hagyományos edzéseket nem hagyhatod el.

Izomstimulációval a sportod által leginkább igénybe vett izmaidat kell kezelned. Kerékpár esetén a quadricepszen, futásnál a vádli és combizmokon, úszásnál a széles hátizmon és vállövön, labdarúgásnál a combfeszítőkön és hajlítókon, stb. Ezek az izmok adják le a mozgás során legnagyobb terhelést, így nekik kell a leginkább kitartóvá válniuk.

Ha az irodában ücsörögve passzívan kezeled ezeket az  izomkötegeket, akkor ezen izmok számára minden kezelés olyan, mint egy „második” edzés! Nagyon meg fogják hálálni!

A legnagyobb szerepet játszó izmok teljesítményét akár 20-25%-kal javíthatod! Ezzel kapcsolatban nézd meg 2019-es „önkísérletem” eredményeit vagy olvasd el 2017 és 2019 amatőr MTB Master bajnokával készített interjút.

Izomstimulációs „beavatkozási” lehetőségek

Az izomstimuláció pontosan ugyanolyan hatással van az izomra, mint az edzés, azaz azonos metabolikus folyamatok során salakanyagok keletkeznek, izomrostok szakadnak, az izom fárad és merevedik – de pont ezek serkentik a fejlődést.

Az izomstimulációs impulzus paramétereivel befolyásolható az eredmény: azaz más impulzussal javíthatod a vérkeringést, fokozhatod az állóképességet, „moshatod” ki a metabolitokat vagy éppen oldhatod az izomgörcsöt.

Az állóképességet több irányból befolyásolhatod. A vérellátást javítása, az izom elkészítése, a regenerációjának gyorsítása közvetetten segít, míg a kifejezetten az I és IIa rostokra fókuszáló programokkal közvetlenül.

Nézzük át, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a stimulátorok! Azért azt tudnod kell, hogy -ahogy egyetlen edzésnek nincs érdemi hatása- úgy egyetlen stimulációtól sem várhatsz hatást. Csak rendszeres, gyakori alkalmazás ad eredményt. Integráld a használatát a napirendedbe.

Vérrelátást, oxigenizációt javító programok

Minél intenzívebb a mozgás, annál nagyobb az oxigénigénye. A rendszeres edzés a szervezet alkalmazkodását indítja el. A vastagodó, erősödő izomrostok nagyobb oxigénigényhez alkalmazkodik a keringési rendszer. Egyrészt a szív teljesítménye javul, de izomrostokat körülvevő az apró erek (kapillárisok) hálózata is fejlődni kezd. Az új kapillárisok kialakulását kapillarizációnak hívják.

A stimulátor kapillarizáció program által létrehozott kontrakciók serkentik az izomzatban levő érhálózat fejlődését, ezzel felkészülnek a verseny alatti magas oxigénszállítási igény kiszolgálására.

A jobb kapilláris ellátottság javítja a szövetek oxigénellátását és ezzel csökkenti a fáradékonyságot. A kapillarizációs program stimulusai ezen felül serkentik a véráramlást az izom felé, ami tovább javítja az állóképességet és segíti a regenerációt is.

Erő-gyorsaság sportok esetén a kapillarizációs programokat csak a fizikai felkészülés első heteiben végezd. A kitartó erőt (küzdősportok, kajak-kenu, stb) és állóképességet igénylő sportok (futás, kerékpározás, stb) esetében a program a teljes szezon alatt alkalmazható – versenyidőszakban azonban csak ritkán, heti 1, max 2 alkalommal javaslom.

Állóképesség javító programok

Az állóképességi sportok, mint a kerékpározás, a hosszútávfutás vagy a sífutás esetén az erőkifejtés tartósan közepes intenzitású, elmarad a maximálistól, az izmok működése aerob (oxigénben gazdag).

Az aerob edzések célja, hogy az aerob tartományt kiterjeszd, azaz az izom anyagcseréje a magasabb intenzitás mellett is maradjon az aerob zónában.

Az állóképességfejlesztő aerob edzésprogram hosszú stimuláció, melynek frekvenciája alacsony, azaz a lassú rostok aerob képességének javításához adaptálták.

A felkészülési időszakban naponta történő használata javasold, ezen időszakon kívül heti 2‐3 alkalommal használd a teljes szezon alatt.

Toxinokkal szembeni ellenállást fokozó programok

Az állóképességi verseny nagyobb része alatt a tempó aerob, azaz oxigénben gazdag környezetben zajlik. A hajrában azonban az erőfeszítés a maximálishoz közelíthet, amikor az izmok oxigénigénye meghaladhatja a keringés által szállítható értéket és anaerob (oxigénhiányos) körülmények lépnek fel.

Ilyenkor az izmok energiaellátását biztosító anyagcsere folyamatok megváltoznak. Olyan metabolitok (pl. tejsav) és toxinok (mérgek) képződnek, melyek izomfáradást, merevedést, sőt fájdalmat okoznak.

Az anaerob stimulációs programok célja az izom toxinokkal szembeni ellenállásának javítása és ezzel a fáradékonyság csökkentése.

A felkészülési fázisban gyakrabban, kétnaponta alkalmazhatod, később ritkítsd az alkalmazást.

Regenerációs (recovery) programok

Aktív izommunka után az izomnak pihenésre van szüksége. A pihenés alatt történik a mozgás alatt kimerített energia és tápanyagraktárak újratöltése, az anyagcsere termékek elszállítása.

A hatékonyabb regeneráció azt jelenti, hogy az izom hamarabb áll készen egy újabb erőkifejtésre. A pihentebb izom előnyt jelent, mind a felkészülési- (magasabb edzésintenzitást tesz lehetővé), mind a versenyidőszakban (pihentebb izomzatot biztosít a sorozatterhelésekhez).

A regenerációs programok finom „rángásokat”, apró összehúzódásokat hoznak létre. Akár 300%-kal növelik az izom vérkeringését, ami természetesen gyorsítja a salakanyagok kiürítését. Ha csökken az izmodban levő metabolitok mennyisége, akkor csökken a fáradtságérzés és izommerevség. Azaz hatékonyabb edzést biztosít a következő alkalommal.

A regenerációs programot minden sporttevékenység után (de a fél óránál hosszabb izomstimuláció után is) rendkívül fontosnak tartom!  Közvetlenül az edzés vagy verseny után, de mindenképpen 90 percen belül kezdd el.

Olyan sportokban, ahol egy nap alatt több mérkőzés, asszó, menet történik, az ezek közötti szünetben is futtass regenerációt!

Bár a hagyományos edzéseket nem válthatod ki stimulációval, de rendszeres alkalmazása pluszt biztosít az állóképességed fejlesztésében, különösen akkor, ha a kívántnál kevesebb időd van edzeni. A stimuláció ugyanis passzívan is hatékony. A munkahelyeden az irodai székben ülve vagy akár este olvasgatás, TV nézés közben is kezelhetsz! Az izmaid összehúzódása pont olyan, mintha edzésen vennének részt. Persze csak a kezelt izomcsoport.

Személyes tapasztalataim alapján -orvosként, egykori válogatott atlétaként, amatőr kerékpárosként (5-7000 km/év)- az izomstimulációt meggyőződéssel ajánlom minden sportolónak, sportkedvelőnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél mindent megtudni arról, hogy az izomstimulátorok mire valók, miben segíthetnek amatőr vagy profi sportolóként számodra!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük