Krónikus fájdalom okai és a kezelés módjai

A nyugati társadalmakban többen szenvednek krónikus fájdalomtól mint valaha. A krónikus fájdalom több mint hat hónapon át tartó fájdalmat jelent, melynek súlyossága lehet egészen enyhe vagy akár gyötrő is, lehet folyamatos vagy időszakos.

Krónikus fájdalom esetén a kellemetlen érzet szinte állandó, hónapokig vagy akár évekig jelen van, ezért a krónikus fájdalom fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterhelő. Leggyakrabban hát-, deréktáji vagy izület fájdalomként jelentkezik, de megjelenhet számos más formában is, például arc- vagy homloküreg fájdalomként, íngyulladásként, teniszkönyökként, isiászként vagy csukló-alagút szindrómaként.

A krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalmat betegség vagy helytelen életmódból eredő rendellenesség egyaránt okozhatja. Például a helyten táplálkozás, a túlzott kalóriabevitel vagy a kevés testmozgás túlsúlyhoz vezet, mely megterheli az ízületeket és idővel állandósuló hát-, derék-, csípő-, térd- vagy bokafájdalomhoz vezet. Elhízás eredetű fájdalomban az életmódváltás segíti a fájdalmat kiváltó ok megszüntetését és ezáltal csökken a krónikus fájdalom kockázata is. A fizikai aktivitás fenntartása és az egészséges étrend kialakítása sokat segít a krónikus fájdalmak megelőzésében és javítja a krónikus fájdalomtól szenvedő életminőségét.

Általánosságban fontos az aktív életvitel és az egészséges táplálkozás. A fájdalomtól függően sétáljon, kocogjon, jógázzzon, ússzon vagy kerékpározzon. Az izmok rendszeres megmozgatása csökkenti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat.

A krónikus fájdalom rontja az életminőséget

Bármi okozza is a krónikus fájdalmat, minden esetben elmondható, hogy az életminőséget jelentősen rontja. Az állandósult kellemetlen érzés fáradtságot, álmatlanságot, kimerültséget okoz, mely legyengíti az immunrendszert és így további betegségek kialakulására ad lehetőséget. Az állandó fájdalom és az ebből eredő fizikai aktivitásra képtelenség fokozza a stresszt és a szorongást, súlyos esetben depresszióhoz vezet.

A krónikus fájdalom kezelésének lehetőségei

A fájdalom egy rendkívül összetett jelenség, így kezelése sem egyszerű: a beteg és az orvosok együttműködése az egyetlen mód. Ha a beteg nem hajtja végre az orvosi javaslatokat, csupán a terápiás beavatkozások eredménye csekély marad. A kiváltó ok megszüntetése az elsődleges.

Életmódváltás

A beteg teheti a legtöbbet önmaga állapotának javításáért, az életmódja – elsősorban az étrend és a fizikai aktivitás- megváltoztatásával  járulhat hozzá a javuláshoz vagy legalább az állapot fenntartásához.

Gyógykezelés

A fájdalom gyógyszeres kezelése hatékony az akut fájdalmakra, hosszú távon viszont számoni kell bizonyos következményekkel. Hosszas használat esetén egyre hozzászokás alakul ki és a hatás egyre kisebb, ezért növelni kell a dózist, ami viszont a mellékhatások erősödéséhez vezet.

Elektroterápia

Az elektroterápia igazoltan hatásos fájdalomcsillapító módszer, a fizikoterápiás kezelők által leggyakrabban használt kezeléstípus. Az elektroterápia fő előnye, hogy gyógyszermentes, így mellékhatásokkal általában nem kell számolni. A kezelések napjainkban nemcsak rendelőintézetben, hanem akár otthon, az orvos jelenléte nélkül is biztonsággal végezhetők. A hatékony készülékek mérete is alig haladja meg egy mobiltelefonét.

Fájdalomcsillapításra többek között a TENS és MENS (idegstimulációs) kezelések, az EMS – izomstimuláció, az ultrahang terápia, a lágylézer terápia, a mágnesterápia, a mélymeleg és a hideg terápia alkalmas. Valamennyinek van fájdalomcsillapító hatása, azonban az egyes fájdalomtípusokra más és más alkalmas.

A TENS kezelés és MENS (mikroáramú idegstimuláció) megakadályozza a fájdalomingerek továbbítását az idegpályákon át az agyba, aminek eredményeképpen órákra fájdalommentesség alakul ki. Kiváló mozgássszervi fájdalmakra, mint nyak-, hát- és derékfájás, gerincsérv okozta fájdalmak, isiász, izomsérülések, ízületi fájdalmak, műtét utáni fájdalmak, nőgyógyászati fájdalmak esetén.

Az EMS, izomstimulációs kezelés az izmok és ízületek betegségeiben hatásos. Sportsérülések, szalaghúzódások, izommerevség, izomrenyheség esetén alkalmazható. Sportolóknál az izomstimuláció izomrost-specifikus fejlesztést tesz lehetővé, azaz külön fejleszthető az izomtömeg, az izomerő, az állóképesség, a robbanékonyság vagy éppen a kitartás.

A lágylézer kezelés, az ultrahang terápia és a mélymeleg terápia energiát visznek a kezelt területbe, felmelegítik az izmokat és javítják a vérkeringést, így csökkentve a fájdalmat és gyorsítva a gyógyulást.

A hideg terápia hűti a kezelt területet, friss izom és ízületi sérülések és gyulladások csökkentésére alkalmas. A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor jelentkezik, ha az érintett terület bőrnek hűmérséklete rövid idő alatt legalább 15°C-kal csökken.

Sebészi beavatkozás

A műtét radikális módja a fájdalom csökkentésének. Általában akkor gondolkodnak benne, miután a többi módszer csődöt mondott vagy amikor orvosilag szükséges a beavatkozás. A fájdalmat okozó idegvégződéseket hővel vagy fagyasztással elpusztítják. A módszer biztonságos, viszont végleges és nemcsak a fájdalomérzékelő, hanem más idegeket is károsíthat, mint például a hideg, meleg vagy érintés receptorainkat.

Az Ön számára legmegfelelőbb módszer kiválasztása érdekében érdemes ellátogatni egy fájdalomcsillapító ambulanciára, ahol szakemberek együttműködve dolgoznak a fájdalmak csökkentésén.


Ismeri a gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszereket?

A TENS, a mikroáram, az ultrahang, a lágylézer és más fizikoterápis módszerek hatékonyan és mellékhatásmentesen csökkentik a fájdalmat.

Ha szeretne többet tudni a fájdalomcsillapító módszerekről, akkor kérje a Dr. Zátrok Zsolt által összeállított ingyenes tájékoztatónkat.

*A “Kérem a tájékoztatót” gomb lenyomásával önkéntesen szolgáltatott személyes adatokat, ezzel hozzájárul, hogy ezeket a Scart Kft., mint adatkezelő kezelje visszavonásáig abból a célból, hogy az orvostechnika témával kapcsolatban érdekességeket, tanácsokat valamint esetenként reklámcélú levelet küldjön az Ön részére. A hozzájárulása bármikor visszavonható. Az Adatkezelési szabályunkat itt éri el.

MM - mainpage

Legyen az első hozzászóló on "Krónikus fájdalom okai és a kezelés módjai"

Hozzászólás írása

E-mail cím (nem publikus)


*