Izomsorvadás – mit tehetsz ellene?

Az “átmeneti” izomsorvadás az inaktivitás (például csonttörés vagy műtét miatti mozgáshiány) következtében lép fel, a “nem használt” izom ugyanis gyorsan veszít tömegéből és erejéből. Az izomzat megvékonyodását és meggyengülését már néhány hetes kényszerpihenő után is érezni fogod. Így aztán amikor ismét lehetséges lenne a mozgás, akkor az izmaid “nem akarnak engedelmeskedni”. Különösen nagy problémát jelent, ha sportolsz. Egy kisebb sérülés következtében 2-3 hét alatt elveszítheted a korábban fáradságos edzésekkel hónapok alatt felépített, megerősített izomtömeged és izomerőd.  

 

Az izom gyorsan sorvadni kezd, ha huzamosabb időn keresztül nem terheled, mozgatod. Az izomerő és izomtömeg megtartását az izom rendszeres “használata” biztosítja. Az izomtömeget és izomerőt tested a rendszeres igénybevételhez “állítja” be. Ha például edzésbe kezdesz,  ez jelzés a szervezetnek arra, hogy az izmok erejét és tömegét a megnövekedett igénybevételhez optimalizálja. Azokat az izmokat erősíti, melyekre leginkább szükséged van.

Ha kerékpározol, a lábaid használod a pedálozáshoz, így akármennyit tekersz is naponta, a combizmaid erősödnek és az edzésnek alig van hatása például a karizmaidra. A vízilabdásokra jellemző a jól fejlett törzs, kar és mellizomzat, miközben “pipaszár” lábakon álldogálnak.

Izomgyengeség egyes betegségek következtében is keletkezhet. A stroke (“agyvérzés”) egyes formáiban nem az izom, hanem annak mozgatóidege sérül, mely bénulást okoz. Az izom akaratlagos összehúzódása és így a mozgás lehetetlenné válik, ezért az izom gyorsan sorvadni kezd.

 

Az izomsorvadás megelőzése

Az izomsorvadás megelőzése valamennyi fent említett esetben fontos. A mai szemlélet szerint egyes kezeléseket már szinte a sérülés, baleset, műtét után azonnal elkezdhetsz. Gyakran a gyógytornát még el sem kezdheted, azonban az izmok erősítését már igen. Például egy térdszalag műtét esetén napokig tilos a térdizületed mozdítása, terhelése. Persze ez a combizmok és lábszárizmok gyors sorvadásának fő oka.

Az izomstimuláció azonban már ilyen időszakban is alkalmazható. A combizom, lábszárizom stimulációs edzése nem okoz mozgást az ízületedben és nem is terheli. Élettani hatása azonban azonos az edzéssel – megakadályozza az izmok sorvadását. A sebgyógyulás és a nyugalmi időszak letelte után persze meg kell kezdened a gyógytornát! Ha izomstimulációt időben megkezdted, akkor nem egy leépült izomzatot kell “helyreállítanod”, hanem egy megtartott izomzattal lehet “indulni”.

A felépülés, rehabilitáció ideje a korán megkezdett izomstimuláció alkalmazásával jelentősen lerövidül. 

 

Eszközök az izomsorvadás megelőzésében

A mozgáshiány az ízületi tok és szalagok, továbbá az inak elmerevedését is okozhatja. Tornáztatás előtt végzett ultrahang kezeléssel “előkészítheted” az izmokat és inakat. Az ultrahang hatására felmelegednek, ellazulnak és ez könnyebbé, fájdalommentessé és hatékonyabbá teszi a gyógytornát.

A legfőbb szerepe azonban az izomstimulátor készüléknek van.

Az elektromos impulzusok hatására pontosan olyan izomösszehúzódások jönnek létre, mint a fizikai edzés során. Ha pedig azonos a mechanizmus, akkor a hatás is azonos! Olyan készüléket válassz, mely programokat biztosít az izomsorvadás megelőzésére, illetve az izomtömeg növelésre, az izomerő növelésére. Nem kell félned! Az izomstimulációt évtizedek óta alkalmazzák az orvosi kezelések során, a fizikoterápiás intézményekben.

Az otthoni készülékekben levő programok az orvosi tapasztalatok alapján készülnek, azaz nem kell mást tenned, mint kiválasztani az izomsorvadás kezelő programot a menüben és a készülék “tudja a többit”.

Az izomsorvadás kezeléséhez -bármi legyen is az oka- érdemes közepes, de még inkább magas minőségű TENS elektródát használni. A minőségi elektróda jobban vezeti az impulzust, azaz kisebb intenzitású stimulációs áram szükséges. Ez kiemelkedően fontos az idegsérülés (stroke) utáni izomsorvadás, de a műtét utáni állapotok kezelésében egyaránt.

A korszerű izomstimulátort biztonságosan és ami a legfontosabb, hatékonyan alkalmazhatod az izomsorvadás megelőzésére. 

 

Izomsorvadás, műtét utáni izomgyengeség, általános izomerősítés céljából ezeket az izomstimulátorokat ajánlom

 

MEGOSZTOM

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 6 hónap

  A gyógytorna mellett óvatos és fokozatosan adagolt izomstimuláció segít visszanyerni az elveszett izomerőt. Az izomstimulációt a legnagyobb izmokra kell fókuszálni: combizmok, lábszározmok, hátizmok, esetleg kar. 15 perc/izomcsoportnál ne kezdjen hosszabb kezeléssel. Fokozatosan emelje a kezelési időt.

 • comment-avatar
  65 éves férfi. 6 hónap

  Férjem életveszélyes fertőzés hatására ágyban fekszik már 3hónapja. Az izmai eltűntek. Lóg a bőr a csontjain pedig 65 éves. Most lábadozik de a veséje miatt fehérje szegény diétát kell tartania.
  Szeretne megállni a lábán de nincs ereje. Felülni sem tud egyedül.
  A gyógytornán kívül milyen módon tudnánk segíteni az izomfejlesztését ?