A kanadai Waterloo Egyetem kutatói egy forradalmian új, kifejezetten a nyiroködéma kezelésére tervezett „robotmandzsettát” mutattak be. A nyiroködéma olyan állapot, amelyet a nyirokrendszer károsodásából eredő folyadék felhalmozódás (ödéma) jellemez. Kezelése régóta komoly kihívást jelent, különösen a mellrákos betegek számára, akiknél gyakran kerül sor nyirokcsomó-eltávolításra, ami jelentős karduzzadást eredményez. Az eszköz még nem vásárolható, de ha a prototípustól eljutnak a tömeggyártásig, akkor a most bemutatott eszköz nagy áttörést jelenthet a nyiroködéma egyes formáinak kezelésében.

A nyiroködéma hagyományos kezelésében már régebb óta használnak kompressziós mandzsettákat. A légrekeszek felfújásához jelenleg nyirokmasszázs gépre van szükség, amihez kompresszor kell, ehhez meg áram. Ezért a kezelés helyhez kötött, ami korlátozza a mobilitást és a praktikumot.

A Waterloo-i Egyetem kutatói által kifejlesztett innovatív karmandzsetta mikrofluidikai vezérlést és puha robotkomponenseket tartalmaz. Folyamatos kompressziót biztosít úgy, hogy nincs szükség helyhez kötött pumpára, a vezérlőeszközt maga a robotmandzsetta tartalmazza. Ez az áttörés lehetővé teszi, hogy a betegek kötöttségek nélkül végezhessék mindennapi tevékenységeiket. Ez lehet jelentős előrelépés a nyiroködéma kezelésében, amint a készülék forgalmazásra kész lesz.

robotmandzsetta nyiroködéma kezelésre

Nem levegő, hanem folyadék!

Az új eszköz nem légkompresszorral működik, hanem egy mikrofluidikai eszközön keresztül. Ennek csatornái különböző szintű nyomás biztosítanak. Időbeli késleltetést hoz létre, amely lehetővé teszi a különböző mandzsetta-rekeszek egymás utáni felfújását. Ennek eredményeképpen a mandzsetta segít a folyadékot eltávolítani az érintett karból, hatékony enyhülést biztosítva.

Ráadásul ez az úttörő eszköz nem csak a kart érintő nyiroködéma szempontjából jelenthet változást. Alkalmazása kiterjedhet az alsó végtagi nyiroködéma, a visszér elégtelenség és a trombózis utáni állapot kezelésére, továbbá a lábszáramputáltak gondozására is. A hagyományos protézisek aljzata nem tud alkalmazkodni ahhoz, hogy terhelésre a végtagcsonk megduzzad, ami kényelmetlenséghez vezet. A puha robottechnológia azonban azt ígéri, hogy ezeket az aljzatokat alkalmazkodóbbá és kényelmesebbé teszi viselőik számára.

Költséghatékony előállítás

Az innováció költséghatékonysága is lenyűgöző. A miniatürizált szelepek és a 3,7 voltos lítiumion-akkumulátornak otthont adó kis vezérlőegység révén a gyártási költség várhatóan a hagyományos eszközök töredéke lesz, így a szélesebb kör számára is elérhetővé válik.

Ennek a puha robotmandzsettának a potenciális hatása messze túlmutat a nyiroködéma kezelésén. Ez a Biomicrofluidics című folyóiratban közzétett kutatás megnyitotta az utat számos orvosi állapot innovatív terápiája előtt, és bizonyítja a technológia erejét az egészségügyi ellátás jobbá tételében.

Az innováció költséghatékonysága is lenyűgöző. A miniatürizált szelepek és a 3,7 voltos lítiumion-akkumulátornak otthont adó kis vezérlőegység révén a gyártási költség várhatóan a hagyományos eszközök töredéke lesz.

Véleményem

A minket körülvevő világban tapasztalhattad, hogy a műszaki fejlődés gyors és megállíthatatlan.

A mindennapjainkat egyre hatékonyabb eszközök segítik. Az orvostechnológia is pont ilyen tempóban változik. Néhány éve még nyiroködémás gyakorlatilag a fáslizáson kívül más kezelést nem kapott (kivétel az a néhány szerencsés, akinek a közelében volt nyirokmasszőr). Ma már a kezelést a pneumatikus elven működő, azaz a mandzsettát levegővel felfújó eszközök segítik a betegek életét. Ezek az eszközök azonban ma még nem hordozhatók, így a készüléket hálózati áramforráshoz kell csatlakoztatni, a kezelési idő emiatt korlátozott.

A most ismertetett technológia ezért nagyon ígéretes, mert a mandzsetta egészen vékony, könnyű és testhez simuló, így „ruhaként” viselhető, így akár napközben is hordható. A mandzsetta rétegei közötti kevés folyadék hatékonyan változtatja a nyomást, kisebb szakaszokra bontható a kezelés, ami miatt jelentősen hatékonyabb lehet, mint a 4-6-8, nagyobb légrekeszes mostani készülékek. 

A szépséghiba az, hogy a készülék egyelőre nem került tömeggyártásba. Ha azonban a gyártás elindul, akkor sokak számára a jelenleginél hatékonyabb kezelési lehetőséget fog biztosítani. Erre azonban szerintem még néhány évet várnunk kell majd. Elsődlegesen a klinikai hatástanulmányokhoz és az orvosi alkalmazásra engedélyezéshez kell hosszú idő. Azonban maga a bemutatott módszer bizakodásra ad okot. 

Forrás: Medgadget.com

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

  1. A nyiroködéma szoros összefüggést mutat az elhízással. Olvassa el ezt a cikkem. Limfödéma és az elhízás kapcsolata
    Az elhízás nem kezelhető zsírleszívással és egyebekkel, diéta, testmozgás segít a legtöbbet.
    A zsírleszívás, különösen a fogyasztási céllal alkalmazott, durva technikák károsítják a nyirok és vénás keringést és súlyosbíthatják a nyiroködémát. Nem javaslom.
    Hazánkban a kivizsgálást a háziorvosnál kell kezdeni. Nyiroködéma gyanú esetén ő fogja a helyileg illetékes nyiroködéma centrumba, szakrendelőbe elküldeni.
    Magánellátásban általában a bőrgyógyászok, belgyógyászok és néha érsebészek foglalkoznak a problémával.

  2. Sajnos nálam is jelentkezett a probléma, viszonylag rövid idő alatt fokozódott. Mindkét térdem feletti zsírpárna , a kötényhas,és a csípőkön felszaporodott zsírpárna zavar a legjobban, érzem hogy ott a legtöbb a felesleg. Tanácsát szeretném kérni egyrészt abban hogy hol lehet vizsgálatot kérni ahol igazolják az állapotot, illetve mozgás tekintetében a vibrációs tréner használatára javaslat érdekelne. Helyi zsírbontás vagy egyéb kozmetikai kezelésről van-e információ, hogy mit lenne érdemes elkezdeni? Nagyon köszönöm előre is a választ !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük