Általános tudnivalók a nyiroködémáról - Dr. Zátrok Zsolt blog

Általános tudnivalók a nyiroködémáról

A nyiroködéma általában a végtagokon megjelenő duzzanatot jelent. Az oka a nyirok (folyadék) felszaporodása a sejtek közötti térben. Ebben a filmben a nyiroködémával kapcsolatos általános tudnivalókról beszélek. Mi a nyiroködéma? Hol jelenik meg? Mi vezet nyiroködéma kialakulásához?
Kattints a lejátszás gombra és nézd meg! Ne feledkezz el feliratkozni a csatornámra, hogy értesülj a következő részről.

blank
blank
blank
MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
  • Dr. Zátrok Zsolt

    A nyirok és vénás keringés motorja az izmok működése, azaz a rendszeres testmozgás. Az ücsörgés, tétlenség még az egészséges embernél is rontja a vérkeringést és a bokatájon duzzanat észlelhető, a zokni bevág. Az inaktivitás tehát összefügg az ödéma megjelenésével.
    “Háziőrizetben” valóban nehéz mozogni, de lassan “kiszabadulunk” és Ön térjen vissza a normális testmozgáshoz. A szteroid biztosan fokozza az ödéma hajlamot, így Ön sem hagyhatja el a mozgást. Napi 50-60 perc séta, kerékpározás a megfelelő természetes gyógymód. Gépre akkor van szüksége, ha erre lusta vagy más okból nem tudja megtenni. A gyógyszerek semmiképpen nem befolyásolják a kézi vagy gépi nyirokmasszázs elvégezhetőségét, a szteroid mellett is végezhetők.

  • comment-avatar
    Gyula 2 weeks

    2011 -ben sürgősségi beutalójával kerültem Kórházba. Dermatomyositis Autoimmun betegség lett diagnosztizálva és kezelve.9 év eltelte után sem hagyhatom el a fenntartó adagban szedett 4 mg /szteroid/Medrolt.Évente járok felülvizsgálatra.2019-es kontrollvizsgálatom megvolt,de2020.06.04.-re kiirt éves felülvizsgálatom a járvány miatt ellett halasztva.Javasolt a rendszeres testmozgás,ami eddig meg is volt,de a virusjárvány időszakában az “önkéntes háziőrizetben” mérséklődött.A kialakult enyhe lábfej és bokaduzzanat miatt elöször voltam Kardiológusnál/negativ lelet/majd Traumatológusnál.Dg.:Lymphoedema cruris I.u.min.gr.Javaslatra Detralexet szedek.Már 3 nap után észrevehetően javult az állapotom,de nem kizárt,hogy mennem kell nyirokmasszásra is a tüneteim enyhe szintentartását várva.Jelenleg a lábujjakban és a lábfej elülső részében mozgatásra bizsergés szerű tünetet érzek.Egyébként nem hideg és fájni sem fáj sehol a végtagom.Kérdésem:Autoimmun terápiás gyógyszer szedése mellet helyes-e a kézi,vagy gépi nyirok masszázs az alsó végtagon?Tisztelettel:Gyula