Régi, egy légkamrás kompressziós készülékem van, használhatom-e a nyiroködéma kezelésére?

Az első generációs kompressziós készülékek a kar, a láb vagy a láb ödéma kezelését célozták meg. A mandzsettát egyszerre fújták fel, majd eresztették le. Egy ideig a nyiroködéma alapvető kezelési módjai közé is beemelték az eszközt. Azonban rövid idő alatt kiderült, hogy az egyidejű, teljes felfújás túl erőteljes nyomást hoz létre, így a veleszületett nyiroködémákban évek alatt a nyirokerek és a nyirokcsomók károsodását eredményezheti egyes esetekben. Így a régi típusú pumpák használatát a nyirokterapeuták kifejezetten tiltják.

A mai, legújabb generációs készülékek már nem egyszerre fújják fel az egész mandzsettát, hanem szakaszosan. A mandzsettanyomás nagyon precízen szabályozható és így a beteg állapotához adaptálható. Használj korszerű készüléket!

A terapeutám szerint tilos a gépi nyirokmasszázs? Igaz ez?

Nincs egyetlen olyan gyógyszer, gép, kezelési módszer, mely minden egyes betegre ugyanolyan módon hatna!

Mindig voltak klinikusok, terapeuták és olyan betegek, akik a készülékkel nem kaptak jó eredményt és nem javasolják azok használatát. Minden sikertelen kezelésre azonban sok száz nagyszerű eredményt adó jut. A gépek nem valók mindenkinek és a sikeres kezelés attól függ, hogy milyen precíz készüléket használnak és milyen beállításokat alkalmaznak.

A nem megfelelő beállítások kárt okozhatnak (túl magas nyomás) vagy nem adnak eredményt (túl egyszerű eszköz, rövid kezelési idő, stb.)

A KULCS A JÓ MINŐSÉGŰ ESZKÖZ ÉS MEGFELELŐEN BEÁLLÍTOTT KEZELÉS!

A terapeutám szerint a gép nem segít a nyirokáramlás elindításában, sőt súlyosbítja az ödémát.

Ez így, ebben a formában nem igaz! Ahogy feljebb már említettem, a rosszul beállított kezelés okozhat szövődményt, míg a beteg állapotának megfelelő beállításokkal nem okozható kár.

Az orvosi szakirodalmat áttekintve nem található olyan tudományosan igazolt adat, esetismertetés, ami alátámasztaná, hogy a gépi nyirokdrenázs súlyosbítaná az ödémát. Ezzel szemben tanulmányok sora éppen a gépek hatékonyságát igazolja.

Egyre inkább az a felfogás terjed, hogy a pneumatikus kompressziót a fáslizás és kompressziós harisnya alternatívájaként érdemes használni, míg a nyirokutak felnyitását időről-időre kézi nyirokdrenázzsal érdemes végezni.

Nem tartom helyesnek, ha egy terapeuta téves vagy részinformációk, „vélelmezés” alapján eltilt egy olyan kezelést a betegtől, amely valójában segíthetne. Ha a nyiroködémát nem kezelik megfelelően, annak „levét a beteg issza meg”.

A tények azt igazolják, hogy a nyirokmasszázs gép hatékony segítséget nyújt a tünetek visszaszorításában és a téves, helytelen információk elbizonytalaníthatják a betegeket a kezeléssel kapcsolatban. Az ellenvélemények ellenére klinikailag bizonyított, hogy a jó minőségű és helyesen beállított gépi nyirokmasszázs százezrek számára nyújt segítséget.

Fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a készüléked megfelelő tudással rendelkezik és ügyelj arra, hogy helyesen használd! Ez nem bonyolult! Blogomban több cikket, filmet találsz a témában.

Használható-e gépi nyirokdrenázs gyermeken?

A kompressziós gépek használatát nem javasolják csecsemőkön és 6 év alatti gyermekeken. Itt az általános dekongesztív terápia alkalmazható (fáslizás, kompressziós harisnya, kézi nyirokdrenázs kombinációja).

Mennyire fontos a nyomásgrádiens?

Azok az eszközök bizonyulnak legalkalmasabbnak a nyiroködéma csökkentésére, melyeken a nyomásgrádiens beállítható. A készüléked nem hatástalan attól, hogy nem biztosít nyomásgrádienst, de kevésbé hatékony, mint azok, amelyek igen.

Mihez hasonlítható a gépi kezelés?

Az érrendszerrel ellentétben a nyirokrendszernek nincs „beépített motorja” Az erekben a szív pumpálja a vért. A nyirokrendszer az izmokra „támaszkodik”, ezek összehúzódása tartja mozgásban a nyirkot. Amikor egy izom összehúzódik, megnyomja a nyirokereket és a nyirokfolyadékot is, ami feljebb áramlik. A váltakozó kompresszió a nyirokkeringésnek ezt a természetes módját, azaz az izompumpa működését „utánozza”.

Éjjel nem mozdulok. Hogyan működhet mégis a nyirokkeringés?

Az izmaid az agyad szabályozása alatt állnak. Az izomrostjaid néhány %-a még mély álmod alatt is aktív és finom összehúzódásokat végez. Ezt a rángást nem is érzékeled, nem is látható, de elég a nyirok és részben a vérkeringés fenntartásához. Ezért aztán még alvás közben sem áll le az áramlás.

Hogyan állítsam be a megfelelő kezelési nyomást?

Jó támpontot nyújthat a vérnyomásod megmérése. Ha az érték például 120/80, akkor ezek közül a 120 azt a nyomást jelenti, amikor a szíved éppen összehúzódik és vért présel az artériákba. A 80-as érték pedig azt, amikor a szíved két összehúzódás között pihen.

A kezelési nyomást SOHA NEM SZABAD magasabbra állítani, mint az alsó érték! Sőt, legalább 20-30%-kal ez alá kell beállítani. Tehát 120/80 esetén 55-65 Hgmm legyen a maximális nyomás az alsó rekeszben és csökkenjen a comb/felkar irányába.

Vannak terapeuták, akik a karon még ennél is alacsonyabb (maximum 40Hgmm) nyomást tartanak legjobbnak.

A magas nyomás hirtelen sok folyadék mozgását indítja el, és ez túlterheli a feljebb levő szöveteket. Tehát a rendszeres magas nyomás idővel ronthatja az állapotod. A magasabb nyomás tehát nem jobb.

Vannak esetek, mint például a fibrózis, ahol a tömör szövetek felpuhítására magasabb nyomás lehet szükséges. Súlyos, fibrotikus állapot esetén a nyomáskezelést mindenképpen hozzáértő terapeuta irányítása mellett kell végezni.

Javasolt kezelési nyomás tartomány

A nyirokmasszázs gép alkalmazás célja a vér és nyirokkeringés javítása, ami nem igényel magas nyomást, sőt kifejezetten nem jó a magas. A kezeléseket a kezelőorvosod, terapeutád útmutatásai szerint végezd. Ha nem kaptál ilyet, akkor alkalmazd az általános kezelési irányelveket.

Állapot nyomás (Hgmm) Kezelési idő Mandzsetta
Kar nyiroködéma 30-60 20-30 Kar
Láb nyiroködéma 30-60 20-30 Láb, törzs, nadrág
Zsírödéma (lipödéma) 50-85 30-40 Láb, nadrág
Vénás elégtelenség 40-50 30 Láb, félhosszú láb
„Nehézláb” 40-50 30 Láb, félhosszú láb
Visszeres fekély 30-50 40-60 Láb, félhosszú láb
Trombózis utáni állapot 50-60 50-60 Láb, félhosszú láb
Izomregeneráció edzés után 80-90 20-30 Láb,nadrág, kar

Mennyi ideig használjam a gépet naponta?

Ha csak napi egy kezelésre van időd, azt az esti lefekvés előtt végezd. Észrevehetted, hogy reggel az ödéma lényegesen kisebb (alvás közben „kifolyik” a végtagodból).

Ha van módod rá, akkor oszd két részre a kezelést. Egyet kora délután, este pedig a másikat.

Egy kezelés tartama húsz perctől akár egy óráig terjedhet attól függően, hogy milyen eredményre vezet. Az alacsonyabb nyomás hosszabb idő alatt ad eredményt. A legtöbb érintett számára általában napi fél, legfeljebb két óra elegendő. Ennél hosszabb kezelést csak terapeuta javaslatára végezz.

A több részre osztott kezelés azért jobb, mert kisebb a duzzanat ingadozása. Ha sokat vársz a kezeléssel és sok az ödéma, akkor csökkenteni is nehezebb. Gyakoribb kezelés nem engedi a túlzott telődést.

Minden eset különböző és ennek megfelelő kezelés szükséges! A terápiát csak akkor változtasd meg, ha a nyirokterapeuta javasolja.

Alkalmazhatom a nyirokmasszázs gépet fekély és nyílt seb esetén?

A nyirokmasszázs gép vénás fekély vagy nyílt bőrseb esetén is alkalmazható, ha nincs fertőzés és nem látszanak cellulitisz jelei. Magát a sebet vagy fekélyt be kell fedni (sebkötöző anyaggal) és így kezelni. A kezelőmandzsettát a kezelés után tisztítani és fertőtleníteni kell.

Aktív bőrfertőzés, gyulladás (pl. orbánc) esetén a kompressziós masszázs nem alkalmazható, mert a nyomás a kórokozókat a felületen továbbviheti, illetve a vérbe pumpálva általános vérmérgezést okozhat.

Az aktív fertőzés jelei: helyi duzzanat, fájdalom, bőrpír, gennyesedés, vörös csíkok a bőrön. Ha ezen tünetek bármelyike ​​fennáll, ne használd a pumpát, hanem azonnal fordulj orvoshoz. A fertőzés antibiotikumos kezelést igényel.

Nyiroködémám és lábszárfekélyem is van és az orvosom tiltja a nyirokmasszázs gép alkalmazását. Miért?

Valószínűleg nem gondolta végig a tiltást vagy nem ismeri, hogy mit csinál egy kompressziós gép.

A nyiroködéma miatt a láb feszül, ez pedig a keringés súlyos állapotát idézi elő. A lassú keringés következménye, hogy a nyiroködémás láb sérülései könnyen elfertőződnek, és nagyon nehezen gyógyulnak.

Ha a feszülő ödémát nem csökkentik – ezt csinálná a gépi kezelés-, akkor nem várható, hogy a gyógyulás megtörténik, mert azt éppen a rossz keringés okozza.

Tehát fekély esetén a gyógyulást a keringés segítésével, a feszülés csökkentésével -vagyis a gépi masszázzsal- lehet elérni.

A kozmetikusomnál voltam nyiroködéma kezelésen, ami után bekeményedett a lábam és fájdalmat érzek. Mi okozza?

A kozmetikus nem jogosult a nyirokbetegség kezelésére, de ez csak a „stikli” kisebbik része. A nagyobb baj, hogyha nem is ért hozzá, nem tudja mit csinál. A kezelés utáni fájdalom és bekeményedés azt jelzik, hogy nem megfelelő (túl magas) nyomással kezeltek.

Egyetlen rosszul végzett kezelés ugyan valószínűleg nem okoz maradandó kárt. Ha azonban rendszeresen ilyet kapsz, akkor az állapotod gyorsan rosszabbodhat és néhány hónap alatt kezelhetetlenné teszi az ödémát.

Keress hozzáértő szakembert!

A kozmetikusomnál voltam nyiroködéma kezelésen, ami után begyulladtak a visszereim és a fájdalmat érzek. Mi okozza?

A fájdalom és az erek „begyulladása” azt jelzik, hogy a kezelést túl magas nyomással, nem megfelelő odafigyeléssel végezték. A tágult, kanyargós vénáid alaposan „megdögönyözte” a gép. 2-3 napon át jegeld és csak óvatosan terheld (ne menj edzésre, de sétálni szabad). A felületes vénagyulladás gyógyulásáig sem további gépi, sem kézi masszázs nem végezhető.

A hozzá nem értő kozmetikus helyett forduljon nyirokterapeutához!

A gépi kezelés közben megfájdult a fejem! Mi okozta?

Ez annak a következménye, hogy túl magas volt a kezelési nyomás, illetve túl nagy területet kezeltek egyszerre (pl. mindkét láb és törzs). Így a lábaidból, sőt a törzsedről is kiszorították a vért. Ez emelte meg a vérnyomásod.

Keress olyan kezelőhelyet, ahol jobban figyelnek a megfelelő beállításokra és kezelésre. Ha kezelés közben fejfájást érzel, szakítsd meg a kezelést és jelezd azonnal a kezelőnek.

A magas vérnyomás nem zárja ki a gépi kezelést, de még a szokásosnál is kisebb nyomást kell alkalmazni, továbbá csökkenteni kell a kezelt területet. Azaz egyszerre csak egy lábat kezel, majd a másikat, végül a törzset. Ez persze három külön kezelés, háromszor annyi idő, de nem okoz panaszt.

Tudj meg többet a nyiroködémáról és kezeléséről

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz.
Lehet veled született vagy életed során „szerzett”, azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye.
Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.</a

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. igen. A kezelés a felületen történik, semmilyen módon nem befolyásolja a protézis megléte.
  A nyirokmasszázs kezelés a nyirok és vénás keringést segíti, serkenti.

 2. Tisztelt Doktor Úr!
  Alkalmazható-e a gépi nyirokmasszázs bal térdbe beültetett protézis esetén az említett végtagon? Köszönöm, ha válaszol!🙏

 3. A nyirokmasszázs gép egyik alkalmazási területe a wellness. Kellemesen átmasszírozza a végtagokat, csökkenti a fájdalmat, javítja a vérkeringést. Ezt jobb közérzetet eredményez.
  Azonban nulla előrelépést jelent. Nem erősíti vissza az izmait, nem fog többet mozogni ön helyett.
  Olvass el ezt a cikkem: A mozgáshiány hatása a testedre
  A testmozgás lételemünk. Sétáljon, ússzon, kerékpározzon, tornázzon, jógázzon naponta. Ez erősíti vissza az izmokat, ezzel nyeri vissza az erejét.
  Ezen felül lehet eszközöket használni, de mind csak pótlék. Az izomstimulátor segíthet, gyorsíthatja a folyamatot, de ne csak a gépre hagyatkozzon!

 4. Tisztelt Doktor Úr!
  Hatvan éves férfi vagyok.Nincsen nyiroködémám,de izületi fájdalmak jelenkeznek a boka és talp izületeimben.A covid óta lényegesen visszaesett a sportolásom(senior teremfoci) heti háromról nullára.Így az izommunkám és izomtömegem is csökkent.Lehet -e egy kisegítő terápia a bizonyára csökkent nyirokkeringésemre a nyirokmasszázs készülék?
  Köszönettel várom válaszát:Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük