Hátfájás – hogyan tudom csökkenteni?

A hátfájás napjaink leggyakoribb betegségeinek egyike. Egyre többen szenvednek tőle és nem egyszerű megszabadulni tőle. Ha hátfájásod van, akkor alighanem magad okolhatod érte. A monitor előtt gubbasztasz órákig, majd a dugóban ülsz az autódban vagy a buszon, végül lehuppansz a kanapédra, hogy megnézd a szokásos esti sorozatod. Nem mozogsz, a testedzést kerülöd, némi túlsúlyod is van. Ne csodálkozz, ha az edzetlen, meggyengült gerinctartó izmaid sem végzik el a feladatukat és nem tartják erősen a gerinced – ez a kellemetlen hátfájás oka. Búcsút mondhatsz hátfájdalmaknak, de ezt nem pár bekapott tablettától várhatod.

A hátfájás típusai Hátfájás rossz szék miatt

 • Akut hátfájás főként a helytelen testtartásból, mozgáshiányból adódik vagy valamilyen gyulladás következménye. A kiváltó ok orvoslásával elmúlik.
  A rendszeres háterősítő torna, a testmozgás, a rossz szék lecserélése, a monitor szemmagasságba emelése máris megoldást jelenthet.
  Ha azonban hosszú ideig nem kezeled, nem szünteted meg a kiváltó okot, krónikussá válhat.
 • A krónikus hátfájás hónapok óta fennálló fájdalmat jelent.
  A tartós izomgyengeség következménye, de gyulladásos betegség is szerepelhet a kiváltó okai között. A stressz is okozhat hátfájást.

Fordíts hátat a hátfájásnak!

A hátfájást gyógyszerrel kezelni értelmetlen! Bár a fájdalomcsillapítók néhány órára megszüntethetik a fájdalmat, de semmilyen hatásuk nincs a gerinctartó izmokra, azaz az okot nem kezelik. A gyógyszerszedés mellett a fájdalmad mindig visszatér – nem ez a megoldás!

Ráadásul tartós fájdalomcsillapító szedés esetén számolnod kell mellékhatásokkal is. Gyomor- és bélrendszeri panaszok, gyomorsavtúltengés, gyomorfekély, súlyos esetben akár gyomorvérzés, a fehérvérsejtek károsítása révén pedig a betegségek elleni védekező folyamatok károsítása lehet a következmény.

Gyógyszer helyett hideg vagy éppen a meleg terápia alkalmazhatóó, szinte minden deréktáji és hátfájdalom esetén kiváló. A hűtés és felmelegítés váltogatása hatására az izmok vérkeringése javul, kimosódnak a fájdalmat kiváltó méreganyagok és csökkent a fájdalomat.

Ezek sem erősítik azonban az izmaidat, azaz átmeneti kedvező eredmény után a fájdalmaid visszatérhetnek.

A gerinctartó izmok szerepe

Gerinctartó izmaid létfontosságú szerepet játszanak a hátfájdalom megelőzésében/csökkentésében. Ahogy a nevükben is benne van – ezek  feladata, hogy tartsák gerinced, megakadályozzák a csigolyák egymáshoz nyomódását. Ahhoz, hogy megfelelő erővel rendelkezzenek, rendszeres testmozgásra van szükség. Ha semmilyen  testmozgást sem végzel, sokkal valószínűbb a hátfájdalom.

A kezdődő hátfájás esetén a rendszeres hátizomerősítő torna vagy például jóga a leghatékonyabb módszer!

Ha a fájdalom erős és régen fennáll, akkor azonban nem szabad “fejest ugranod az edzésbe”, mert a hirtelen erőfeszítés erősíteni fogja a fájdalmad, akár gerincsérvhez vezethet. Először létre kell hoznod azt az állapotot, amelyben már veszélytelenül tréningezhetsz!

Erre valók a korszerű izomstimulátorok, amelyeket elsősorban az izmok erősítésére és az izom eredetű fájdalmak megszüntetésére alkalmazhatók. Az izomstimulátor segítségével úgy erősítheted a gerinctartó izmokat, hogy nem kell súlyokat emelned, sem tornagyakorlatokat végezned.

A stimuláció hatására az izmok ismétlődően összehúzódnak, hasonlóan, mint az edzés során – azaz az izomstimuláció az edzéssel azonos hatást vált ki az izomban, anélkül, hogy elmozdulást hozna létre az ízületben. Stimuláció hatására az izomrostok megvastagodnak, növekszik az izomerő, javul a keringés és a metabolikus folyamatok is.

Ahogy a testedzés sem azonnal hat, úgy a stimuláció is csak 6-8 hét után érezteti hatását. Azaz kitartóan, rendszeresen kell kezelned a hátizmokat. Ezt akár az irodai székben vagy a TV előtt ülve is megteheted! A megerősített izmok megtartják a csigolyákat, csökken az ideggyökre nehezedő nyomás, és ezzel megszűnik a fájdalom is.

Az izomstimuláció és ezzel a gerinctartó izmok megerősítése akkor is javulást eredményez, ha a munkahelyi testhelyzeted vagy testtartásod nem változik.

Készülék javaslatom

Veinoplus Back TENS/EMS készüléket kifejezetten a nyak- és hátfájás, továbbá a deréktáji fájdalmak kezelésére fejlesztették ki. A készülék fájdalomcsillapító impulzusokat “keveri” az izomstimulációs szakaszokkal, mely csökkenti az izommerevséget és erősíti az izmokat. A készülék segítségével valóban “gombnyomásra” inthetsz búcsút a hátfájásnak.

Akkor ajánlom, ha estére kellemetlen fájdalmat érzel a gerinc melletti izmokban. Ez megjelenhet a nyak, hát vagy akár a deréktájon egyaránt.

A Veinoplus Back rendkívül egyszerűen használható. A készülékkel kapott nagy felületű elektródát fel kell ragasztanod a fájdalmas területen, a gerinc két oldalán. Ezután  a készülék automatikusan elvégzi a kezelést.

Valóban segít! Akár a TV-t nézve szüntetheted meg a hátfájást és erősítheted meg a gerinctartó izmokat! Ha pedig megszüntetted, fokozatosan kezdj rendszeresen mozogni, mert csak erős hátizmokkal akadályozhatod meg, hogy a hátfájásod visszajöjjön!

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (6)
 • comment-avatar

  A panaszai összefügghetnek a nyaki és felső háti gerince állapotával.
  Olvassa el a dermatómákról szóló cikkem alaposan.
  A fiatalkori nyaki-háti fájdalmakat leggyakrabban az életmód okozza. Ülő, álló munka, nulla vagy kevés testedzés.
  Olvassa el erről írt cikkem.
  Természetesen ezek csak első benyomásaim. Mivel távolról, levélben nem lehet diagnosztizálni, így a panaszai miatt kérje kivizsgálását, hogy kiderüljön az ok, és akkor már lehet tudni azt is, hogy mivel kezelhető.

 • comment-avatar
  Marianna 4 hónap

  Csak informálódni szeretnèk: Március óta van egy problémàm,a bal kezem gyűrűs illetve kis ujj zsibbadásával kezdődött.Pár hètre megèrkezett a fàjdalom is először a gerincnèl,mára pedig a bal lapocka alatti rèsz fáj.Én tènyleg az a fajta ember vagyok aki csak akkor megy orvoshoz ha nagyon muszáj…fájdalom csillapító krémet ès tablettát szedek de ez már nem segít csak ideig óráig. Eléggé megvisel ugyhogy rászántam magam a kivizsgálásra. Mi lehet ennek az okozoja? Ez lenne a kèrdésem.43 éves vagyok…kicsit korai mèg lerobbanni.

 • comment-avatar

  Ez két különböző probléma. A hátfájásra elektroterápiás készülék, a nyiroködémára nyirokmasszázs gép a megoldás.
  Ez pont olyan, mint például a konyha… a kés a levesbevalók felaprítására való, míg a fakanál a leves megkavarására főzés közben. Persze lehet a kést is erre használni, de ilyet csak végszükségben tesz az ember és a hatékonysága sem olyan, mint a fakanálé.

 • comment-avatar
  pz 2 év

  Kérdésem lenne, hogy több évtizedes derék tájéki fájdalmam van és 1 éve nyiroködémám a bal bokám magasságáig – melyik készülék lenne ezek otthoni kezelésére alkalmas?
  A hátizom kezelésről olvassa el ezt, a nyiroködémával kapcsolatban pedig ezeket.

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 3 év

  Édesanyja panaszait az okozza, hogy a csigolya elmozdul és ilyenkor megnyomja a csigolyák között kilépő ideget. Ez olyan erős fájdalom, amit igen nehéz megszüntetni, inkább csak enyhíteni lehet.
  A fájdalom megszüntetéséhez a csigolya stabilizálására lenne szükség, hogy az elmozdulásait megakadályozza (erre szolgálna a műtét).
  Egészséges esetben a csigolyák stabilizálását, helyben tartását az erős gerinctartó izmok biztosítják. Ezek a hát két oldalán futnak le, 2-3 cm-rel a gerincoszlop mellett. Idővel (ha csökken a fizikai aktivitás, idős korban) ezek az izmok meggyengülnek és nem tartanak eléggé, így alakulhat ki például az elcsúszás.
  A TENS kezelés szinte kizárólag fájdalomcsillapító hatású, azaz minimális mértékben hat az izmokra, az izomerőre semmiképp. Mivel a fájdalmat kiváltó okot nem szünteti meg, így az Ön által leírt esetben hatása is korlátozott.
  A gerinctartó izmok megerősítésére izomstimulációt (EMS) kell alkalmazni. Napi alkalmazás mellett már 2-3 hét alatt érzékelhető izomerősödés érhető el (a fájdalmak szinte észrevételnül szűnnek meg). 2-3 hónap kitartó kezeléssel az izmok annyira megerősíthetők, ami jelentősen növeli a gerinc stabilitását. Ezzel az állandó fájdalmak megszűnnek és csak ritkán (egy-egy “rossz” mozdulatra) jöhet elő a fájdalom.
  Ha ezt az állapotot elérte, akkor a fenntartásáról is gondoskodni kell! Ekkor már elég hetnete 2-3 kezelés, hogy az izomerő fennmaradjon és ne újuljanak ki a panaszok!
  2, de még inkább 4 csatornás izomstimulátor készülék az ideális. Például a MyoBravo készülék. Érdemes hozzá Fastband övet vásárolni – ez helyettesíti az öntapadó elektródákat és leegyszerűsíti a deréktáj kezelését (nemcsak idősek) számára.

 • comment-avatar

  A 80 éves édesanyámnak ágyéki csigolya törése/elmozdulása van (idegsebész látta, addig amíg nem feltétlenül muszáj, nem műtik).
  TENS készülékkel próbáltam rendkívüli fájdalmát csillapítani isiász, lumbágó programokkal, de csak kis mértékben enyhítik a fájdalmat.
  Esetleg milyen más programokkal lehetne kombinálni ezeket, hogy jobb hatást érjek el?
  Más eszköz pl. a lágylézer hatásosabban csillapíthatná a fájdalmát ?