Mint minden állapot, így a nyiroködéma kezelése is attól függ, hogy mi áll a betegség hátterében. A nyiroködéma a nyirokrendszer alulfejlettsége, funkciózavara, sérülése vagy a nyirokutak elzáródása következtében jelenik meg. A nyirokrendszer nem képes összegyűjteni és/vagy elszállítani a nyirkot. A folyadék felszaporodik a szövetek között és egyre jelentősebb duzzadást, majd kezelés hiányában további tüneteket okoz. Jogosan merül fel a kérdés: mérsékelhető-e a duzzanat a diéta segítségével?

A nyirokrendszer szerepe

A nyirokrendszer testünkben igen fontos feladatot lát el. Hogy érthető legyen, miért jelenik meg a duzzanat meg kell érteni a nyirokrendszer működését. Egyszerűsítsük le egy hasonlattal. A nyirokrendszer olyan, mint az ország közlekedési úthálózata. Ezen az útvonalon történik az anyagok, áruk szállítása. Ha egy természeti katasztrófa (földrengés, árvíz) megrongálja egy adott területet útjait, akkor oda nem lehet eljutni, onnan nem lehet kijutni. Az adott területen felhalmozódik a szemét, nem jutnak oda az élelmiszerek.

Ugyenez történik a nyirokrendszerrel is. Ha egy területen megsérülnek vagy funkciójukat veszítik a nyirokutak, akkor nincs hol és hogyan távozzon a nyirok! Helyben marad, ahogy a szemét is felhalmozódik, ha nem szállítják el.

A nyirokfolyadék áramlását számos betegség akadályozhatja. Az egyik leggyakoribb a daganat. A növekedése során lassan körbefogja az nyirokereket, leszorítja azokat, majd elzárja őket. Sérülések, fertőzések is limfödémát okozhatnak. Az elhízás, különösen ha jelentős, továbbá gyulladások súlyosbíthatják a tüneteket.

Létezik-e általános limfödéma diéta?

A közelmúltban a Facebook oldalamon írt arról egy hölgy, hogy a glutenmentes étrend megkezdése után jelentősen javult a lábduzzanata. Haragos bejegyzés volt. Nehezményezte, hogy orvosai -akik 30 éve kezelik a nyirokbetegségét- nem javasoltak számára semmilyen diétát és úgy gondolta, hogy 30 éve rosszul kezelik a nyirokbetegségét. Úgy írt, mint aki meg van győződve arról, hogy minden nyirokbeteg számára a glutenmentes diéta a megoldás.

Sajnos ki kell ábrándítanom Önöket. Nincs olyan diéta, ami minden nyirokbetegnek segít. Olyan esetekben, ha a nyiroködéma oka a nyirokér sérülése, hiánya vagy daganat általi elzáródása könnyű belátni, hogy a diéta hatástalan lesz a duzzanatra. Ezek olyan állapotok, mint amikor földcsuszamlás elzárja az autópályát és a környező mellékutakat is. A „rendes” útakon nem lehet haladni és teljesen leáll a forgalom.

Milyen esetekben hatásos a diéta a duzzanatra?

Megfigyelték azonban, hogy ha a nyiroködéma mellett gyulladásos folyamatok (pl. autoimmun betegségek, mint reumatoid artritisz, pszoriázis, stb.) is megtalálhatók,  akkor ezek súlyosbíthatják a nyiroködéma tüneteit is. A gyulladásos folyamatok ugyanis megzavarják, lassítják a nyirokkeringést.

Az irodalmi adatokat is áttekintve kijelenthető, hogy a glutén-érzékenység biztosan nem okoz nyiroködémát, de súlyosbíthatja a tüneteket. Ha tehát az elsődleges nyiroködéma és glutén- érzékenység (vagy más gyulladásos folyamat) egyszerre áll fenn, akkor a gluténmentes diéta kedvező hatású a duzzadásra is.

Hasonló eredményekről számoltak be mások a vegetáriánus étrendre áttérés után. A gyulladásos betegségek a húsfogyasztók körében magas arányban fordulnak elő (miközben növényi étrend esetén elenyésző számban). Az állati eredetű fehérjék -a gluténhez hasonló módon- serkentik a gyulladásos és autoimmun folyamatokat. A növényi étrend nemcsak húsmentest, hanem minden állati eredetű terméktől menteset jelent, beleértve mindenféle húskészítményt, felvágottat, tejterméket, sajtot, tojást is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyulladást serkentő tápanyagok elkerülése (glutén és állati fehérjék) sikeresen csökkentette a gyulladást az ilyen típusú betegségekben. Ha a gyulladást csökken, akkor az kedvező a limfödémára is, mivel a gyulladás mérséklődése javítja az áramlást a nyirokrendszerben.

A glutén, illetve húsmentes diéta másik kedvező hatása a testsúlycsökkentés. Az egészséges testtömeg bizonyítottan mérsékli a nyiroködémás tüneteket, így enyhítik az ödémát is.

Bár biztosan nincs közvetlen kapcsolat a nyirokbetegség és a diéta között, de a súlyosbító betegségek kezelése révén a diéta áttételesen kedvező hatású a nyirokbetegségre is.

Limfödémás betegnek -különösen, ha gyulladásos betegségekkel és túlsúllyal is küzd- érdemes változtatni az étrendjén is.


Mindent egyben a nyiroködémáról

A nyiroködéma a végtagok (lábak, kar), ritkábban törzs, fej duzzanata, amit a nyirok kóros felszaporodása okoz. Lehet veled született vagy életed során "szerzett", azaz baleset, de többnyire műtét vagy daganat miatti sugárkezelés következménye. Jelenleg még nem gyógyítható, de a tüneteket folyamatos kezeléssel visszaszoríthatod.

Ebben segítenek írásaim és filmjeim. Iratkozz fel és díjmenetesen megkapod.

Az Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatod el.

Szerző: Dr. Zátrok Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem 1991-ben. Hosszú ideig kórházi orvosként dolgoztam, majd elhagytam a pályát és a legkorszerűbb orvosi berendezések használatát oktattam az orvosi teamek számára. 2012 óta kizárólag olyan eszközökkel foglalkozom, melyet a beteg általi, otthoni használatra terveztek. Blogomban ezekről az eszközökről írok, beleértve a biztonságos alkalmazás ismertetését is. Tapasztalataim alapján meggyőződéssel állíthatom, hogy hozzájárulhatnak az egészséged megőrzéséhez/helyreállításához.

14 Comments

 1. Tisztelt Doktor ÚR!
  74 éves, 152/52 testi paraméterekkel rendelkező, onkológiai gondozott vagyok. Közel egy éve emlőműtét után kialakult karödémával küzdök. Kezelőorvosom javaslatára fáslizással, nyiroktornával

  próbálkozom nem igazán elfogadható eredményességgel. Milyen étrendi, életmódbeli változtatást javasol számomra?

 2. A lábfej, lábak dagadása minden bizonnyal összefügg a vesebetegséggel. Az, hogy dialízisre van szükség azt jelenti, hogy a vesék nem végzik a feladatukat – a felesleges folyadék kiürítését és a salakanyagok eltávolítását. Ez okozza a duzzanatot. A kezelőorvosok tudják ezt, de az ödéma csökkentésére korlátozottak a lehetőségeik, hiszen ehhez az kellene, hogy a vesék működjenek. Ha nem működnek, akkor marad a dialízis.
  A veseeredetű ödéma otthoni csökkentésére nincs eszköz.

 3. A fiam januártól dialízisre jár heti 3x.
  Kb 2 hónapja megdagadtak a lábai, a lábfeje is, elég kemény a bokánál piros is, Furont adtak neki, de így sem javul.
  Azt szeretném kérdezni, hogy milyen orvoshoz, rendelésre menjünk, hogy megállapítsák, hogy milyen ödéma és milyen kezelést kapjon?
  Köszönettel

 4. Az ödémának „ezer oka lehet”, így első teendője a kivizsgálás. Megfelelő kezelés akkor kezdhető, ha tudjuk, hogy mit kellene kezelni. Olvassa el ezt a cikkem és lépésről lépésre haladjon előre.

 5. Jo estét.erdeklodnek mi jo a odemas lábra?nekem 3 eve ilyen es mind a 2 egyformán dagadt a terd alatt.

 6. Szerintem semmilyen. Illetve kicsit krémes lesz a bőr és összekenheti vele a ruhát. Hogy a nyiroködémát csökkenti vagy az értágulatot eltünteti, arra ne számítson. Előnye, hogy talán nem is árt.

 7. Szeretném kérdezni; nyiroködémás területre milyen hatással van a Lioton gél, egyáltalán alkalmazható a területen, ahol pókhalós kinézetű, látható felszíni erek vannak a boka kornyeken.
  Köszönöm.

 8. Amit ír általánosságban igaz. De az Ayurvéda táplálkozás messze nem ilyen egyszerű. Ami egyiknek jó, az a másiknak árt. Alapvetően fontos, hogy az ételek összetételét és az ízesítését az alkatnak megfelelően kell összeállítani. Ezek szerint a váta-pitta-kapha (aszténiás – atlétikus – piknikus) alkatúaknak eltérő ételek és ízek a hasznosak. Ennek alapján egyiknek jó az édes, a másiknál fokozza a váladéktermelést. A kapha ehet nyers zöldségeket, de ugyanez a vátának fokozni fogja a panaszait. A vátának meleg ételek és sok hús a megfelelő, míg a kapha számára ez káros. Sorolni lehet tovább. Minden egyes táplálék más hatású az egyes emberre. Ha valaki Ayurvéda étkezést akar követni, akkor ennél sokkal mélyebben el kell merülnie abban, amit ez a nagyszerű és ősi egészségügyi rendszer a táplálkozásról javasol. Meg kell határozni az alapvető alkatot és ennek megfelelően kell a táplálkozást, fizikai aktivitást és a gyógyteákat meghatározni.
  Ha ezt nem tesszük, akkor néhány ötlet követése hatástalan marad.

 9. Ayurvéda szerint az édes ételek fokozzák a nyáktermelést, egyéb mérgek, mint kávé, alkohol, dohányzás káros, hiszen a nyirokrendszernek több mindent kell kipucolni.
  Előnyös ételek a fanyar és csípős ételek. Bár az utóbbival a pitta tipusúak óvatosan bánjanak. Kurkumás, búzafű oldat elönyös, csalántea jól tisztítja az érrendszert. A nyák központja a tüdő, így Gyuri bácsi tüdőfű-keveréke szintén hasznos. Fontos a légutak tisztítása, inhalálás. Ne fojtsuk el az orron és szájon át távozó nyákokat. A májméregtelenítése is fontos. Erre jó a kurkumás víz és algatabletta. 
  Ne fogyasszunk tehát édeset, tejterméket, tojást, húst, gyümölcsleveket, citrusféléket, narancslevet, mert fokozzák a nyirkot.(nyákot)
  Nyers zöldségek, gyökerek, gyömbér, rukkola, spenót, krumpli 
  zöldséglevesek, rántás és habarás nélkül, sok tiszta víz fogyasztása ajánlott. 

 10. OLvassa el ezt a cikket, aminél a kérdését feltette (görgessen fel és kezdjen olvasni). Minden benne van, amit a kérdésére tanácsként válaszolni tudok.

 11. Tisztelt Doktor ur!
  Tanacstalan vagyok a problemaimat illetoen. Reumas autoimmun betegsegekkel kuzdok, (polymialgia reumatika, es oriassejtes arteritis), a betegsegeimre biologiai terapiat kapok (RoActemra 162, ami egy injekcio, heti egy alkalommal)…. ehhez jott most a nyirokodema kozepes labdagadas formajaban par honapja. Faslit es kompresszios harisnyat hasznalok. Szeretnem az etrendemmel tamogatni allapotom javulasat, de nem tudom, hogy hogy lenne celszeru ezt megvalositani, mit egyek es mit ne. Megkoszonnem a tanacsat.
  Udvozlettel: Agnes

 12. Általában igaz, hogy a testsúly növekedése a nyiroködémát is súlyosbítja, a testsúly csökkenése pedig enyhíti. Bár nem ismert általános és mindenkire „hatásos” nyiroködéma diéta, azonban a testsúly csökkenését okozó bármely étrend kedvező a nyiroködéma tüneteire is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük