„Olvastam az elektromos stimulálásról és tanácsot szeretnék kérni. Testépítő vagyok és elsősorban izomtömeg növelés, illetve az izmok lazítása lenne a célom. Kérem segítségét az eszköz kiválasztásában.” Ezt a kérdést kaptam a napokban. Szerintem sokakat érdekelhet a válaszom, ezért aztán megosztom.

Az izomstimulátor „hatótávolsága”

A test mintegy 350 harántcsíkolt izmot tartalmaz, melyek több nagyobb csoportot alkotnak. Csak a legnagyobbakat említem: al- és felkar, mell-, hát- és gerinctartó, törzs és has, far, comb és lábszárizmok.

A sport izomstimulátorok egyszerre egy (maximum 2) nagyobb csoport kezelésére alkalmasak. Nem lehet a teljes testet vagy az összes nagy izomcsoportot egyidejűleg kezelni.

A stimulátor tehát nem helyettesíti, nem váltja ki a súlyzós edzéseket.

Olyan kiegészítő, mint a sportcipő

A stimulátort a sportoló, jelen esetben a testépítő felkészülését segítő technikai eszközként kell felfogni, amely olyan többletet ad, melyeket hagyományos módszerekkel nem lehet elérni vagy nem elég hatékony.

Tudod jól, hogy milyen különbségek vannak edzőgép és edzőgép között vagy mennyivel kényelmesebb egy minőségi sportruha vagy cipő. Ugyanígy a stimulátor egy olyan pluszt ad az edzéseidhez, amit más eszköz nem biztosít.

De ahogy sokan sima pamutpólóban izzasztják magukat és nem „lélegző” textilben, így a stimulátort sem fogja mindenki alkalmazni. Senki sem nélkülözheti a kemény edzéseket, de a készülék olyan előnyöket ad, amit a csak „hagyományosan” edző nem kap meg.

Emlékszel még az első mobiltelefonokra, a kicsi kijelzőjükre és az sms üzenet lehetőségére? Látod ugye, hogy mennyivel többet biztosít egy mai mobil!

A stimulátor nélkül / stimulátorral kérdés pont ilyen. Megragadni a réginél vagy követni a legújabb lehetőségeket. Mivel ma már kevesen használnak nyomógombos, alapfunkciós mobilt, így a többség a fejlődésre szavazott a telefonban. Miért ne követnéd a technológiai újításokat a sportban?

Azt, hogy használsz-e készüléket, magad döntheted el. Mivel más problémákkal szembesül az edzéseid során, mint mások, így különbözöl abban is, hogy miért lehet, van szükséged rá.

Ne a divatot kövesd, hanem vizsgáld meg, hogy miben adhat számodra többletet!

Fő szerepe az edzéshatékonyság javítása

A kemény edzések hatással vannak az izmokra, inakra, szalagokra, a test működésére. Fiatal korban az edzésterhelés kipihenése gyorsan megy. A munka, család mellett ez sokkal nehezebb. Eleve rohanva érsz az edzésre, rögtön „nekizuhansz” a súlyzóknak, a bemelegítetlen izmaidnak, szalagjaidnak ez komoly sokk.

Gyakoriak a túlterheléses ínsérülések (teniszkönyök, ínhüvelygyulladás, Achilles-ín gyulladás, talpi-bőnye gyulladás, piriformis-szindróma, stb.), az izomhúzódások. Ha nem történik megfelelő levezetés, nem lazítasz, nem kezeled a fasciákat, akkor az izommerevség okoz problémát.

Ha rendszeresen edzel, akkor tudod, hogy mennyire veszélyes egy sérülés (hetekre kivesz az edzésből, és ennyi idő alatt többhavi munkád megy füstbe).  30 éves kor felett a tested nem úgy regenerálódik, mint korábban.

Az izomstimulátor elsősorban ezekben jelent hatalmas előrelépést. Egyrészt korábban nem létező, új lehetőségeket kapsz. Másrészt korábbi, alacsony hatékonyságú módszerek helyett ad jobbat.

Fő alkalmazási területek lehetnek:

 • az izmok terhelésre felkészítése (sérülés megelőzés)
 • az edzés utáni izommerevség csökkentés (levezetés)
 • a metabolit kiürülés gyorsítása (izommerevség oldás)
 • elmaradó izomra, izomcsoportra fókuszált edzés
 • sérüléskezelés (gyulladás, húzódás, szakadás, rándulás)
 • izomerő visszanyerés sérülés után, stb.

Az izomműködés szabályozása

Az izmaid teljes egészében agyi szabályozás alatt állnak. A Henneman által leírt elv szerint egy mozdulat elvégzésekor először a kisebb, majd a nagyobb izmok, az izomkötegen belül pedig először a lassú (I. típusú), majd az átmeneti (IIa.), végül -ha a szükséges erő mértéke igényli- akkor a szupergyors (IIb.) rostjaid húzódnak össze.

Kis súly emelgetésével csak az I.es rostjaid tudod „piszkálni”. Ezek azonban nem adnak „tömeget”, csak állóképességet. Ha felnőtt férfiként ötkilós súllyal bicepszezel, akkor egy idő után ezt a gyakorlatot akár tízezerszer is végrehajthatod, de a karod körfogata maximum pár millimétert változik.

Az izomtömeget elsősorban a gyors, azon belül is a IIb. (szupererős) rostok adják. Ezek azonban csak akkor vesznek részt az erőkifejtésben, ha a maximális teljesítőképességed 80%-ánál nagyobb erőt kell beleadnod. Ha az előző példához visszatérünk és tegyük fel, hogy 50kg-ot tudsz egy ismétléssel felhúzni a bicepszeddel (max. erő), akkor a bicepsz tömegének jelentős növeléséhez 40kg-nál nagyobb súlyokkal kell dolgoznod.

Ezért van az, hogy a testépítők kis ismétlésszámú, de nagy súlyú sorozatokat végeznek a fejlődés érdekében.

Mire érdemes használni?

A testépítő számára akkor érdemes izomstimulátor beszerzésén gondolkodni, ha az alábbiak valamelyike fennáll és megoldást szeretne rá.

Bemelegítés

Már említettem, hogy az izomtömeg nagy súlyokkal fejleszthető. Az ilyen nagy erőfeszítés megterheli az izmokat, de méginkább az izmokat rögzítő inakat. Ráadásul az ín vérkeringése rosszabb, mint az izomé, így a bemelegítésük nehezebb.

Ha bemelegítés nélkül emelsz nagy súlyt, akkor a szalagok és azok csonton tapadási pontjai túlterhelődnek, gyulladás keletkezik. Ez fájdalommal jár és megakadályozza a mozdulat helyes elvégzését, így az edzést is.

Az edzés előtti 15-20 perces izomstimuláció 3-8-szorosára növeli az izom és a hozzá tartozó inak vérátáramlását. Felmelegíti és rugalmasabbá teszi az izmot, szalagot, felkészítetted a nagy erőkifejtésre és jelentősen csökkentetted a sérülés esélyét.

Izomregeneráció gyorsítás

Ha még nem használtál stimulátort, akkor elsőként az izomregenerációs kezeléseket próbáld ki! Különösen a megterhelő edzést követően, a leginkább igénybe vett izomra tedd fel az elektródákat.

Azt nyilván tudod, hogy a terhelés során az izomban metabolitok keletkeznek. Ezek szaporodása okozza az izom kifáradását, elmerevedését, sőt fájdalmát. Minél tovább maradnak az izomban, annál inkább. A metabolitok többsége a májban bomlik le, így minél hamarabb jut oda, annál hamarabb oldódik az izommerevség, fáradtság is.

A problémát az okozza, hogy pont ezek a metabolitok az erek kitágulását okozzák, ami edzés után lelassítja a vérkeringést és nem „hagyja”, hogy távozzanak.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az izomstimuláció akár 300%-kal növeli a kezelt terület vérkeringését. Ezzel jelentősen meggyorsítja a salakanyagok kipumpálását, kimosását az izomból.

Ezért aztán minden más levezető módszernél hatékonyabban csökkenti a metabolitok mennyiségét és ezen keresztül az izomfáradtságot, izommerevséget. Akkor a legjobb, ha az edzés után 90 percen belül kezelsz.

A keringés gyorsulása nemcsak az elszállításban, hanem az izomraktárak feltöltésében is előnyt jelent. Az így kezelt izom a következő edzésre lényegesen frissebb, pihentebb, így hatékonyabb terhelést biztosít.

„Elmaradó” izom fejlesztése

Sokan tapasztalják, hogy egy adott izmot hiába edzenek a hagyományos módon, az nem akar úgy fejlődni, ahogy a többi.

Fentebb már említettem, hogy az izmok méret és rost szerint automatikus neuro-muszkuláris szabályozás alatt állnak. A méretszabályt ráadásul akaratlagosan nem tudod átlépni!

Itt jön képbe az izomstimulátor, ami lehetővé teszi,  hogy megkerüld! Egyrészt olyan erős kontrakció hozható létre vele, amit akaratlagosan semmiképpen nem tudsz elérni! Éppen az agyi szabályozás nem engedi.

A különböző rostokat eltérő sebességű mozgató neuron látja el. Megfelelő frekvencia tartományú impulzussal tehát nagy súly nélkül is kontrakcióba tudod vonni a IIb rostokat! Hatalmas segítséget jelenthet, ha egy izom ereje, tömege nem fejlődik a kívánt ütemben.

Visszaesés elkerülése

Képzelj el egy helyzetet: egy erőnyerést célzó edzésen súlyzóval guggolsz és másnapra a térded jelzésszerűen fáj. Azt gondolod, hogy „Ja… a tegnapitól van. Nem számít, nyomom”. Meg is csinálod az előírtakat. Másnapra azonban a fájdalom még mindig ott van, sőt mintha most már szúrna is. De megintcsak edzel. Így megy ez két-hátom hétig, mire rájössz, ez egy túlterheléses sérülés, amit ki kell „pihenni”. A gyulladás nem fog elmúlni ha ráterhelsz.

Igenám, de ha kihagysz 2-3 hetet, akkor annyi az elmúlt 3-4 hónap kemény munkájának és ebben az idényben már nem tudsz ismét belendülni.

Ilyenkor jön az izomstimulátor. Amíg az ízületet pihenteted (azaz a térdedet terhelő hagyományos mozgást nem végzel), addig a stimulációval fenn tudod tartani a lábizmaid állapotát!!!! Azaz: bár hétekig nem dolgozol rájuk, de a combizmaid ennek ellenére sem szottyadnak össze! Amint a térded helyrejött és újra edzésbe állsz, gyakorlatilag ugyanott folytathatod ahol abbahagytad.

Egy másik hasonló terület inkább a magas szinten sportolók számára érdekes csak. Aki napi két edzéssel készül egy versenyre, annak az utazás egy távoli versenyre komoly probléma. Egy 30+ órás repülőút alatt az izmok bemerevednek és ezen a szinten a kétnapos kihagyás is „meglátszik”. Ilyen esetben az izomstimulátor felbecsülhetetlen kincs. Elfér a zsebedben, a repülőn is használhatod és a legfontosabb izmaidat teljes mértékben karbantartja. A célállomásra érve nyoma sem lesz az izomfáradtságnak.

Izomsérülések gyógyítása

Az izomstimuláció eredetileg orvosi, kórházi kezelés, melyet az izombetegségek helyreállítására kezdtek alkalmazni. Sportsérülés esetén fontos számodra, hogy mielőbb visszatérhess az edzésmunkába.

Az izomstimuláció nem mozgatja az ízületet, így minden ín, szalag, ízületi tok, porc sérülés utáni napon már elkezdheted az izommegtartó kezeléseket!

Izomsérülés után kell néhány nap várakozás, hogy a bevérzés megszűnjön. De 3-4 nappal a sérülést követően már alkalmazhatod. Fokozza a vér és nyirokkeringést, mely a gyógyuláshoz szükséges tápanyagokat a sérülés helyére viszi. Ez meggyorsítja az izomrostok helyreállítását.

Izomstimuláció a gyakorlatban

Ebben a videómban azt mutatom meg, mennyire egyszerűen végezhető az izomstimuláció.

Testépítő és izomstimulátor

Ha tehát testépítő vagy, akkor elsősorban azt nézd meg, hogy a fentiek bármelyike fennáll-e nálad.

Ha igen, akkor az izomstimulátor beszerzését javaslom a számodra, mert olyat kapsz tőle, amit mással nem tudsz elérni.

E készülékek bármelyike megfelelő lehet számodra:

Cycling Pro

  • multifunkciós elektroterápiás készülékGlobus Cycling pro multifunkciós elektroterápiás készülék
  • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Runner Pro

 • multifunkciós elektroterápiás készülékRunner Pro TENS/EMS/MCR készülék 4 csatornás
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Soccer Pro

 • multifunkciós elektroterápiás készülékSoccer Pro multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

Triathlon Pro

 • multifunkciós elektroterápiás készülékTriathlon Pro multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

The Champion

 • multifunkciós elektroterápiás készülékThe Champion multifunkciós elektroterápiás készülék
 • TENS | EMS, NMES, FES | MENS, MCR | Iontoforezis
 • max. 4 csatorna (8 elektróda)
 • magyar nyelvű menü

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

6 Comments

 1. Az EMS-ről nagyon fontos tudni, hogy bár az összehúzódást az elektromos impulzus váltja ki, azonban maga az összehúzódás ugyanazon a természetes úton történik, ahogy a hagyományos edzés során. Az izom számára nincs különbség abban, hogy az agytól vagy a géptől kapja az utasítást az összehúzódásra.
  Azonos metabolikus folyamatok játszódnak le. Így tehát metabolitok termelődnek, sőt izomrostok szakadnak, az izom fárad, merevedik.
  Az izomerősítő stimulációt tehát bele kell kalkulálni az edzéstervbe. Ha tehát ma a combizmokat edzi kőkemény súlyzós edzéssel, akkor a holnapi IZOMERŐSÍTŐ stimuláció olyan a combizmoknak, mintha ismét azokat edzené. Ez nyilván nem megfelelő, hagyni kell pihenni az izmot.

  Az izomstimulációt azonban nemcsak erősítésre, izomtömeg fokozásra lehet alkalmazni!!! Sőt, napi edzés mellett kifejezetten nem az erősítésre kell használni, hanem a regeneráció fokozására!
  Az, hogy egy adott kezelés az izmot erősíti vagy éppen ellazítja, regenerációját segíti két fő paramétertől függ: az impulzus frekvenciájától és az áramerősségtől.
  Helyesen beállított impulzussal és edzés után 2, max 3 órán belül alkalmazott regenerációs stimuláció tudományosa, orvosilag bizonyítottan jelentősen csökkenti a tejsav, CK és egyéb metabolit kimosását az izmokból, amivel jelentősen megrövidíti a regenerációs időt.
  Ez praktikusan azt jelenti, hogy mondjuk egy kőkemény combedzés után 48-72 óra regenerációra lehet szükség, hogy ismét hasonló intenzitással lehessen edzeni.
  Az combedzés után azonnal végzett regenerációs stimuláció ezt az időt jelentősen csökkenti, akár megfelezi.

  Azaz a megfelelően alkalmazott izomstimuláció erőteljesen „belenyúl” a regenerációba, mégpedig kedvező, a sportolót támogató módon. Természetesen nem alkalmazható ész nélkül, tudás nélkül. Ahogy a sportoló tudja, hogy miért végez egy adott gyakorlatot max erő 80% feletti súllyal, így azt is tudnia kell, hogy a stimulátort mikor és hogyan érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy az segítsen és ne hátráltasson.
  Olvassa el még ezt. Meg még ezt.

 2. Aziránt érdeklődöm, hogy a rendesen elvégzett edzőtermi munkák közötti regenerálási folyamatba nem zavar-e be egy EMS-sel folytatott izomerősítés a pihenő napokon, pluszban. Nem következik-e be „overtraining”. Úgy tudom, hogy legalább olyan fontos a pihenés/regenerálódás, mint maga az edzés munka. Azt is olvastam, hogy egymásutáni napokon nem szabad ugyanazokat az izomcsoportokot edzeni. Vagy EMS-sel lehet ?

 3. Nagyon tetszenek az írásai, nagyon köszönöm!
  Szeretném a segítségét kérni hogy izomregeneráció gyorsítása és bőrfeszesítés céljából melyik készülék(ek)et ajánlaná, ami legalább 4 csatornás, azaz egyszerre 8 elektródát tudok felhelyezni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Szép napot kívánok Önnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük