Hátfájás – hogyan tudom csökkenteni?

A hátfájás napjaink leggyakoribb betegségeinek egyike. Egyre többen szenvednek tőle és csak hosszú idő alatt tudnak megszabadulni tőle. Pedig az érintettek többsége magát okolhatja a panaszokért. A monitor előtt gubbaszt órákig, majd a dugóban ül az autójában, végül lehuppan a kanapéra, hogy megnézze a szokásos esti sorozatot. A mozgás, testedzés minimális, esetleg túlsúly is hozzáadóik. Nincs mit csodálkozni, ha az edzetlen, meggyengült gerinctartó izmok nem végzik el a feladatukat és kellemetlen hátfájás keletkezik. Szerencsére van néhány hatékony módszer, melyek segítségével búcsút mondhatsz hátfájdalmaknak.

 

A hátfájás típusai Hátfájás rossz szék miatt

 • Akut hátfájás rövid távú fájdalom, mely főként helytelen testtartásból, mozgáshiányból adódik vagy valamilyen gyulladás következménye. A panasz általában a kiváltó ok orvoslásával elmúlik. A rendszeres háterősítő torna, a testmozgás, a rossz szék lecserélése, a monitor szemmagasságba emelése megoldást jelenthet. Ha hosszú ideig nem kezeled, nem szünteted meg a kiváltó okot, krónikussá válhat a fájdalom.
 • A krónikus hátfájás hónapok óta fennálló fájdalmat jelent. Gyulladással járó betegség vagy izomhúzódás is szerepelhet a kiváltó okai között, illetve a stressz is okozhat hátfájást.

 

Fordíts hátat a hátfájásnak!

A hátfájást gyógyszerrel kezelni értelmetlen! Bár a fájdalomcsillapítók megszüntetik a fájdalmat, de semmilyen hatásuk nincs a gerinctartó izmokra, azaz az okot nem kezelik. Azaz gyógyszerszedés mellett a fájdalom mindig visszatér – nem ez a megoldás! Tartós szedésük esetén számolnod kell mellékhatásokkal is. Gyomor- és bélrendszeri panaszok, gyomorsavtúltengés, gyomorfekély, súlyos esetben akár gyomorvérzés, a fehérvérsejtek károsítása révén pedig a betegségek elleni védekező folyamatok károsítása lehet a következmény.

hideg vagy éppen a meleg terápia szinte minden deréktáji és hátfájdalom esetén kiváló. A felmelegített izmok vérkeringése javul, kimosódnak a fájdalmat kiváltó méreganyagok és csökkent a fájdalomat. A hűtés inkább friss izomsérülés, rándulás, húzódás, zúzódás esetén alkalmazd és a fájdalmat gyorsan csökkenti. Egyik sem erősíti azonban az izmaidat, azaz átmeneti kedvező állapot után a fájdalmak vissza fognak térni.

 

A gerinctartó izmok szerepe

Gerinctartó izmaid létfontosságú szerepet játszanak a hátfájdalom megelőzésében/csökkentésében. Ahogy a nevükben is benne van – ezek  feladata, hogy tartsák gerinced, megakadályozzák a csigolyák egymáshoz nyomódását. Ahhoz, hogy megfelelő erővel rendelkezzenek, rendszeres testmozgásra van szükség. Azoknál, akik semmilyen  testmozgást sem végeznek, sokkal gyakrabban jelentkezik hátfájdalom.

A kezdődő hátfájás esetén a rendszeres hátizomerősítő torna vagy például jóga a leghatékonyabb módszer!

Ha a fájdalom erős és régen fennáll, akkor azonban nem szabad “fejest ugranod az edzésbe”, mert a hirtelen erőfeszítés erősíteni fogja a fájdalmad, akár gerincsérvhez vezethet. Először létre kell hoznod azt az állapotot, amelyben már veszélytelenül tréningezhetsz!

Erre valók a korszerű izomstimulátorok, amelyeket elsősorban az izmok erősítésére és az izom eredetű fájdalmak megszüntetésére alkalmazhatsz. Az izomstimulátor segítségével úgy erősítheted a gerinctartó izmokat, hogy nem kell súlyokat emelned, sem tornagyakorlatokat végezned. A stimuláció hatására az izmok ismétlődően összehúzódnak, hasonlóan, mint az edzés során – azaz az izomstimuláció az edzéssel azonos hatást vált ki az izomban, anélkül, hogy elmozdulást hozna létre az ízületben. Stimuláció hatására az izomrostok megvastagodnak, növekszik az izomerő, javul a keringés és a metabolikus folyamatok is.

Ahogy a testedzés sem azonnal hat, úgy a stimuláció is csak 6-8 hét után érezteti hatását. Azaz kitartóan, rendszeresen kell kezelned a hátizmokat. Ezt akár az irodai székben vagy a TV előtt ülve is megteheted! A megerősített izmok megtartják a csigolyákat, csökken az ideggyökre nehezedő nyomás, és ezzel megszűnik a fájdalom is.

Az izomstimuláció és ezzel a gerinctartó izmok megerősítése akkor is javulást eredményez, ha a munkahelyi testhelyzeted vagy testtartásod nem változik.

 

Megoldás gombnyomásra

Veinoplus Back TENS/EMS készüléket kifejezetten a nyak- és hátfájás, továbbá a deréktáji fájdalmak kezelésére fejlesztették ki. A készülék fájdalomcsillapító TENS impulzusokat keveri az izomstimulációs szakaszokkal, mely csökkenti az izommerevséget és erősíti az izmokat. A készülék segítségével “gombnyomásra” búcsút inthetsz a hátfájásnak.

Azoknak ajánlom, aki estére kellemetlen fájdalmat éreznek a gerinc melletti izmokban, legyen az a nyak, hát vagy akár a deréktájon.

A Veinoplus Back előnye a rendkívül egyszerű használhatóság. Nagy felületű elektródát kell felragasztanod a fájdalmas területen, a gerinc két oldalán. Ezután  a készülék automatikusan elvégzi a kezelést.

Nem ámítás – valóban akár a TV-t nézve szüntetheted meg a hátfájást és erősítheted meg a gerinctartó izmokat! Ez utóbbi egyben a gyógyulás is.

Ha pedig megszüntetted a hátfájást, kezdj rendszeres edzésbe, hogy a hátfájásod vissza se jöjjön! Ezt csak rendszeres mozgással tudod elérni.

 

A hátfájás kezelésére ajánlom ezt a készüléket

Veinoplus Back nyak-, hát- és derékfájás kezelő készülék

CÍMKÉK
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 hónap

  Édesanyja panaszait az okozza, hogy a csigolya elmozdul és ilyenkor megnyomja a csigolyák között kilépő ideget. Ez olyan erős fájdalom, amit igen nehéz megszüntetni, inkább csak enyhíteni lehet.
  A fájdalom megszüntetéséhez a csigolya stabilizálására lenne szükség, hogy az elmozdulásait megakadályozza (erre szolgálna a műtét).
  Egészséges esetben a csigolyák stabilizálását, helyben tartását az erős gerinctartó izmok biztosítják. Ezek a hát két oldalán futnak le, 2-3 cm-rel a gerincoszlop mellett. Idővel (ha csökken a fizikai aktivitás, idős korban) ezek az izmok meggyengülnek és nem tartanak eléggé, így alakulhat ki például az elcsúszás.
  A TENS kezelés szinte kizárólag fájdalomcsillapító hatású, azaz minimális mértékben hat az izmokra, az izomerőre semmiképp. Mivel a fájdalmat kiváltó okot nem szünteti meg, így az Ön által leírt esetben hatása is korlátozott.
  A gerinctartó izmok megerősítésére izomstimulációt (EMS) kell alkalmazni. Napi alkalmazás mellett már 2-3 hét alatt érzékelhető izomerősödés érhető el (a fájdalmak szinte észrevételnül szűnnek meg). 2-3 hónap kitartó kezeléssel az izmok annyira megerősíthetők, ami jelentősen növeli a gerinc stabilitását. Ezzel az állandó fájdalmak megszűnnek és csak ritkán (egy-egy “rossz” mozdulatra) jöhet elő a fájdalom.
  Ha ezt az állapotot elérte, akkor a fenntartásáról is gondoskodni kell! Ekkor már elég hetnete 2-3 kezelés, hogy az izomerő fennmaradjon és ne újuljanak ki a panaszok!
  2, de még inkább 4 csatornás izomstimulátor készülék az ideális. Például a MyoBravo készülék. Érdemes hozzá Fastband övet vásárolni – ez helyettesíti az öntapadó elektródákat és leegyszerűsíti a deréktáj kezelését (nemcsak idősek) számára.

 • Dr. Zátrok Zsolt

  A 80 éves édesanyámnak ágyéki csigolya törése/elmozdulása van (idegsebész látta, addig amíg nem feltétlenül muszáj, nem műtik).
  TENS készülékkel próbáltam rendkívüli fájdalmát csillapítani isiász, lumbágó programokkal, de csak kis mértékben enyhítik a fájdalmat.
  Esetleg milyen más programokkal lehetne kombinálni ezeket, hogy jobb hatást érjek el?
  Más eszköz pl. a lágylézer hatásosabban csillapíthatná a fájdalmát ?