A teniszkönyök egy gyulladásos betegség, mely könyöktáji fájdalmat okoz, gyakran olyan erőset, hogy egy pohár víz szájhoz emelése is fájdalmas. A teniszkönyök kezelése időigényes! Több módszert választhatsz: hidegmeleg, terápiás ultrahang, mikroáram, mágnesterápia és lágylézer. Ezek eltérő módon hatnak, eltérően segítenek. A legjobb eredményt akkor kaphatod, ha több módszert is alkalmazol. Ebben a cikkben a B-Cure lágylézer készülék otthoni alkalmazását mutatom be. Sikerrel használhatod teniszkönyök esetén is. 

A lágylézer alkalmazása és hatása

A lágylézer kezelés során a készüléket tartsd a fájdalmas területre és a lézersugarat irányítsd a fájdalomra. A fény a kezelt szövetekbe hatol. A sejtek „elnyelik” az energiát, mely megindítja a gyulladás miatt leállt ATP (energia) termelést és fehérje szintézist. Azaz a lágylézer hatékonyan serkenti a tested öngyógyító folyamatait, továbbá fájdalomcsillapító anyagokat szabadít fel.

A lágylézer kezelés hatásának kialakulásához időre van szükség, hiszen a regenerációs folyamatok – amíg a szervezeted „kijavítja a hibát” időbe telik. Gondolj csak arra, hogy a csonttörés mennyi idő alatt gyógyul!  A hónapok óta fennálló teniszkönyök kezelése, a gyulladás megszüntetése sem megy percek alatt.

A lágylézer kezelés hatására azonban tényleges változás következik be, azaz a lézer kezelés nem tüneti, hanem gyógyító eljárás.

Teniszkönyök kezelése B-Cure lágylézerrel

B-Cure lágylézer teniszkönyök kezelési pontok

Háromféle B-Cure készülék közül választhatsz. Ezek mindegyike ugyanazt a hullámhosszúságú lézersugarat bocsátja ki, így ugyanaz a gyógyító hatásuk. A különbség a készülékek energiakibocsátásában van, ami azt jelenti, hogy ugyanazt az energiamennyiséget eltérő idő alatt „adják be”.

B-Cure Classic lágylézer

 • 1. lézer teljesítmény osztályB-Cure Laser Classic lágylézer készülék
 • 808 nanométeres lézersugár
 • PW (pulzáló) lézer
 • 250mW teljesítmény
 • 6 perc / 5 Joule

Ehhez a 3,75 Joule teljesítményű Classic készülék esetén 6, a Sport (4.5 Joule) 5, míg a Pro változattal 4.5 perc kell.  Azaz ennyi ideig kell egy adott ponton tartanod a készüléket, hogy a gyógyuláshoz szükséges energiamennyiséget bejuttasd.

Kapcsold be a készüléket és a plusz gombbal állíts be a javasolt kezelési időt.

A készüléket helyezd a fájdalmas területre, közvetlenül a bőrre. Ruhán vagy kötésen keresztül nem jut át a lézerfény, így a kezelés hatástalan marad!

A készüléket tartsd mozdulatlanul ezen a helyen addig, amíg a beállított idő letelik. Erre a készülék figyelmeztet. Ezután a következő kezelési ponton ismételd meg ugyanezt.

A lágylézer kezelés nem érezhető. Az elnyelt energia hatására a terület felmelegszik, azonban ez legfeljebb csak tized Celsius fokban mérhető.

Az első alkalmak során előfordulhat, hogy a fájdalom fokozódását érzed. Ne ijedj meg! Ez természetes folyamat és a gyógyulási folyamatok megindulását jelzi. A kezelésre toxinok (mérgek) szabadulnak ki a gyulladt szövetekből és ezt jelzi fájdalomként a tested. Ez 1-2 kezelés után megszűnik.

A gyulladás megszűnéséig több napra, minimálisan 10-12-re van szükség. Ha a tünetek mérséklődését érzed, ne szakítsd félbe a kezelést. Csak a teljes gyógyulás elérése után hagyd abba.

FONTOS! A kezelési idő duplázása nem fokozza a hatást, sőt a túl sok energia leállítja a gyógyulást!!! Azaz csak és kizárólag az ajánlott időtartamig tartsd a készüléket egy ponton és ne tovább.

Milyen eredményeket várhatsz?

A lágylézer kezelés nem “mindenható” – ahogy egyetlen más orvosi kezelés sem az. Nem minden esetben várhatsz tőle végleges megoldást!

A siker sok mindentől függ. Például attól, hogy mennyire tudod pihentetni a karod vagy mióta tart a fájdalmad. A lágylézert minél korábban kezdd alkalmazni a fájdalom megjelenése után, annak érdekében, hogy megszüntesd a gyulladást.

Ha a panaszaid évek óta fennállnak, akkor várhatsz sikert, ha több módszert is alkalmazol egyszerre, melyek egymást erősítve segítik a gyógyulást. Ahogy már a bevezetésben is javasoltam, a lágylézer mellett hidegmeleg terápiát, terápiás ultrahangot, mikroáramot, mágnesterápiát is alkalmazz.

Mindent egyben a lágylézerekről

Az alacsony intenzitású lézer (azaz lágylézer) készülék által kibocsátott lézersugár gyógyhatását Mester Endre professzor fedezte fel a Semmelweis Egyetemen. Az 1970-es években bizonyította a lábszárfekély gyógyulását serkentő hatását.

A lágylézer hatékony terápiás eszköz mozgásszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti gyulladások gyógyítására, továbbá fekély, seb és hegkezelésre. Iratkozz fel és ingyenesen megkapod a lágylézereket ismertető hírlevelem.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Lapozzon a használati útmutató 29.oldalára. Minden kérdésére megtalálja a választ. Ezt fogja látni egy táblázatban: Panasz neve – Kezelési idő – Beállítandó ultrahang intenzitás és a kép sorszáma, amely mutatja, hogy hol végezze el a kezelést.
  Az ultrahang elsődlegesen a gyulladásos folyamatok kezelésére való. Nem hat a térd-porc újratermelődésére, azaz a porcleválást nem javítja. A lézer kezelés másképp hat, mint az ultrahang.
  Úgy képzelje el, mint a kanalat és a villát. Mindegyik evőeszköz, az étkezéshez szükséges, de más módon, másra. Így van ez az ultrahanggal és a lézerrel is.
  Nem mindent olda meg egyik sem.
  Javaslom, hogy használja a keresőt! Jobbra, felül találja! Írja be: ultrahang, lágylézer, térdfájdalom, sarkantyú, teniszkönyök, stb. Mindre talál cikkeket. Olvassa el őket. Megtalálja hogyan érdemes lágylézert választani, hogyan kell az ultrahangot használni, hogyan szüntetheti meg a térdfájdalmakat izomstimulációval, stb.
  Készüléket alapos mérlegelés után érdemes választani. Ha olvasás után kérdései vannak, akkor azokkal forduljon hozzám. Pl. telefonon is elérhető vagyok tanácsadásra.

 2. T. Doktor Úr!
  Vásároltam egy SonoStim922- es ultrahang készüléket. A kezelést ugyan elkezdtem, de nem vagyok biztos abban, hogy jól használom. Nem annyira áttekinhető a gép leírása.
  Tehát nem vagyok biztos abban, hogy jól állítom be.
  Régebben a jobb kezemre kaptam /teniszkönyök/ sugárkezelést, most viszont a bal könyököm robbant be, éjszaka is felébredek a fájdalomra.
  Szeretném ezt csillapítani a készülékkel, valamint a „sarkantyút” mindkét lábamnál. Erre 3 hónapig kaptam lökésterápiát és injekciókat, de a fájdalom nem szűnt meg./ van mindkét kezemnél alagútszindróma is/.
  A jobb térdemet műtötték, mivel elszakadt a porc, a jobbat is mostanában kellene. Ezeket azért írtam le, mivel lenne mit kezelnem, de nem tudom, hogy mivel ártok és mivel használok, esetleg szerencsés lenne egy lézer készüléket is vásárolnom? Jártam fiziko – kezelésre, de ez szörnyen időigényes és nem is lehet ennyi mindendt egyszerre kezelni.
  Köszönöm, ha tudna segíteni az ultrahang készülék „eligazodásában”, és ha a lézerkészülék megvásárlásához adna tanácsot.
  NémethnéRácz Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük