Nyirokkapu nyitó masszázs jelentősége

Egy műtét során eltávolították a nyirokcsomóimat és a nyirokereket, az ödéma miatt szeretnék venni egy nyirokmasszázs gépet, mert a kézi masszázst nem bírom állandóan fizetni. A masszőröm azt mondta, hogy a gépi kezelés veszélyes, ha előtte kézzel nem nyitják meg a nyirokkapukat. Mi az igazság?

Lehet, amikor igaz, de többnyire nem!

Ennek megértését az alapoktól kell kezdeni. Kezdjük a vérkeringéssel, amely mindenkinél 3 részből áll.

  • Az artériák szállítják a vért (ami zömében víz) a testedbe. Az egyre kisebb erek végül kapillárisokban végződnek és a vér “kifolyik belőlük” a sejtek közötti térbe. A sejtek innen veszik fel a számukra szükséges anyagokat és ide adják le salakanyagaikat.
  • A vénák feladata ennek a folyadéknak és a benne levő anyagoknak az összegyűjtése. A vénák kapillárosokban kezdődnek, majd egyre nagyobb visszerekbe egyesülnek és végül visszaszállítják a vért a szívedbe.
  • A nyirokrendszer egyik fő feladata, hogy összeszedje azt, amit a vénák hátrahagynak, nem szállítanak el.

Amit az artériák hoznak, azt a vénák és nyirokerek együtt viszik vissza. Egészséges esetben a két oldal “teljesítménye” azonos, azaz egyensúly van.

artéria, véna és nyirokér

Testedben három érrendszer hozza-viszi a folyadékokat: az artéria által “beszállított” folyadékot a vénák és a nyirokerek hálózata gyűjti össze és juttatja vissza a keringésbe

Nyiroködéma akkor keletkezik, amikor a nyirokrendszered valamiért nem látja el a feladatát és a “ráeső” részt nem viszi vissza a keringésedbe. A szövetek között lassan és folyamatosan szaporodni kezd az “ottmaradt” folyadék. Mivel ebben a folyadékban sejtek, fehérjék, ásványok, stb is vannak, így ha nem kezeled, akkor idővel hatalmasra duzzad, egy sor kellemetlen következménye lehet.

A nyirokfunkció elégtelenség oka lehet

  • veleszületett. Ilyenkor a nyirokcsomók vagy nyirokerek nem megfelelően fejlődtek ki vagy nem megfelelően végzik a feladatukat. Azaz vannak nyirokutak, nyirokcsomók, nyirokkapuk, de elégtelenül működnek.
  • szerzett. Hazánkban ez a nyiroködéma leggyakoribb oka. Volt megfelelően működő nyirokrendszer, de a nyirokkapuk, a nyirokerek egy baleset során megsérültek, műtéttel átvágták vagy kiirtották, besugarazással “elégették” őket.

Ebből következik, hogy veleszületett ödéma esetén a nyirokutakon és nyirokkapukon keresztül masszírozzák vissza a keringésbe. Ebben az esetben valóban fontos a nyirokkapu nyitó masszázs.

Ha a nyirokutak, nyirokkapuk elzáródtak, kiirtották őket, akkor más a helyzet…. ami nincs, azt nem lehet megnyitni!
Egy egyszerű példa: ha felszedik a síneket, hiba mész ki az állomásra, a vonat soha nem fog jönni – másik közlekedési módot kell választanod. Azaz a vonat helyett pl. busszal kell eljutnod a célhoz.

Összegzés

Ha veleszületett nyiroködémában szenvedsz, akkor van jelentősége a “kapunyitó” masszázsnak. Ettől még nyugodtan használhatsz nyirokmasszázs gépet, de ha teheted, hetente vagy kéthetente iktass be egy kézi masszázst. Ez növelni fogja a gépi kezelés hatékonyságát.

Szerzett ödémában hiányoznak a felnyitandó kapuk, így ebben az esetben nincs értelme a kapunyitásnak. Ettől még masszíroztatni szabad és érdemes lehet. Találkoztam olyan beteggel, akinél a gépi masszázs hatékonysága néhány hét után csökkenni kezdett és egy ilyenkor beiktatott kézi masszázs után megint visszanyerte a hatékonyságát. 

Ezek azonban csak azt igazolják, hogy nincsenek szigorú szabályok. Te így reagálsz, én úgy, ő meg másképp.

A fontos, hogy minden nap foglalkozz a nyiroködémáddal és ha azt veszed észre,  hogy a kezelés hatékonysága csökken, akkor reagálj rá! Változtass a kezelési nyomáson, időn, a kezelőprogramon vagy éppen iktass be egy kézi nyirokmasszázst. 

Mindent egyben a nyiroködémáról

Iratkozz fel hírlevelemre és tudj meg mindent a nyiroködéma okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról és ön-masszázsról!

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (0)