A alagút szindróma a kéz és csuklótáj egyik leggyakoribb betegsége. Az ujjakat hajlító izmok inai, az erek és a nervus medianus (középideg) egy „árokban” haladnak, amit a kéztőcsontok alakítanak ki. Felettük erős szalag feszül. Bizonyos esetekben az idegszál „beszorul” ebbe az alagútba és ez fokozatosan erősödő zsibbadást okoz. A panaszok a kézizmok elsorvadásáig súlyosbodhatnak. 

Az alagút szindróma kialakulása

Az egyoldalú, ismétlődő terhelés (például gépelés, hosszas egérhasználat, kalapálás, stb) hatására az inakban gyulladás lép fel, megduzzadnak és leszorítják a közöttük futó idegszálat (nervus medianus – középső ideg). A medianus a nyaki gerinctől a vállon és a könyökön át vezet a csuklóhoz. Az alkarhajlító és a kézizmok jó részének beidegzéséről is gondoskodik. Bizonyos betegségekben, mint például a cukorbetegség, reuma vagy a pajzsmirigy működési zavara, nagyobb az alagút szindróma kialakulásának kockázata.

csuklóalagút szindróma carpal tunnel syndrome
Balra a leszorítás helye, jobbra az anatómiai részletessége látható.

A kéz beidegzését három ideg végzi.

 • a középideg (nervus medianus) a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak tenyéri oldalát, valamint ezek utolsó ujjperceit látja el,
 • a singcsonti ideg (nervus ulnaris) a gyűrűs és kisujj beidegzését biztosítja,
 • a kézhát hüvelyk, mutató és középső ujjaihoz az orsóideg (nervus radialis) fut.

Alagút szindrómáról a középideg leszorításakor beszélünk. Ha ez az ideg kerül leszorítás alá kerül, akkor a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak zsibbadása jelentkezik.

Eleinte csak nappal, rövidebb időszakokra, de később éjszaka is megjelenik, míg végül a zsibbadás állandóvá válik.

Az alagút szindróma kezelése

A alagút szindróma kezelése többnyire konzervatív módon történik, melynek célja a gyulladás csökkentése. Előfordulhat azonban, hogy ezek a törekvések nem vezetnek eredményre és műtéti megoldás szükséges.thermedig hideg-meleg terápiás készülék

A kezelés első és legfontosabb lépése a tehermentesítés, azaz hagyd abba azokat a tevékenységeket, amelyek az inak túlterheléséhez vezettek (legyen az sport vagy akár munka).

Az egészen frissen keletkezett csukló fájdalom esetén a hűtés hasznos lehet. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A közvetlenül a bőrre helyezett jég fél órára “ottfelejtve” fagyásos bőrsérüléshez vezethet! A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ezzel egyidejűleg nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is alkalmazhatók. Ha a hűtés hatására 2-3 nap alatt nem szűnik meg a fájdalmad, akkor hagyd abba, mert a túlzásba vitt hűtés a gyógyulási folyamatokat is lassítja.

TENS kezelésalagút szindróma - tens elektróda felhelyezése csoklófájdalom esetén

a fájdalom csillapításra a TENS készülékek elektromos impulzusai alkalmazhatók. A fájdalom fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát és így kezelj. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

Mikroáramú kezelés

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram a fájdalomcsillapítás mellett regenerálja a beteg, gyulladt sejtek membránját és hatékonyan csökkenti a gyulladást és serkenti a gyógyulást.

Ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Olvasd el az ultrahang adagolásról szóló cikkem.

Alagút szindróma lágylézeres kezelése

A lézersugarat a csuklóalagútra irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájékoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ajánlott készülék: Personal Laser L400

B-Cure lágylézer csukló kezelési pontok

Mágnesterápia 

bármely ízületet, inat érintő állapotban -így csuklóalagút szindróma esetén is- hatékony az elektromos árammal előállított pulzáló mágneses mező terápia.

alagút szindróma mágnesterápiás kezelése
A mágnesterápiás kezelőt tekerd a csuklódra úgy, mint egy vérnyomásmérő mandzsettáját. A kezelőben levő két mágnestekercs egymással szembe kerüljön a csukló tenyéri és kézháti oldalán, de a mágneses mezők polaritása ellentétes legyen. Azaz a tenyéri oldalon az Északi, a kézháti oldalon a Déli pólus kerüljön a bőrhöz.

alagút szindróma mágnesterápiás kezelése programválasztás

Figyelem: az úgynevezett statikus -nem elektromossággal előállított- mágneseknek -karperec, nyaklánc, pánt, öv, stb.- nincs orvosilag igazolt hatása.

Study: Weintraub MI, Cole SP. A randomized controlled trial of the effects of a combination of static and dynamic magnetic fields on carpal tunnel syndrome. Pain Med. 2008 Jul-Aug;9(5):493-504. doi: 10.1111/j.1526-4637.2007.00324.x. PMID: 18777606.

Ha ezek a gyulladáscsökkentő, konzervatív kezelések nem vezetnek eredményre vagy a leszorított ideg vezetési sebessége közepesnél erősebben csökken (ENG/EMG vizsgálattal igazolható), akkor az alagút szindróma műtéti megoldás jöhet szóba, melyet kézsebész végezhet.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

10 Comments

 1. Egy műtét után a felépülés, a seb tökéletes gyógyulása 90-110 napot vesz igénybe. Azaz ami most van, az még nem végleges. Alagút szindróma esetén szokásos, hogy a beteg azt hiszi, a sebész elvágta, nekem már semmi teendőm nincs. Ez nem így van. A gyógyulásért sokat kell tenni. Rehabilitációs kezelések nélkül semmi sem változik. Nagyon fontos, hogy a rehabilitációs kezeléseket, gyógytornát legalább 2-3 hónapon át végezze. Ha ezek után sem áll be javulás, akkor nincs szerencséje. Az alagút szindróma beavatkozások egy része sikertelenül zárul, a panaszok megmaradnak, ritkán akár rosszabbodhatnak is, ha a heg túl nagyra nő. Keressen fel fizikoterapeutát, mozgásterapeutát, gyógytornászt.

 2. Egy hónapja műtöttek Carpalis alagút szindrómával,sajnos semmi javulást nem tapasztalok,műtét előtt az ENG vizsgálat is alátámasztotta a diagnózist.Kérem adjon tanácsot mit tegyek. Válaszát előre is köszönöm.

 3. A csontkinövést-ha valóban csontfelrakódásról van szó- akkor nem lehet eltávolítani otthoni módszerrel. Sebészileg „levéshető”, de ilyet csak akkor végeznek, ha a plusz csont akadályozza a mozgást vagy ideget, eret nyom, ami miatt fájdalom, érzészavar vagy idegi tünet (bénulás, mozgáskorlátozottság) jelenik meg.
  Azonban lehet, hogy nem csontról van szó! Gyakori a ganglion, ami valójában egy ciszta. Olvassa el erről írt cikkemet.

 4. Először is köszönöm a tanácsait, cikkeit, a válaszokból is sokat lehet tanulni !
  Évekkel ezelőtt már volt csukló-alagút szindróma mindkét kezemen. Sínezést használtam éjjelre, később magától elmúlt. Most újból érzékeny a jobb csuklóm és egy borsó nagyságú csontkinövés keletkezett a csukló csont mellett.
  Mivel lehetne kezelni, hogy elmúljon ? Segíthet a kompressziós kesztyű ? Válaszát előre is köszönöm, Zsanna

 5. Az Akut fájdalom is megfelelő, de még inkább az „Íngyulladás” program. Ezen felül a „Zúzódás” programot is használhatja. Akár ezeket felváltva, egymás után is.

 6. Szép napot!
  Ha alagútszindrómám van és van egy genesy pro 300 készülékem a mikroáram programon belül melyiket válasszam? Akut fájdalom vagy melyik ?

 7. A fájdalom csökkentése tüneti terápia, erre (is) teljesen jó lehet a GEnesy 300 fájdalomcsökkentő TENS és MENS programjai.
  Az Ön esetében a probléma gyökere, hogy a törés és/vagy műtét során valamely érző ideg megsérült vagy a heg leszorítja. A leszorítást az elektroterápia nem oldja fel. Ha az ideg megsérült, akkor viszont az elektroterápia segíti, gyorsítja a regenerációját.
  Ebből következik, hogy a fájdalomcsillapításra és idegsérülés regenerációjának javítására jó lehet. Ha az ideget heg nyomja, akkor arra csak tüneti megoldás.

 8. Tisztelt Doktor Úr ! Nekem is volt kezdődő csuklóalagút szindrómám. Éjjel használható sínnel bélelt „kesztyű” mely gyógyászati segédeszköz boltban kapható. és olyan egérpad, amin található egy szivacsos csuklómegtartó domb, teljesen helyrehozta a problémát. Kb. 6 hónap alatt. A kesztyűt már elhagyhattam, az egérpadot folyamatosan használom, hogy megelőzzem az ismételt kialakulást. Enyhe esetben talán ez is segítség lehet másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük