Izomsorvadás - mit tehetsz ellene? - Dr. Zátrok Zsolt blog

Izomsorvadás – mit tehetsz ellene?

Az “átmeneti” izomsorvadás az inaktivitás (például csonttörés vagy műtét miatti mozgáshiány) következtében lép fel, a “nem használt” izom ugyanis gyorsan veszít tömegéből és erejéből. Az izomzat megvékonyodását és meggyengülését már néhány hetes kényszerpihenő után is érezni fogod. Így aztán amikor ismét lehetséges lenne a mozgás, akkor az izmaid “nem akarnak engedelmeskedni”. Különösen nagy problémát jelent, ha sportolsz. Egy kisebb sérülés következtében 2-3 hét alatt elveszítheted a korábban fáradságos edzésekkel hónapok alatt felépített, megerősített izomtömeged és izomerőd.  

Az izom gyorsan sorvadni kezd, ha huzamosabb időn keresztül nem terheled, mozgatod. Az izomerő és izomtömeg megtartását az izom rendszeres “használata” biztosítja. Az izomtömeget és izomerőt tested a rendszeres igénybevételhez “állítja” be. Ha például edzésbe kezdesz,  ez jelzés a szervezetnek arra, hogy az izmok erejét és tömegét a megnövekedett igénybevételhez optimalizálja. Azokat az izmokat erősíti, melyekre leginkább szükséged van.

Ha kerékpározol, a lábaid használod a pedálozáshoz, így akármennyit tekersz is naponta, a combizmaid erősödnek és az edzésnek alig van hatása például a karizmaidra. A vízilabdásokra jellemző a jól fejlett törzs, kar és mellizomzat, miközben “pipaszár” lábakon álldogálnak.

Izomgyengeség egyes betegségek következtében is keletkezhet. A stroke (“agyvérzés”) egyes formáiban nem az izom, hanem annak mozgatóidege sérül, mely bénulást okoz. Az izom akaratlagos összehúzódása és így a mozgás lehetetlenné válik, ezért az izom gyorsan sorvadni kezd.

Az izomsorvadás megelőzése

Az izomsorvadás megelőzése valamennyi fent említett esetben fontos. A mai szemlélet szerint egyes kezeléseket már szinte a sérülés, baleset, műtét után azonnal elkezdhetsz. Gyakran a gyógytornát még el sem kezdheted, azonban az izmok erősítését már igen. Például egy térdszalag műtét esetén napokig tilos a térdizületed mozdítása, terhelése. Persze ez a combizmok és lábszárizmok gyors sorvadásának fő oka.

blank

Az izomstimuláció azonban már ilyen időszakban is alkalmazható. A combizom, lábszárizom stimulációs edzése nem okoz mozgást az ízületedben és nem is terheli. Élettani hatása azonban azonos az edzéssel – megakadályozza az izmok sorvadását. A sebgyógyulás és a nyugalmi időszak letelte után persze meg kell kezdened a gyógytornát! Ha izomstimulációt időben megkezdted, akkor nem egy leépült izomzatot kell “helyreállítanod”, hanem egy megtartott izomzattal lehet “indulni”.

A felépülés, rehabilitáció ideje a korán megkezdett izomstimuláció alkalmazásával jelentősen lerövidül. 

Eszközök az izomsorvadás megelőzésében

A mozgáshiány az ízületi tok és szalagok, továbbá az inak elmerevedését is okozhatja. Tornáztatás előtt végzett ultrahang kezeléssel “előkészítheted” az izmokat és inakat. Az ultrahang hatására felmelegednek, ellazulnak és ez könnyebbé, fájdalommentessé és hatékonyabbá teszi a gyógytornát.

A legfőbb szerepe azonban az izomstimulátor készüléknek van.

Az elektromos impulzusok hatására pontosan olyan izomösszehúzódások jönnek létre, mint a fizikai edzés során. Ha pedig azonos a mechanizmus, akkor a hatás is azonos! Olyan készüléket válassz, mely programokat biztosít az izomsorvadás megelőzésére, illetve az izomtömeg növelésre, az izomerő növelésére. Nem kell félned! Az izomstimulációt évtizedek óta alkalmazzák az orvosi kezelések során, a fizikoterápiás intézményekben.

Az otthoni készülékekben levő programok az orvosi tapasztalatok alapján készülnek, azaz nem kell mást tenned, mint kiválasztani az izomsorvadás kezelő programot a menüben és a készülék “tudja a többit”.

Az izomsorvadás kezeléséhez -bármi legyen is az oka- érdemes közepes, de még inkább magas minőségű TENS elektródát használni. A minőségi elektróda jobban vezeti az impulzust, azaz kisebb intenzitású stimulációs áram szükséges. Ez kiemelkedően fontos az idegsérülés (stroke) utáni izomsorvadás, de a műtét utáni állapotok kezelésében egyaránt.

A korszerű izomstimulátort biztonságosan és ami a legfontosabb, hatékonyan alkalmazhatod az izomsorvadás megelőzésére. 

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (12)
 • comment-avatar

  Orvostechnikai gépekkel foglalkozom. Gyógyszerek, étrendkiegészítőkkel kapcsolatos kérdését a kezelőorvosának tegye fel.

 • comment-avatar
  Arabella 1 hét

  Jó napot érdeklödni szeretnék hibás gén izom sorvadásra milyen vitamin ajánlanák

 • comment-avatar

  🙂 Köszönöm!

 • comment-avatar
  Ganglion 12 hónap

  Köszönet kedves, informatív, gyors válaszáért!
  Jó munkát kívánunk Önnek. Elégedettséget orvosként és sok elégedett pácienst.)

 • comment-avatar

  Ha ganglion eltávolító műtét után masszív hegszövet képződik, az inak, fasciák, izmok összetapadásához vezet. Ez pedig akadályozza a mozgatást.
  A műtét után a fizikoterápia alkalmazása a gyógyulási folyamatok segítését célozza. A biostimuláló, biomodulációs hatású kezelések segítik a megfelelő hegszövet kialakulását, ami a letapadások megelőzésében fontos. Egyes kezeléseket, mint a mikroáram vagy a PEMF már a rögzítés ideje alatt is alkalmazni lehet. A lágylézer kezelés nem hatol át a rögzítőkötésen, azaz a csupasz bőrön alkalmazható, ha erre van mód. E kezelések hatására megfelelő kollagén keletkezik, nincs felesleges kötőszövet burjánzás.
  A ganglion műtét után azonnal megkezdhetők a fizikoterápiás kezelések, majd fokozatosan elkezdhető a gyógytorna. Ezek hatására az ízületi mozgástartománynak 2-3 hét alatt vissza kell állnia.
  Az ön által említett esetben ez elmaradt, így mindenképpen vissza kell mennie a sebészhez – ezt javasolják a gyógytornászok is, mivel már jelezték önöknek, hogy szerintük mozgatással nem fog megoldódni. Hallgassanak rájuk!

 • comment-avatar
  Ganglion 12 hónap

  Ganglion műtét után 6 héttel, (4hét gipszben) gyógytornák után, tovabbra sem tudja mozgatni a kézfejét, vagy ökölbe szorítani, majd csuklóból hajlítani. Azt mondták a fizioterápián: letapadás miatt. Hüvelyk, mutató és középső ujját sem tudja behajlítani igazából teljesen. Érdeklődöm, hogy a csukló tornán kívül tehetünk-e még valamit, vagy mennyi idő után keressük fel esetleg a műtétet végző sebészt? Ő ajánlotta is, hogy menjünk, ha komplikáció adódik, de mi nem tudjuk eldönteni,hogy ez az idő és a tornák hatására majd még javul, vagy már jelentkezni kellene nála.. Előre is köszönjük a válaszát.

 • comment-avatar

  Az izmok sorvadását leggyakrabban a mozgáshiány okozza. Az nem elég, hogy naponta elsétál a lakásától a buszig, bemegy a munkahelyere meg vissza. Az sem elég, ha tesz egy kitérőt a boltig.
  AZ izmok ereje, tömegük csak rendszeres testmozgással tartható meg. Naponta minimum 50-60 perc, folyamatos mozgás számít testedzésnek. Séta, nordic walking, kerékpározás a legkiválóbb és szinte ingyen végezhető mindegyik. Fontos a fokozatosság, azaz kis adagban kezdje, pár perccel és naponta emelje egy perccel a távot, hogy a testét hozzászoktassa az edzéshez.
  de a lényeg: a javasolt TESTMOZGÁSOK A LEGJOBB GYÓGYMÓDOT JELENTIK SZÁMOS BETEGSÉGRE, NEM LEHET VELE ÁRTANI. Különösen nem az izomgyengeség esetén.

 • comment-avatar
  Olivér 1 év

  Üdvözlöm Tisztelt Dr. Úr!
  Kérdésem az lenne önhöz most lesz lassan 20 éve, hogy szteroidokat szedek autoimmun betegségre. 10 éve vettem észre, hogy combjaim drasztikusan elfogytak de erő az volt bennük.
  Kb. Egy fél éve tapasztalom, hogy a lépcsőzés egyre nehezebb
  Nem tudom mit kéne tennem, hogy az erőlétét vissza szereze a combizmom.
  A sporttal vagy bármiféle tornával nem e rontanék a helyzeten.
  Mit ajánlana Dr. Úr?

 • comment-avatar

  Az idegsérülés következménye, az ideg által ellátott izmok sorvadása. Kezelés nélkül nem csoda, hogy sorvadnak. A lehetséges teendőket ebben az írásban találja. Önre a perifériás idegsérülés rész vonatkozik.

 • comment-avatar
  Kiss Gábor Szárliget 2 év

  Tisztelt Doktor Úr!
  Jobb tenyeremben az izom jelentős része elsorvadt és újaim, ízületeim alig mozognak, fájnak (változó). Anamnesis: ENG,EMG vizsgálat Esztergom: A jobb n. ulnaris körülírt károsodása mutatható ki könyöktájon retroepicondylaris régió alatt. 2019. december. A tünetek a napokban terjedni kezdtek és aggódom. Azt olvastam, hogy ez felnőttkori izomsorvadás is lehet, vagy májbetegség is állhat mögötte. (májam nincs jó állapotban és túlsúlyos is vagyok, most váltottam életmódot néhány napja. Alkohol stornó és több mozgás) Ön mit tanácsol? A cukor és zsírmentes diéta segíthet? Jelen helyzetben a korházi terápiát igyekeznék elkerülni. Köszönöm válaszát előre is! 🙂

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  A gyógytorna mellett óvatos és fokozatosan adagolt izomstimuláció segít visszanyerni az elveszett izomerőt. Az izomstimulációt a legnagyobb izmokra kell fókuszálni: combizmok, lábszározmok, hátizmok, esetleg kar. 15 perc/izomcsoportnál ne kezdjen hosszabb kezeléssel. Fokozatosan emelje a kezelési időt.

 • comment-avatar
  65 éves férfi. 2 év

  Férjem életveszélyes fertőzés hatására ágyban fekszik már 3hónapja. Az izmai eltűntek. Lóg a bőr a csontjain pedig 65 éves. Most lábadozik de a veséje miatt fehérje szegény diétát kell tartania.
  Szeretne megállni a lábán de nincs ereje. Felülni sem tud egyedül.
  A gyógytornán kívül milyen módon tudnánk segíteni az izomfejlesztését ?