Elektrostimulátor - mi alapján válassz készüléket? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Elektrostimulátor – mi alapján válassz készüléket?

Nem könnyű eligazodni az otthoni használatra tervezett elektrostimulátor készülékek között. 100 ezer forint feletti készülékek többféle elektroterápiás kezelést biztosítanak. Nem könnyű eldönteni, hogy a seregnyi funkció, program közül melyek azok, amikre szükség lehet. Ebben segít ez az írásom.

Az elektroterápia egy gyűjtőfogalom, több módszer tartozik ide!!!  Bár valamennyi elektromos impulzust alkalmaz, de ezek működése és a hatása is különbözik.

Jól tudod, hogy teljesen másra való a kanál, a kés vagy a villa, pedig mindegyik evőeszköz. Pont így különbözik a TENS, az EMS, a MENS, az iontoforézis vagy az interferenciális áram is!

Amikor egy készülékről döntesz, nézd meg, hogy melyik kezeléstípusokra, funkciókra van szükséged és ez alapján dönts!

A drágább készülékek általában sok szolgáltatást biztosítanak, ezek egy részét “laikusként” nem tudod kihasználni. Vannak olyan kezelési módok, amik leginkább a több beteget is kezelő fizikoterapeuta számára fontos.  Pl. denervált izom kezelő programot biztosító Genesy 1500-ra csak akkor lehet szükséged, ha izombénulást akarsz kezelni. Ha csak fájdalmat akarsz csillapítani vagy az izmod erősítenéd, akkor felesleges a legdrágább készüléket vásárolnod, mert nem ezen múlik a hatás!

Elektromos kezelések típusai

TENS (idegstimuláció)

Kizárólag fájdalomcsillapító hatású módszer. Az impulzusok “elnyomják a fájdalomingert”, így egy ideig megszüntetik. Nincs gyógyító hatása, csak a tüneteket mérsékli egy időre. A gyógyszerekkel szemben előnye, hogy nem mérgezed magad és nincsenek mellékhatások sem.

EMS (izomstimuláció)

Az ép mozgatóideggel rendelkező izmok kezelésére szolgáló módszer. Alkalmas az izmok ellazítására, az izomerő javítására, műtét utáni felépülés (izomerő visszanyerés) gyorsítására. Az izmok összehúzódása révén akár 300%-kal növeli a vérkeringést, így keringésjavító, továbbá gyógyulást serkentő is. Közvetetten ezzel enyhíti a mozgásszervi eredetű fájdalmakat.

Minden olyan állapotban kiváló, ahol az izmok erejét, tömegét, tartását, funkcióját kell visszaállítani. Így többek között inkontinencia, izomsorvadás, gerincsérv, lumbágó, isiász, visszeres panaszok, érszűkület, izomfájdalmak, nyak-, hát-, derék-, térd és egyéb izomfájdalmakban. Segíti az izommerevség oldását centrális bánulás, Parkinson-kór, ALS, sclerosis multiplex, stb esetén. Gyorsítja a mozgás-újratanulást sztroke okozta bénulást követően.

Szelektív ingeráram (denervált izom stimulációja)

A sérült mozgatóidegű (úgynevezett denervált, vagyis ideget elvesztett) izmok kezelését biztosító módszer. Ilyen állapotot okoz az idegszál baleseti vagy műtét közbeni sérülése, de gerincsérv, gerinctörés, csigolya szűkület, stb. is vezethet ide. Az arcideg bénulása bár többnyire egy megfázás után keletkezik, de ilyen állapotot idéz elő. A denervált izom nem reagál a normál EMS-re! Ezért különleges beállítású impulzusra van szükség. Ráadásul az idegsérülés gyógyulási ideje nagyon lassú, még szerencsés esetben is mindenképpen több hónap, de valószínűbb a több év! Ha ezalatt az izom nem kap elektroterápiás kezelést, akkor tönkremegy. Hiába regenerálódik az ideg, már nem talál működő izmot. Ezért kell perifériás bénulás esetén folyamatosan (naponta akár 2-3x) használni a stimulátort.

Mikroáram (MENS)

A mikroáram egyrészt hatékonyabb fájdalomcsillapító hatású, mint a TENS. Másrészt gyógyító, regenerációt serkentő hatású. Minden gyulladás, izom és szalag sérülés esetén alkalmazandó. Artrózis, artritisz, csuklóalagút szindróma, tenisz és golfkönyök, befagyott váll, rotátor köpeny gyulladás, nyak-hát-derék fájdalom, lumbágó, isiász, ülőideg gyulladás, piriformis-szindróma, csípőfájdalom, térdfájdalom, Achilles-ín és talpi fascia (bőnye) gyulladások, sarkantyú fájdalmak kezelésére kiváló.

A gyulladást gyógyító folyamatokat serkenti, azaz hatása lassan, hetek alatt alakul ki. De a fenti állapotokra jellemző, hogy évek óta tartó panaszokat okoznak, így a néhány hetes, kitartó mikroáramú kezelés kifejezetten rövid tartamú a betegség fennállásához képest.

Iontoforézis

Az iontoforézis kezelés során egyenáramot alkalmaznak arra, hogy hatóanyagot helyileg juttassanak be. Így a gyógyszer azonnal a kezelendő területre jut és elkerülhető a tablettánál szokásos “veszteség” (a szájon át bevett szer emésztődik, a belekben felszívódik, a véráramba kerül és csak egy töredéke jut el oda, ahol hatnia kellene, mondjuk a sérült bokádhoz.)

Az iontoforézis során azt használják ki, hogy az elektromos töltések a pozitív-negatív pólus között elmozdulnak. A kezelés során az ízületed két oldalára felhelyezett elektróda között fog haladni az áram, keresztülhalad az ízületen és közben “magával viszi” a gyógyszert az ízület belsejébe.

Kotz (russian) és Interferenciális

Ezek nem az otthoni felhasználó, hanem fizikoterapeuta számára fontos áramformák. Otthonra (általában) nem szükséges olyan készülék, ami rendelkezik ilyenekkel.

A Globus sport izomstimulátorok a legjobb ár/teljesítmény mutatójú készülékek a piacon.

A képen néhány Globus elektrostimulátor készüléket látsz

Az elektrostimulátor funkciói

A készülékek sokféle funkciója közül nem biztos, hogy mindre szükséged van. Nyilván más kell egy betegség tüneteinek kezelésére, mint ami az amatőr vagy profi sportolónak. Az elektroterápia a szépségápolásban is hatékonyan alkalmazható!

Egy komolyabb elektrostimulátor kb. 8-10 évig biztosan használható. Érdemes végiggondolnod, hogy mik azok a funkciók, amik neked és közvetlen hozzátartozóidnak szóba jöhetnek. Ez is egy szempont lehet a választáshoz.

Izomkezelés (Globus készülékeken SPORT programok)

A készülékek SPORT programjai az izmokkal kapcsolatos sérülések, betegségek, erő és izomtömeg elvesztés, stb. használhatók. Nemcsak betegek, de sportolók számára is. Az egyes izomkezelő programok paraméterei eltérők, így más program biztosítja az izom vérkeringés javítását (kapillarizáció), a merev izom ellazítását, az alap erő vagy a maximális erő fokozását, illetve az izomtömeg növelését.

Hogy miért különböznek ezek? Ha sportoltál, akkor tudod, hogy másképp készíti fel az izmait a hosszútávfutó és a testépítő. A futó vékony, ám kitartó izmot, a testépítő hatalmas izmokat akar építeni. Más típusú az edzés-más lesz az eredmény is!

Speciális izomkezelés (Speciális SPORT programok)

Míg a “sima” sport programok betegek és sportolók számára egyaránt hasznosak, addig a speciális sport programok inkább csak az adott sportág(ak) kedvelői számára nyújtanak segítséget. A készülék neve többnyire támpontot nyújt ehhez. A Runner Pro a futás, a Cycling Pro a kerékpározás szerelmeseinek nyújt többletet. A The Champion több, mint 10 sportágban alkalmazható. A Genesy készülékekben nem találsz speciális sport programokat, így a Genesy-ket főképp betegségtünetekkel küzdőknek érdemes választaniuk.

Fitnesz és alakformáló programok

Ezek a programok a nem versenyszerűen, de rendszeresen sportolók számára nyújtanak segítséget az izmok fejlesztéséhez és alakformáláshoz. A hasizmok, fenék, combok, karok alakítását, a kisebb és nehezen “mozduló” zsírpárnák megszüntetését segítik. Ilyen programok mindegyik Globus készülékben találhatók.

Szépségápolási programok

Az arc, nyak, dekoltázs, mell területének kezelését biztosító izomstimulációs programok sorolhatók ide. Például a terhesség után megereszkedett bőr helyreállítása, a striák és arc kapillárisok halványítása, eltüntetése ilyen. Az arcizmok stimulációja segít a kezdődő ráncok eltüntetésében. A Genesy 300 Pro és Genesy 600 kivételével valamennyi készülék biztosítja ezeket.

G-Pulse szépségápoló programok

A Globus által kifejlesztett speciális arcápoló és kozmetikai kezelések csoportja. Ezek a programok csak a G-Trode kezelőfejjel alkalmazhatók. G-Trode-t egyedül az Activa 700 készülék ára tartalmazza “alapból”, a többihez külön kell megvásárolni. A G-Pulse programok messze túlmutatnak a fentebb említett szépségápolási kezeléseken. Az elektromos stimuláció fokozza a bőr kollagéntermelését, így rendszeres kezelés javítja a bőr rugalmasságát, tónusát, elsimítja a ráncokat.
A Genesy készülékekben és a Premium 400-ban nem találhatók meg ezek a programok.

Inkontinencia funkció

A vizelet vagy széklet elcsepegés (azaz inkontinencia) kezelésére alkalmazható. Valójában ezek EMS, azaz izomstimulációs kezelések. A medencefenéki izmok pici mérete, különleges elhelyezkedése miatt speciális beállítású programok kellenek. Nem kezelhető a parányi végbélzáró izom ugyanazzal a programmal, amivel a hatalmas combizmot kezeled. Ha ilyen kezelésre (is) szükséged van, akkor tudnod kell, hogy stressz, késztetéses vagy kevert inkontinenciában szenvedsz. Egyes készülékek inkontinencia programkínálata eltérő.

2+2 mód

A készülék egyszerre két program futtatására alkalmas, azaz használhatod a jobb térdeden és a bal válladon, de eltérő programmal. “Megosztva” is használhatod a készüléket: az 1-2-es csatornákon kezeled a térdfájdalmad, miközben a melletted ülő párod a vállizmait. A TENS és EMS programok kombinálhatók így.

Akció MOST!

Ezt a módot a combizmokon, továbbá a has és törzsizmokon alkalmazhatod. Főképp a műtét utáni regenerációhoz és az izomerő visszanyeréshez javaslom, sportolók számára pedig az izomfejlesztés kimaxolásához. Hatékonyabb, mint a gyógytorna vagy “sima” edzés! Az akaratlagosan végrehajtott torna gyakorlatot az izomstimulációval kapcsolhatod össze.

Például a combizmaid erejének fejlesztéséhez a legjobb a guggolás. Ha a készülék elektródáit csatlakoztatod a combizmodra, akkor gombnyomásra összehúzódást indít a combizmodon. Ezzel egyidejűleg hajtsd végre a guggolás mozdulatot.

Beállítható, hogy milyen hosszú legyen az izomösszehúzódás és pihenés időtartama (például 2mp összehúzódást 2 mp szünet követ). Az időzítést a gyakorlathoz tudod illeszteni.

Magyar nyelv

A készülékek (a Genesy 1500 kivételével) magyar nyelvű menüvel rendelkeznek. Ezen felül angol, német, olasz, francia, spanyol nyelvek választhatók. A nyelvtudással nem rendelkezők számára biztonságosabb kezelést tesz lehetővé, ha magyarul kommunikál a készülék.

Kattints ide és nézd meg a Globus 4 csatornás elektrostimulátorok funkcióinak összehasonlító táblázatát!
Az olasz Globus márka magas tudásszintű készülékeit találod a táblázatban. A fentiek alapján végig tudod nézni, hogy melyiktől mit várhatsz és melyik a számodra legmegfelelőbb választás.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (10)
 • comment-avatar

  A “megfoghatatlan” ízületi panaszok hátterében gyakran a stresszes életmód, táplálkozási “hiba”, fizikai inaktivitás vagy éppen hiperaktivitás, allergiás folyamatok állnak. Ezek egyikére sem hat az elektroterápia. Minden eszköznek megvan a maga felhasználási területe, amire alkalmas. Pl. a kanál alkalmas a leved megevésére, de a pulykasült feldarabolására csak nagyon korlátozottan.
  Ebből az következik, hogy vannak olyan elektroterápiás módok (TENS és mikroáram), amik az akut fellángolás által okozott fájdalmak csillapítására alkalmasak. Gyulladáscsökkentő hatása a mikroáramú kezelésnek van. Szóba jöhet még az iontoforézis, de ennek csak gyógyszer helyi bejuttatásában van szerepe, azaz pl. a térd ízület gyulladásakor a felírt -vízben oldható- hatóanyagot az ízületbe lehet juttatni anélkül, hogy a máját mérgeznie kellene.
  A gyulladásos folyamatokra más otthon is alkalmazható elektroterápiás módszer nincs. Más módszerek: terápiás ultrahang, lágylézer, PEMF.
  Fontos lenne tehát kideríteni, hogy mi okozza a visszatérő gyulladásokat és ezt az okot kellene kiiktatni. Enélkül minden más csak tüneti és átmeneti hatású lehet.

 • comment-avatar
  Attila 2 hónap

  13 éve vándorló izületi gyulladásaim kezdődtek. Azóta változó időközönként újra előjön. A fájdalmak 2-3 napig tartanak egy-egy izületnél, váll, csukló, kéz ujjai. Erre a problémára melyik gépet ajánlaná?

 • comment-avatar

  A polineuropátiás panaszokat az elektroterápiával enyhíteni, csökkenteni lehet, de megszüntetni nem, ahogy ezt cikkemben is említem.
  A tüneti terápia sikere attól függ, hogy milyen programokat alkalmazott és milyen elektróda pozíciókkal.
  Az idegstimulációs kezelések (modulált TENS, hagyományos TENS vagy endorfin TENS) és a mikroáramú kezelések közül az Akut fájdalom programot alkalmazza polineuropátia esetén.
  A merev izmokra a Fitnesz/Görcs megelőzés program alkalmazható este, lefekvés előtt.

 • comment-avatar
  Béla 2 hónap

  Kb 2 hónapja használom a Genesy 300 Pro készüléket -EMS izomerősítés-, javulást nem tapasztalok.
  Kiegészítő gyakorlatok: séta, láberősítő torna, amit rendszeresen végzek.
  Betegség: polyneuroátia- tünetek: láb zsiborgás zsibbadás, bizonytalan járás. merev láb, általában hajnalban égető érzés az alsó végtagokban.
  Megkérem, javasoljon egy másik programot.(idegstimuláció?), ami javulást, gyógyulást eredményez.

 • comment-avatar

  Multifunkciós készüléket javaslok, amiben van TENS és EMS (izomstimuláció).
  A TENS enyhítheti a neuropátia tüneteit, de nem hat az izmokra.
  Az EMS – izomstimuláció segít az izomsorvadás megállításában, az izomerő visszanyerésében.
  4 csatornás készüléket javaslok. 2 csatornás készülékkel 2-3x több idő kell a kezeléshez.
  A MyoBravo megfelelő lehet.

 • comment-avatar
  Sz. Jánosné 3 hónap

  MULTIFOKÁLISNEUROPÁTIÁM VAN.PÁR HÓNAPJA ELKEZDETT SORVADNI A BAL COMBOM.MILYEN KÉSZÜLÉKET AJÁNL HASZNÁLNI?KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT.A PROBLÉMÁM MOTOROS NEUROPÁTIA

 • comment-avatar

  Írtam erről, sőt filmet is csináltam róla. Ide kattintva nézheti meg.

 • comment-avatar
  N.Béla 3 hónap

  Polineuropátiát állapítottak meg.
  Szeretném megkérdezni, hooy kezeléshez, jó esetben gyógyításhoz melyik módszert ill. készüléket javasolja.
  Véleményét/segítségét köszönöm
  Üdvözlettel: NB

 • comment-avatar
 • comment-avatar
  Berkes Ágnes 7 hónap

  Kedves Zsolt.
  Nekem sajnos izomsorvadásom van. A derekam nem annyira jól müködik. Erősíteni szeretném. Tensel 2015 készülékem van.
  Szeretnek segítséget kérni hogy hova tegyem a tappancsokat és melyik programmal..
  Nagyon köszönöm.
  Ági