Az „átmeneti” izomsorvadás az inaktivitás (például csonttörés vagy műtét miatti mozgáshiány) következtében lép fel, a „nem használt” izom ugyanis gyorsan veszít tömegéből és erejéből. Az izomzat megvékonyodását és meggyengülését már néhány hetes kényszerpihenő után is érezni fogod. Így aztán amikor ismét lehetséges lenne a mozgás, akkor az izmaid „nem akarnak engedelmeskedni”. Különösen nagy problémát jelent, ha sportolsz. Egy kisebb sérülés következtében 2-3 hét alatt elveszítheted a korábban fáradságos edzésekkel hónapok alatt felépített, megerősített izomtömeged és izomerőd.  

Az izom gyorsan sorvadni kezd, ha huzamosabb időn keresztül nem terheled, mozgatod. Az izomerő és izomtömeg megtartását az izom rendszeres „használata” biztosítja. Az izomtömeget és izomerőt tested a rendszeres igénybevételhez „állítja” be. Ha például edzésbe kezdesz,  ez jelzés a szervezetnek arra, hogy az izmok erejét és tömegét a megnövekedett igénybevételhez optimalizálja. Azokat az izmokat erősíti, melyekre leginkább szükséged van.

Ha kerékpározol, a lábaid használod a pedálozáshoz, így akármennyit tekersz is naponta, a combizmaid erősödnek és az edzésnek alig van hatása például a karizmaidra. A vízilabdásokra jellemző a jól fejlett törzs, kar és mellizomzat, miközben „pipaszár” lábakon álldogálnak.

Izomgyengeség egyes betegségek következtében is keletkezhet. A stroke („agyvérzés”) egyes formáiban nem az izom, hanem annak mozgatóidege sérül, mely bénulást okoz. Az izom akaratlagos összehúzódása és így a mozgás lehetetlenné válik, ezért az izom gyorsan sorvadni kezd.

Az izomsorvadás megelőzése

Az izomsorvadás megelőzése valamennyi fent említett esetben fontos. A mai szemlélet szerint egyes kezeléseket már szinte a sérülés, baleset, műtét után azonnal elkezdhetsz. Gyakran a gyógytornát még el sem kezdheted, azonban az izmok erősítését már igen. Például egy térdszalag műtét esetén napokig tilos a térdizületed mozdítása, terhelése. Persze ez a combizmok és lábszárizmok gyors sorvadásának fő oka.

Az izomstimuláció azonban már ilyen időszakban is alkalmazható. A combizom, lábszárizom stimulációs edzése nem okoz mozgást az ízületedben és nem is terheli. Élettani hatása azonban azonos az edzéssel – megakadályozza az izmok sorvadását. A sebgyógyulás és a nyugalmi időszak letelte után persze meg kell kezdened a gyógytornát! Ha izomstimulációt időben megkezdted, akkor nem egy leépült izomzatot kell „helyreállítanod”, hanem egy megtartott izomzattal lehet „indulni”.

A felépülés, rehabilitáció ideje a korán megkezdett izomstimuláció alkalmazásával jelentősen lerövidül. 

Eszközök az izomsorvadás megelőzésében

A mozgáshiány az ízületi tok és szalagok, továbbá az inak elmerevedését is okozhatja. Tornáztatás előtt végzett ultrahang kezeléssel „előkészítheted” az izmokat és inakat. Az ultrahang hatására felmelegednek, ellazulnak és ez könnyebbé, fájdalommentessé és hatékonyabbá teszi a gyógytornát.

A legfőbb szerepe azonban az izomstimulátor készüléknek van.

Az elektromos impulzusok hatására pontosan olyan izomösszehúzódások jönnek létre, mint a fizikai edzés során. Ha pedig azonos a mechanizmus, akkor a hatás is azonos! Olyan készüléket válassz, mely programokat biztosít az izomsorvadás megelőzésére, illetve az izomtömeg növelésre, az izomerő növelésére. Nem kell félned! Az izomstimulációt évtizedek óta alkalmazzák az orvosi kezelések során, a fizikoterápiás intézményekben.

Az otthoni készülékekben levő programok az orvosi tapasztalatok alapján készülnek, azaz nem kell mást tenned, mint kiválasztani az izomsorvadás kezelő programot a menüben és a készülék „tudja a többit”.

Az izomsorvadás kezeléséhez -bármi legyen is az oka- érdemes közepes, de még inkább magas minőségű TENS elektródát használni. A minőségi elektróda jobban vezeti az impulzust, azaz kisebb intenzitású stimulációs áram szükséges. Ez kiemelkedően fontos az idegsérülés (stroke) utáni izomsorvadás, de a műtét utáni állapotok kezelésében egyaránt.

A korszerű izomstimulátort biztonságosan és ami a legfontosabb, hatékonyan alkalmazhatod az izomsorvadás megelőzésére. 

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

20 Comments

 1. 34 éves vagyok. SM és veszélyeztetett terhesség miatti fekvés miatt elvesztettem az izomerőm nagy részét. Ezeken már túl vagyok, az sm-en nyilván nem de megszültem. Mivel egészíthetném ki a tornát, hogy visszanyerjem egy részét az izomerőmnek? 

 2. A TENS készüléket használhatja, de nem segít a panaszain. Nem erre való. Izomstimulátor (EMS) készülék az, ami az izmok kezelésében, sorvadásuk megállításában segíthet. Olvassa el ezt a cikkem.
  Ebben akár a Rehalito, MyoLito készülékek is segíthetnek. Természetesen a nagyobb tudású, drágább készülékek hatékonyabbak.

 3. 50 éves nő vagyok 10 éve műtöttek kezemen alagút szindromaval.Most sajnos nagyon elkezdett fogyni a kezem de ami elkeserit a labfejem is. Végzem a napi teendőket dolgozom mellette heti 3× tornázom most küldtek MR.es izom biopszia amitől nagyon félek. Ön szerint a Tensz készüléket használhatom.Előre is köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel

 4. A TENS egy fájdalomcsillapító módszer. NINCS hatása az izmokra. Azaz semmilyen TENS készüléket nem javaslok.
  Amitől némi segítség várható, az az izomstimulátor (EMS készülék), azokból is csak a legjobb minőségűek. Az izomdisztrófia egy olyan betegség, ahol az izomrostok fokozatosan elpusztulnak és így az izomerő és a funkció (mozgás) csökken.
  Az izomstimulációs kezelés nem kezeli a problémát, csak átmeneti tüneti segítséget jelenthet. A leginkább érintett izom stimulációs kezeléssel a még ép izomrostok állapotát lehet javítani. Ebben a cikkben írtam arról, mely tünetek esetén segít.
  A fokozatosan elkezdett izomstimuláció segíti a károsodott izmok erejének megtartását. Ezzel késlelteti a tüneteket.
  Az ebbe a termékcsoportba tartozó bármelyik készülék megfelelő lehet. Például a Premium 400 jó választás.

 5. Végtagövi izomdisztrófiára melyik TENS készüléket javasolja?

 6. Az említett betegségek egymással „versengve” ronjták a férje állapotát. A panaszok miatt egyre kevesebbet mozog, a mozgáshiány viszont rombolja a testet, elsőképpen éppen az izmokat.
  Olvassák el ezt a cikkem.
  Elsődlegesen a rendszeres testmozgás segítené az állapot javulását, azaz erőnek erejével fel kell állni, tenni néhány lépést. Aztán 20- perc múlva ismételni. MImden nap egyel több lépés, egyel több mozdulat. Ez segíthet az erő visszanyerésében. A gépek ehhez csak némi segítséget adhatnak, de nem helyettesítik a mozgást. Az izomstimuláció (ALS miatti izomsorvadás ütemének lassítása és a gerincsérves panaszok csökkentése) és a fájdalomcsillapító TENS kezelések (neuropátia tüneteinek enyhítésére) jöhet szóba.

 7. Doktor Úr!
  75 éves férjemnél diagnosztizáltak

  amiotrófiás lateroszklerózis (ALS).
  Gerincsérvet és (állandó fájd.csill.)
  Pneuropátiát.

  Két hónap leforgása alatt már a járókerettel se nagyon tud mozogni.

  Mi tévők legyünk, merre induljunk.

 8. Orvostechnikai gépekkel foglalkozom. Gyógyszerek, étrendkiegészítőkkel kapcsolatos kérdését a kezelőorvosának tegye fel.

 9. Jó napot érdeklödni szeretnék hibás gén izom sorvadásra milyen vitamin ajánlanák

 10. Köszönet kedves, informatív, gyors válaszáért!
  Jó munkát kívánunk Önnek. Elégedettséget orvosként és sok elégedett pácienst.)

 11. Ha ganglion eltávolító műtét után masszív hegszövet képződik, az inak, fasciák, izmok összetapadásához vezet. Ez pedig akadályozza a mozgatást.
  A műtét után a fizikoterápia alkalmazása a gyógyulási folyamatok segítését célozza. A biostimuláló, biomodulációs hatású kezelések segítik a megfelelő hegszövet kialakulását, ami a letapadások megelőzésében fontos. Egyes kezeléseket, mint a mikroáram vagy a PEMF már a rögzítés ideje alatt is alkalmazni lehet. A lágylézer kezelés nem hatol át a rögzítőkötésen, azaz a csupasz bőrön alkalmazható, ha erre van mód. E kezelések hatására megfelelő kollagén keletkezik, nincs felesleges kötőszövet burjánzás.
  A ganglion műtét után azonnal megkezdhetők a fizikoterápiás kezelések, majd fokozatosan elkezdhető a gyógytorna. Ezek hatására az ízületi mozgástartománynak 2-3 hét alatt vissza kell állnia.
  Az ön által említett esetben ez elmaradt, így mindenképpen vissza kell mennie a sebészhez – ezt javasolják a gyógytornászok is, mivel már jelezték önöknek, hogy szerintük mozgatással nem fog megoldódni. Hallgassanak rájuk!

 12. Ganglion műtét után 6 héttel, (4hét gipszben) gyógytornák után, tovabbra sem tudja mozgatni a kézfejét, vagy ökölbe szorítani, majd csuklóból hajlítani. Azt mondták a fizioterápián: letapadás miatt. Hüvelyk, mutató és középső ujját sem tudja behajlítani igazából teljesen. Érdeklődöm, hogy a csukló tornán kívül tehetünk-e még valamit, vagy mennyi idő után keressük fel esetleg a műtétet végző sebészt? Ő ajánlotta is, hogy menjünk, ha komplikáció adódik, de mi nem tudjuk eldönteni,hogy ez az idő és a tornák hatására majd még javul, vagy már jelentkezni kellene nála.. Előre is köszönjük a válaszát.

 13. Az izmok sorvadását leggyakrabban a mozgáshiány okozza. Az nem elég, hogy naponta elsétál a lakásától a buszig, bemegy a munkahelyere meg vissza. Az sem elég, ha tesz egy kitérőt a boltig.
  AZ izmok ereje, tömegük csak rendszeres testmozgással tartható meg. Naponta minimum 50-60 perc, folyamatos mozgás számít testedzésnek. Séta, nordic walking, kerékpározás a legkiválóbb és szinte ingyen végezhető mindegyik. Fontos a fokozatosság, azaz kis adagban kezdje, pár perccel és naponta emelje egy perccel a távot, hogy a testét hozzászoktassa az edzéshez.
  de a lényeg: a javasolt TESTMOZGÁSOK A LEGJOBB GYÓGYMÓDOT JELENTIK SZÁMOS BETEGSÉGRE, NEM LEHET VELE ÁRTANI. Különösen nem az izomgyengeség esetén.

 14. Üdvözlöm Tisztelt Dr. Úr!
  Kérdésem az lenne önhöz most lesz lassan 20 éve, hogy szteroidokat szedek autoimmun betegségre. 10 éve vettem észre, hogy combjaim drasztikusan elfogytak de erő az volt bennük.
  Kb. Egy fél éve tapasztalom, hogy a lépcsőzés egyre nehezebb
  Nem tudom mit kéne tennem, hogy az erőlétét vissza szereze a combizmom.
  A sporttal vagy bármiféle tornával nem e rontanék a helyzeten.
  Mit ajánlana Dr. Úr?

 15. Tisztelt Doktor Úr!
  Jobb tenyeremben az izom jelentős része elsorvadt és újaim, ízületeim alig mozognak, fájnak (változó). Anamnesis: ENG,EMG vizsgálat Esztergom: A jobb n. ulnaris körülírt károsodása mutatható ki könyöktájon retroepicondylaris régió alatt. 2019. december. A tünetek a napokban terjedni kezdtek és aggódom. Azt olvastam, hogy ez felnőttkori izomsorvadás is lehet, vagy májbetegség is állhat mögötte. (májam nincs jó állapotban és túlsúlyos is vagyok, most váltottam életmódot néhány napja. Alkohol stornó és több mozgás) Ön mit tanácsol? A cukor és zsírmentes diéta segíthet? Jelen helyzetben a korházi terápiát igyekeznék elkerülni. Köszönöm válaszát előre is! 🙂

 16. A gyógytorna mellett óvatos és fokozatosan adagolt izomstimuláció segít visszanyerni az elveszett izomerőt. Az izomstimulációt a legnagyobb izmokra kell fókuszálni: combizmok, lábszározmok, hátizmok, esetleg kar. 15 perc/izomcsoportnál ne kezdjen hosszabb kezeléssel. Fokozatosan emelje a kezelési időt.

 17. Férjem életveszélyes fertőzés hatására ágyban fekszik már 3hónapja. Az izmai eltűntek. Lóg a bőr a csontjain pedig 65 éves. Most lábadozik de a veséje miatt fehérje szegény diétát kell tartania.
  Szeretne megállni a lábán de nincs ereje. Felülni sem tud egyedül.
  A gyógytornán kívül milyen módon tudnánk segíteni az izomfejlesztését ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük