Az emlőrák (vagy más néven mellrák) a rosszindulatú daganatok egyik formája. A legtöbb esetben a daganat a mellbimbó körüli mirigyekben jelentkezik, de az emlő bármely részén kialakulhat. A nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése, de ritkán férfin is előfordul. Időben felfedezve magas a gyógyulás esélye. A kezeléseknek azonban szinte mindig van egy kellemetlen utóhatása: az érintett oldali kar nyiroködémája. A legtöbb beteget erről „elfelejtik” tájékoztatni, így nem készülnek fel az ezzel járó feladatokra. Ezért sokan akár évekig szenvednek, pedig megfelelő felvilágosítással ez elkerülhető lenne. 

Az emlőrák kezelése

Az időben felfedezett mellrák kezelésének fő részei a sebészi eltávolítás, a sugárterápia és a kemoterápia.

Sebészi eltávolítás

Az emlőrák sebészi eltávolítása a leggyakoribb kezelési módszer, amelynek célja a rákos sejtek teljes kiemelése. A sebészeti eljárás típusa attól függ, hogy milyen mértékben terjedt el a daganat az emlőben és a környező szövetekben.

Korán felfedezett esetekben elegendő lehet a részleges emlőeltávolítás, ami a daganat és a közvetlen környező szövetek kiemelését jelenti.

A mastectómia (teljes emlőeltávolítás) az egész érintett emlő és a környező nyirokcsomók kivételét jelenti.

A sebészi eltávolítás után általában sugárterápiára és/vagy kemoterápiára van szükség, hogy megelőzzék a daganat visszaesését.

Sugárterápia

A sugárterápia a rák elleni kezelés egyik módja, amely a rákos sejtek megsemmisítésére irányul. A sugárzást elpusztítja őket, illetve gátolja a növekedésüket.

Az emlőrák sugárterápia célja a testben maradt rákos sejtek megsemmisítése az emlőben és a környező szövetekben.

A kezelés időtartama általában néhány hét, és a kezelések száma függ a daganat méretétől és helyétől.

A kezelés során a betegnek általában nem érez semmit, de néhány esetben a bőr érzékennyé válhat.

A sugárterápia után továbbra is rendszeresen ellenőrzéseken kell részt venni, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a daganat nem tért vissza.

Kemoterápia

A kemoterápia a rák elleni gyógyszeres kezelés, amely a rákos sejtek növekedését és osztódását gátolja. A kemoterápia során gyógyszereket juttatnak a szervezetbe, amelyek a rákos sejtekre, de a rák körül lévő egészséges sejtekre is hatással lehetnek.

A kemoterápiás kezelés általában több szert alkalmaz, melyet az orvos a daganatszövetnek megfelelően állít össze. Lehet tabletta, injekció, vagy infúzió formájú.

A kemoterápia ciklusokat jelent, amelyeket időközönként ismételnek. A ciklusok hossza és a kezelések száma a beteg állapotától, a daganat méretétől és helyétől, valamint a kezelés céljától függ.

A kezelés hatásra a legtöbb beteg gyengének, fáradtnak érzi magát. A szerek hatására hányinger, hányás, étvágytalanság, hajhullás is megjelenhet. A kemoterápia után a betegeknek általában pihenniük kell, de általában visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez.

Az emlőrák kemoterápia után, a betegeknek általában továbbra is rendszeresen ellenőrzéseken kell részt venniük, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a daganat nem tér vissza, és hogy a beteg állapota javul-e.

A sugárterápiás és kemoterápiás kúrák után a betegnek általában szüksége van pihenőre, de általában visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez.

A mellrák kezelés szövődményei

Az emlőrák -kezelés nélkül- rövid idő, akár néhány hónap alatt az életet veszélyeztető állapotot idéz elő.

A kezelések célja, hogy elkerüld a halált. Azonban mind a sugárterápia, mind pedig a sebészeti eltávolítás károsíthatja a nyirokrendszered, így az emlőrák kezelés után számolnod kell az érintett oldali karod duzzanatával.

Ez a duzzanat a nyiroködéma vagy más néven limfödéma, mely az emlőrák kezelését követően azonnal, de gyakran csak 2-3 évvel később alakul ki. Sokszor a kar nyiroködéma csak 15-18 évvel a műtét után jelenik meg.

Vannak néhányan, akinél nem keletkezik nyiroködéma. Nem világos, hogy ők valamiért szerencsések-e vagy azért nem duzzad a karjuk, mert nem volt elég drasztikus a daganatellenes kezelés. A többségnek azonban kialakul a kar duzzanat.

Az oka az, hogy a kezelések során károsodott a nyirokrendszer és nem képes a keletkező nyirok továbbítására, ami a nyirok visszatartásához és a kar duzzanatához vezethet.

Emlőrák kezelés utáni nyiroködéma legtöbbször a karra korlátozódik, de a mellkasra is terjedhet. A duzzanatot a bőr feszessége, karfájdalom és a bőr érzékenysége is kísérheti.

A kar nyiroködéma az esetek döntő többségében egy maradandó állapot, mely az életed végéig elkísér és mindennapi kezelést igényel.

Másodlagos nyiroködéma vagy szerzett nyiroködéma

A kar nyiroködéma kezelése

A nyiroködéma kezelés lehetőségeiről egy összefoglaló útmutatót készítettem, melyet ide kattintva olvashatsz el.

A cikkből kiderülhet számodra, hogy a limfödéma kezelésére nincs egyetlen olyan módszer sem, ami egymagában elegendő a tünetek teljes visszaszorítására. Minél több oldalról „támadod” az ödémát, azaz minél többféle kezelési módszert alkalmazol egymás mellett, annál nagyobb a siker esélye.

Azt azonban meg kell értened, hogy a nyiroködéma tüneti kezelését neked kell végezned az otthonodban. Naponta nem járhatsz vele kórházba, rendelőbe és nem várhatsz mástól érdemi segítséget (csak iránymutatást).


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Ebben a cikkben a kar-nyiroködéma kezelése fejezetben ott van a link a teljes nyiroködéma kezelésről.
  Az egyszerűség kedvéért innen is elérheti.
  A nyiroködéma kezelése a mindennapokban

  Nagyon rosszul teszi, ha a karját nem mozgatja, nem használja!! Erre semmi szükség. Sőt, a rendszeres mozgatás, torna alapvető kívánalom. MInél tovább nem mozgatja, annál nehezebb lesz az elmerevedő izmokat, inakat „kimozgatni”. Saját érdekében mozogjon!

 2. Kedves Zsolt! Kar nyiroködéma otthoni kezeléséhez hol találok cikket, vagy videót? (sérült nyirok ellátás miatt alakult ki)
  A másik kérdésem, ha a sérült nyirok ellátás miatt nem emeli vki a karját, fél-egy évig, gyógytornával késöbb helyrehozható a beszűkült vállizület?

 3. Nálam nem a karomban alakult ki ödéma, hanem mindkét lábamon, de a bal oldalon erőteljesebben. Öt évig gyógyszert is szedtem a műtét és sugárkezelés után. Sajnos, szívbeteg, 2 tipusú cukorbeteg is vagyok, asztmás, és köszvényes a lábam. Igazság szerint, az a csoda, hogy még élek. Pacemakert kaptam két és fél éve. Tudom, hogy már meggyógyulni nem fogok, de a fájdalmakat már nehezebben tűröm. Mindig nagyon pozitív beállítottságú voltam, a fájdalomküszöböm is eléggé magás, ezt már több orvos is mondta. Sajnos, nem szedhetek fájdalomcsillapítókat sem. Eddig egyetlen orvos sem vette komolyan ezt a panaszomat, pedig legjobban ez gátol mindenben. Nem tudok még papucsot sem venni a lábamra, ha hideg van a házból sem tudok kimenni, és a házimunkát sem tudom elvégezni ahogyan kellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük