Nyiroködéma csökkentő diéta - Dr. Zátrok Zsolt blog

Nyiroködéma csökkentő diéta

Mint minden állapot, így a nyiroködéma kezelése is attól függ, hogy mi áll a betegség hátterében. A nyiroködéma a nyirokrendszer alulfejlettsége, funkciózavara, sérülése vagy a nyirokutak elzáródása következtében jelenik meg. A nyirokrendszer nem képes összegyűjteni és/vagy elszállítani a nyirkot. A folyadék felszaporodik a szövetek között és egyre jelentősebb duzzadást, majd kezelés hiányában további tüneteket okoz. Jogosan merül fel a kérdés: mérsékelhető-e a duzzanat a diéta segítségével?

A nyirokrendszer szerepe

A nyirokrendszer testünkben igen fontos feladatot lát el. Hogy érthető legyen, miért jelenik meg a duzzanat meg kell érteni a nyirokrendszer működését. Egyszerűsítsük le egy hasonlattal. A nyirokrendszer olyan, mint az ország közlekedési úthálózata. Ezen az útvonalon történik az anyagok, áruk szállítása. Ha egy természeti katasztrófa (földrengés, árvíz) megrongálja egy adott területet útjait, akkor oda nem lehet eljutni, onnan nem lehet kijutni. Az adott területen felhalmozódik a szemét, nem jutnak oda az élelmiszerek.

Ugyenez történik a nyirokrendszerrel is. Ha egy területen megsérülnek vagy funkciójukat veszítik a nyirokutak, akkor nincs hol és hogyan távozzon a nyirok! Helyben marad, ahogy a szemét is felhalmozódik, ha nem szállítják el.

A nyirokfolyadék áramlását számos betegség akadályozhatja. Az egyik leggyakoribb a daganat. A növekedése során lassan körbefogja az nyirokereket, leszorítja azokat, majd elzárja őket. Sérülések, fertőzések is limfödémát okozhatnak. Az elhízás, különösen ha jelentős, továbbá gyulladások súlyosbíthatják a tüneteket.

Létezik-e általános limfödéma diéta?

A közelmúltban a Facebook oldalamon írt arról egy hölgy, hogy a glutenmentes étrend megkezdése után jelentősen javult a lábduzzanata. Haragos bejegyzés volt. Nehezményezte, hogy orvosai -akik 30 éve kezelik a nyirokbetegségét- nem javasoltak számára semmilyen diétát és úgy gondolta, hogy 30 éve rosszul kezelik a nyirokbetegségét. Úgy írt, mint aki meg van győződve arról, hogy minden nyirokbeteg számára a glutenmentes diéta a megoldás.

Sajnos ki kell ábrándítanom Önöket. Nincs olyan diéta, ami minden nyirokbetegnek segít. Olyan esetekben, ha a nyiroködéma oka a nyirokér sérülése, hiánya vagy daganat általi elzáródása könnyű belátni, hogy a diéta hatástalan lesz a duzzanatra. Ezek olyan állapotok, mint amikor földcsuszamlás elzárja az autópályát és a környező mellékutakat is. A “rendes” útakon nem lehet haladni és teljesen leáll a forgalom.

Milyen esetekben hatásos a diéta a duzzanatra?

Megfigyelték azonban, hogy ha a nyiroködéma mellett gyulladásos folyamatok (pl. autoimmun betegségek, mint reumatoid artritisz, pszoriázis, stb.) is megtalálhatók,  akkor ezek súlyosbíthatják a nyiroködéma tüneteit is. A gyulladásos folyamatok ugyanis megzavarják, lassítják a nyirokkeringést.

Az irodalmi adatokat is áttekintve kijelenthető, hogy a glutén-érzékenység biztosan nem okoz nyiroködémát, de súlyosbíthatja a tüneteket. Ha tehát az elsődleges nyiroködéma és glutén- érzékenység (vagy más gyulladásos folyamat) egyszerre áll fenn, akkor a gluténmentes diéta kedvező hatású a duzzadásra is.

blank
blank
blank

Hasonló eredményekről számoltak be mások a vegetáriánus étrendre áttérés után. A gyulladásos betegségek a húsfogyasztók körében magas arányban fordulnak elő (miközben növényi étrend esetén elenyésző számban). Az állati eredetű fehérjék -a gluténhez hasonló módon- serkentik a gyulladásos és autoimmun folyamatokat. A növényi étrend nemcsak húsmentest, hanem minden állati eredetű terméktől menteset jelent, beleértve mindenféle húskészítményt, felvágottat, tejterméket, sajtot, tojást is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyulladást serkentő tápanyagok elkerülése (glutén és állati fehérjék) sikeresen csökkentette a gyulladást az ilyen típusú betegségekben. Ha a gyulladást csökken, akkor az kedvező a limfödémára is, mivel a gyulladás mérséklődése javítja az áramlást a nyirokrendszerben.

A glutén, illetve húsmentes diéta másik kedvező hatása a testsúlycsökkentés. Az egészséges testtömeg bizonyítottan mérsékli a nyiroködémás tüneteket, így enyhítik az ödémát is.

Bár biztosan nincs közvetlen kapcsolat a nyirokbetegség és a diéta között, de a súlyosbító betegségek kezelése révén a diéta áttételesen kedvező hatású a nyirokbetegségre is.

Limfödémás betegnek -különösen, ha gyulladásos betegségekkel és túlsúllyal is küzd- érdemes változtatni az étrendjén is.

Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködémával kapcsolatban számos cikket írtam már. Az okairól, a tüneteiről, a kezelési lehetőségeiről, diétáról, gyógytornáról, önmasszázsról, stb.

Ha szeretnéd ezeket megkapni, hogy mindent megtudj, akkor add meg az email címed és nyomd meg az “OK”-t! Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

HOZZÁSZÓLÁSOK

Wordpress (4)
 • comment-avatar

  OLvassa el ezt a cikket, aminél a kérdését feltette (görgessen fel és kezdjen olvasni). Minden benne van, amit a kérdésére tanácsként válaszolni tudok.

 • comment-avatar
  Angyal Agnes 5 hónap

  Tisztelt Doktor ur!
  Tanacstalan vagyok a problemaimat illetoen. Reumas autoimmun betegsegekkel kuzdok, (polymialgia reumatika, es oriassejtes arteritis), a betegsegeimre biologiai terapiat kapok (RoActemra 162, ami egy injekcio, heti egy alkalommal)…. ehhez jott most a nyirokodema kozepes labdagadas formajaban par honapja. Faslit es kompresszios harisnyat hasznalok. Szeretnem az etrendemmel tamogatni allapotom javulasat, de nem tudom, hogy hogy lenne celszeru ezt megvalositani, mit egyek es mit ne. Megkoszonnem a tanacsat.
  Udvozlettel: Agnes

 • comment-avatar
  Dr. Zátrok Zsolt 2 év

  Általában igaz, hogy a testsúly növekedése a nyiroködémát is súlyosbítja, a testsúly csökkenése pedig enyhíti. Bár nem ismert általános és mindenkire “hatásos” nyiroködéma diéta, azonban a testsúly csökkenését okozó bármely étrend kedvező a nyiroködéma tüneteire is.

 • comment-avatar
  Szilvi 2 év

  Sziasztok. Van a limp odemara valami dieta?