Sokan szenvednek tartósan fennálló fájdalomtól. A krónikus fájdalom több mint hat hónapon át tartó fájdalmat jelent, melynek súlyossága lehet egészen enyhe vagy akár gyötrő is, lehet folyamatos vagy időszakos. Lehet szinte állandó, hónapokig vagy akár évekig is eltart, ami miatt a krónikus fájdalom fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterheli az áldozatát. Leggyakrabban hát-, deréktáji vagy ízületi fájdalomként jelentkezik, de megjelenhet számos más formában is, például arc- vagy homloküreg fájdalomként, íngyulladásként, teniszkönyökként, isiászként vagy csukló-alagút szindrómaként. Mit tehetsz otthon a krónikus fájdalom csökkentése érdekében?

A krónikus fájdalom okai

A krónikus fájdalmat betegség vagy helytelen életmódból eredő rendellenesség egyaránt okozhatja. Például a rossz táplálkozás, a túlzott kalóriabevitel vagy a kevés testmozgás túlsúlyhoz vezet, mely megterheli az ízületeket és idővel állandósuló hát-, derék-, csípő-, térd- vagy bokafájdalomhoz vezet.

Elhízás eredetű fájdalomban az életmódváltás segíti a fájdalmat kiváltó ok megszüntetését és ezáltal csökken a krónikus fájdalom kockázata is. A fizikai aktivitás fenntartása és az egészséges étrend kialakítása sokat segít a krónikus fájdalmak megelőzésében és javítja a krónikus fájdalomtól szenvedő életminőségét.

Általánosságban fontos az aktív életvitel és az egészséges táplálkozás. A fájdalomtól függően sétálj, kocogj, jógázz, ússz vagy kerékpároz. Az izmok rendszeres megmozgatása csökkenti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat.

A krónikus fájdalom rontja az életminőséget

Bármi okozza is a krónikus fájdalmat, minden esetben elmondható, hogy az életminőséget jelentősen rontja. Az állandósult kellemetlen érzés fáradtságot, álmatlanságot, kimerültséget okoz, mely legyengíti az immunrendszert és így további betegségek kialakulására ad lehetőséget. Az állandó fájdalom és az ebből eredő fizikai aktivitásra képtelenség fokozza a stresszt és a szorongást, súlyos esetben depresszióhoz vezet.

A krónikus fájdalom kezelésének lehetőségei

A fájdalom egy rendkívül összetett jelenség, így kezelése sem egyszerű: a beteg és az orvosok együttműködése az egyetlen mód. Ha a beteg nem hajtja végre az orvosi javaslatokat, csupán a terápiás beavatkozások eredménye csekély marad. A kiváltó ok megszüntetése az elsődleges.

Életmódváltás

Te magad teheted a legtöbbet az állapotod javításáért. Az életmódod – elsősorban az étrend és a fizikai aktivitás- megváltoztatásával járulhatsz hozzá a javuláshoz vagy legalább az állapot fenntartásához.

Gyógyszerek

A fájdalom gyógyszeres kezelése hatékony az akut fájdalmakra, hosszú távon viszont számonod kell bizonyos következményekkel. Hosszas használat esetén hozzászokás alakul ki és a hatás is egyre enyhébb. Ezért növelni kell a dózist, ami viszont a mellékhatások erősödéséhez vezet.

Fizikoterápia

A fizikoterápiás eljárások előnye, hogy gyógyszermentesek, így mellékhatásokkal sem kell számolnod. A kezeléseket nemcsak rendelőintézetben, hanem akár otthon, az orvos jelenléte nélkül is biztonsággal végezheted. A hatékony készülékek mérete alig haladja meg egy mobiltelefonét.

Fájdalomcsillapításra többek között a TENS és MENS (idegstimulációs) kezelések, az EMS – izomstimuláció, az ultrahang terápia, a lágylézer terápia, a mágnesterápia, a mélymeleg és a hideg terápia alkalmas. Valamennyinek van fájdalomcsillapító hatása, azonban az egyes fájdalomtípusokra más és más alkalmas.

A TENS kezelés és MENS (mikroáramú idegstimuláció) megakadályozza a fájdalomingerek továbbítását az idegpályákon át az agyba, aminek eredményeképpen órákra fájdalommentesség alakul ki. Kiváló mozgássszervi fájdalmakra, mint nyak-, hát- és derékfájás, gerincsérv okozta fájdalmak, isiász, izomsérülések, ízületi fájdalmak, műtét utáni fájdalmak, nőgyógyászati fájdalmak esetén.

Az EMS, izomstimulációs kezelés az izmok és ízületek betegségeiben hatásos. Sportsérülések, szalaghúzódások, izommerevség, izomrenyheség esetén alkalmazható.

A lágylézer kezelés, az ultrahang terápia és a mélymeleg terápia energiát visznek a kezelt területbe, felmelegítik az izmokat és javítják a vérkeringést, így csökkentve a fájdalmat és gyorsítva a gyógyulást.

A hideg terápia hűti a kezelt területet, friss izom és ízületi sérülések és gyulladások csökkentésére alkalmas. A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor jelentkezik, ha az érintett terület bőrnek hűmérséklete rövid idő alatt legalább 15°C-kal csökken.

Krónikus ízületi fájdalmakra, például reumás artritiszre alkalmazz melegterápiát.

Sebészi beavatkozás

A műtét radikális módja a fájdalom csökkentésének. Általában akkor gondolkodnak benne, miután a többi módszer csődöt mondott vagy amikor orvosilag szükséges a beavatkozás. A fájdalmat okozó idegvégződéseket hővel vagy fagyasztással elpusztítják. A módszer biztonságos, viszont végleges és nemcsak a fájdalomérzékelő, hanem más idegeket is károsíthat, mint például a hideg, meleg vagy érintés receptoraidat.

Javaslataim:

 • törekedj a fájdalom okának kiderítésére
 • ha az ok ismert, akkor célzott kezelés végezhető
 • mindig a legkevésbé kockázatos fizikoterápiás módszerrel kezdj és a műtétet csak legvégső módszernek válaszd!
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. A hazai orvosi protokollokban a gerincvelőgyulladás által okozott polineuropátia kezelésére semmilyen készüléket, fizikoterápiás kezelést nem említenek. Gyógyszer-gyógyszer-gyógyszer.
  Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a gerincvelő a gerinccsatornában (egy csontokkal körülvett alagútban) halad. Ez a csontburok pedig minden fizikoterápiás energia eljutását megakadályozza. Semmit nem enged eljutni a károsodott idegekig.

  Egyedül a pulzáló mágneses mező kezelés képes a csonton is áthatolni és a regenerációt segíteni.
  Gyorsan rá is kerestem, hogy külföldöm mit javasolnak. Sok orvosi szakcikk található angol nyelven, melyek a mágneses mező kezelés gerincverő sérülés utáni regenerációban való kedvező szerepét ismertetik. Például ez.,
  Bár kifejezetten a baleseti gerincvelősérülést említik, de a gyulladás miatti károsodás igen hasonló. Amire szükség van ilyenkor, az a test regenerációs, mondhatnánk „saját hibajavító” rendszerének segítése, működésének fokozása.
  Olvassa el ezt a cikkem. Bár ezt az alvással kapcsolatban írtam, de részletesen ismertetem, milyen úton segíti a mágneses mező a sejtek energiával feltöltését és ezzel a megújulásukat.
  A fentiek alapján a pulzáló mágneses mező kezelés (pl. éjjel 6-8 órát a mágneses matracon tölteni) fokozhatja a sejtregenerációt és szerencsés esetben a panaszok mérséklődését, megszűnését.
  A Magnum XL vagy Magnum 2500 mágnesterápiás gépek, a teljes test kezelést lehetővé tevő matraccal kiegészítve megfelelők lehetnek.

 2. Férjemnél gerincvelőgyulladást állapítottak meg közel egy éve. A gyulladás már elmúlt a szteroidos gyógyszereknek köszönhetően, de megmaradt és sajnos rosszabbodott az állandó zsibbadás , fájdalom a végtagjaiban, szorító érzés a mellkasában. Szeretném tanácsát kérni abban, hogy milyen készülékkel csökkenthetnénk az állandó fájdalmát. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük