Felülírhatók-e a genetikai adottságok izomstimulációval? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Felülírhatók-e a genetikai adottságok izomstimulációval?

Arra keresem a választ, hogy izomstimulációval megváltoztathatók-e a genetikai adottságok, a veledszületett izomrost-arány avagy mekkora teljesítményváltozást érhetsz el a segítségével. Az itt leírtak csak akkor értelmezhetők, ha tisztában vagy az izomstimuláció alapjaival. Ha még nem, akkor olvasd el az izomstimuláció alapjairól szóló cikksorozatom.

Röviden összefoglalom azért a dolgokat.

  • Jól szabályozott elektromos impulzusokkal az izmaid összehúzódásra késztethetők
  • Az izomnak mindegy, hogy az összehúzódást kiváltó impulzus az agyadból vagy a készülékből érkezik. Mindkét esetben pontosan ugyanazon a módon történik a kontrakció. Ha pedig a mechanizmus azonos, akkor az izomra gyakorolt fejlesztő hatása is as.
  • Az impulzus paramétereitől függ, hogy a kezelés az izom erejére, tömegére, állóképességére, kitartására, reakciósebességére, stb. hat-e.
  • A felsorolt izomképességeket azonban nem fejlesztheted egyszerre. Ha izomtömeget növelsz, azzal veszítesz az állóképességedből és viszont, ha az állóképesség javításán dolgozol, akkor veszítesz az izomtömegedből.
  • Izomstimulációval kikerülheted az agyi szabályozást, így izoláltan fókuszálhatsz az egyes rosttípusokra.
  • Eltérő impulzust igényel a felkar, a mell, a has, a hát vagy éppen a combizom (ami az eltérő rosttömegből adódik).
  • Eltérő impulzus kell a lassú, az intermedier vagy éppen a szupergyors izomrostokhoz.

Felülírhatók-e a genetikai adottságok?

A sporteredményeid -azaz hogy miben vagy igazán jó- veled született izomrost arányon alapulnak.

Ha az I. típusú (úgynevezett lassú) rostjaid dominálnak, akkor állóképességi sportokra vagy “jó”. Ha sok a IIb. rostod, akkor jelentős izomtömeget tudsz kialakítani és hatalmas erő kifejtére lehetsz képes, azonban 1 km lefutása már nagyon nem fog jólesni.

A genetikailag kapott izomrost “keverék” a kutatások szerint csak korlátozott mértékben módosítható. Az I-es rostokat nem lehet “átkonvertálni” szupergyors rostokká és fordítva.

Ebből következik, hogy “genetikai csapdában vagy”. Ha lassú rostjaid vannak, akkor ne akarj testépítő lenni, mert nem fogsz tudni tömeget növelni.

Ha viszont II.b rostjaid vannak, akkor maratonfutóként csak közepes eredményig juthatsz. A “tudományos alapú sportági kiválasztás” például azt a célt szolgálja, hogy a gyermeket azon sportág irányába tereljék, amelyre az izomzata predesztinálja.

Egyetlen “kiskapu” van, az intermedier (II.a.) rostjaid.

Ezek megfelelő tréningezés hatására hajlamosak “alakot váltani”, azaz képességeiket I-es vagy II.b irányba optimalizálni. (De nem mind és nem teljes mértékben).

Az izomstimulátor impulzusai nagyon precízen fókuszálhatók, így irányíthatod, hogy mely irányába tolódjanak el az intermedier rostok.

Választanod kell azonban az állóképesség, a kitartó erő, a maximális erő vagy az izomtömeg javítása között. Ezek közül csak egyet tudsz kimaxolni. Az izomtömeg növelése biztosan rontani fogja az állóképességed, míg az állóképesség javítása csökkenti az izomtömeget.

Ha viszont tudod, mi a célod, akkor már a stimulátort nagyon hatékonyan alkalmazhatod. Olvasd el “önkísérletemről” szóló írásomat, amiben személyes példámon keresztül mutatom meg, mire képes a célzott izomstimuláció! 

Az izomstimulációval kapcsolatos következő cikkem: Izomregeneráció és izomstimulátor

Mindent egyben az izomstimulátorok sportbeli alkalmazásáról

Szeretnél mindent megtudni arról, hogy a sportolóknak kifejlesztett izomstimulátorok milyen célt szolgálnak, miben segíthetnek neked és ennek milyen haszna lehet számodra?

Ha igen, akkor add meg a mail címed és kattints a “Kérem a tájékoztatót” gombra.

Mivel a stimulátor ezerféle lehetőséget kínál, így több részre bontottam az információt. Néhány nap alatt mindenre fény derül. Elmentheted, újra megnyithatod, bármikor hasznodra lehet. Bízom abban, hogy a stimulátorok képességeinek alapos megismerése segít a sporteredményed javításában, a sérülések megelőzésében vagy éppen a rehabilitációs idő rövidítésében.

Adataid önkéntes megadásával és a Kérem a tájékoztatót gomb elfogadásával hozzájárulsz, hogy neved és e-mail címed kezeljük. Ezt a meghatalmazásod bármikor visszavonhatod. Minden levelemben találsz leiratkozási lehetőséget. Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)