Egy műtét során eltávolították a nyirokcsomóimat és a nyirokereket, az ödéma miatt szeretnék venni egy nyirokmasszázs gépet, mert a kézi masszázst nem bírom állandóan fizetni. A masszőröm azt mondta, hogy a gépi kezelés veszélyes, ha előtte kézzel nem nyitják meg a nyirokkapukat. Mi az igazság?

Lehet, amikor igaz, de többnyire nem!

Ennek megértését az alapoktól kell kezdeni. Kezdjük a vérkeringéssel, amely mindenkinél 3 részből áll.

 • Az artériák szállítják a vért (ami zömében víz) a testedbe. Az egyre kisebb erek végül kapillárisokban végződnek és a vér „kifolyik belőlük” a sejtek közötti térbe. A sejtek innen veszik fel a számukra szükséges anyagokat és ide adják le salakanyagaikat.
 • A vénák feladata ennek a folyadéknak és a benne levő anyagoknak az összegyűjtése. A vénák kapillárosokban kezdődnek, majd egyre nagyobb visszerekbe egyesülnek és végül visszaszállítják a vért a szívedbe.
 • A nyirokrendszer egyik fő feladata, hogy összeszedje azt, amit a vénák hátrahagynak, nem szállítanak el.

Amit az artériák hoznak, azt a vénák és nyirokerek együtt viszik vissza. Egészséges esetben a két oldal „teljesítménye” azonos, azaz egyensúly van.

artéria, véna és nyirokér
Testedben három érrendszer hozza-viszi a folyadékokat: az artéria által „beszállított” folyadékot a vénák és a nyirokerek hálózata gyűjti össze és juttatja vissza a keringésbe

Nyiroködéma akkor keletkezik, amikor a nyirokrendszered valamiért nem látja el a feladatát és a „ráeső” részt nem viszi vissza a keringésedbe. A szövetek között lassan és folyamatosan szaporodni kezd az „ottmaradt” folyadék. Mivel ebben a folyadékban sejtek, fehérjék, ásványok, stb is vannak, így ha nem kezeled, akkor idővel hatalmasra duzzad, egy sor kellemetlen következménye lehet.

A nyirokfunkció elégtelenség oka lehet

 • veleszületett. Ilyenkor a nyirokcsomók vagy nyirokerek nem megfelelően fejlődtek ki vagy nem megfelelően végzik a feladatukat. Azaz vannak nyirokutak, nyirokcsomók, nyirokkapuk, de elégtelenül működnek.
 • szerzett. Hazánkban ez a nyiroködéma leggyakoribb oka. Volt megfelelően működő nyirokrendszer, de a nyirokkapuk, a nyirokerek egy baleset során megsérültek, műtéttel átvágták vagy kiirtották, besugarazással „elégették” őket.

Ebből következik, hogy veleszületett ödéma esetén a nyirokutakon és nyirokkapukon keresztül masszírozzák vissza a keringésbe. Ebben az esetben valóban fontos a nyirokkapu nyitó masszázs.

Ha a nyirokutak, nyirokkapuk elzáródtak, kiirtották őket, akkor más a helyzet…. ami nincs, azt nem lehet megnyitni!
Egy egyszerű példa: ha felszedik a síneket, hiba mész ki az állomásra, a vonat soha nem fog jönni – másik közlekedési módot kell választanod. Azaz a vonat helyett pl. busszal kell eljutnod a célhoz.

Összegzés

Ha veleszületett nyiroködémában szenvedsz, akkor van jelentősége a „kapunyitó” masszázsnak. Ettől még nyugodtan használhatsz nyirokmasszázs gépet, de ha teheted, hetente vagy kéthetente iktass be egy kézi masszázst. Ez növelni fogja a gépi kezelés hatékonyságát.

Szerzett ödémában hiányoznak a felnyitandó kapuk, így ebben az esetben nincs értelme a kapunyitásnak. Ettől még masszíroztatni szabad és érdemes lehet. Találkoztam olyan beteggel, akinél a gépi masszázs hatékonysága néhány hét után csökkenni kezdett és egy ilyenkor beiktatott kézi masszázs után megint visszanyerte a hatékonyságát. 

Ezek azonban csak azt igazolják, hogy nincsenek szigorú szabályok. Te így reagálsz, én úgy, ő meg másképp.

A fontos, hogy minden nap foglalkozz a nyiroködémáddal és ha azt veszed észre,  hogy a kezelés hatékonysága csökken, akkor reagálj rá! Változtass a kezelési nyomáson, időn, a kezelőprogramon vagy éppen iktass be egy kézi nyirokmasszázst. 

Power Q-1000 Plus nyirokmasszázs gép

 • egyszerű nyirokmasszázs gépPower Q1000 Plus Nyirokmasszázs készülék
 • otthoni használatra
 • 4 légkamrás mandzsetták lábra, karra, csípőre
 • enyhe nyiroködémára
 • kezelési nyomás minden légrekeszben azonos
 • 1 kezelőprogram


Nyiroködéma

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

2 Comments

 1. Bár nem rendelkezem távdiagnosztikus képességgel, de biztos vagyok abban, ez nem nyiroködéma. Felmerült viszont a lipödéma lehetősége.
  Ebben az irányban kérje kivizsgálását.
  Olvassa el erről szóló cikkem: Lipödéma, azaz kóros zsírfelrakódás
  Nem állítom, hogy ez van… zárják ki ezt a lehetőséget.

 2. 45 éves nő vagyok. Nemrég műtöttek meg lyukas szívvel. Sok vizsgálatot végeztek, minden érték rendben van. Mindkét lábszáram vastag, kB. 20as éveimtől.Abal lábam visszeres és vastagabb. Olyan hepehupás, cellulitos.? Ha sportolok, sokat gyalogolok akkor azután úgy látom mintha még jobban megdagadna. Ilyen puha, szinte az egész testem. Az elmúlt időszakban sokat fogytam (68kg rá), sokat sportoltam. A felső testem izmos lett, de a karomon a lógó hájtól (cellulit?) nemtudtam szabadulni. És az alsótestemre nagyon nehezen tudok izmot építeni. (puha, cellulitos) (körte alkat vagyok). Most a műtétem után 2 hónap táppénzen vagyok, keveset tudtam mozogni, sokat feküdtem és 6kgt híztam. De elvagyok keseredve mert a karom és szinte az egész testem hepehupás, cellulitos lett. Már elkezdtem mozogni. Vettem kézi cellulit maszázshengert is elektromos. Ezt milyen gyakran szabad használni? Már az első 10 perc után kék zöld foltos lettem. Azt hiszem, hogy nyiroködémám lehet. Hol vizsgálnának meg ezzel kapcsolatban? Illetve, hogy mi a legjobb amit tehetek ezzel kapcsolatba? Táplálkozás? Sport milyen jellegű ajánlott? Masszázs? Folyadékfogyasztás? A kötőszövet erősítés, hogyan? (kollagén szedek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük