Ha nyiroködémában szenvedsz, akkor észrevehetted, hogy tavasszal-nyáron súlyosbodnak a tüneteid. Amíg ősszel és télen egész elviselhető a duzzanat, addig a meleg idő beköszöntével egyre rosszabbodik a helyzet. Miért van ez így és mit tehetsz ellene?

Indulásként olvasd el a Miért szaporodik fel újra és újra a nyirok?-című cikkemet. Ebből megtudhattad, hogy a nyirok minden nap, télen és nyáron egyaránt keletkezik, megállíthatatlanul. A nyirokrendszer feladata, hogy összegyűjtse és a vérkeringésben visszajuttassa. Ha a nyirokrendszert valamilyen betegség támadja meg vagy megsérül (balesetben vagy még gyakrabban műtét során), akkor nem képes az összes nyirkot elszállítani. Ekkor duzzanat, azaz nyiroködéma keletkezik.

A nyiroködéma és a hőmérséklet kapcsolata

A vérkeringésed a testhőmérsékleted szabályozásában is szerepet játszik.

Hűvös időszakban a bőr erei összeszűkülnek, ami csökkenti a hőveszteséget. A szűkebb erek kevesebb vért fogadnak be, és ezért kevesebb nyirok keletkezik. A nyirokrendszer ezzel a mennyiséggel könnyebben „birkózik meg”.

Ha megérkezik a meleg idő vagy melegvizes fürdőbe mész el, ellenkező folyamat történik. Az erek kitágulnak, sok vért fogadnak be, amiből több nyirok keletkezik. Egyúttal több hőt adsz le és ez hűti a tested. A több nyirok már meghaladhatja a nyirokrendszer teherbírását, nem tudja elvinni, így ödéma formájában jelenik meg.

Nyiroködéma kezelése

A nyiroködéma tüneteit kezelned kell. Olyan gyakran, hogy a duzzanatot visszaszorítsd a normál méret közelébe.

Ha a nyirok lassan telik fel (mert a nyirokrendszer kevésbé károsodott), akkor elég lehet a fáslizás, kompressziós harisnya és a néhány naponta végzett kézi vagy gépi masszázs.

Akinél az ödéma néhány óra alatt visszatelik (mert a nyirokrendszer funkciója súlyosan károsodott), akkor a fáslizás, kompressziós harisnya az „alap”. Ezen felül a kézi vagy gépi masszázsra naponta akár többször is szükség lehet. Nyilvánvaló, hogy ilyen súlyos esetben a napi többszöri kézi masszázs nem kivitelezhető. Egyrészt a masszőr nem áll rendelkezésre  a nap minden órájában, másrész ennek jelentős anyagi terhe miatt. A gyorsan telődő ödéma otthoni kezelésében tehát elengedhetetlenül fontos egy korszerű nyirokmasszázs gép. Ez ugyan egyszerre drága lehet, de néhány hónap alatt megtérül.

Mit tegyél meleg idő esetén?

A simogató napsütést nyiroködémában szenvedőként is biztosan szereted, de a meleg „nem a barátod”!

A fásli és kompressziós ruha meleg időben igazi „börtön” lehet. A rugalmas anyag a több ödéma miatt még jobban szorít, még kellemetlenebb. Azonban a nyiroködéma-kezelő orvosok egyöntetű javaslata: a kompressziós ruházat a melegebb hónapokban is szükséges.

Néhány tipp a meleg idő elviseléséhez

 • A kinti tevékenységeket a hűvösebb kora reggeli és esti időszakra időzíts! Maradj árnyékban, hűvös helyen a nap legforróbb időszakában.
 • A meleg ellenére viselj kompressziós ruhát. Ha a fentieket betartod, akkor a legforróbb időszakokban leveheted.
 • A ruhád nedvszívó legyen, hogy felvegye az izzadságod.
 • Viselj könnyű, jól szellőző ruhát.
 • Meleg időben gyakran polcold fel a beteg végtagot! Kerüld a „lógatását”, ne állj vagy ülj túl hosszú ideig.
 • Gyakran hűtsd le hideg, nedves törülközővel (de ne áztasd fel a bőrt).
 • Kerüld a napozást!
 • Ha mégis napra mész, védd a bőröd naptejjel.
 • Menj úszni! De ne a melegvizes medencébe. A 24-25 fokos úszómedence a legjobb.
 • Úszás helyett végezhetsz vízitornát is. Ehhez az úszómedence hideg lehet, a 26-28 fokos víz a megfelelő.
 • Ha tóban, folyóban vagy tengerben úszol, akkor mindig viselj védőcipőt, hogy elkerüld a nyiroködémás láb sérülését (orbáncveszély!).
 • Védekezz a rovarcsípések ellen! A csípések fokozzák a fertőzést kockázatát.
 • Kerüld a kád használatát ! Zuhanyozz langyos, legfeljebb testmeleg vízben!
 • Kerüld a sós ételeket és minimalizáld a koffein és az alkohol fogyasztást.
 • Naponta végezz nyirokkeringést serkentő tornagyakorlatokat.
 • A hűvös napszakban sétálj, ússz, kerékpározz lassú tempóban.

Egyéb javaslatok

Ha nyiroködémád van, akkor észrevehetted, hogy a szauna vagy egy forró kádfürdő után a nyiroködémás terület kipirosodik, megduzzad. Ez a meleg értágító hatásának következménye. Neked nem tesz jót sem a szauna forrósága, sem a hosszas forró fürdő!

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs gépPower Q1000 Plus Nyirokmasszázs készülék
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram

Enyhe és közepes nyiroködémában nem kizárt, de legyél ésszerű! A szaunában maximum 10-15 percet tölts. A zuhanyozás során is érd be pár perccel és ne emeld a víz hőmérsékletét 38°C fölé.

Súlyos ödémában, különösen szövődményes esetben a „forró élvezeteket” teljesen kerülnöd kell.

Ha pedig még nincs nyirokmasszázs géped, akkor érdemes elgondolkodnod a beszerzésén. Még a meleg időszak előtt.


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

4 Comments

 1. Köszönöm, hogy megosztotta véleményét, történetét. 🙂

 2. Két éve vettem egy nyirokdrenázs gépet, ami igen jó szolgálatot tesz. Súlyos limfödémám van az alsó végtagjaimon, masszőr javasolta a gépet, amivel néha ő is kezelt. A Doktor Úr elmondta egy videóban, hogy a gépet csak akkor szabad használni, ha a masszőr előtte sok alkalommal „járhatóvá” tette a nyirokutakat. Ezt nagyon korrekt orvoslásnak és korrekt üzletpolitikának tarto. Nem elsősorban elad valamit, hanem megalapozott tanácsokkal lát el.
  Nekem érdekem nem fűződik a termék reklámozásához, hanem rengeteget segített. Élrtminőségem javulásának megoldása. A sóinhalátorainkat is innen vettük, bevált.

 3. Üdözlöm lehetséges hogy ugyfályon aderék mindha becsipödöt volna lumbágo lenne ..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük