A mágnesterápiával kapcsolatos posztjaimra rendszeresen reagálnak szkeptikusok, csalódottak, kereskedők által becsapottak. Többnyire az index által 2014-ben közölt „A mágnes akkor sem gyógyít, ha negyedmillió az ára” című cikket citálják.  Ide kattintva tudod elolvasni. 

Az index.hu-t mértéktartó írásairól ismerem, de ezt a cikküket bizonyos szempontból hibásnak tartom. Válogatás nélkül összemossák valamennyi mágneses kezelési módot. A hűtőmágnest, a mágneses karkötőt gyógyhatást ígérve árusítókat egy kalap alá veszik a fizikoterápiás kezelőben, szakember által alkalmazott orvosi mágnesterápiás kezeléssel. És ezzel kárt okoznak, mert azok is elveszítik a bizalmukat a mágnesterápiában, akiknek valóban segítséget jelenthetne a mágnesterápia.

A cikket olvasva sem biztos, hogy rájössz valójában egyetlen csalást akarnak leleplezni (a Magnapress készülékkel kapcsolatban). Olvasóként -a cikk alapján- úgy értelmezheted, hogy a mágnesterápia minden formája és minden alkalmazása csalás.

Ez pedig nem igaz!

A hűtőmágnes, mágneses karkötő, térdpánt, öv, nyaklánc és egyéb úgynevezett statikus (állandó mágneses terű) mágnesek, ahogy az index cikkében említett eszköz is. A forgalmazóját elmarasztalták, mert olyan betegségekre is gyógyhatásúnak állította be a terméket, amiről ezt nem tudta bizonyítani. Attól, hogy egy mágnespántot a csuklódra teszel, nem fog megváltozni a vérképed, nem szűnik meg a daganatod, sem a magas vérnyomásod. Akkor sem, ha többszázezret kértek érte.

Mindent egy kalap alá

A cikk hibája, hogy nem erről beszél, hanem a mágnesterápia minden formáját „egy kalap alá veszi”, mindet hatástalannak nyilvánítja.

Az elektromos árammal létrehozott, pulzáló mágneses mező (PEMF) terápia a csontok, ízületek, szalagok kezelésére világszerte alkalmazott módszere.

Annyira hivatalos, hogy alkalmazását a fizioterápiás szakemberek képzése során mindenütt, így hazánkban is oktatják. Nézz meg egy vonatkozó hivatalos tankönyvet, pl.: Diricziné Barna Gyöngyi: Elméleti és gyakorlati fizioterápia.

Másképp is meggyőződhetsz róla: menj el egy fizikoterápiás kezelőbe. Látni fogod, hogy a pulzáló mágnesterápia a kezelési lehetőségek között található.

Ha az indexeseknek igazuk lenne, akkor csaknem minden fizikoterápiát be kellene záratni. Valóban vannak a betegek hiszékenységével visszaélő cégek, de ettől még nem a mágneses kezelésben van a hiba, hanem a rosszindulatú értékesítőkben.

Mire való a mágnes?

A pulzáló mágnesterápia -ahogy egyik orvosi módszer sem- csodatévő, azaz nem gyógyít „minden betegséget”. Egyes állapotokban biztosan semmi haszna, de sok más esetben alkalmazásától előny várható. Ezért is használják az orvosi fizikoterápiában.

Minden eszköznek megvan a maga felhasználási területe, így másra való a kanál, a kés vagy a villa!!! Mi következik ebből? A pulzáló mágneses mező terápia a csontok és ízületek betegségei esetén javallott kezelési forma. Erre érdemes használni.  Másra meg nem.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük